• Planurile de evacuare sunt în curs de desfășurare în regiunea sudică Herson, în timp ce forțele rusești continuă să intensifice bombardamentele în zonă.
  • Orașul Nova Kakhovka, din sudul Ucrainei, se află sub bombardamente de artilerie”, au afirmat autoritățile ruse de ocupație.
  • Locuitorii au adus un omagiu celor uciși ieri de un atac cu rachete rusești în orașul Uman, situat în centrul Ucrainei.

UPDATE ORA 23:00. Prigojin face noi declarații

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia. Prigojin, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, care a condus atacul rusesc asupra lui Bahmut, s-a plâns că luptătorii săi nu au muniție.

UPDATE ORA 22:00. Merkel spune că „nu ar trebui să ne îngustăm mințile” cu privire la o soluție pentru sfârșirea războiului din Ucraina

Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că nu ar trebui să „ne îngustăm prea mult mințile” atunci când vine vorba de găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda, citând European Pravda și ZDF.

„Este important pentru mine – și am încercat mereu – să nu ne restrângem prea mult orizontul. Când cineva ca Wolfgang Ischinger, fostul președinte al Conferinței de Securitate de la München, spune că trebuie să ne gândim la faptul că la un moment dat va trebui să negociem, atunci nu ar trebui să-l huiduim imediat” , a spus Merkel.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Merkel și-a apărat, de asemenea, politica ei cu privire la Rusia și deciziile de politică energetică care au făcut ca Germania să fie puternic dependentă de gazul rusesc.

„Aș fi preferat ca gazul să fie importat din Marea Britanie și Norvegia, așa cum făceam noi, și din Țările de Jos. Dar nu mai era disponibil. Pentru noi, întrebarea era: GNL mai scump – cu o treime mai scump – sau gaz rusesc mai ieftin” , a spus ea.

Merkel nu a răspuns la o întrebare despre motivul pentru care, gândind retrospectiv, nu se simte confortabil să-și recunoască greșelile. „Sinceră să fiu, nu știu dacă va avea un efect calmant dacă spun ceva acum la care nu m-am gândit, doar de dragul de a recunoaște greșeala acum” , a spus Merkel.

UPDATE ORA 21:00. Volodimir Zelenski, discuție telefonică cu Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron și omologul ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit la telefon duminică și au discutat despre nevoile militare ale Ucrainei, potrivit TeleTrader.

Zelenski a spus că a avut o discuție lungă și semnificativă cu Macron, în timpul căreia cei doi și-au coordonat pozițiile cu privire la război și la modul de a pune capăt conflictului dintre Ucraina și Rusia.

„Sunt recunoscător Franței și lui Emmanuel pentru sprijinul acordat țării noastre și poporului nostru” , a transmis Zelenski.

La rândul său, Emmanuel Macron i-a transmis lui Zelenski angajamentul său de a asigura „tot ajutorul necesar Ucrainei pentru a-şi restabili suveranitatea şi integritatea teritorială”, potrivit unui comunicat transmis de Palatul Elysée.

Macron „a vorbit despre coordonarea europeană în materie de asistenţă militară pentru a a avea capacitatea de a răspunde nevoilor de durată ale Ucrainei” , a precizat preşedinţia franceză.

UPDATE ORA 20:00. Ucrainenii din teritoriile ocupate, sfătuiți să-și facă pașapoarte rusești până la eliberare

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în prezent în regiunile Ucrainei ocupate de ruși să ia o decizie de supraviețuire și să-și facă pașapoarte rusești. În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească astfel de teritorii „în orice mod posibil”, potrivit Kyiv Independent.

Pe 27 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-și ia cetățenia rusă. Acei ucraineni care aleg să-și păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024.

„Acest decret are ca scop legalizarea pașaportării forțate, care are loc pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei”, a spus Lubineț.

El a adăugat că ucrainenii care refuză să-și schimbe pașapoartele cu cele rusești pot fi arestați, transformându-i într-o „categorie separată de ostatici civili” .

