• Protestatarii israelieni au cerut eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza și înlăturarea premierului Benjamin Netanyahu în fața parlamentului țării duminică.
  • Între timp, negocierile privind o încetare a focului între Israel și Hamas și un acord privind ostaticii au fost reluate la Cairo.
  • În Gaza, cel puțin două persoane au fost ucise duminică de un atac israelian cu dronă asupra corturilor din fața complexului medical Al-Aqsa, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului.

UPDATE ORA 23.00 – ONU plănuiește o misiune la spitalul Al-Shifa după retragerea Israelului

Organizația Națiunilor Unite plănuiește o misiune la Spitalul Al-Shifa imediat ce „i se va permite să ajute oamenii să primească îngrijiri medicale și să evalueze unitatea”, a anunțat luni Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Anunțul vine după ce Israelul a pus capăt luni asediului de 14 zile asupra celui mai mare spital din Gaza.

Cel puțin 300 de cadavre au fost descoperite acolo până în prezent, potrivit Apărării Civile din Gaza, iar un martor a descris urmările distructive ca fiind ca o scenă dintr-un „film de groază”.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

De asemenea, ONU a declarat că o echipă a OMS a vizitat duminică spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza, când o tabără de corturi din incinta complexului a fost lovită de un atac aerian israelian.

UPDATE ORA 22.00 – Un al doilea comandant de rang înalt al armatei iraniene a fost ucis în atacul asupra consulatului din Damasc, potrivit gărzii revoluționare

Șapte oficiali ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) au fost uciși în atacul de la Damasc, inclusiv comandanții iranieni de rang înalt Mohammed Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi, potrivit unui comunicat oficial al IRGC.

Haji Rahimi a fost numit cel de-al doilea comandant ucis în atacul asupra clădirii consulatului Iranului din capitala siriană, potrivit declarației împărtășite luni seară de agenția de presă de stat IRNA.

UPDATE ORA 21.00 – Casa Albă consideră îngrijorătoare” decizia Israelului de a interzice Al Jazeera

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demersul lui Netanyahu de a opri operațiunile Al Jazeera în Israel.

Noi credem în libertatea presei. Este esențială. Este extrem de importantă, iar Statele Unite sprijină munca extrem de importantă a jurnaliștilor din întreaga lume, iar aceasta îi include pe cei care relatează în conflictul din Gaza”, a declarat Jean-Pierre reporterilor.

UPDATE ORA 20.00 – Oficiali americani și israelieni au organizat o întâlnire virtuală pentru a discuta despre Rafah

Un oficial american a declarat pentru Reuters că întâlnirea s-a încheiat.

Casa Albă a confirmat anterior întâlnirea dintre înalți oficiali americani și israelieni pentru a discuta propunerile alternative ale administrației Biden la o iminentă invazie militară israeliană la Rafah.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că SUA și-au făcut cunoscute îngrijorările cu privire la orice operațiune terestră majoră israeliană în sudul orașului Gaza, ultimul refugiu relativ sigur pentru peste un milion de palestinieni strămutați.

UPDATE ORA 19.00 – Ministrul sirian de externe denunță atacul asupra consulatului Iranului din Damasc

Faisal Mekdad afirmă că țara sa condamnă cu fermitate” atacurile israeliene asupra consulatului Iranului și a reședinței ambasadorului din capitala siriană.

Într-o declarație transmisă de agenția de știri de stat siriană, SANA, Mekdad a spus că atacul terorist” a ucis un număr de vieți nevinovate”, fără a da detalii.

Israelul nu va putea să afecteze relația dintre Iran și Siria”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18.00 – Parlamentul israelian adoptă o lege care deschide calea pentru interzicerea Al Jazeera

Proiectul de lege conferă guvernului autoritatea de a opri emisia Al Jazeera în Israel. Netanyahu a cerut Knessetului să adopte legea și a promis să acționeze imediat pentru a închide Al Jazeera”, potrivit AFP și Times of Israel.

Legea a trecut luni seară în lectură finală cu 70 la 10 voturi și dă, de asemenea, guvernului autoritatea de a închide birourile canalelor străine din Israel.

UPDATE ORA 17.00 – Spitalul Al-Shifa, devastat după retragerea forțelor israeliene

Trupele israeliene s-au retras din spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Gaza, la două săptămâni după ce au lansat prima ofensivă asupra unității.

UPDATE ORA 16.00 – Este aproape imposibil” ca ambulanțele să ajungă la spitalul Al-Shifa, spune Apărarea Civilă din Gaza

Ambulanțele care încearcă să ajungă la spitalul Al-Shifa în urma retragerii trupelor israeliene de luni găsesc aproape imposibil din cauza drumurilor deteriorate”, a declarat Apărarea Civilă din Gaza pentru CNN.

În acest moment, stingem incendii, recuperăm trupurile martirilor și mutăm răniții. Dar, din păcate, ambulanțele nu pot ajunge la spital din cauza problemelor de pe șosea”, a declarat pentru CNN Raed al-Dahshan, directorul de operațiuni al Apărării Civile din Gaza.

Apărarea Civilă din Gaza a raportat anterior că cel puțin 300 de cadavre au fost găsite până în prezent la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, dar a adăugat că este dificil de determinat numărul exact de persoane ucise, deoarece forțele israeliene au îngropat cadavrele în interiorul și în jurul complexului Al-Shifa și au buldozerit drumurile din apropiere.

UPDATE ORA 15:00 – Netanyahu reia planurile de a închide Al Jazeera în Israel

Premierul israelian a reluat planurile de a închide Al Jazeera în Israel. Într-o declarație emisă de Purtătorul de Cuvânt al partidului Likud, Parlamentul va fi convocat în cursul serii pentru a ratifica legea.

În urma ratificării acesteia, Netanyahu „va lua măsuri imediate pentru a închide Al Jazeera, în conformitate cu procedura stabilită în lege”.

UPDATE ORA 14:30 – Armata israeliană afirmă că a lovit 10 ținte Hezbollah în Rachaya al-Foukhar

Armata israeliană afirmă că a lovit „10 ținte teroriste Hezbollah” în Rachaya al-Foukhar, în sudul Libanului.

Într-o actualizare a situației, armata a scris pe Telegram că printre ținte se numără o instalație de structură de armament, posturi de lansare și „infrastructură teroristă”.

UPDATE ORA 14:10 – Bilanțul victimelor din Gaza crește

Numărul persoanelor ucise în războiul purtat de Israel în Gaza începând cu 7 octombrie a crescut la 32.845, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul asediat. De asemenea, atacurile israeliene asupra Gaza au rănit cel puțin 75.392 de persoane.

În ultimele 24 de ore, 63 de persoane au fost ucise, iar 94 au fost rănite.

UPDATE ORA 13:50 – Sute de cadavre zac întinse la spitalul al-Shifa

Sute de cadavre ale unor civili uciși au fost găsite la Complexul medical al-Shifa, au declarat surse medicale, potrivit agenției palestiniene de știri Wafa.

Sursele au declarat că forțele israeliene au distrus cimitirul temporar pe care cetățenii îl amenajaseră la fața locului, scoțând cadavrele din subteran și aruncându-le în diferite zone ale spitalului.

De asemenea, Wafa a raportat că armata israeliană a săpat terenul complexului și a aruncat cadavrele îngropate în diferite zone ale spitalului.

UPDATE ORA 12:30 – SUA și Israel vor discuta despre Rafah în cadrul unei întâlniri virtuale

Statele Unite și Israelul ar urma să organizeze astăzi o întâlnire virtuală pe tema operațiunii planificate la Rafah, a declarat o sursă israeliană pentru agenția de presă AFP, sub rezerva anonimatului.

„Întâlnirea este programată pentru astăzi. Aceasta va fi online. Este posibil să aibă loc o întâlnire în persoană în cursul acestei săptămâni”, a adăugat sursa.

Întâlnirea va avea loc la o săptămână după ce premierul Netanyahu a anulat vizita unei delegații la Washington.

UPDATE ORA 12:00 – Sora liderului Hamas, Ismail Haniyeh, arestată în Israel

Poliția israeliană a anunțat că a arestat-o pe sora liderului Hamas Ismail Haniyeh, în vârstă de 57 de ani, în cadrul unei anchete în sudul Israelului.

