• Parlamentarii israelieni au adoptat un proiect de lege care deschide calea pentru interzicerea Al Jazeera și a altor rețele de știri străine considerate un risc de securitate”.
  • Un atac aerian israelian asupra consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc, a ucis cel puțin șapte persoane, inclusiv un comandant de rang înalt al IRGC, potrivit presei de stat.
  • Armata israeliană a declarat că peste 500 de suspecți” au fost reținuți în timpul asediului asupra spitalului al-Shifa. Biroul de presă al guvernului din Gaza a declarat că 400 de palestinieni au fost uciși în urma atacului.

UPDATE ORA 21.30 – Hezbollah lansează un tir de rachete asupra unui oraș israelian

Pe canalul său oficial Telegram, gruparea libaneză afirmă că a tras mai multe rachete Katiușa asupra zonei Nahariya, mai exact asupra kibbutzului Gesher HaZiv.

Ea a precizat că acest atac a fost „ca răspuns la atacurile israeliene asupra satelor și caselor civile din sudul [Libanului], care sunt neclintite, ultimul dintre acestea fiind asupra orașului Yarin … rănirea unei femei de acolo”.

Postul de televiziune israelian Channel 12 afirmă pe X că sirenele de raid aerian au fost activate în zona Nahariya și că MDA, serviciul național israelian de ambulanță de urgență, a informat că nu au fost raportate pagube sau victime în urma atacului cu rachete.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

UPDATE ORA 20.00 – Ambasadorul SUA în Israel comentează atacul de la World Central Kitchen

Jack Lew se declară în X că este „profund întristat” de uciderea a șapte lucrători umanitari în Deir el-Balah, în special de pierderea unui cetățean american printre ei, și a transmis condoleanțe „tuturor celor care au pierit” în atac.

„Așteptăm concluziile [armatei israeliene] și solicităm o anchetă rapidă, completă și imparțială cu privire la modul în care s-a produs această tragedie. Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejați”, a adăugat el.

UPDATE ORA 19.00 – Canada denunță atacul israelian asupra lucrătorilor umanitari din Gaza

Ottawa solicită o anchetă completă a atacului aerian israelian care a ucis șapte persoane, dintre care una este cetățean canadian.

„Condamnăm aceste lovituri și cerem o anchetă completă. Canada se așteaptă la o responsabilitate deplină pentru aceste omoruri și vom transmite acest lucru direct guvernului israelian. Loviturile asupra personalului umanitar sunt absolut inacceptabile”, a declarat ministrul canadian de externe, Melanie Joly, la X.

Comentariile lui Joly sunt unele dintre cele mai dure pe care Canada le-a îndreptat împotriva Israelului de la începutul ultimului său război din Gaza.

UPDATE ORA 18.30 – Qatar condamnă atacul israelian asupra echipei World Central Kitchen

Ministerul de Externe din Qatar afirmă că țara „condamnă cu fermitate” atacul care a ucis lucrătorii umanitari, inclusiv străini, în Deir el- Balah, în Gaza.

Ministerul a precizat că atacul este considerat o „crimă șocantă, care încalcă legile internaționale și umanitare”.

Qatarul „respinge complet utilizarea ajutorului ca instrument împotriva civililor din Gaza și subliniază importanța distribuirii ajutorului în întreaga Fâșie, fără obstacole”, se arată în declarație.

De asemenea, ministerul a subliniat importanța unei încetări imediate a focului în Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Șeful ONU condamnă atacul asupra consulatului iranian din Siria

Purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres a declarat că secretarul general al ONU condamnă atacul mortal comis luni asupra consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc.

Stephane Dujarric a precizat într-un comunicat că șeful ONU „reafirmă că principiul inviolabilității sediilor și personalului diplomatic și consular trebuie respectat în toate cazurile, în conformitate cu dreptul internațional”.

De asemenea, declarația a făcut apel la reținere și a avertizat că „orice calcul greșit ar putea duce la un conflict mai amplu într-o regiune deja instabilă, cu consecințe devastatoare pentru civilii care văd deja suferințe fără precedent în Siria, Liban, Teritoriul Palestinian Ocupat și în tot Orientul Mijlociu”.

UPDATE ORA 17.00 – Emiratele Arabe Unite condamnă atacul israelian asupra echipei World Central Kitchen

Afra al-Hameli, director de comunicare strategică la Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite, afirmă că Emiratele Arabe Unite consideră Israelul „pe deplin responsabil pentru această evoluție periculoasă” și a cerut o anchetă urgentă, independentă și transparentă.

Emiratele Arabe Unite au cerut, de asemenea, „pedepsirea celor care au comis această crimă odioasă, încălcând dreptul umanitar internațional”.

Ministerul a subliniat importanța unei încetări imediate a focului în Gaza „și a evitării vizării civililor, organizațiilor, instalațiilor civile și organizațiilor de ajutorare”.

UPDATE ORA 16.00 – Netanyahu a fost externat din spital după operație

Premierul israelian se pregătește să părăsească spitalul din Ierusalim, unde a fost operat duminică de hernie.

Într-o postare pe X, bărbatul în vârstă de 74 de ani le-a mulțumit medicilor săi pentru grija acordată.

Alon Pikarsky, care a condus echipa care l-a operat pe Netanyahu, a declarat că starea acestuia este „excelentă” și că este „pe deplin capabil să își continue activitatea”, relatează Times of Israel.

UPDATE ORA 15.00 – Cel puțin 7 lucrători umanitari au fost uciși în Gaza

Cel puțin șapte lucrători umanitari au fost uciși de un atac aerian israelian în timp ce livrau alimente civililor din Gaza, potrivit grupului non-profit World Central Kitchen (WCK) și autorităților din enclava asediată.

UPDATE ORA 14.00 – SUA i-au spus Iranului că nu are nicio implicare sau cunoștințe prealabile cu privire la atacul consulatului din Siria, a spus un oficial american

Statele Unite au declarat Iranului că nu sunt implicate și că nu au cunoștințe în avans despre atacul de luni asupra unui consulat iranian din Damasc, Siria, potrivit unui oficial american. Comunicarea vine pe fondul îngrijorării cu privire la extinderea războiului dintre Israel și Hamas la un conflict regional mai larg. Iranul a promis să se răzbune după ce o lovitură pe care a atribuit-o Israelului a ucis doi dintre comandanții săi de top și alți cinci la consulatul său din Siria.

„Statele Unite nu au avut nicio implicare în grevă și nu am știut despre aceasta din timp”, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. SUA au „comunicat acest lucru direct Iranului”, a spus oficialul american. Axios a fost primul care a raportat acest lucru.

UPDATE ORA 13.00 – Armata israeliană spune că investighează uciderea lucrătorilor umanitari la cel mai înalt nivel”

Armata israeliană a declarat marți că investighează la cele mai înalte niveluri” o lovitură mortală asupra lucrătorilor umanitari de la World Central Kitchen (WCK).

Am analizat incidentul la cele mai înalte niveluri pentru a înțelege circumstanțele în care s-a întâmplat și cum s-a întâmplat”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) militare.

O lovitură aeriană israeliană a ucis cel puțin șapte lucrători umanitari dintr-o echipă care livra alimente civililor din Gaza, potrivit WCK și autorităților din enclavă. Printre cei uciși se numără un cetățean cu dublă cetățenie americană și canadiană, precum și persoane din Australia, Polonia, Regatul Unit și un palestinian, potrivit organizației non-profit.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că a vorbit cu fondatorul WCK, Chef José Andrés, și a exprimat cele mai profunde condoleanțe ale Forțelor de Apărare Israeliene familiilor și întregii familii World Central Kitchen”.

UPDATE ORA 12.00 – Se așteaptă ca palestinienii să încerce din nou să obțină statutul de membru cu drepturi depline al ONU

Se așteaptă ca palestinienii să trimită în zilele următoare o scrisoare prin care să solicite statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite.

Vestea vine de la președintele Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Maltei la ONU, Vanessa Frazier.

Dna Frazier, a cărei țară a preluat săptămâna aceasta rolul de președinte prin rotație, a declarat că scrisoarea va fi probabil discutată într-o ședință închisă după ce va fi primită.

Se așteaptă ca reuniunea lunară a Consiliului pentru Orientul Mijlociu din 18 aprilie să se concentreze pe război și pe eforturile blocate pentru o încetare a focului.

De asemenea, se așteaptă ca cererea palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline să fie abordată în cadrul acestei reuniuni.

UPDATE ORA 11.00 – Atacul asupra consulatului iranian, o oportunitate pentru Israel de a transmite un mesaj Americii

Fostul oficial al Ministerului de Externe Charlie Gammell a declarat pentru Sky News că atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc ar putea fi o încercare de a readuce SUA de partea sa.

Există ceva în interiorul Israelului care spune dacă putem extinde acest război, dacă putem lega acest război de un conflict mai larg cu Iranul, asta va aduce America înapoi de partea noastră„, spune el.

UPDATE ORA 10.00 – Ministerul britanic de Externe investighează de urgență” moartea unui britanic în Gaza

La începutul acestei dimineți, am raportat că un cetățean britanic se numără printre cei șapte lucrători umanitari uciși de ceea ce pare să fi fost un atac aerian israelian în Gaza.

Ministerul britanic de Externe a declarat în urmă cu câteva minute: Suntem la curent cu rapoartele privind moartea unui cetățean britanic în Gaza și căutăm urgent informații suplimentare”.

UPDATE 09.00 – Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, intenționează să se deplaseze în Arabia Saudită în această săptămână

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, intenționează să se deplaseze în Arabia Saudită în această săptămână pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în contextul în care SUA fac presiuni pentru progrese în vederea normalizării relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

Discuțiile privind normalizarea au fost înghețate în perioada imediat următoare atacului Hamas din 7 octombrie și a asaltului ulterior al Israelului asupra Gazei, dar conversațiile au fost reluate în ultimele luni.

Reuters relatează că un oficial american a declarat că Sullivan a planificat discuții cu prințul moștenitor pentru a verifica problema, dar nu se așteaptă la un progres major.

UPDATE 08.00 – Trupurile lucrătorilor umanitari au fost transportate la un spital din orașul Rafah

Trupurile lucrătorilor umanitari au fost transportate la un spital din orașul Rafah, situat în sudul țării, la granița cu Egiptul, potrivit unui reporter Associated Press aflat la spital.

Se pare că trupurile lucrătorilor umanitari străini vor fi evacuate din Gaza, iar trupul șoferului palestinian va fi predat familiei sale din Rafah pentru înmormântare.

UPDATE 5:00-Ministrul iranian de Externe afirmă că Israelul a comis atacul de la consulat, dar SUA e de vină

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat Israelul pentru atacul de luni asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, dar a spus, de asemenea, că Statele Unite sunt responsabile pentru acest atac, deoarece sprijină Israelul.

Comentariile înaltului diplomat subliniază tensiunea tot mai mare dintre Teheran și Washington, Iranul arătând cu degetul spre SUA pentru sprijinul acordat Israelului.

Transmițând mesajul sever într-o postare pe X, Amir-Abdollahian a declarat că însărcinatul cu afaceri elvețian la Teheran a fost convocat de Ministerul iranian de Externe marți dimineață pentru a discuta despre incident, având în vedere rolul Elveției în reprezentarea intereselor SUA în Iran.

„Dimensiunile atacului terorist și crimei regimului israelian au fost explicate, iar responsabilitatea administrației americane a fost subliniată” în cadrul întâlnirii, a declarat ministrul.
„Un mesaj important a fost transmis administrației americane în calitate de susținător al regimului sionist”, a adăugat el. „Statele Unite ar trebui să răspundă”.

UPDATE 3:00-5 persoane care lucrau cu World Central Kitchen non-profit au fost ucise în Gaza, spune José Andrés

Cel puțin cinci persoane care lucrau la World Central Kitchen (WCK) au fost ucise în Gaza, a declarat luni fondatorul WCK, José Andrés, pentru CNN, fără alte detalii.

„Suntem la curent cu rapoartele potrivit cărora membri ai echipei World Central Kitchen au fost uciși într-un atac al IDF în timp ce lucrau pentru a susține eforturile noastre de livrare de alimente umanitare în Gaza. Este o tragedie. Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar și civilii nu ar trebui să fie niciodată ținta”, a declarat WCK.


Videoclipurile obținute de CNN arată cadavrele mai multor persoane care purtau aparent vestele WCK după ce o lovitură aeriană a lovit Deir Al-Balah, în centrul Gaza.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că „efectuează o analiză amănunțită pentru a înțelege circumstanțele acestui incident tragic”.

Printre persoanele decedate au fost găsite un pașaport britanic, un pașaport polonez și un pașaport australian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Parlamentarii israelieni au adoptat un proiect de lege care deschide calea pentru interzicerea Al Jazeera și a altor rețele de știri străine considerate un „risc de securitate”.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a comentat așteptata măsură israeliană de interzicere a Al Jazeera, afirmând că legea adoptată de parlamentul israelian oferă guvernului lui Netanyahu autoritatea de a închide orice instituție media străină care operează în Israel, ceea ce reprezintă o amenințare semnificativă la adresa presei internaționale”.

Acest lucru contribuie la un climat de autocenzură și ostilitate față de presă, o tendință care s-a intensificat de la începutul războiului dintre Israel și Gaza”, a declarat CPJ.

Mansour Abbas, șeful Listei Arabe Unite (UAL), susține în Knesset că este în interesul Israelului ca Al Jazeera să continue să emită. Un alt membru al UAL, Iman Khatib-Yassin, a declarat că noua lege restrânge și mai mult spațiul pentru democrație în Israel.

Deputații sunt în minoritate în parlament, care este dominat de partide de dreapta și de centru-dreapta. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demersul lui Netanyahu de a opri operațiunile Al Jazeera în Israel.

Noi credem în libertatea presei. Este esențială. Este extrem de importantă, iar Statele Unite sprijină munca extrem de importantă a jurnaliștilor din întreaga lume, iar aceasta îi include pe cei care relatează în conflictul din Gaza”, a declarat Jean-Pierre reporterilor.

Citește și