UPDATE ORA 19:00

Înmormântările pentru doi dintre cei șase copii uciși într-o lovitură cu rachete rusești asupra unui bloc turn din Uman, vineri, au avut loc în această după-amiază. O rachetă de croazieră a prăbușit o secțiune întreagă a clădirii, ucigând cel puțin 23 de persoane, într-unul dintre cele mai mortale atacuri asupra civililor din acest an.

Fotografiile arată rezidenți care poartă sicriurile copiilor numiți de Reuters ca Sofia, 11 ani și Kyrylo, 17 ani. O alta îl arată pe fratele lor mai mic, Mikhail, 6 ani, privind în dificultate la înmormântare.

UPDATE ORA 18:00. Forțele ucrainene au publicat imagini cu trupele lor care se antrenează în Marea Britanie cu armata daneză

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că soldații săi învață despre ocuparea și menținerea pozițiilor și manevrele de luptă. Danemarca sprijină pregătirea armatei ucrainene condusă de Regatul Unit.

„Această pregătire face posibilă stăpânirea abilităților de luptă, creșterea securității și a forței operaționale a Forțelor Armate ale Ucrainei, astfel încât personalul militar să poată dobândi cunoștințele tactice necesare pentru apărarea Ucrainei”, au spus forțele armate ucrainene într-un post pe contul său oficial de Facebook.

UPDATE ORA 17:00

Rusia a atacat nouă dintre cele 25 de regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore, potrivit unei rezumate realizate de Kyiv Independent.

Regiunile pe care le indică ca fiind bombardate sunt Sumi, Cernihiv, Harkov, Herson, Nikolaev, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Lugansk și Donețk.

Un civil a fost ucis și altul rănit în Herson, potrivit administrației militare regionale, unde au raportat 27 de atacuri asupra a 14 așezări. Cele mai intense atacuri rusești au fost raportate în regiunea Lugansk, unde se spune că forțele ruse au bombardat regiunea de 93 de ori în ultima zi. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 16:00

Două companii ucrainene din domeniul industriei de apărare din Ucraina au semnat trei noi acorduri cu compania turcă Baykar, care produce dronele Bayraktar, a anunțat ministrul Industriei Strategice, Aleksandr Kamîșin.

Acordurile au fost semnate în timpul vizitei șefului ministerului ucrainean al Industriei Strategice în Turcia, în cadrul expoziției internaționale de aeronautică Teknofest 2023, desfășurată la Istanbul.

„Multe întâlniri, un obiectiv este de a găsi modalități de a consolida complexul militar-industrial ucrainean. Există un rezultat important – trei noi acorduri cu producătorul turc Baykar pentru producătorii ucraineni”, scrie Kamîșin.

Ministrul a dat asigurări că instituția pe care o conduce este gata „să înlăture obstacolele birocratice” pentru a extinde în continuare cooperarea cu Baykar Avia Ventures.

„Întreprinderile ucrainene au nevoie de această cooperare astăzi, ca o oportunitate pentru consolidarea suplimentară a capacităților și producția de echipamente critice pentru armata noastră”, a adăugat Kamîșin.

UPDATE ORA 15:00. 2 morți și 12 răniți în Donețk în urma bombardamentelor

Două persoane au fost ucise și alte 12 rănite în urma bombardamentelor în regiunea Donețk ocupată de ruși din estul Ucrainei, au anunțat oficialii pro-ruși, citați de CNN.

„12 civili au fost răniți în districtele Petrovsky și Leninsky din Donețk, Yasinovataya”, au declarat oficialii Republicii Populare Donețk, într-un comunicat.

Donețk a fost controlată de separatiști susținuți de Moscova timp de opt ani și este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie 2022, amintește CNN.

UPDATE ORA 14:00. Rusia a atacat cu rachete orașul Kramatorsk – guvernator ucrainean

Trupele rusești au atacat Kramatorsk din regiunea Donețk cu cinci rachete în noaptea de 30 aprilie, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.

Una dintre rachete a vizat o zonă rezidențială, iar restul au lovit o zonă industrială și câmpul din afara orașului, a precizat oficialul, adăugând că nu au fost înregistrate victime.

