• Președintele Klaus Iohannis a reafirmat miercuri, de la Varșovia, sprijinul României pentru Ucraina, în contextul agresiunii ruse.
  • Potrivit preșeedintelui, România va susține Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, iar acest lucru contribuie și la securitatea cetățenilor români.
  • Agenda discuţiilor a vizat consolidarea sprijinului pe care Statele Unite, dar şi celelalte state aliate, inclusiv statele Formatului Bucureşti 9, îl acordă Ucrainei.

România, ca stat membru al NATO şi al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, va rămâne alături de autorităţile de la Kiev oricât timp va fi necesar pentru ca ei să câştige acest război, a declarat miercuri Klaus Iohannis după participarea la reuniunea Formatului B9.

„Rusia a readus războiul în Europa, iar statele NATO de pe Flancul Estic, reunite în acest format de coordonare a poziţiilor noastre la nivel Aliat, pe care l-am iniţiat împreună cu Preşedintele Poloniei în 2015, se află în prima linie a efortului de contracarare a efectelor negative ale acestui război brutal, nicio justificare. Formatul Bucureşti 9 dinamizează, în acelaşi timp, efortul multidimensional la nivelul întregii Alianţe în contextul acestui război, aşa cum o reflectă şi Declaraţia Comună pe care am adoptat-o astăzi, la acest Summit” , a spus Klaus Iohannis.

Agenda discuţiilor a vizat consolidarea sprijinului pe care Statele Unite, dar şi celelalte state aliate, inclusiv statele Formatului Bucureşti 9, îl acordă Ucrainei, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Mizele efortului nostru pentru a readuce pacea în Europa sunt fără precedent şi sunt recunoscute şi întărite prin angajamentul fără echivoc al Statelor Unite faţă de securitatea pe Flancul Estic al NATO, reconfirmat astăzi prin prezenţa Preşedintelui Biden la Summitul B9 de astăzi şi prin soliditatea implicării sale în regiune. Această implicare este demonstrată de creşterea prezenţei americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, ca factor extrem de important descurajator. În acelaşi timp, salutăm şi contribuim la procesul de articulare a unei Strategii dedicate Mării Negre la nivelul administraţiei americane” , a declarat preşedintele.

El a subliniat necesitatea continuării sprijinului NATO şi al statelor Aliate pentru Ucraina.

„Cu această ocazie, am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii ruse. Vreau să fie foarte clar: sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României, a cetăţenilor români şi a NATO în ansamblu. România, ca stat membru al NATO şi al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, va rămâne alături de autorităţile de la Kiev şi de cetăţenii ucraineni oricât timp va fi necesar pentru ca ei să câştige acest război” , a mai spus şeful statului.

Conform acestuia, România va continua să primească cu „braţele deschise” refugiaţii din Ucraina şi să susţină economia ucraineană.

El a reafirmat susţinerea României pentru deciziile NATO de la Bucureşti, din 2008, în ceea ce priveşte perspectiva integrării euroatlantice a Ucrainei şi a pledat pentru dezvoltarea eforturilor Aliate de întărire a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic.

Klaus Iohannis a mai spus că România este implicată activ în eforturile de tragere la răspundere a Rusiei, la nivel internaţional, pentru crimele odioase comise în Ucraina.

„Cel de-al patrulea şi ultimul punct pe care l-am susţinut astăzi este necesitatea de a ne spori angajamentul faţă de partenerii cei mai vulnerabili în faţa efectelor agresiunii ruse. Astfel, creşterea rezilienţei Republicii Moldova este esenţială, mai ales în lumina recentelor încercări de destabilizare pe care le-am condamnat cu tărie” , a precizat preşedintele României.