• Rusia a demontat și a schimbat definitiv Grupul Wagner.
  • Evgheni Prigojin – defunctul lider al forței paramilitare – a traversat din Ucraina pe 23 iunie 2023 și a pus mâna pe orașul Rostov.
  • În zilele de după revoltă, Prigojin ar fi încheiat un acord cu Putin pentru a concentra operațiunile grupului său în Africa.

Rusia a demontat și a schimbat definitiv Grupul Wagner în anul în care mercenarii au șocat lumea prin lansarea unei revolte împotriva guvernului președintelui Vladimir Putin, scrie BBC.

Evgheni Prigojin – defunctul lider al forței paramilitare – a traversat din Ucraina pe 23 iunie 2023 și a pus mâna pe orașul Rostov, din sud, după luni de tensiuni cu liderii militari de la Moscova.

Forțele sale au început apoi un marș către capitală, fără a întâmpina practic nicio rezistență. „Marșul pentru dreptate”, așa cum l-a numit Prigojin, s-a încheiat brusc a doua zi după ce a anulat avansul. Doar două luni mai târziu, avionul lui Prigojin s-a prăbușit și el a fost ucis împreună cu câțiva alți membri seniori Wagner , aruncând viitorul grupului în incertitudine.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Dr. Sorcha MacLeod, membru al grupului de lucru al ONU pentru mercenari și lector la Universitatea din Copenhaga, a declarat că trupele fostelor Wagner s-au fragmentat în statul rus „[Wagner] poate să nu existe exact în forma în care a existat anterior, dar o versiune – sau chiar versiuni – a acesteia continuă să existe”, a spus ea. „A existat un astfel de tip de dispersie în rândul statului rus, așa că nu există un singur controlor general”.

„Grupul Wagner a fost incredibil de important din punct de vedere geopolitic și economic pentru Rusia, așa că nu avea să dispară niciodată, așa cum au sugerat unii oameni”, a adăugat ea. De ani de zile, forțele lui Prigojin au fost un instrument valoros pentru operațiunile rusești în Africa și Siria. Însă în Ucraina – în timp ce forțele convenționale ale Moscovei se luptau să zdrobească apărarea Kievului – Prigojin și Wagner au ieșit la iveală.

La sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023, Wagner a fost cheia pentru puținele victorii pe câmpul de luptă ale Rusiei. Forțele sale – formate în mare parte din foști prizonieri – au reușit să cuprindă orașul de est Soledar. La apogeul său, Wagner avea în jur de 50.000 de mercenari în Ucraina, potrivit Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

Acum, experții spun că operațiunile Wagner în Ucraina au fost subsumate de alte unități de stat și paramilitare. Un fost comandant Wagner a declarat recent că mercenarilor li s-a ordonat „să se alăture Ministerului Apărării” sau să plece.

Oficialii de informații din Marea Britanie au sugerat că unele dintre unitățile de infanterie ale grupului au fost subsumate de Rosgvardia sau Garda Națională. Unitatea, înființată în 2016, a fost descrisă drept „armata privată” a lui Putin și este controlată de fostul său bodyguard Viktor Zolotov.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că elementele Grupului Wagner au început să intre sub controlul Gărzii Naționale în octombrie 2023. Denumite „formațiuni de voluntari”, fostele trupe Wagner urmau să fie dislocate în Ucraina cu contracte de șase luni și către Africa cu contracte pe nouă luni, a spus.

Anton Yelizarov – un operator Wagner pe termen lung despre care se spune că a comandat operațiunile sângeroase ale mercenarilor din Bakhmut – a confirmat zvonurile. Într-un videoclip postat pe un canal de Telegram legat de Wagner, el a spus că a fost prezent la construcția unui lagăr în care trupele Wagner vor „lucra pentru binele Rusiei” și se vor alătura cu unitățile Gărzii Naționale într-o nouă formație.

Oficialii britanici au spus că „încorporarea fostelor detașamente de asalt Wagner în Corpul de Voluntari al Rosgvardiei a indicat foarte probabil că Wagner a fost subordonat cu succes în Rosgvardia, sporind controlul statului rus asupra Grupului Wagner”. Alte foste forțe Wagner s-au înscris pentru a lupta cu omul puternic al lui Vladimir Putin în Cecenia – Ramzan Kadyrov – și cu forțele sale Akhmat.

Un exemplu tangibil al declinului grupului a venit atunci când logo-ul său a fost scos din blocul turn pe care îl ocupase în cel de-al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg. În zilele de după revoltă, Prigojin ar fi încheiat un acord cu Putin pentru a concentra operațiunile grupului său în Africa, susținând regimurile și asigurând resurse pentru Rusia. După moartea sa, ministrul adjunct al Apărării, Yunus-Bek Yevkurov, ar fi vizitat capitalele africane, asigurând oficialii că serviciile oferite de grup nu vor dispărea

La începutul acestei luni, Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM) a observat că, în urma morții lui Prigojin, „atenția statului rus în [Africa] nu numai că nu a slăbit, ci s-a întărit”.

În februarie, BBC a obținut documente care dezvăluie că Moscova oferea un „pachet de supraviețuire a regimului” în schimbul accesului la resurse naturale importante din punct de vedere strategic – o abordare favorizată anterior de Grupul Wagner.

Planul era oferit de un așa-numit „grup expediționar” rus – poreclit Corpul Africii – și comandat de fostul general GRU Andrey Averianov. El a supravegheat anterior operațiuni secrete specializate în vizarea crimelor și destabilizarea guvernelor străine.

Experții au declarat că Africa Corps l-a înlocuit efectiv pe Wagner în Africa de Vest. Pe Telegram, unitatea s-a lăudat că oferă recruților salarii de până la 110.000 de ruble pe an și servicii „sub conducerea unor comandanți competenți cu experiență vastă de luptă”.

În ianuarie, a anunțat prima desfășurare de 100 de militari în Burkina Faso. Alți 100 au sosit în Niger în aprilie. Ruslan Trad, analist de securitate la Consiliul Atlantic, a declarat că, de fapt, Wagner „a devenit Corpul Africii și acum servește scopurilor complete ale informațiilor militare” și ale Ministerului Apărării.

„În Africa, acești soldați fac aproape același lucru – păzesc rutele comerciale, asigură resursele pe care Moscova le folosește pentru a evita sancțiunile și nu numai – conduc fluxul de migranți”, a observat el. PISM a remarcat că Africa Corps este destinat să fie folosit „mai deschis” decât a fost Wagner pe continent, cu intenția de a înlocui influența occidentală – și în special franceză – în Africa.

În Republica Centrafricană (CAR) Wagner mai operează în umbra formei sale anterioare, presupus controlat de fiul lui Prigojin, Pavel. „Moscova i-a dat moștenitorului permisiunea de a continua să facă ceea ce a făcut tatăl său în Africa, cu condiția să nu contrazică interesele Rusiei”, a declarat o sursă care obișnuia să lucreze cu Evgheni Prigojin.

Săptămâna trecută, Le Monde a raportat că aproximativ 1.500 de militari Wagner au asistat forțele locale de securitate în atacuri asupra zonelor controlate de rebeli. Cu toate acestea, PISM a observat că importanța generală a RCA în gândirea strategică a Moscovei „se diminuează”.

Dr. MacLeod a sugerat că scopul inițial al lui Wagner în RCA a fost acela de a arăta „dovada conceptului” că grupurile de mercenari pot fi „utilizate în combaterea terorismului”, un obiectiv pe care Moscova îl consideră acum atins.

În ciuda amenințării reprezentate de revolta lui Prigojin, aniversarea de duminică a trecut în mare parte fără incidente în Rusia. Dan Storyev, de la grupul de monitorizare OVD-Info, a declarat că moștenirea lui Prigojin a ajuns în mare parte celor aliniați cu Kremlinul.

Citește și