• Într-o postare pe X, Forțele de Apărare Israelului spun că vor efectua un exercițiu militar în zona Galileii.
  • „Nu ne este teamă de un incident de securitate”.
  • Aceasta vine după ce armata a declarat că a încheiat o altă fază de pregătire pentru un posibil război cu Libanul și Siria.

UPDATE ORA 22.00 – Directorul CIA a prezentat o nouă propunere pentru încetarea focului în Gaza și acordul privind ostaticii în timpul întâlnirii de la Cairo, potrivit unei surse

Directorul CIA, Bill Burns, a prezentat o nouă propunere pentru a încerca să acopere lacunele din negocierile în curs pentru a ajunge la un acord care să ducă la o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza și la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de grup, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.

Cea mai recentă propunere a SUA a fost făcută la Cairo în weekend și include presiuni asupra Israelului pentru a elibera un număr mai mare de prizonieri palestinieni în schimbul celor 40 de ostatici israelieni care ar urma să fie eliberați în prima fază a unui acord de încetare a focului în trei etape. Înainte de această rundă de discuții, CNN a raportat că negociatorii au discutat despre eliberarea a aproximativ 700 de prizonieri palestinieni, dintre care mulți condamnați pe viață.

Oficiali qatarezi, egipteni și israelieni – împreună cu Burns – s-au aflat la Cairo în weekend pentru negocieri. Hamas s-a întâlnit, de asemenea, cu oficiali din cadrul Serviciului de Informații al Egiptului la Cairo, a declarat presa de stat egipteană.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

UPDATE ORA 21.00 – Departamentul de Stat al SUA: Peste 300 de camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, cel mai mare număr de la începutul războiului

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că 304 camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, acesta fiind cel mai mare număr de camioane într-o singură zi de la începutul conflictului”.

Acest număr reprezintă o îmbunătățire semnificativă, dar este important nu doar să vedem că numărul zilnic continuă să crească, ci și că acesta este susținut în timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unui briefing de presă luni.

Miller a precizat că SUA speră ca 350 de camioane să intre în Gaza în fiecare zi până la sfârșitul acestei săptămâni”. Oficialul a reiterat, de asemenea, că SUA vor judeca Israelul în funcție de rezultatele lor și că vor observa îndeaproape” noua unitate israeliană de deconfliction pentru a verifica dacă funcționează așa cum se intenționează pentru a se asigura că lucrătorii umanitari își pot face treaba în condiții de maximă siguranță”.

UPDATE ORA 20.00 – Netanyahu spune că data pentru invazia de la Rafah este stabilită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a fost stabilită o dată pentru o invazie în Rafah, potrivit unei înregistrări video postate pe contul său oficial de Telegram.

Netanyahu nu a precizat care este data. El a mai spus că intrarea în Rafah” este necesară pentru o victorie completă asupra Hamas”.

UPDATE ORA 19.00 – După întâlnirea cu Blinken în DC, liderul opoziției israeliene afirmă că acordul privind ostaticii este realizabil” în ciuda dificultăților

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a calificat întâlnirea sa cu secretarul de stat american Antony Blinken drept lungă, fructuoasă și aprofundată” cu privire la evenimentele viitoare și la necesitatea de a lucra la o soluție în Gaza”. El a afirmat că un acord privind ostaticii este fezabil”.

El a descris acordul ca fiind dificil”, adăugând că este un acord care s-ar putea să nu ne placă, dar este fezabil și, prin urmare, trebuie făcut”, a declarat el reporterilor în fața Departamentului de Stat din Washington, DC, după întâlnirea cu Blinken.

De asemenea, Lapid și-a exprimat mulțumirile față de SUA pentru sprijinul acordat în războiul Israelului împotriva Hamas în timpul poate celui mai dificil moment din istoria noastră”. Liderul opoziției a declarat că Israelul trebuie să facă tot ce poate „pentru a evita să rănească populația din Gaza”, în timp ce cresc apelurile pentru ca administrația Biden să impună condiții privind ajutorul acordat Israelului.

UPDATE ORA 17.00 – Avocatul Nicaraguei subliniază necesitatea urgentă” ca Germania să suspende vânzările de arme către Israel în timpul audierii la CIJ

Un avocat care reprezintă Nicaragua a subliniat în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) necesitatea „urgentă” ca Germania să suspende vânzările de arme către Israel, argumentând că această livrare de arme ar putea face țara „complice” la presupusul genocid din Gaza.

Țara din America Centrală a cerut CIJ să acorde o serie de măsuri provizorii, inclusiv un ordin prin care Germania să „suspende imediat” ajutorul militar acordat Israelului.

Alain Pellet, care este avocat francez și profesor de drept internațional la Universitatea Nanterre din Paris, a declarat în fața instanței supreme a ONU că Nicaragua „nu acuză Germania de comiterea unui genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”, ci mai degrabă de „neîndeplinirea obligației sale de a preveni și de a reprima crima de genocid”.

Germania, a spus el, „înțelege pe deplin riscurile” ca armele „pe care le furnizează Israelului” să fie folosite pentru a comite genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

UPDATE ORA 15:10 – Germania respinge acuzațiile Nicaraguei în timpul audierii la CIJ

În timp ce Curtea Internațională de Justiție (CIJ) audiază Nicaragua în legătură cu cazul în care aceasta susține că Germania încalcă Convenția privind genocidul din 1948 prin sprijinul militar acordat Israelului, Berlinul a respins acuzația.

„Germania respinge complet acuzațiile. Nu am încălcat niciodată Convenția privind genocidul și nici dreptul umanitar internațional, nici direct, nici indirect”, a declarat un avocat care reprezintă Germania, Tania von Uslar-Gleichen.

„Prezentarea Nicaraguei a fost extrem de tendențioasă și mâine vă vom spune cum ne asumăm pe deplin responsabilitățile”, a adăugat ea.

Germania își va prezenta marți apărarea în fața CIJ.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană promovează o nouă escadrilă de drone în lupta împotriva Hamas

Armata israeliană prezintă o nouă escadrilă de drone despre care spune că a ajutat semnificativ în lupta împotriva Hamas în Gaza. Star este a doua cea mai mare aeronavă fără pilot din cadrul forțelor aeriene israeliene, după Eitan.

„Acesta este un moment de război, o oră istorică”, a declarat generalul-maior Tomer Bar. „Inaugurăm Escadrila 147, care este un plus extraordinar pentru forță… Întregul sistem UAV demonstrează capacitatea operațională și eficiența operațională la cel mai înalt nivel.”

Bar a declarat că „mii de agenți Hamas” au fost uciși de vehiculele aeriene fără pilot, împreună cu operațiunile de informații desfășurate în ultimele șase luni.

UPDATE ORA 14:30 – Bilanțul victimelor din Gaza a ajuns la 33.207 morți și 75.933 de răniți din octombrie până în prezent

Ministerul Sănătății din Gaza raportează că 33.207 palestinieni au fost uciși și 75.933 răniți de când Israelul a lansat războiul în octombrie.

Bilanțul include cel puțin 38 de decese în ultimele 24 de ore, se arată într-un comunicat al ministerului.

Se estimează că aproximativ 7.000 de cadavre rămân îngropate sub dărâmăturile clădirilor bombardate din teritoriul asediat. Cei mai mulți dintre morți sunt femei și copii.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul camioanelor cu ajutoare în Gaza nu este nici pe departe suficient

În acest moment, se așteaptă ca mai multe camioane cu ajutoare să fie lăsate să intre în Fâșia Gaza pentru a-i ajuta pe oameni să facă față provocărilor legate de extinderea foametei și de epuizarea resurselor din această zonă.

Numărul pe care îl avem în vedere în acest moment nu este nici pe departe suficient pentru a răspunde la nevoile și cererile mai mari ale unei populații în mare parte înfometate, traumatizate și forțate să moară de foame în întreaga Fâșie Gaza.

Faptul că armata israeliană permite ca acest lucru să se întâmple pentru prima dată în șase luni este o dovadă că alimentele au fost folosite ca armă. De fapt, este vorba de o înarmare a alimentelor, a proviziilor alimentare și a ajutorului pentru a pedepsi colectiv o întreagă populație.

Decizia de a redeschide 20 de brutării și conducte de apă în partea de nord și în orașul Gaza este încă o dovadă că Israelul a folosit aceste nevoi de bază esențiale pentru a pedepsi colectiv populația din Gaza.

UPDATE ORA 13:30 – Misiunea UE la Marea Roșie a respins 11 atacuri

Misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Roșie a respins atacurile asupra a 11 nave civile de la lansarea sa la sfârșitul lunii februarie, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„În mai puțin de două luni de când a fost lansată, operațiunea a escortat 68 de nave și a respins 11 atacuri”, a declarat Borrell jurnaliștilor.

Comandantul grec Vasileios Gryparis a precizat că aceasta a inclus doborârea a nouă drone aeriene, a unei drone maritime și a patru rachete balistice anti-navă.

Atacurile Houthi din Yemen au tulburat transportul maritim în Marea Roșie, forțând unele companii să ia rute alternative, inclusiv un ocol de două săptămâni în jurul vârfului Africii de Sud.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul ucide un comandant de teren al Hezbollah în Liban

Un atac aerian israelian în sudul Libanului ucide un comandant de teren al Hezbollah, în timp ce avioane de luptă israeliene lovesc satul as-Sultaniyah.

Armata israeliană l-a identificat pe comandant ca fiind Ali Ahmad Hussein și a declarat că acesta era responsabil pentru planificarea și executarea atacurilor împotriva israelienilor. Comandantul făcea parte din Forța de elită Radwan a Hezbollah.

Hezbollah a emis un anunț funerar pentru Hussein. Lovitura a ucis, de asemenea, alte două persoane, potrivit armatei israeliene și a două surse de securitate libaneze.

În paralel cu războiul din Gaza, Hezbollah și armata israeliană au făcut schimburi de focuri de armă de-a lungul frontierei sudice a Libanului, ceea ce sporește temerile privind un conflict regional mai amplu.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană afirmă că a ucis o femeie care a încercat să înjunghie soldați la un punct de control

Armata israeliană afirmă că o „teroristă” a fost împușcată mortal la un punct de control din Cisiordania ocupată, după ce femeia a refuzat să se identifice și apoi ar fi încercat să înjunghie soldații aflați acolo.

Violențele au crescut în Cisiordania ocupată de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul din Gaza. Cel puțin 427 de palestinieni au fost uciși acolo, majoritatea în timpul confruntărilor cu forțele israeliene.

UPDATE ORA 11:20 – Ben-Gvir amenință că își va retrage sprijinul dacă Israelul nu atacă Rafah

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, l-a avertizat pe Netanyahu că, dacă acesta decide să pună capăt războiului din Gaza fără „un atac de amploare la Rafah” pentru a învinge Hamas, „nu va avea un mandat pentru a continua să fie prim-ministru”.

Ministrul de extremă-dreapta este un membru cheie al guvernului de coaliție condus de Netanyahu. Fără sprijinul partidului lui Ben-Gvir, premierul ar pierde majoritatea în Knesset.

UPDATE ORA 10:20 – Ministrul israelian de extremă-dreapta convoacă o reuniune din cauza „progreselor raportate” în negocierile de la Cairo

Ministrul israelian de Finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich și-a convocat partidul pentru consultări urgente în Knesset, în urma unor „rapoarte privind progrese în negocierile” de la Cairo, relatează presa israeliană.

Acest lucru intervine în contextul în care există rapoarte contradictorii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul discuțiilor de duminică din capitala egipteană.

O sursă de rang înalt din cadrul Hamas a declarat anterior că nu s-a înregistrat niciun progres, deoarece delegația israeliană nu a răspuns la cererile grupului. Un oficial egiptean de rang înalt a declarat presei locale despre „progrese semnificative”.

UPDATE ORA 9:20 – Ministrul de Externe al Iranului, în drum spre Siria

Vizita lui Hossein Amirabdollahian în capitala siriană Damasc vine la o săptămână după ce un presupus atac aerian israelian a lovit consulatul iranian din această țară, ucigând șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, inclusiv doi comandanți de rang înalt.

Teheranul a promis să riposteze împotriva Israelului, pe fondul temerilor legate de extinderea unui conflict regional. De atunci, Israelul a chemat rezerviștii din apărarea aeriană și a anulat concediile unităților de luptă, pregătindu-se pentru un posibil atac.

UPDATE 3:00-Hamas sosește la Cairo pentru discuții privind încetarea focului

O delegație a Hamas a sosit la Cairo pentru discuții privind încetarea focului, a anunțat gruparea militantă într-un comunicat.

Oficialii se vor întâlni cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, în timpul vizitei lor, se arată în comunicat.

De asemenea, a reiterat cererile pe care grupul le-a emis luna trecută într-o propunere înainte de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului.

Cererile includ o încetare permanentă a focului, retragerea forțelor israeliene din Gaza, întoarcerea civililor strămutați și un schimb de prizonieri palestinieni pentru ostaticii israelieni deținuți în Gaza, se arată în declarație.

De asemenea, declarația a cerut ajutor pentru poporul palestinian și începerea reconstrucției regiunii asediate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul va organiza un exercițiu militar de dimineață, a anunțat armata țării. Într-o postare pe X, Forțele de Apărare Israelului spun că exercițiul va avea loc în fâșia de coastă de nord și în zona Galileii – o regiune aproape de granița cu Liban și Siria. 

IDF adaugă că „mișcarea plină de viață a navelor, aeronavelor și forțelor de securitate” se va simți în zonă și face parte din „pregătirea IDF pentru război în diferitele sectoare”. 

„Nu ne este teamă de un incident de securitate”. Aceasta vine după ce armata a declarat mai devreme că a încheiat o altă fază de pregătire pentru un posibil război pe frontul său de nord cu Libanul și Siria.

Citește și