• Macron a vorbit cu SUA și Germania despre trupe NATO în Ucraina.
  • Franța nu ar cere ajutorul NATO dacă trupele franceze ar ajunge în Ucraina și ar fi atacate.
  • SUA resping această posibilitate de teama unui conflict NATO – Rusia.

Președintele francez Emmanuel Macron a purtat, în februarie, conversații confidențiale cu Președintele american Joe Biden și Cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a-i convinge pe cei doi să adopte o poziție referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina, pentru a lăsa deschisă această cale. De asemenea, Macron le-a precizat celor doi aliați că Franța nu ar cere ajutorul NATO dacă trupele franceze ar fi dislocate în Ucraina și ar fi atacate.

În ce condiții vrea Franța să disloce trupe?

Președintele Macron vrea să schimbe de tot politica și a tot sperat că se va ajunge la un moment de pace. Putin nu vrea pace și nu se va opri până când nu va cuceri de tot Ucraina. Macron a încercat să îi convingă pe Președintele Joe Biden și pe Cancelarul german Olaf Scholz să aibă o poziție ambiguă privind trimiterea de trupe în Ucraina și să pună presiune pe o schimbare. Pe de altă parte, Generalul Pierre Schill, Șeful Forțelor Terestre franceze, nu crede că, în acest stadiu, Emmanuel Macron intenționează să trimită trupe pe linia frontului din Ucraina. „Armata nu este pregătită să intre direct într-un conflict”.

Pe de altă parte, el este categoric: „Dacă, din păcate, va exista un conflict la nivel global sau în Europa, soldații francezi vor fi prezenți și își vor apăra țara cu toată puterea lor”, asigură Pierre Schill. El crede că Armata va putea fi mai pregătită în „patru sau cinci ani”.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și