• Hamas a răspuns la o propunere care vizează eliberarea ostaticilor rămași în Gaza și o încetare susținută a luptelor, au anunțat marți Qatar și Statele Unite.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA analizează răspunsul Hamas, adăugând că va discuta propunerea cu Israelul miercuri, în cadrul actualului său turneu în Orientul Mijlociu.
  • În Gaza, lucrătorii umanitari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orice operațiune militară israeliană extinsă la sud, spre Rafah.

UPDATE ORA 22:50 – Blinken: Bilanțul operațiunilor israeliene asupra civililor din Gaza este prea mare

Cel mai înalt diplomat american a declarat că a subliniat o serie de măsuri pe care SUA dorește ca oficialii israelieni să le ia pentru a minimiza daunele provocate civililor în războiul actual al Israelului în Gaza.

„Așa cum am spus astăzi premierului și altor oficiali israelieni, prețul zilnic pe care operațiunile sale militare continuă să îl aibă asupra civililor nevinovați rămâne prea mare. Israelul ar trebui să deschidă Erez (punctul de trecere a frontierei de la Beit Hanoun), astfel încât asistența să poată ajunge în nordul Gaza. Ar trebui să accelereze fluxul de asistență umanitară din Iordania. Ar trebui să consolideze deconflictul și să îmbunătățească coordonarea cu furnizorii de asistență umanitară. Israelul trebuie să se asigure că furnizarea de asistență pentru salvarea de vieți în Gaza nu este blocată din niciun motiv și de nimeni.”

UPDATE ORA 22:30 – Blinken: Răspunsul Hamas „creează spațiu” pentru încheierea unui acord de armistițiu

Secretarul de stat american Antony Blinken susține în prezent o conferință de presă în Israel și a făcut aceste comentarii cu privire la întâlnirile sale cu oficialii israelieni: „Am avut ocazia să discutăm cu guvernul israelian despre răspunsul pe care Hamas l-a trimis aseară la propunerea pe care Statele Unite, Qatar și Egipt au făcut-o pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămași și pentru a prelungi pauza umanitară”, a spus el.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Deși există câteva ne-începuturi clare în răspunsul Hamas, credem că acesta creează un spațiu pentru a se ajunge la un acord”, a continuat el, adăugând că SUA „vor lucra la acest lucru fără încetare până când vom ajunge acolo”.

UPDATE ORA 22:15 – PRCS afirmă că două persoane au fost rănite de focul israelian asupra spitalului Al-Amal

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat că două persoane, inclusiv un pacient medical, au fost rănite astăzi de tirurile israeliene asupra unității.

„Urgent: doi răniți au fost înregistrați până în prezent la spitalul PRCS Al Amal, inclusiv un pacient, de către tirurile directe ale vehiculelor forțelor de ocupație israeliene care sunt poziționate la poarta spitalului din Khan Younis”, a declarat grupul într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 21:00 – Netanyahu respinge propunerea Hamas de încetare a focului și promite să lupte până la „victoria totală”

Benjamin Netanyahu a respins cererile Hamas de încetare a focului în Gaza și a promis că va continua ofensiva militară a Israelului în Gaza până la obținerea „victoriei totale”.

Premierul israelian, într-o conferință de presă, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Israelul este la îndemână pentru a obține victoria totală „în câteva luni”.

Netanyahu s-a angajat să distrugă Hamas și a exclus orice aranjament care ar lăsa grupul militant palestinian să dețină controlul total sau parțial asupra Gaza.

Israelul este „singura putere” capabilă să garanteze securitatea pe termen lung, a spus el.

UPDATE ORA 19:30 – Netanyahu susține acum o conferință de presă

Premierul israelian Netanyahu vorbește acum în cadrul unei conferințe de presă la Ierusalimul de Vest, după ce s-a întâlnit astăzi cu secretarul de stat american Antony Blinken.

UPDATE ORA 18:00 – Atacul de la Austin, cel mai recent din seria crimelor motivate de ură împotriva musulmanilor

Cea mai mare organizație musulmană pentru drepturile civile din SUA a declarat că atacul asupra unui grup de tineri musulmani și palestinieni-americani din Austin este „cel mai recent dintr-o serie de crime motivate de ură antimusulmane și anti-arabe de la începutul atacului Israelului asupra Gaza”.

„Mulți dintre oficialii noștri guvernamentali și personalitățile media au petrecut luni de zile dezumanizându-i și denigrându-i pe musulmani și palestinieni. Atacuri ca acestea sunt rezultatul final”, a declarat CAIR.

UPDATE ORA 15:00 -Secretarul de stat al SUA se întâlnește cu premierul israelian

Întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken și premierul israelian Benjamin Netanyahu a început miercuri la ora locală 11:50 (4:50 ET) la Tel Aviv și a durat aproximativ o oră, potrivit unui grup de reporteri care călătoreau cu secretarul de stat.

„Întâlnirea lungă și aprofundată” a fost urmată de o întâlnire extinsă la care au participat ministrul israelian al apărării, precum și lideri din domeniul securității și al serviciilor de informații, potrivit biroului premierului.

Întâlnirea a fost închisă pentru presă.

