• Cel puțin nouă persoane au fost ucise în noaptea de miercuri spre joi în două lovituri efectuate de Israel în sudul Libanului.
  • Printre cei uciși se numără patru paramedici.
  • OMS spune că doar 10 spitale sunt parțial operaționale în Gaza.

UPDATE ORA 23.00

Corespondentul Al Jazeera a declarat că cel puțin cinci persoane au fost ucise și altele au fost rănite, inclusiv femei și copii, într-un raid israelian asupra unei case din nordul orașului Rafah.

UPDATE ORA 21.00

Reprezentantul permanent al Qatarului la ONU, Sheikha Alya Ahmed bin Saif Al Thani, a declarat că statul din Golf va continua să depună eforturi diplomatice pentru a promova stabilitatea regională în timp ce războiul din Gaza face ravagii.

Misiunea Doha la ONU se va coordona cu agențiile relevante pentru a atenua suferința civililor palestinieni din Gaza, a declarat ea într-o declarație pentru agenția de stat Qatar News Agency.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Qatarul „și-a majorat finanțarea” pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni UNRWA, „reînnoind în același timp avertismentul Qatarului că suspendarea finanțării agenției va afecta negativ activitatea acesteia și capacitățile sale de a răspunde nevoilor urgente ale palestinienilor din Fâșia Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria”, a declarat șeicul Alya.

UPDATE ORA 19.00

Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție au ordonat în unanimitate Israelului să ia toate măsurile necesare și eficiente pentru a asigura fără întârziere aprovizionarea cu alimente de bază populației palestiniene din Gaza.

În ordin, instanța a detaliat înrăutățirea situației umanitare din Fâșia Gaza și a detaliat asistența necesară, inclusiv necesitatea deschiderii unor puncte de trecere terestre suplimentare și a extinderii cooperării cu autoritățile ONU.

Judecătorii au cerut, de asemenea, eliberarea imediată a ostaticilor încă ținuți în Gaza.

UPDATE ORA 17.00 -Președintele AP aprobă un nou guvern

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care are puteri limitate în anumite părți din Cisiordania ocupată, a aprobat noul guvern prezentat de premierul Mohammed Mustafa.

Membrii noului guvern urmează să intre în funcție duminică.

Mustafa a declarat că „principala prioritate națională” a noului guvern va fi încheierea războiului din Gaza, adăugând că cabinetul său „va lucra la formularea unor viziuni pentru reunificarea instituțiilor, inclusiv la asumarea responsabilității pentru Gaza”.

Consilier economic de lungă durată al lui Abbas, Mustafa îl înlocuiește pe fostul prim-ministru Mohammed Shtayyeh care, împreună cu guvernul său, a demisionat în februarie, invocând nevoia de schimbare în contextul războiului Israelului din Gaza și al escaladării violenței în Cisiordania.

UPDATE ORA 15.00 – „Am dezvăluit lumii întregi adevărata față a ocupației israeliene”: Hamas

Al Yahya spune că războiul din Gaza a dezvăluit adevărata natură a Israelului. „Am dezvăluit întregii lumi adevărata față a ocupației israeliene”, a declarat oficialul Hamas.

În timp ce „cauza palestiniană este cauza tuturor musulmanilor”, el a spus că volumul de sprijin arătat de alte țări arabe nu a fost suficient. Cu toate acestea, el a sperat că „suma acestui sprijin va duce la victorie”.

El a adăugat că „America se va ruga cu un preț scump în ceea ce privește interesele sale în întreaga lume” pentru sprijinul acordat Israelului.

UPDATE ORA 14.00 – Netanyahu dorește ca discuțiile Israel-SUA să revină pe drumul cel bun

Biroul premierului israelian Netanyahu a declarat Casei Albe că dorește să reprogrameze o întâlnire anulată care ar trebui să aibă loc între oficiali din ambele țări.

O delegație israeliană urma să viziteze Washingtonul pentru a discuta despre ofensiva terestră planificată la Rafah. Cu toate acestea, Netanyahu a anulat călătoria ca urmare a refuzului Statelor Unite de a se opune unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care pretindea încetarea imediată a focului în Gaza.

UPDATE ORA 13.00 – OMS spune că doar 10 spitale sunt parțial operaționale în Gaza

Doar 10 spitale din 36 rămân operaționale în Fâșia Gaza, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după ce Spitalul al-Amal din Khan Younis și-a încetat funcționarea marți.

„Sistemul de sănătate abia supraviețuiește”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la X.

Forțele israeliene la începutul acestei săptămâni au înconjurat spitalele al-Amal și Nasser, în timp ce continuau asediul spitalului al-Shifa din orașul Gaza, cel mai mare complex medical din Fâșie. Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a declarat că unul dintre membrii personalului său a fost ucis atunci când tancurile israeliene au împins brusc înapoi în zonele din jurul celor două spitale, pe fondul bombardamentelor puternice și a focurilor de armă.

UPDATE ORA 12.00 – Foto: Distrugerea orașului Gaza de atacurile israeliene

UPDATE ORA 11.00 – Biroul premierului israelian Netanyahu a declarat Casei Albe că dorește să reprogrameze o întâlnire anulată care ar trebui să aibă loc între oficiali din ambele țări

Biroul premierului israelian Netanyahu a declarat Casei Albe că dorește să reprogrameze o întâlnire anulată care ar trebui să aibă loc între oficiali din ambele țări.

O delegație israeliană urma să viziteze Washingtonul pentru a discuta despre ofensiva terestră planificată la Rafah. Cu toate acestea, Netanyahu a anulat călătoria ca urmare a refuzului Statelor Unite de a se opune unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care pretindea încetarea imediată a focului în Gaza.

Netanyahu a spus că decizia SUA a fost „o mișcare foarte proastă” și că „încurajează Hamas să adopte o linie dură”.

UPDATE ORA 10.00 – „Aflux de nou-născuți care suferă de malnutriție acută” în spitalele din Gaza

Peste 14.000 de copii au fost uciși în urma atacurilor israeliene asupra Gaza din 7 octombrie. În plus, mii de copii suferă de malnutriție severă și deshidratare.

Medicii de la Spitalul Kamal Adwan din nordul Gazei spun că văd zilnic mulți sugari a căror greutate nu corespunde vârstei lor. Ei fac apel pentru proviziile de care au nevoie cu disperare, deoarece cel puțin 27 de copii au murit de malnutriție și deshidratare din octombrie.

„Făcând parte din personalul ICU de la spitalul Kamal Adwan, observăm în mod clar afluxul de nou-născuți care suferă de malnutriție acută și deshidratare severă avansată”, a spus un medic de la complexul medical.

UPDATE ORA 09.00 – Doi au fost răniți într-o împușcătură pe autostradă în Cisiordania ocupată

Armata israeliană spune că un individ a deschis focul asupra vehiculelor pe o autostradă din apropierea orașului al-Auja din Cisiordania ocupată.

Times of Israel, citând medici locali, relatează că cel puțin trei persoane au fost rănite, una grav, în urma împușcăturii, care a vizat un autobuz școlar și mai multe mașini.

Forțele israeliene sunt la fața locului și îl urmăresc pe atacator, potrivit unei declarații militare israeliene.

UPDATE ORA 08.00 – Cinci palestinieni răniți în timpul raidurilor israeliene în Qalandiya, Nablus

Agenția de presă Wafa, citând surse locale, spune că cel puțin cinci palestinieni au fost răniți de focul israelian în timpul raidurilor în tabăra de refugiați Qalandiya și orașul Nablus.

Patru dintre victime au fost în Qalandiya, unde un număr mare de soldați israelieni însoțiți de un buldozer au percheziționat mai multe case. Ei au primit tratament în orașul Ramallah pentru rănile lor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin nouă persoane au fost ucise în noaptea de miercuri spre joi în două lovituri efectuate de Israel în sudul Libanului, potrivit Agenției Naționale de Știri a țării, administrată de stat. Printre cei uciși se numără patru paramedici care lucrează pentru o organizație locală de apărare civilă afiliată Hezbollah.

Hezbollah a anunțat, de asemenea, în această seară, moartea a trei dintre combatanții săi prin intermediul canalului său Telegram, fără a preciza, ca de obicei, cum și unde au murit bărbații.

Armata israeliană a bombardat satele Naqoura și Tayr Harfa din sudul Libanului, bombardamente despre care armata israeliană a declarat că au fost efectuate ca represalii la un tir de rachete Hezbollah îndreptat asupra orașului israelian Kiryat Shmona. Atacul asupra orașului Kiryat Shmona, a declarat Hezbollah, a fost o ripostă la un atac israelian în sudul Libanului care a ucis șapte paramedici.

Aceste decese fac ca ziua de astăzi să fie cea mai mortală pentru Liban de când Hezbollah a început schimbul de focuri cu armata israeliană la 8 octombrie.

Citește și