Kirilenko a mai spus că trupele rusești au bombardat Avdiivka de cinci ori, lovind o zonă rezidențială, precum și uzina locală.

De asemenea, atacurile rusești au avariat zece case și o instalație de infrastructură în Kostiantinivka, precum și opt case și o clădire nerezidențială în orașul New York.

UPDATE ORA 13:00. Incendiul de la depozitul de petrol din Sevastopol reprezintă „o pregătire” a Ucrainei pentru contraofensivă

Purtătoarea de cuvânt al Comandamentului de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că incendiul care a avut loc sâmbătă la un depozit de petrol din Sevastopol face parte din „pregătirile” Ucrainei pentru contraofensiva așteptată în perioada următoare, relatează The Kyiv Independent.

„Această lucrare este o pregătire pentru ofensiva amplă, la scară largă, pe care toată lumea o așteaptă”, a declarat Humeniuk, citată de Ukrainska Pravda. De asemenea, Natalia Humeniuk a vorbit despre „un grad foarte ridicat de anxietate” în Crimeea, precizând că familiile militarilor ruși au început să fie evacuate din peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează agenția Ukrinform.

„Se înregistrează un grad foarte ridicat de anxietate, după cum constată ei înșiși. Și fluxuri foarte mari sunt dirijate de-a lungul tuturor rutelor pe unde se poate pleca. Într-adevăr, chiar și familiile de militari sunt evacuate masiv. Adică, ei simt că această amenințare există cu adevărat” , a adăugat purtătoarea de cuvânt.

„Faptul că logistica inamicului este subminată este unul dintre elementele pentru a ne pregăti cu adevărat pentru acțiuni active puternice ale forțelor noastre de apărare. Vorbim despre acest lucru de mult timp”, a mai spus Humeniuk.

Guvenatorul instalat de Rusia în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat sâmbătă dimineață că are loc un incendiu la un depozit de combustibil și a acuzat că focul a pornit în urma unui atac cu drone lansat de Ucraina.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 28 aprilie că pregătirile Ucrainei pentru o viitoare contraofensivă „se apropie de sfârșit” , în timp ce militarii fac antrenamente cu armele furnizate de Occident.

UPDATE ORA 12:00. Ucraina afirmă că deține controlul asupra unei rute-cheie de aprovizionare din Bahmut

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, spune că forțele Kievului controlează în continuare o rută-cheie de aprovizionare din Bahmut, cunoscută drept „drumul vieții”, scrie Reuters.

„De câteva săptămâni, rușii vorbesc despre preluarea «drumului vieții», precum și despre controlul constant al focului asupra acestuia. Da, este foarte dificil acolo, dar forțele de apărare nu le-au permis rușilor să ne «taie» logistica” , a spus Serhiy Cherevatyi, într-un interviu pentru site-ului local de știri Dzerkalo Tyzhnia.

„Drumul vieții” leagă Bahmut de orașul Chasiv Yar, aflat la vest, la o distanță de puțin peste 17 kilometri.

Comandamentul militar suprem al Ucrainei a anunțat duminică, 30 aprilie, în raportul său zilnic, că forțele sale au respins 58 de atacuri rusești în ultima zi de-a lungul părții de front care se întinde în regiunea Donețk, de la Bahmut prin Avdiivka și până la Marinka, mai la sud.

Analiștii militari estimează că dacă Bahmut va fi cucerit de forțele ruse, următoarea țintă va fi Chasiv Yar, deși orașul se află pe un teren mai înalt și se crede că forțele ucrainene au construit fortificații în apropiere.

UPDATE ORA 11:00. Politico: Ministrul ucrainean de Finanțe spune că țara va avea nevoie de încă 18 de miliarde de euro în 2024

Nevoile bugetare ale Ucrainei pentru anul viitor vor rămâne la fel de mari ca în 2023, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, înainte de a participa la o reuniune a omologilor săi din UE, unde se discută despre sprijinul acordat Ucrainei, scrie Politico.

