• Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit asupra importanței de a oferi un ajutor semnificativ mai mare”.
  • Cei doi lideri și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la pierderile de vieți omenești civile care au loc acolo”.
  • Șeful agenției, Philippe Lazzarini, a declarat că asistența umanitară enormă” de care are nevoie Gaza nu poate fi oferită fără o oprire susținută a luptelor și a bombardamentelor”.

UPDATE ORA 22.00- Țările UE, cu excepția Ungariei, solicită o pauză „imediată” în războiul din Gaza

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că 26 de țări europene – fiecare membru al UE, cu excepția Ungariei – au emis împreună o declarație prin care cer o pauză „imediată” a luptei din Gaza.

„Solicităm guvernului israelian să nu întreprindă acțiuni militare în Rafah care ar înrăutăți o situație umanitară deja catastrofală și ar împiedica furnizarea urgentă de servicii de bază și asistență umanitară”, se spune în declarație.

În timp ce națiunile europene și-au exprimat sprijinul ferm pentru Israel în timpul războiului său din Gaza, unele au început să-și tempereze retorica cu îngrijorarea față de deteriorarea condițiilor umanitare și criticile la adresa campaniei Israelului, una dintre cele mai distructive din istoria modernă.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Declarația europeană solicită o „pauză umanitară imediată care ar duce la o încetare a focului de durată, la eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.

UPDATE ORA 20.00- „Poziția Yemenului nu se va schimba și nu se va rupe”: purtătorul de cuvânt al Houthi

Mohammed Abdulsalam spune că atacurile în curs asupra Yemenului arată „amploarea insistenței Regatului Unit și SUA de a proteja Israelul și de a-i oferi mai mult timp pentru agresiunea brutală împotriva Fâșiei Gaza pentru a cincea lună consecutivă”.

„Americanii și britanicii trebuie să realizeze că poziția Yemenului nu se va schimba și nu se va rupe”, a adăugat el într-o postare pe rețelele de socializare.

„Mai degrabă, Yemenul devine din ce în ce mai ferm și aderă la poziția sa. Își intensifică operațiunile împotriva navelor israeliene sau a celor care se îndreaptă către porturile Palestinei ocupate până când agresiunea încetează și se ridică asediul Fâșiei Gaza”.

UPDATE ORA 19.00- Încălcări crude și sistematice ale drepturilor palestinienilor în închisorile israeliene

Un raport al Physicians for Human Rights-Israel (PHRI) dezvăluie că prizonierii palestinieni au fost bătuți, abuzați, umiliți sexual și neglijați medical din 7 octombrie.

Descoperirile subliniază un tipar de violență zilnică în care gardienii israelieni ar ataca fără discriminare palestinienii cu bastoane, inclusiv incidente de insulte sexuale explicite și urinare asupra deținuților.

PHRI afirmă, de asemenea, că prizonierii palestinieni au fost, uneori, ținuți în detenție zile întregi sau plasați în celule supraaglomerate și lipsiți de apă și electricitate până la 23 de ore pe zi.

Raportul a documentat disparițiile forțate a sute de palestinieni din Gaza, inclusiv mulți care nu au fost angajați în luptă.

UPDATE ORA 18.00- Comentariile armatei israeliene despre recentele atacuri din Liban

Un purtător de cuvânt spune că forțele israeliene au lovit un depozit de arme în Ghaziyeh, lângă Sidon, în sudul Libanului.

„Am localizat un vehicul aerian fără pilot din Hezbollah lângă Tiberiade, care se pare că a traversat astăzi și s-a prăbușit lângă Tiberiade. Ca răspuns la această activitate, am atacat depozitele de arme de lângă Sidon”, a declarat Daniel Hagari într-un briefing de presă televizat.

Atacul israelian este unul dintre cele mai la nord din Liban, de când au izbucnit ostilitățile dintre Israel și Hezbollah odată cu începerea războiului din Gaza.

UPDATE ORA 17.00- Rafah, unul dintre cele mai dens populate locuri de pe Pământ: UNICEF

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) spune că Rafah, în sudul Gazei, găzduiește acum jumătate din populația din enclava de coastă asediată, „dintre care multe au fost strămutate de mai multe ori din cauza războiului”.

„Trebuie să fie protejați. Nu au un loc sigur unde să meargă”, a spus UNICEF într-o postare pe X.

UPDATE ORA 16.00- Smotrich cere renunțarea la Acordurile de la Oslo în cazul în care „se va lua un pas unilateral împotriva Israelului”

Ziarul israelian Haaretz relatează că ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich i-a cerut lui Netanyahu să se retragă din Acordurile de la Oslo dacă „se confruntă cu orice pas unilateral luat împotriva statului Israel”.

Vorbind la o reuniune a partidului Sionismului religios, Smotrich a fost citat că a spus că Israelul ar putea, de asemenea, „să oprească complet și imediat toate fondurile transferate către Autoritatea Palestiniană și să dizolve complet Autoritatea Palestiniană”.

UPDATE ORA 15.30 – O navă deținută de SUA raportează un atac cu rachete în largul Yemenului

O navă de marfă sub pavilion grecesc, deținută de SUA, a raportat un atac cu rachete în Golful Aden și a cerut asistență militară, afirmă firma britanică de securitate maritimă Ambrey.

Separat, agenția maritimă britanică United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a declarat că a primit un raport de la nava aflată la 161 km (100 de mile) la est de portul yemenit Aden, spunând că a avut loc o explozie în apropierea acesteia.

Atât Ambrey, cât și UKMTO au declarat că nava și echipajul său sunt în siguranță și se îndreaptă spre următorul port de escală.

Luptătorii Houthi, aliniați Iranului, au efectuat din noiembrie atacuri cu drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie și Golful Aden, în ceea ce ei spun că este un sprijin pentru palestinienii din războiul din Gaza. Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au efectuat atacuri aeriene asupra țintelor houthi din Yemen.

UPDATE ORA 14.40 – Armata israeliană lovește infrastructura Hezbollah în sudul Libanului

Avioane de vânătoare israeliene au atacat instalații aparținând grupării libaneze Hezbollah în satul Dhayra din sudul Libanului, potrivit unui comunicat al armatei.

Lovitura a avut loc după ce un analist de informații a identificat „un agent terorist care a intrat în structura militară”, se arată în comunicatul de pe X.

Armata a declarat că a identificat rămășițele unei drone în zona Erbil din Galileea de Jos, în nordul Israelului. Drona nu pare să aparțină armatei, iar investigațiile sunt în curs, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 14.00 – Irlanda și Germania avertizează Israelul împotriva unei ofensive „catastrofale” la Rafah

Ministrul irlandez de externe, Michael Martin, a avertizat Israelul să nu lanseze o ofensivă în Rafah care, potrivit miniștrilor de externe, ar crea un dezastru pentru cei aproximativ 1,5 milioane de refugiați înghesuiți acolo.

„Un atac asupra Rafah ar fi absolut catastrofal… ar fi de neconceput”, a declarat Martin la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Bruxelles.

„Peste 1,5 milioane de oameni sunt înghesuiți într-un colț foarte mic din Gaza. Sunt obosiți, sunt epuizați, nu au unde să se ducă – cum poate cineva să se gândească să adauge la această traumă?”, a spus el.

Într-o declarație separată, Germania s-a făcut ecoul preocupărilor lui Martin. Un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters, a declarat la Berlin: „Este dificil să evaluăm corect situația umanitară de acolo, dar cred că toată lumea recunoaște că este catastrofală.”

