• Camera Deputaților încă are dispozitive pe care rulează Windows 7.
  • Hackerii au furat peste 300 de documente de la Camera Deputaților.
  • Românii dau sub 8 euro/an/locuitor pentru securitate cibernetică.

Klaus Iohannis stă cu ochii pe situația dezastruoasă de la Camera Deputaților, care a devenit victima atacurilor cibernetice. „Din păcate, sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată a infrastructurii lor informatice,” declară președintele. „Să găsească resurse și să îmbunătățească protecția. Altă metodă nu există,” adaugă acesta.

Aceste atacuri nu ar trebui să fie de mirare ținând cont că în 2024 Camera Deputaților încă are dispozitive pe care rulează Windows 7. Acest sistem de operare a fost lansat în urmă cu 15 ani, iar Microsoft nu mai oferă updateuri de securitate din 2020. O recunoaște chiar Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, care mai spune că deputații au ales să-și administreze securitatea cibernetică în regie proprie, cu departamentul lor de IT, fără ajutorul STS și SRI. Așa se explică lovitura hackerilor care au reușit să fure peste 300 de documente de pe serverele Camerei Deputaților.

Nu doar calculatoarele din Parlament și administrație rămân vulnerabile. Românii sunt codașii Europei și la protecția datelor digitale. Aceștia cheltuiesc sub 8 euro pe an, pe locuitor, pe pachete anti-virus și de securizare.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE

Citește și: