• Președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare politică a guvernării sale de două decenii.
  • Turcii vor alege atât un președinte, cât și un parlament pentru un mandat de cinci ani.
  •  Dacă niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi în primul tur de scrutin, va avea loc un altul, pe 28 mai.

02.23

Președintele Erdogan: „Țara noastră are o funcționare care va fi un exemplu pentru lume atât în ​​ceea ce privește utilizarea drepturilor și libertăților sale politice, cât și a fiabilității sistemului electoral”.

01.48.

Candidatul opoziției, Kılıçdaroğlu, spune că tabăra lui Erdogan cere renumărarea și amână publicarea rezultatelor în secțiile de votare, acolo unde opoziția este de obicei puternică

„Sunt urne pentru care au cerut renumărarea voturilor de 6 ori, de 11 ori. Blocați voința Turciei”, a spus candidatul

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE

01.45. 87% din voturi au fost numărate, spune consiliul electoral

Un purtător de cuvânt al Consiliului Electoral Suprem din Turcia tocmai a declarat că 87,13% din voturi au fost numărate, existând întârzieri mari în numărarea celor care vin din străinătate.

01.08. VOTURI STRĂINE PENTRU ALEGERI

Voturile din străinătate sunt de mare importanță în alegerile prezidențiale și cele parlamentare pentru cel de-al 28-lea mandat. În declarația sa, președintele YSK Ahmet Yener a declarat că doar 18,76% din urnele internaționale au fost deschise. În timp ce numărul alegătorilor străini înregistrați a fost de 3.416.086, numărul total de voturi exprimate în reprezentanțele străine a fost de 1.691.531 și la porțile vamale de 125.479. S-a anunțat că 1.817.010 alegători și-au votat în total.

01.07. Rezultatele alegerilor din Turcia

Erdogan – 49,52%
Kılıçdaroglu – 44,76%
Ogan – 5,28%

00.47. Kılıçdaroğlu: „Există obiecții în 783 de urne din Ankara. Nu blocați voința acestei națiuni”.

00.14. Oficialul electoral: 71,64% din voturi sunt în sistem

Ahmet Yener, șeful biroului electoral turc, a declarat că 71,64% din voturile din interiorul țării și 18,76% din voturile din afară au fost introduse în sistemul său.

Un total de 69,12% din voturi au fost introduse în sistem, a adăugat el. „Nu există întârzieri în introducerea datelor de la alegerile prezidențiale și parlamentare”, a repetat acesta.

00.12. Erdogan, apariție surpriză la Istanbul

Președintele Erdogan, despre care presa de stat a anunțat că se află în capitala Ankara mai devreme, în cursul zilei, și-a făcut apariția la Istanbul.

El i-a salutat pe cetățeni la ieșirea din reședința sa, cartierul Uskudar, din Istanbul.

00.01 Sinan Ogan: Se pare că alegerile vor merge în turul doi

Candidatul la președinția Alianței Ata, Sinan Ogan, a declarat: „Se pare de la bun început că alegerile vor merge în al doilea tur, iar naționaliștii și kemaliștii turci vor fi cei care vor determina turul al doilea”.

Au fost numărate 75% din voturi. Primele rezultate arată că este probabil să existe turul doi

23.48 Președintele Erdogan a plecat din Kisikli

Președintele Erdogan și-a părăsit reședința din Kısıklı. A vorbit mult timp cu cetățenii și s-a urcat pe jos în mașina lui.

23.20 Cota de voturi a lui Erdogan scade sub 50 la sută

Cu 89% din urnele de vot deschise, rezultatele preliminare neoficiale arată că președintele Erdogan are o cotă de voturi de 49,94%, potrivit agenției de stat Anadolu.

În situația actuală, alegerile prezidențiale din Turcia vor merge spre un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

23.00

După deschiderea a 91,1% din urne, ponderea voturilor primite de Erdogan la alegerile prezidențiale a scăzut sub 50%, transmite CEC.

22.33 Kilicdaroglu: Nu vom dormi la noapte

Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că „ficțiunea, care a început cu 60%, a scăzut acum sub 50%”, referindu-se, se pare, la modificarea datelor Agenției Anadolu.

