• Aceasta ar permite Kremlinului să consolideze controlul rețelei de afaceri a Wagner în Africa.
  • În Mali, s-a raportat că mercenarii Wagner au fost înlocuiți încet-încet de trupele armatei regulate.
  • În noiembrie, la trei luni de la moartea lui Prigojin, forțele speciale ucrainene au putut fi văzute angajând mercenari Wagner în Sudan într-un raport exclusiv al Kyiv Post.

Rusia, într-un nou efort de a-și extinde influența în Africa, recrutează o forță armată care să înlocuiască mercenarii grupului Wagner pe întregul continent. Corpul african ar urma să consolideze prezența militară a Rusiei cu ceea ce se spune că ar fi o rețea de baze planificate, controlate de Ministerul Apărării, într-o încercare de a revigora influența Moscovei din perioada Războiului Rece pe continent, într-o perioadă în care influența occidentală este în scădere accentuată, scrie Bloomberg.

De asemenea, aceasta ar permite Kremlinului să consolideze controlul rețelei de afaceri a Wagner în Africa, inclusiv interese miniere potențial profitabile, după moartea anul trecut a fondatorului grupului, Evgheni Prigojin.

De asemenea, ar urma să preia operațiunile companiei militare private (PMC) Wagner în Africa, în urma dispariției grupului, când fondatorul său, Evgheni Prigojin, a murit într-un potențial asasinat în august 2023.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În timp ce Wagner a rămas în funcțiune sub o nouă conducere – și au fost văzuți revenind încet pe frontul ucrainean, se crede că majoritatea luptătorilor Wagner au fost încorporați în diverse forțe de luptă sub comanda Ministerului Apărării din Rusia.

În noiembrie, la trei luni de la moartea lui Prigojin, forțele speciale ucrainene au putut fi văzute angajând mercenari Wagner în Sudan într-un raport exclusiv al Kyiv Post.

Dar în Mali, s-a raportat că mercenarii Wagner au fost înlocuiți încet-încet de trupele armatei regulate. Înainte de dispariția sa, Wagner avea o rețea de afaceri profitabilă în Africa, cu controale asupra a numeroase operațiuni miniere, iar preluarea acestor operațiuni ar putea oferi Moscovei resursele atât de necesare pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, plasarea ei direct sub controlul guvernului – probabil o măsură de precauție după lovitura de stat eșuată a lui Wagner din iunie – ar putea complica situația, refuzând Moscovei o negare plauzibilă față de acuzațiile de crime de război.

Citește și