• Inflaţia din zona euro a scăzut la 2,4% în martie, mai mult decât se preconiza.
  • Scăderea inflației creează premise pentru o scădere mai devreme a dobânzilor.
  • Inflația în Germania a crescut cu 2,3% în scădere față de 2,7%, cât a fost în ianuarie.


Inflaţia din zona euro a scăzut la 2,4% în martie, mai mult decât se preconiza, ceea ce a întărit așteptările că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile până în vară, notează Ziarul Financiar. Preţurile de consum în Germania au ajuns la 2,3% în martie, în scădere față de 2,7%, cât a fost în ianuarie, ducând inflaţia în cea mai mare economie europeană la cel mai scăzut nivel din iunie 2021.

Când vor scădea dobânzile la creditele în euro

Răzvan Botea, editor ZF, spune că prima reducere care va marca începutul ciclului de scădere a dobânzilor ar putea apărea în vara sau până în vara.

Răzvan Botea: Evoluția inflației este acum factorul decisiv. Observând situația din zona euro, unde inflația scade mai rapid decât se aștepta, există speranțe că vom vedea o reducere a dobânzilor mai devreme decât mijlocul acestui an, momentul estimat în scenariul de bază al economiștilor pentru prima reducere a dobânzii atât la Banca Centrală Europeană, deci la euro, cât și la Banca Națională a României, care au acționat într-o anumită măsură în paralel atât în ciclul de creștere a dobânzilor, cât probabil și în cel de scădere a acestora.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Situația inflației rămâne critică, în special în România. În zona euro, o inflație de aproximativ 3% nu este considerată un dezastru, însă în România, cu o inflație de aproximativ 7%, avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar ajustările fiscale intervenite la jumătatea sau la finalul anului trecut, la începutul acestui an, nu au contribuit deloc la încetinirea creșterii prețurilor, a explicat Răzvan Botea, la Aleph News.

Citește și