• Într-un interviu, fostul Președinte american Donald Trump a vorbit despre Israel și presa negativă de care are parte.
  • „Publică cele mai odioase, cele mai oribile înregistrări cu clădiri care se prăbușesc. Iar oamenii își imaginează că sunt o mulțime de oameni în acele clădiri”.
  • Trump este candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

UPDATE ORA 22:00 – Noi discuții privind încetarea focului în Gaza, programate la Cairo în acest weekend

O nouă rundă de discuții în vederea stabilirii unei încetări a focului în Gaza este planificată pentru acest weekend la Cairo, cu participarea reprezentanților SUA, a anunțat Casa Albă.

Directorul CIA, Bill Burns, va conduce delegația americană, a declarat un oficial american, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat că președintele Joe Biden i-a spus joi premierului israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice, să le dea putere negociatorilor săi pentru a se putea ajunge la un acord cât mai curând posibil.

Recomandări

CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÎN TEHERAN
CE FACE UN LIDER BUN?
CE VIZITEZI ÎN CANNES
DIN CE GENERAȚIE FACI PARTE
CE NE AȘTEAPTĂ DUPĂ O FURTUNĂ SOLARĂ

Conform celei mai recente propuneri, Israelul și Hamas ar fi de acord cu o încetare a focului de șase săptămâni în schimbul eliberării prizonierilor bolnavi, bătrâni și răniți.

„Haideți să ajungem la un acord, astfel încât să putem obține o încetare a focului pentru câteva săptămâni, astfel încât să fie mai ușor să respectăm acele angajamente privind creșterea asistenței umanitare”, a declarat Kirby reporterilor.

UPDATE ORA 20:50 – Hezbollah afirmă că trei membri ai Mișcării Amal au fost uciși în sudul Libanului

Anterior, am primit informații potrivit cărora avioane de război israeliene au vizat o clădire aparținând Mișcării Amal, celălalt partid politic șiit din Liban, în orașul Marjaayoun din sudul țării, care a ucis mai multe persoane.

Hezbollah, pe contul său de Telegram, a anunțat moartea a trei membri ai mișcării Amal, părând să confirme aceste rapoarte.

Hezbollah nu a menționat unde și când au fost uciși acești bărbați, dar afirmă că ei au fost „martirizați în timp ce își îndeplineau datoria națională și jihadistă în apărarea Libanului și a Sudului”.

UPDATE ORA 20:40 – Nici o investigație a unei terțe părți din partea SUA în cazul crimelor WCK

Casa Albă a adoptat un ton decisiv mai ferm și mai categoric în ceea ce privește comportamentul pe care îl așteaptă de la Israel.

În ultimele 48 de ore, a avut loc o convorbire telefonică foarte, foarte tensionată între premierul israelian și președintele american Joe Biden.

Acum, Casa Albă spune că analizează investigația pe care israelienii au efectuat-o cu privire la moartea lucrătorilor umanitari de la World Central Kitchen. Dar, de asemenea, respinge apelul fondatorului World Central Kitchen pentru o investigație independentă a unei terțe părți.

SUA afirmă că Israelul a luat măsuri pentru a asigura siguranța civililor de pe teren, inclusiv a lucrătorilor umanitari, și pentru ca organizațiile umanitare să poată funcționa în siguranță.

UPDATE ORA 20:10 – Amnesty este „alarmată” de faptul că Israelul ar fi folosit sisteme cu inteligență artificială în Gaza

Alia Al Ghussain, cercetător în domeniul inteligenței artificiale și al drepturilor omului la Amnesty International, a vorbit pentru Al Jazeera despre rapoartele recente potrivit cărora Israelul a folosit un sistem de inteligență artificială numit Lavender pentru a identifica țintele pentru campania sa de bombardamente din Gaza.

Amnesty International a documentat anterior modul în care utilizarea de către Israel a sistemelor de supraveghere bazate pe inteligență artificială, cum ar fi recunoașterea facială, a fost folosită pentru a consolida apartheidul și opresiunea palestinienilor, a spus ea.

Acest lucru a fost făcut, a adăugat ea, „prin agravarea restricțiilor arbitrare privind libertatea de mișcare și perpetuarea unui mediu coercitiv menit să îi forțeze pe palestinieni să părăsească zonele de interes strategic pentru autoritățile israeliene”.

Utilizarea sistemelor de inteligență artificială, cum ar fi recunoașterea biometrică de la distanță și sistemele autonome de țintire, a spus ea, ar trebui privită în contextul recentei hotărâri a CIJ, care a declarat că este plauzibil ca acțiunile Israelului în Gaza să echivaleze cu un genocid.

UPDATE ORA 19:00 – Borrell, de la UE, spune că noile coridoare de ajutor în Gaza nu sunt suficiente

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că decizia Israelului de a deschide noi coridoare pentru ajutorul umanitar în Gaza nu va fi suficientă pentru a preveni foametea.

„Ca urmare a condamnării pe scară largă a uciderii a 7 angajați ai WCKitchen de către [armata israeliană] și a presiunii internaționale tot mai mari, guvernul israelian va deschide câteva coridoare pentru ajutorul umanitar. Nu este suficient pentru a preveni foametea în Gaza”, a scris Borrell pe X.

„Rezoluția obligatorie 2728 a Consiliului de Securitate al ONU trebuie să fie pusă în aplicare. Acum.”, a adăugat el.

Joi, Israelul a anunțat că va deschide „temporar” punctul de trecere Beit Hanoon pentru a permite mai multe livrări de ajutoare în enclava asediată.

UPDATE ORA 18:00 – SUA examinează ancheta israeliană privind uciderea personalului WCK: Blinken

Secretarul de stat al SUA a declarat că Washingtonul analizează cu atenție ancheta israeliană privind uciderea lucrătorilor umanitari WCK în Gaza în această săptămână.

„Este foarte important că Israelul își asumă întreaga responsabilitate pentru acest incident”, a declarat Blinken reporterilor la Bruxelles.

„Este, de asemenea, important că pare să ia măsuri pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili. Și mai important este faptul că se iau măsuri în continuare pentru a se asigura că așa ceva nu se mai poate întâmpla niciodată”.

Armata israeliană a declarat că loviturile au fost o „greșeală gravă” și a demis doi ofițeri și a mustrat alți trei pentru ceea ce a spus că a fost o încălcare a regulilor de angajare ale armatei. WCK insistă că o comisie independentă ar trebui să investigheze atacul, spunând că armata israeliană nu își poate investiga propriul „eșec”.

UPDATE ORA 17:00 – Șeful Consiliului European consideră că planul israelian de trecere a frontierei nu este suficient

Charles Michel spune că sunt necesare eforturi „substanțiale și urgente” pentru a pune capăt imediat foametei ca „instrument de război” în Gaza, unde copii și sugari mor din cauza malnutriției.

Într-o postare pe X, Președintele Consiliului European a mai spus că anunțul Israelului de a redeschide temporar un punct de trecere a frontierei pentru a aduce ajutorul atât de necesar în Gaza „nu este suficient”.

UPDATE ORA 15:00 -Coordonatorul ajutorului Oxfam în Gaza: „Munca noastră este doar o picătură în ocean, dar uneori salvează vieți”

Personalul umanitar din Gaza este hotărât să își continue munca, în ciuda morții a șapte lucrători de la World Central Kitchen în urma unei greve israeliene din această săptămână, a declarat coordonatorul pentru securitate alimentară al Oxfam.

Fidaa al-Araj a declarat: „Acesta nu este primul incident în care au fost uciși lucrători umanitari, chiar dacă ar putea fi primul incident care a declanșat o reacție atât de mare, din păcate, pentru că sunt lucrători internaționali.”

Doamna al-Araj a declarat că, deși cele șapte decese au fost tragice, 169 de lucrători umanitari palestinieni au fost deja vizați și uciși în timpul conflictului, adăugând: „Nu am văzut prea multe reacții în întreaga lume pentru acest lucru.”

Decesele au pus la încercare hotărârea celorlalți lucrători umanitari de pe teren, a spus ea, adăugând: „Știm că suntem vizați într-un fel sau altul, știm că am putea pleca de acasă sau din locurile în care ne adăpostim pentru a lucra și s-ar putea să nu ne mai întoarcem.

„Dar suntem hotărâți să continuăm ceea ce facem, pentru că eu cred în ceea ce facem – chiar dacă este doar o picătură în ocean, uneori salvează vieți.

„Nu este ușor să vezi că, în ciuda eforturilor noastre, nimic nu pare să se schimbe… nimic nu se îmbunătățește. Aceasta este dificultatea cu care ne confruntăm.”

UPDATE ORA 13:00 -Bucătăria centrală mondială: Scuzele FDI sunt o „consolare rece”

World Central Kitchen a reacționat la ancheta FDI privind grevele israeliene care au ucis șapte dintre lucrătorii organizației caritabile.

Directorul executiv Erin Gore a declarat că scuzele Israelului pentru aceste decese „reprezintă o consolare rece”.

Dna Gore a spus: „Este o consolare rece pentru familiile victimelor și pentru familia globală a WCK”.

Organizația caritabilă a recunoscut că IDF și-a asumat responsabilitatea și a luat măsuri disciplinare împotriva celor implicați, spunând că aceștia sunt „pași importanți înainte”.

„Cu toate acestea, este, de asemenea, clar din investigația lor preliminară că FDI a desfășurat o forță mortală fără a ține cont de propriile protocoale, de lanțul de comandă și de regulile de angajare.

„FDI a recunoscut că echipele noastre au urmat toate procedurile de comunicare adecvate.

„Propria înregistrare video a FDI nu reușește să arate niciun motiv pentru a trage asupra convoiului nostru de personal, care nu transporta arme și nu reprezenta o amenințare.”