Uniunea Europeană acordă Kievului împrumuturi de 18 miliarde de euro în acest an pentru a ajuta la acoperirea unei găuri bugetare estimate la aproximativ 3 sau 4 miliarde de dolari pe lună. Subvențiile din partea SUA și împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional, precum și contribuții bilaterale minore, completează restul.

„În ceea ce privește posibilele nevoi de finanțare pentru 2024, și acestea vor fi uriașe. Cred că nu va fi o sarcină ușoară pentru noi să ne diminuăm drastic cheltuielile. Bineînțeles, depinde de campania militară, dar cred că ar putea fi nu mai puțin de 18 miliarde de euro, așa cum am avut pentru acest an” , a spus Serhiy Marchenko.

Întrebat dacă UE este pregătită să repete acest nivel de sprijin pentru anul viitor, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că „discuția despre anul viitor din punctul de vedere al cifrelor și al datelor exacte depinde de discuția pe care o începem cu privire la bugetul Uniunii, dar, fără îndoială, ne vom continua sprijinul cu același angajament ca în ultimii ani” .

UPDATE ORA 10:00. Atac asupra orașului Kupiansk

În dimineața zilei de duminică, 30 aprilie, forțele ruse au bombardat orașul Kupiansk din regiunea Harkov, a declarat Oleg Sinegubov, șeful Administrației Regionale de Stat, citat de Ukrainska Pravda.

„La 30 aprilie, la ora 6.45, invadatorii ruși au lovit din MLRS în centrul orașului Kupiansk. O casă privată și garaje au fost avariate, au izbucnit incendii.

Patru vehicule au fost distruse” , a precizat oficialul, adăugând că nu au fost înregistrate victime.

În ultimele 24 de ore, au avut loc atacuri în mai multe zone din regiunea Harkov.

UPDATE ORA 09:00. Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată în timpul nopții

Cel puțin șapte reședințe private au fost avariate în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în urma bombardamentelor din noaptea de 30 aprilie, a anunțat guvernatoru Serhii Lysak, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului, în atac au fost avariate și șapte depozite, o seră, un microbuz, o mașină și o linie electrică. Nu au fost vizate alte părți ale regiunii Dnipropetrovsk și potrivit primelor informații, nu au existat victime.

Orașul Nikopol, cu o populație de peste 115.000 de locuitori, se află la 122 de kilometri sud de capitala regională Dnipro.

UPDATE ORA 08:00.

UPDATE ORA 07:00. Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Briansk. Doi civili au fost uciși

Guvernatorul regiunii ruse Briansk a anunțat că doi civili au fost uciși în ceea ce el a numit un bombardament ucrainean asupra satului Suzemka, cu o populație de 8.600 de persoane, aflat la aproximativ 21 de kilometri est de granița cu Ucraina, relatează The Kyiv Independent

. „Potrivit informațiilor preliminare, o clădire rezidențială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parțial distruse”, a scris guvernatorul pe Telegram duminică dimineața.

Kievul nu a revendicat aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și de pe teritoriul controlat de Moscova în Ucraina.

Luna trecută, Kraken, o unitate a forțelor speciale ucrainene, a raportat că a distrus cu o dronă kamikaze un turn de veghe militar rusesc din regiunea Briansk. Turnul era folosit de polițiștii de frontieră ruși pentru a monitoriza o parte a frontierei ucrainene.

UPDATE ORA 06:00. Identitatea a 21.700 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina în 14 luni de război a fost confirmată

Cu ajutorul unui soft specializat, autorităţile ruse au stabilit numele a 21.700 de soldaţi ruşi care au picat la datorie în războiul din Ucraina. 

UPDATE ORA 05:00. Zelenski: Rușii se pregătesc acum de apărare, aceasta este partea a doua a războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rușii trec la o poziție defensivă, iar cea de-a doua parte a războiului, în care Ucraina va prelua inițiativa, a început, transmite Pravda.

„Cred că, pe zi ce trece, rușii vor deveni mai slabi, iar noi vom avea din ce în ce mai multe oportunități. Ei și-au schimbat deja tactica, deja se gândesc la apărarea teritoriilor pe care le ocupă. Asta este un alt val al acestui război, unul care va fi dificil și pentru noi” , a spus Zelenski, într-un interviu cu jurnalişti finlandezi, suedezi, danezi şi norvegieni.