În cazul în care va avea loc o ofensivă, Israelul trebuie să răspundă la întrebarea cum să evacueze civilii care se adăpostesc în prezent acolo, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 13.40 – Qatarul îl critică pe Netanyahu pentru presiunile exercitate asupra Hamas în vederea eliberării prizonierilor

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că solicitarea premierului israelian Benjamin Netanyahu ca Doha să facă presiuni asupra Hamas pentru a elibera prizonierii nu reprezintă „nimic altceva decât o încercare de a trage de timp și de a prelungi războiul” din Gaza.

„Premierul israelian știe foarte bine că Qatarul s-a angajat din prima zi în eforturile de mediere, de încheiere a crizei și de eliberare a ostaticilor”, a declarat purtătorul de cuvânt Majed al-Ansari într-o postare pe X.

„Afirmăm că Qatarul își va continua eforturile de mediere și nu va fi descurajat de retorică și declarații care pot fi înțelese doar în contextul scăpării de provocările politice personale ale premierului israelian.”

UPDATE ORA 13.15 – Protestatarii israelieni blochează intrarea ajutoarelor în Gaza

Israelienii organizează un sit-in în fața punctului de trecere a frontierei Nitzana cu Egiptul, pentru a împiedica intrarea ajutoarelor esențiale în Fâșia Gaza.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată membri de dreapta ai unor grupuri israeliene care blochează drumul în apropierea zidului care separă Israelul de Egipt.

UNRWA a declarat că Israelul a blocat jumătate din misiunile sale de ajutor în nordul Gaza de la începutul anului.

UPDATE ORA 10.14 – Houthis din Yemen spun că au vizat o navă în Golful Aden

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt militar al grupului, Yahya Saree, afirmă că nava sub pavilion Belize riscă acum să se scufunde.

United Kingdom Maritime Trade Operations a declarat anterior că o rachetă a lovit nava care se deplasa prin Bab al-Mandeb, strâmtoarea care face legătura între Marea Roșie și Golful Aden, forțând echipajul să o abandoneze. Datele de urmărire a navelor de la MarineTraffic.com, analizate de AP, au identificat nava ca fiind Rubymar.

Luptătorii houthi au efectuat atacuri asupra navelor legate de SUA, Marea Britanie și Israel în Marea Roșie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. Londra și Washingtonul au răspuns prin lovirea unor ținte houthi.

UPDATE ORA 08.00 – Israelul va permite libertatea de cult la Al-Aqsa în timpul Ramadanului

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că guvernul va permite libertatea de închinare la Moscheea Al-Aqsa în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan.

„Orice restricție impusă va fi din motive de securitate”, a declarat el în declarații făcute la radioul public Reshet Bet.

Anterior, presa israeliană a relatat că premierul Benjamin Netanyahu a acceptat o propunere a lui Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian de extremă-dreapta pentru securitate națională, de a impune restricții privind intrarea în Moscheea Al-Aqsa în timpul lunii sfinte.

UPDATE ORA 07.00 – Israelul spune că va extinde operațiunile militare în Rafah dacă ostaticii nu vor fi returnați de Ramadan

Forțele israeliene își vor extinde operațiunile militare în Rafah dacă ostaticii deținuți de Hamas nu sunt returnați până la începutul Ramadanului, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz.

Luna sfântă a musulmanilor este de așteptat să înceapă pe 10 sau 11 martie, iar comentariile lui Gantz par a fi cel mai clar termen până până acum pentru acțiunea militară israeliană în orașul Gaza de sud, unde peste 1 milion de palestinieni strămuți se adăpostesc lângă granița cu Egiptul.

UPDATE ORA 05.00 – Foto: Familiile evacuează tabăra de refugiați de la Bureij

UPDATE ORA 04.00 – Navă de marfă înregistrată în Marea Britanie, atacată în strâmtoarea Bab-el-Mandeb

O navă de marfă sub pavilion Belize, înregistrată în Marea Britanie și operată de Liban a fost atacată în strâmtoarea Bab-el-Mandeb, în largul coastelor Yemenului, informează firma britanică de securitate maritimă Ambrey.