Sabah Abdel Salam Haniyeh, cetățeană israeliană, a fost reținută în orașul Tel Sheva în cadrul anchetei, în care este implicată și agenția de securitate israeliană Shin Bet.

Un purtător de cuvânt al poliției, care a confirmat că este vorba despre sora lui Haniyeh, a declarat că aceasta este „suspectată că a avut contacte cu agenți ai Hamas și că s-a identificat cu organizația, incitând și sprijinind în același timp acte de terorism în Israel”.

Poliția a declarat că a găsit în casa ei „documente, mijloace de comunicare, telefoane, alte descoperiri și dovezi care o leagă de comiterea unor infracțiuni grave de securitate împotriva statului Israel”.

UPDATE ORA 11:00 – Rezistența Islamică din Irak afirmă că a vizat orașul israelian Eilat

Rezistența Islamică din Irak, o miliție irakiană, a revendicat responsabilitatea pentru drona care a explodat în orașul israelian Eilat. Gruparea a afirmat într-un comunicat că a atacat un „obiectiv vital” din Israel „folosind arme adecvate” și nu a oferit alte detalii.

Armata israeliană a declarat în cursul zilei de astăzi că un obiect zburător lansat din estul Israelului a lovit o clădire din Eilat și că în cel mai sudic oraș au pornit sirenele, dar nu a fost interceptat de apărarea aeriană.

Eilat a fost supus unor atacuri repetate cu rachete și drone din partea mișcării Houthi din Yemen, aliate cu Iranul, în timpul războiului Israelului din Gaza.

UPDATE ORA 10:40 – Armata israeliană confirmă retragerea din spitalul al-Shifa

Forțele israeliene spun că, în timpul operațiunii lor de două săptămâni, au ucis bărbați înarmați palestinieni și au confiscat armament și documente de informații.

Raidul asupra spitalului a fost efectuat „în timp ce se evitau rănirile civililor, pacienților și echipelor medicale”, a precizat armata.

Cu toate acestea, OMS a declarat că 21 de pacienți au murit de când Israelul a început asediul asupra unității, la 18 martie. Corespondenții noștri raportează, de asemenea, distrugeri de amploare ale complexului.

UPDATE ORA 9:40 – Autoritățile din Gaza încep operațiunile de recuperare la spitalul al-Shifa

Apărarea civilă și autoritățile medicale din Gaza se îndreaptă spre spitalul al-Shifa pentru operațiuni de recuperare în urma retragerii israeliene, spune Moath al-Kahlout, care relatează din orașul Jabalia, situat în nordul Gaza.

Există „știri confirmate” conform cărora clădirile complexului și aparatele medicale din interiorul spitalului „sunt complet distruse”, a declarat al-Kahlout. Cadavrele sunt împrăștiate pe strada din apropierea spitalului, a adăugat el.

La un moment dat, 107 pacienți au fost blocați în interiorul clădirii de dezvoltare a resurselor umane, „care nu este deloc pregătită pentru îngrijiri medicale”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant important”, responsabil pentru zeci de atacuri cu rachete antitanc împotriva civililor israelieni, a comunităților și a forțelor de securitate” dintr-o unitate antitanc a Hezbollah, într-un raid aerian efectuat duminică în Liban.

Forțele de apărare israeliene au declarat că Ismail Al-Zin a fost ucis într-un atac asupra unui vehicul în apropierea orașului Kounine din sudul Libanului.

Hezbollah a recunoscut moartea lui Al-Zin într-o declarație de duminică, fără a preciza titlul acestuia sau a spune cum a murit.

Agenția Națională de Știri din Liban (NNA) a raportat un atac cu dronă duminică asupra unei mașini în apropiere de Kounine. O dronă israeliană ar fi lansat o rachetă ghidată asupra mașinii, a precizat NNA.

Anunțul de duminică a fost făcut după ce numeroase” rachete au fost lansate spre Israel din sudul Libanului, potrivit IDF. Armata israeliană a declarat că a interceptat mai multe dintre aceste lansări. FDI a precizat că a lovit ulterior infrastructura militară și posturile de lansare ale Hezbollah.

Citește și