„Ne dăm seama că persistența lor pe câmpul de luptă a fost ruptă de forțele noastre. Acum sapă, fac linii defensive. Va fi greu pentru noi, va fi foarte provocator”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 04:00. Operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat în Uman

Operațiunea de căutare și salvare din orașul ucrainean Uman s-a încheiat, în urma loviturii mortale de vineri cu rachete care a lovit un bloc de apartamente, au declarat sâmbătă serviciile regionale de urgență pentru CNN.

Atacul a provocat moartea a cel puțin 23 de persoane, inclusiv cinci copii. Două persoane sunt încă date dispărute și, ce mai probabil, sunt decedate, a declarat Vasil Kozinenko, șeful adjunct al poliției al lui Uman.

Se presupune că acestea a fost cel mai mortal atac asupra civililor ucraineni din ultimele luni. Clădirea a continuat să se prăbușească în timpul operațiunii de salvare și părți din ea nu au putut fi accesate, a spus Iulia Norovkova, purtător de cuvânt al serviciilor de urgență din regiune.

UPDATE ORA 03:00. Ucraina cere UE cel puţin 18 miliarde de euro ajutor financiar pentru 2024

Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a transmis sâmbătă omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia.

„Nu va fi uşor să ne reducem drastic cheltuielile, aceasta va depinde de campania militară, dar cred că nu va putea fi mai puţin de suma de 18 miliarde pe care o vedem anul acesta” , a indicat ministrul ucrainean la sosirea la o reuniune a miniştrilor europeni de finanţe, desfăşurată la Stockholm, unde a fost invitat.

Miniştrii europeni au reiterat că statele lor vor continua să sprijine Ucraina şi au exprimat „angajamentul total” faţă de reconstrucţia acestei ţări, dar au considerat deocamdată prematur să fie avansată o cifră pentru ajutorul financiar care să fie oferit Kievului anul viitor.

UPDATE ORA 02:00. Zelenski spune că unele țări au „dezamăgit” Ucraina cu promisiunile de ajutor militar

De la invazia pe scară largă, unele țări au promis ajutor Ucrainei, dar nu au reușit să furnizeze în timp util, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski presei nordice, relatează Kyiv Independent.

Zelenski a subliniat importanța de a face totul la timp și de a putea depinde de ajutorul promis. Cu toate acestea, unele țări care au promis asistență au dezamăgit Ucraina, a adăugat el.

UPDATE ORA 01:00. Forțele aeriene: Rusia bombardează Ucraina cu rachete fabricate recent

Rusia folosește rachete fabricate toamna sau iarna trecută pentru a lovi Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Yurii Ihnat la televiziunea națională, transmite Kyiv Independent.

Ihnat a adăugat că Rusia încă mai are rachete și continuă să le producă, deși într-un ritm lent.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un tribunal din Rusia a condamnat o femeie dintr-un oraș siberian pentru postări pe rețelele de socializare care condamnau războiul din Ucraina și a pedepsit-o cu o amendă foarte mare, deși aceasta a cerut o pedeapsă cu închisoarea, scrie Sky News.

Marina Novikova, o avocată în vârstă de 65 de ani, a fost găsită vinovată de răspândirea de informații false” despre armata rusă, care a fost transformată în infracțiune penală după ce Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina.

Postările lui Novikova pe aplicația de mesagerie Telegram au denunțat invazia și au criticat guvernul rus.

Procurorii au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar doamna Novikova însăși a pledat în fața instanței pentru a o trimite la închisoare, în loc de alternativa: o amendă de cel puțin 700.000 de ruble (6.900 de lire sterline). Dar tribunalul din Seversk a impus în schimb o amendă de un milion de ruble (aproape 10.000 de lire sterline), a declarat grupul rus pentru drepturile omului și asistență juridică OVD-Info, care l-a citat pe soțul ei, Alexandr Gavrik.

Citește și