Blinken se află miercuri în Israel pentru întâlniri cu oficiali guvernamentali cheie pentru a face presiuni pentru o „pauză umanitară”, în timp ce presiunea internațională și internă a SUA pentru a pune capăt conflictului din Gaza continuă să crească.

De asemenea, se așteaptă ca acesta să se deplaseze în Cisiordania în cadrul călătoriei sale.

Blinken a declarat marți că va discuta cu oficialii israelieni despre răspunsul Hamas la o propunere menită să asigure eliberarea ostaticilor rămași și o încetare susținută a luptelor din Gaza.

UPDATE ORA 14:00 -Hamas propune un plan în trei etape ca răspuns la acordul propus de Israel

Răspunsul complet al Hamas la o propunere de încetare a focului și de livrare a ajutorului umanitar în schimbul eliberării ostaticilor deținuți în Gaza propune trei etape, fiecare cu o durată de 45 de zile.

Răspunsul ar include retragerea trupelor israeliene din Gaza, un efort umanitar masiv și libertatea de circulație a populației în întreaga Gaza.

Răspunsul Hamas la „Acordul-cadru” a fost transmis mediatorilor din Qatar și Egipt, a precizat organizația.

CNN a obținut o copie a răspunsului Hamas, iar un oficial de rang înalt al Hamas, Muhammad Nazzal, a confirmat că este autentic.

Un oficial israelian familiarizat cu negocierile a declarat miercuri pentru CNN că „în niciun caz” Israelul nu va accepta contrapropunerea Hamas.

UPDATE ORA 12:00 -Ritmul operațiunilor din Khan Younis rămâne ridicat, spune IDF

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că ritmul operațiunilor din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, rămâne ridicat, cu „zeci de teroriști” uciși în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 10:00 – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află miercuri în Israel pentru întâlniri cu oficiali guvernamentali

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află miercuri în Israel pentru întâlniri cu oficiali guvernamentali pentru a face presiuni în favoarea unei „pauze umanitare”, în timp ce presiunea internațională și internă a SUA crește pentru a pune capăt conflictului din Gaza.

Miza unei zile cruciale de discuții la Tel Aviv a fost sporită și mai mult de știrea de marți că Hamas a răspuns la o propunere menită să asigure eliberarea ostaticilor rămași în posesia grupării teroriste și o încetare durabilă a luptelor din Gaza. Blinken a declarat marți că va discuta contrapropunerea cu oficialii israelieni.

Se așteaptă ca Blinken să se întâlnească, așa cum a făcut-o și în vizitele sale anterioare în Israel, cu premierul Benjamin Netanyahu și cu oficiali de top din cabinetul de război israelian.

În cadrul acestor întâlniri, se așteaptă ca Blinken să se concentreze pe împingerea Israelului către o „pauză umanitară”, așa cum o numește administrația Biden, deoarece o astfel de suspendare a luptelor este esențială pentru obiectivele pe care SUA le promovează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

UPDATE ORA 08:00 – Houthis lansează rachete asupra unor nave cargo în Marea Roșie și Golful Aden, afirmă armata americană

Militanții Houthi, susținuți de Iran, au lansat marți șase rachete balistice anti-navă din Yemen spre nave comerciale, a anunțat Comandamentul Central al SUA.

Una dintre rachete a explodat în Golful Aden, în apropiere de MV Star Nasia, provocând avarii minore portavionului grecesc, sub pavilionul Insulelor Marshall, a precizat CENTCOM. Nu au fost raportate răniți.

Alte atacuri cu rachete houthi care au vizat probabil MV Morning Tide, un cargobot sub pavilion Barbados, deținut de Marea Britanie, care operează în sudul Mării Roșii, „au avut impact în apa din apropierea navei fără efect”, a declarat CENTCOM.

UPDATE ORA 01:00 – Egiptul confirmă că a primit răspunsul Hamas la propunerea de acord

Oficialii egipteni au declarat că au primit răspunsul Hamas la un acord de armistițiu pe care l-au propus pentru Fâșia Gaza, se arată într-o declarație a serviciului egiptean de informații de stat.

Anterior, am relatat despre o declarație oficială din partea Hamas în care se spunea că a răspuns „pozitiv” la cadrul unui acord propus pentru o pauză prelungită a luptelor în războiul din Gaza. Propunerea prevede, de asemenea, schimbul de prizonieri israelieni deținuți în Gaza cu palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Secretarul de stat american Blinken și prim-ministrul qatariot, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, au confirmat acest lucru în timpul unei conferințe de presă comune, astăzi, la Doha.

Știre inițială

Biden spune că membrii Congresului care se opun proiectului de lege privind frontierele refuză ajutorul pentru palestinienii aflați în nevoie.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că cei care se opun unui proiect de lege privind frontierele din Senat refuză ajutorul” pentru poporul palestinian care suferă cu adevărat”.

„Acest acord bipartizan oferă Israelului ceea ce are nevoie pentru a-și proteja poporul și a se apăra împotriva teroriștilor Hamas și va oferi asistența umanitară necesară pentru salvarea vieților poporului palestinian”, a declarat Biden. „Prin opoziția față de acest proiect de lege, ei refuză ajutorul pentru oamenii care suferă cu adevărat și au nevoie disperată de ajutor.”

Proiectul de lege include asistență de securitate pentru Israel și asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania.

Citește și: