• Organizația de Cooperare Economică Asia-Pacific, în „Declarația liderilor din 2022″, afirmă că acesta nu este un forum pentru rezolvarea problemelor de securitate.
  • Între timp, liderii au salutat, de asemenea, Peru și Republica Coreea ca țări gazdă ale APEC 2024 și, respectiv, 2025.
  • „Suntem hotărâți să asigurăm o imunizare extinsă a populației noastre împotriva COVID-19 ca bun public global”, potrivit declarației.

Liderii Organizației de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) au fost sâmbătă împărțiți în ceea ce privește condamnarea atacului Rusiei asupra Ucrainei, argumentând că acesta nu este forumul potrivit pentru rezolvarea problemelor de securitate.

Liderii au afirmat într-o „Declarație a liderilor 2022″, emisă după un summit de două zile desfășurat în capitala Thailandei, Bangkok, că războiul din Ucraina a afectat și mai mult economia globală.

A avut loc o discuție pe această temă. Ei și-au reiterat pozițiile exprimate în alte foruri, inclusiv în Consiliul de Securitate al ONU și în Adunarea Generală a ONU, deplângând în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cerând retragerea completă și necondiționată a acesteia de pe teritoriul Ucrainei, potrivit unei declarații de pe site-ul APEC.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Liderii susțin că războiul ar provoca suferințe umane imense

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală – limitând creșterea economică, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile pentru stabilitatea financiară.

„Cu toate acestea, au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor. Recunoscând că APEC nu este forumul pentru a rezolva problemele de securitate, recunoaștem că problemele de securitate pot avea consecințe semnificative pentru economia globală”, se arată în declarație.

Liderii celor 21 de membri ai grupului s-au întâlnit personal pentru prima dată după patru ani în perioada 18-19 noiembrie și și-au reafirmat angajamentul de a realiza viziunea APEC Putrajaya privind o comunitate Asia-Pacific deschisă, dinamică, rezistentă și pașnică până în 2040, pentru prosperitatea tuturor oamenilor și a generațiilor viitoare.

„Vom continua să promovăm eforturile de consolidare a rolului de lider și a poziției APEC ca principal forum economic al regiunii Asia-Pacific, precum și ca un incubator de idei modern, eficient și eficace”, se arată în document.

Liderii și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul de a oferi un mediu comercial și de investiții liber, deschis, echitabil, nediscriminatoriu, transparent, favorabil incluziunii și previzibil, precum și de a menține piețele deschise și de a aborda perturbările lanțului de aprovizionare.

„Sprijinim eforturile de a promova lanțuri de aprovizionare deschise, sigure și rezistente, de a spori conectivitatea lanțului de aprovizionare și de a reduce la minimum întreruperile lanțului de aprovizionare”, au declarat liderii.

„Suntem hotărâți să asigurăm o imunizare extinsă a populației noastre împotriva COVID-19 ca bun public global”, potrivit declarației.