„Observatorii de vot și funcționarii din birourile electorale nu ar trebui să părăsească niciodată locurile lor”, a scris el pe Twitter. „Nu vom dormi la noapte, poporul meu”.

22.27 Președintele Erdogan le cere susținătorilor să rămână la urnele de vot

Erdogan a făcut o declarație pe Twitter – iată o traducere a celor spuse de acesta:

„Faptul că alegerile din 14 mai s-au desfășurat sub forma unei mari sărbători a democrației, cu pace și liniște, este o expresie a maturității democratice a Turciei noastre. În timp ce alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă atât de pozitivă și democratică, iar numărarea voturilor este încă în desfășurare, încercarea de a anunța rezultatele în grabă înseamnă uzurparea voinței naționale. Ne bucurăm că favoarea națiunii noastre se reflectă în numărătoarea voturilor în curs de desfășurare.”

„Îi rog pe toți susținătorii și însoțitorii mei să rămână la urnele de vot, indiferent de situație, până când rezultatele vor fi finalizate în mod oficial. Îi felicit pe toți cetățenii care au votat în numele democrației și au participat la procesul electoral și îmi exprim recunoștința față de fiecare dintre ei.”

21.55 Ambele tabere spun că este posibil să se ajungă la un tur de scrutin


Reuters scrie că surse din cadrul partidului de guvernământ AKP al președintelui Recep Tayyip Erdoğan și din cadrul partidului de opoziție CHP al lui Kemal Kılıçdaroğlu, rivalul său, afirmă că, pe baza rezultatelor de până acum, niciunul dintre cei doi nu va depăși pragul de 50% necesar pentru o victorie categorică.

Cu 75% din voturi numărate, agenția de știri de stat Anadolu îl plasează pe Erdoğan la 50,76% și pe Kılıçdaroğlu la 43,43%. Agenția privată Anka îl are, de asemenea, pe Erdoğan în frunte, dar cu o diferență mult mai mică.

Performanța constantă a celui de-al treilea candidat, naționalistul Sinan Oğan, neschimbat la puțin peste 5,3%, face ca un al doilea tur – programat peste două săptămâni, pe 28 mai – să fie mai probabil, au declarat mai mulți analiști.

20.40 Peste 50% din voturi au fost numărate

Mai mult de jumătate din voturi au fost numărate în alegerile prezidențiale din Turcia, iar diferența dintre președintele Recep Tayyip Erdoğan și principalul său rival, liderul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, continuă să se reducă.

Potrivit agenției de presă de stat Anadolu, pe care opoziția a acuzat-o că a publicat în mod deliberat rezultatele pentru a-l arăta pe președintele demisionar în frunte, numărătoarea cu aproape 53% din voturi numărate se ridică la:

Erdoğan : 51,8%.

Kılıçdaroğlu : 42,3%.

Ogan: 5,3%.

Cu toate acestea, agenția privată de știri Anka îl are deja pe Kılıçdaroğlu în frunte, cu puțin mai puțin din voturi numărate. Partidul său CHP a declarat că, potrivit datelor sale, candidatul său este în frunte și că este pe cale să depășească pragul de 50% pentru a evita un tur de scrutin și a fi declarat președinte duminică seara.

20.15

Susținătorii lui Recep Tayyip Erdoğan și ai partidului său de guvernământ AKP s-au adunat pentru a aplauda în fața sediului său din Istanbul, în condițiile în care primele rezultate îl arată pe președintele în exercițiu în frunte.

Analiștii au declarat că diferența dintre Erdoğan și rivalul său, candidatul opoziției unite, Kemal Kılıçdaroğlu, ar trebui să continue să se reducă pe măsură voturile sunt numărate.

20.00 Avantajul lui Erdoğan se restrânge, o treime din voturi au fost numărate

Cu mai mult de o treime (38,3%) din voturi numărate, potrivit agenției de presă de stat Anadolu (AA), diferența dintre cei doi candidați principali se reduce.

Președintele demisionar Recep Tayyip Erdoğan are acum 52,7%, rivalul său din opoziție de centru-stânga, Kamel Kılıçdaroğlu, 41,4%, iar naționalistul Ogan, 5,4%.

19.00 Primele rezultate ale votului arată că Erdogan îl devansează pe rivalul său

Rezultatele preliminare neoficiale îl arată pe Erdogan în frunte cu 56,67% din voturi, față de rivalul Kilicdaroglu cu 37,41%.

Agenția Anadolu a dat rezultatele pe baza a 17 la sută din voturile numărate.

Cu puțin sub 10% din voturi numărate, agenția turcă Anadolu raportează că președintele demisionar, Recep Tayyip Erdoğan, deține un avans timpuriu de 59,5%.

Rivalul său la președinție, Kemal Kılıçdaroğlu, se află la 34,8%, în timp ce al treilea candidat, naționalistul Sinan Oğan, are puțin peste 5% din voturile numărate până acum.

Analiștii au declarat că Kılıçdaroğlu, care are niveluri relativ ridicate de susținere în unele dintre cele mai mari orașe din Turcia, este posibil să fie în urma primelor rezultate, dar ar trebui să se retragă pe măsură ce apar mai multe rezultate.

18.45 Interdicția de raportare a rezultatelor a fost ridicată mai devreme

Comisia electorală supremă din Turcia tocmai a ridicat interdicția de a comunica rezultatele alegerilor, care inițial era în vigoare până la ora locală 21.00.

Acest lucru înseamnă că rezultatele ar trebui să înceapă să apară cu mai mult de două ore mai devreme decât era de așteptat. Cu toate acestea, este posibil ca situația să rămână neclară încă câteva ore.

17.00 Se închid urnele

Este ora 17.00 în Turcia, iar votul s-a încheiat atât la alegerile parlamentare, cât și la cele prezidențiale.

În conformitate cu legislația turcă, este interzisă raportarea oricărui rezultat până la ora locală 21.00.

În cursul serii, ar trebui să știm dacă oricare dintre candidații la președinție a depășit pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

15.10 Au mai rămas două ore până la închiderea urnelor. Turcii continuă să voteze

Cu două ore rămase până la închiderea voturilor la alegerile prezidențiale și parlamentare strâns contestate din Turcia, alegătorii continuă să intre în secțiile de votare pentru a-și exprima voturile.

14.07 O alegătoare în vârstă de 112 ani a venit la secția de votare

Gullu Dogan, o alegătoare turcă în vârstă de 112 ani și cea mai în vârstă persoană din Gumushane, în regiunea Mării Negre din Turcia, a insistat să voteze la secția de votare locală cu copiii și nepoții săi.

Ea a decis să participe personal la alegeri, deși avea opțiunea de a-și exprima votul printr-o urna mobilă.

14.01 Fluxul mare de alegători continuă la secțiile de votare la șase ore de la vot

Alegătorii stau la coadă la o secție de votare pentru a-și exprima votul în districtul Cankaya din Ankara.

13.38 Cine va reconstrui Turcia?

„Cine va reconstrui aceste regiuni devastate?”, este strigătul alegătorilor din regiunile afectate de cutremur, potrivit lui Zeina Khodr de la Al Jazeera în orașul Antakya din sudul țării.

Oamenii de acolo votează în principal în secții de votare improvizate, deoarece majoritatea clădirilor au fost distruse în timpul cutremurelor din februarie.

12.00 Erdogan a votat la Istanbul printre o mulțime mare de suporteri

Erdogan și-a exprimat votul la o secție de votare din Uskudar, un cartier din partea asiatică a celei mai mari metropole din Turcia, Istanbul.

O mulțime mare de oameni l-au întâmpinat pe Erdogan și l-au aclamat împreună cu soția sa, Emine.

11.42 Principalul rival al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, își dă votul

Șeful opoziției și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, și-a exprimat votul în capitala Turciei, Ankara.

Kilicdaroglu, care conduce Alianța Națională care formează „Tabela celor șase”, a promis schimbarea după mai bine de 20 de ani de guvernare a Partidului AK. Ei se angajează să susțină democrația, libertatea presei și statul de drept.

11.34 Primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, votează în capitala culturală

Primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, a votat în orașul în care a câștigat alegerile pentru primărie în urmă cu aproape patru ani.

Imamoglu, care face parte din Partidul Republican al Poporului (CHP), a câștigat scrutinul de reluare a mandatului de primar al Istanbulului în iunie 2019, într-o lovitură incomodă pentru președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care l-a susținut pe candidatul Partidului său AK, Binali Yildirim.