WCK a declarat că, fără o schimbare sistemică, „vor exista mai multe eșecuri militare, mai multe scuze și mai multe familii îndurerate”.

Organizația caritabilă a cerut ca o comisie independentă să investigheze crimele, insistând asupra faptului că IDF nu este capabilă să „investigheze în mod credibil propriul eșec în Gaza”.

UPDATE ORA 11:00 -Marea Britanie este sub presiune pentru a opri vânzările de arme către Israel

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se află sub o presiune tot mai mare pentru a opri vânzările de arme către Israel, pe fondul protestelor provocate de uciderea de către forțele israeliene a lucrătorilor de la World Central Kitchen, inclusiv a trei cetățeni britanici, în Gaza.

„Cred că nu avem altă opțiune decât să suspendăm vânzările de arme… Licențele de export de arme din Marea Britanie impun ca beneficiarul să respecte dreptul umanitar internațional”, a declarat vineri la BBC Radio 4 Alicia Kearns, membru conservator al Parlamentului și președinte al Comisiei pentru afaceri externe din Marea Britanie.

Aproximativ 600 de experți juridici și avocați au semnat joi o scrisoare deschisă adresată lui Sunak, în care îi cer Marii Britanii să nu mai vândă arme Israelului, invocând riscul de a încălca dreptul internațional.

UPDATE ORA 09:00 -Netanyahu i-a spus lui Biden că moartea muncitorilor de la World Central Kitchen a fost din vina Israelului, afirmă un oficial american

În convorbirea telefonică cu președintele Joe Biden, premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut în fața omologului său american că Forțele de Apărare Israeliene (FDI) sunt vinovate de moartea celor șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen din această săptămână – și l-a asigurat pe Biden că guvernul său intenționează să anunțe măsuri pentru a preveni repetarea unei astfel de greșeli, potrivit unui înalt oficial al administrației.

UPDATE ORA 08:00 -Israelul va deschide rutele pentru ajutorul umanitar în Gaza

Israelul a declarat că a aprobat deschiderea a două rute umanitare în Gaza, pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în teritoriu.

Poarta Erez din nordul Fâșiei Gaza va fi redeschisă temporar pentru prima dată de la începutul războiului, iar portul Ashdod va fi, de asemenea, deschis pentru livrări umanitare.

Mai multe ajutoare din Iordania vor putea intra prin punctul de trecere Kerem Shalom.

Această decizie vine la câteva ore după ce Joe Biden a discutat cu premierul israelian pentru prima dată de la uciderea a șapte lucrători umanitari.

Potrivit unei redactări a convorbirii telefonice dintre președintele american și Benjamin Netanyahu, Biden a avertizat că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a preveni rănirile civile și suferințele umanitare dacă dorește să își păstreze sprijinul SUA.

UPDATE ORA 02:00 – Armata americană oferă informații actualizate privind parașutările de ajutoare

Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM) a declarat pe X că, ca de obicei, a folosit patru dintre avioanele sale C-130 pentru a lansa ajutoare în nordul Gaza astăzi.

Acesta a precizat că, dintre pachetele lansate astăzi, care conțineau 50 680 de echivalenți de masă, „aproximativ 20 de pachete au aterizat în mare, în apropierea țărmului”.

Săptămâna trecută, cel puțin 12 palestinieni au murit în timp ce încercau să recupereze pachetele de ajutor care au căzut în larg. SUA nu a revendicat responsabilitatea pentru acele parașutări.

„USCENTCOM nu evaluează în acest moment pagubele provocate civililor sau daunele aduse infrastructurii, dar continuă să monitorizeze situația”, a declarat armata în postarea sa de astăzi pe X.

Nordul Fâșiei Gaza continuă să se apropie de o foamete totală, Israelul fiind acuzat în mod repetat că blochează accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza. La începutul acestei săptămâni, un atac israelian a ucis șapte lucrători umanitari, ceea ce a determinat mai multe organizații umanitare să reducă operațiunile de ajutorare în Gaza, ceea ce a generat temeri în nordul Gaza că penuria de alimente s-ar putea agrava.

Știre inițială

Într-un interviu acordat prezentatorului de radio Hugh Hewitt, fostul Președinte american Donald Trump a vorbit despre Israel și faptul că are parte de o presă negativă care creează un sentiment public negativ din cauza strategiei sale de social media, care include postarea de imagini cu distrugeri în Fâșia Gaza.

„Publică cele mai odioase, cele mai oribile înregistrări cu clădiri care se prăbușesc. Iar oamenii își imaginează că sunt o mulțime de oameni în acele clădiri, sau oameni în acele clădiri, și nu le place”, a declarat Trump, care este candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Nu știu de ce au difuzat astfel de imagini din timpul războiului. Cred că îi face să pară duri. Dar, pentru mine, nu îi face să pară duri”, a adăugat Trump.

„Pierd războiul de PR. Îl pierd la greu. Dar trebuie să termine ceea ce au început și trebuie să termine repede, iar noi trebuie să ne vedem de viață.

Citește și