A avut loc o explozie la aproximativ 64 km la sud de Mukha, în Yemen, care a provocat daune navei, a declarat agenția Maritime Trade Operations. Nu au fost raportate răniți.

UPDATE ORA 03.00 – Norvegia va contribui la transferul de fonduri înghețate către Autoritatea Palestiniană

Norvegia a fost de acord să acționeze ca intermediar între Israel și Autoritatea Palestiniană (AP) în ceea ce privește transferul de fonduri fiscale înghețate.

Ministerul de Finanțe al Israelului colectează impozitele în numele palestinienilor și face transferuri lunare către AP, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată. Însă din noiembrie nu a mai avut loc nicio plată, în timp ce războiul din Gaza continuă.

Conform soluției temporare convenite între oficialii israelieni și palestinieni, Norvegia va deține veniturile pe care Tel Avivul le-a reținut de la AP de la atacurile din 7 octombrie.

UPDATE ORA 02.00 – Nablus se confruntă cu un asediu economic și politic” din partea Israelului, susține un oficial

Ghassan Daghlas, guvernatorul interimar al orașului Nablus din Cisiordania ocupată, a declarat că 48 de persoane din orașul palestinian au fost ucise de forțele israeliene de la începutul războiului din Gaza.

Anterior, forțele israeliene l-au împușcat mortal pe Anas Jamil Dwaikat, un ofițer de poliție palestinian în vârstă de 26 de ani, la un punct de control la est de Nablus.

Daghlas a declarat că forțele israeliene ridică, de asemenea, porți și puncte de control în jurul orașelor și satelor din guvernoratul Nablus, transformându-l într-o mare închisoare”.

Violența și agresiunea coloniștilor au crescut, de asemenea, în mod vizibil după 7 octombrie, în special în satele de la sud de orașul Nablus”, a declarat Daghlas pentru Al Jazeera.

UPDATE ORA 01.00 – Ministrul de externe al Iordaniei spune că Israelul este responsabil pentru strămutarea în masă a palestinienilor

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat duminică la Conferința de Securitate de la Munchen că Israelul este responsabil pentru strămutarea a milioane de oameni în Gaza și că Iordania nu ar trebui să fie responsabilă pentru curățarea mizeriei Israelului”, permițând oamenilor să intre în granițele sale.

Ceea ce vedem în Gaza este un război devastator, crimă în masă, distrugerea mijloacelor de trai a 2 milioane de oameni, împingând oamenii în abis, distrugând spitale, ucigând jurnaliști, medici, lucrători umanitari. Trebuie să încadrăm lucrurile în contextul potrivit”, a declarat Safadi, întrebat dacă Iordania ar accepta palestinieni strămutați.

El a subliniat, de asemenea, că palestinienii, inclusiv cei din Cisiordania ocupată, au drepturi care sunt încorporate în dreptul internațional și umanitar.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit asupra importanței de a oferi un ajutor semnificativ mai mare” pentru a ajunge la oamenii care au nevoie disperată de el în Fâșia Gaza, scrie Al Jazeera.

De asemenea, cei doi lideri și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la pierderile de vieți omenești civile care au loc acolo”, se arată în comunicat.

Protestatarii s-au adunat la începutul săptămânii în fața reședinței londoneze a lui Sunak pentru a denunța atacurile israeliene de la Rafah, în Gaza, și pentru a cere guvernului său să ceară încetarea focului.

Șeful agenției, Philippe Lazzarini, a declarat că asistența umanitară enormă” de care are nevoie Gaza nu poate fi oferită fără o oprire susținută a luptelor și a bombardamentelor”.

Nu este prea târziu pentru a schimba această poveste dacă se iau măsuri urgente pentru a se ajunge la o încetare a focului și la eliberarea ostaticilor, precum și pentru a permite un flux suficient de ajutor în Gaza”, a scris el în publicația americană USA Today.

Viteza cu care se deteriorează situația din Gaza este fără precedent în istoria recentă”, a adăugat el.

Citește și