Victoria opoziției a pus capăt guvernării de aproape două decenii a Partidului AK în cea mai mare metropolă a Turciei.

11.29 Liderul de dreapta al Partidului IYI, Meral Aksener, votează

Liderul partidului de dreapta IYI din Turcia, Meral Aksener, a votat la Istanbul.

Partidul este co-lider al Alianței Națiunii alături de principalul partid de opoziție CHP. Alianța cuprinde un spectru larg de partide, inclusiv Partidul Democrației și Progresului, de dreapta liberală, și Partidul Gelecek, de centru-dreapta.

11.07 Victimele cutremurului se întorc în orașele natale, votând la secții improvizate


Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripții electorale din Turcia sunt chemați la urne într-un scrutin crucial ce are loc duminică, începând cu ora 8:00, relatează Al Jazeera. Acesta este unul dintre cele mai importante voturi din istoria modernă a Turciei, deoarece ar putea marca sfârșitul mandatului președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a fost la putere timp de 20 de ani.

Autoritățile turce din provinciile sudice ale țării, afectate de cutremur, au înființat secții de votare improvizate pentru a facilita alegerile prezidențiale și parlamentare.

Multe persoane care și-au părăsit orașele natale afectate de cutremurele din 6 februarie s-au întors în provinciile din sudul Turciei pentru a vota în cadrul alegerilor foarte contestate.

Victimele cutremurelor din multe provincii din sud, care în mod tradițional l-au susținut pe președintele Recep Tayyip Erdogan, au fost divizate înaintea votului.

În timp ce mulți au jurat să voteze în continuare pentru Erdogan, alții, dezamăgiți de răspunsul guvernului la cutremure, au decis să susțină opoziția.

10.47 Prezență mare la vot – Oamenii se îngrămădesc la secțiile de votare

Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem, spune că votul continuă în Turcia, fără probleme raportate.

Potrivit Al Jazeera, prezența la vot în Turcia a fost ridicată.

„Este clar că aceste alegeri vor avea un procentaj mai mare de participare la vot decât alegerile anterioare”, a spus el. „Oamenii așteaptă la porțile secțiilor de votare pentru a-și exprima votul, iar oamenii încă se adună la secțiile de votare.”

10.33 Erdogan este așteptat să voteze în curând în bastionul său din Istanbul

Erdogan este așteptat să voteze în curând în bastionul său din Istanbul
Candidatul prezidențial în exercițiu, Erdogan, este așteptat să voteze în curând la o școală din fieful său din Istanbul.

10.31 Votul turcilor în cifre

Peste 64,1 milioane de persoane sunt înregistrate pentru a vota în Turcia, dintre care aproximativ 1,76 milioane au votat deja în străinătate și 4,9 milioane au votat pentru prima dată.

Un număr total de 191.885 de urne de vot au fost amplasate în întreaga țară. Fiecare alegător va vota cu două buletine de vot, unul pentru președinte și celălalt pentru parlamentari, care vor avea mandate de cinci ani.

Peste 30 de partide politice și 150 de candidați parlamentari independenți concurează în alegeri.

10.22 Muharrem Ince, care s-a retras din cursa electorală rămâne pe buletinele de vot

În timp ce liderul Partidului Patriei, Muharrem Ince, s-a retras din alegeri cu doar câteva zile înainte de vot, buletinele de vot, care fuseseră deja tipărite, au rămas aceleași, afișând fotografia sa printre ceilalți candidați.

„Din punct de vedere legal, nu a fost posibil să îl scoatem de pe buletinele de vot. Pe buletinele de vot există fotografiile a patru candidați, deoarece nu a fost posibil din punct de vedere legal să îl scoatem din buletinele de vot pe Muharrem Ince, care s-a retras din alegeri cu doar câteva zile înainte de vot”, a declarat Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem.

10.21 Candidatul opoziției, Kilicdaroglu, așteptat să voteze în curând la Ankara

Candidatul opoziției din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, este așteptat să voteze în câteva ore la o școală primară din capitala țării, Ankara.

Reprezentanții Partidului său Republican al Poporului, CHP, se află la fața locului pentru a pregăti cartelele de vot, a precizat Serdar, unde și populația generală vine să voteze.

08.14. A început votul în cadrul alegerilor din Turcia

Alegătorii din Turcia se îndreaptă spre urne, pentru alegerile parlamentare și prezidențiale care se anunță a fi foarte disputate și care ar putea însemna cea mai mare provocare cu care s-a confruntat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în cele două decenii de mandat.

Scrutinul a început la ora 05.00 a României (ora 8.00 în Turcia) și se vor încheia ora 17.00 (ora 14.00 pentru Turcia).

Organizațiilor media li se interzice să prezinte rezultate parțiale până la ridicarea embargoului, la ora 21.00 (ora 18.00 în Turcia). Nu există sondaje la ieșirea de la urne.

07.45 Elementele de bază, în timp ce se deschide urnele

  • Turcii vor alege atât președintele, cât și parlamentul pentru un mandat de cinci ani.
  • Pentru a câștiga președinția în primul tur, un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturile exprimate.
  • În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi, la 28 mai va avea loc un tur de scrutin între cei doi candidați principali.
  • De asemenea, alegătorii vor alege 600 de membri ai parlamentului. Previziunile și comentariile despre vot sunt interzise până la ora 18.00 (ora 13.00 în Turcia)

07.30 Opoziția din Turcia se deschide față de hijab

CHP a renunțat la poziția sa seculară fermă și a revenit asupra opoziției sale de lungă durată față de hijab în ultimii ani, iar acum promite că dreptul de a purta un văl va fi protejat.

Acest lucru face parte din efortul partidului de a-și lărgi coaliția pentru a include segmente mari ale societății care sunt conservatoare și religioase.

06.46 Ce promit principalele alianțe?

  • Ajutorarea victimelor cutremurului: Erdogan a declarat că guvernul său va construi un total de 650.000 de apartamente noi în sud-estul Turciei, unde a avut loc dublul cutremur, și a promis că va livra 319.000 dintre acestea într-un an.
  • Economie: Erdogan a promis să scadă inflația din țară la 20% în 2023 și sub 10% în 2024, dar a subliniat, de asemenea, că va continua să scadă ratele dobânzilor.
  • Locuințe: Președintele a promis că va anunța mai multe reglementări pentru a-i proteja pe cetățeni de creșterile extreme ale chiriilor și prețurilor de vânzare.
  • Refugiați: Erdogan a promis mai multe întoarceri „voluntare” ale refugiaților sirieni în țara lor, datorită îmbunătățirii dialogului dintre Siria și Turcia, ca urmare a eforturilor de mediere ale Rusiei.

06.15 Femeile se confruntă cu bariere politice

Femeile reprezintă 50,7% din electoratul din Turcia, dar sunt încă subreprezentate în parlament. Potrivit Uniunii Interparlamentare, femeile reprezintă jumătate sau mai mult din parlamentarii din doar cinci țări. Turcia ocupă locul 132 în lume, cu 17,4% dintre deputații aleși în 2018 fiind femei.

„Partidele politice sunt locuri de joacă complet dominate de bărbați”, a spus Gulseren Onanc, fondatorul Asociației SES Egalitate și Solidaritate.

Este foarte greu pentru o femeie să-și facă loc aici… Femeile au dominat domeniul opoziției civile în cel mai puternic mod, dar acest lucru nu s-a reflectat în politică dintr-un motiv oarecare.”

05:59 Turcii din străinătate și-au exprimat deja votul

Milioane de turci care locuiesc în străinătate au terminat de votat pe 9 mai.

Acești alegători reprezintă 3,4 milioane din cei 64,1 milioane de alegători înregistrați în Turcia și au tendința de a susține candidații mai conservatori.

Prezența oficială la vot în dimineața ultimei zile de vot în străinătate, marți, a depășit 51%, cu puțin mai mare decât la ultimele alegeri generale pe care Erdogan le-a câștigat în 2018.

Germania reprezintă aproape jumătate din votul diasporei turcești.

CHP-ul lui Kilicdaroglu a încercat să devoreze baza tradițională de susținere a lui Erdogan prin organizarea de autobuze zilnice pentru a duce alegătorii la consulatul turc din Berlin.

Citește și: