• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a fost stabilită o dată pentru o invazie în Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, dar nu a precizat o dată.
  • Aceasta urmează retragerii forțelor terestre israeliene din Khan Younis după luni de lupte. Palestinienii care au fost forțați să părăsească orașul s-au întors pentru a-și găsi cartierele în ruine, arată înregistrările video.
  • Directorul CIA, Bill Burns, a prezentat o nouă propunere pentru a încerca să acopere lacunele din negocierile în curs pentru a ajunge la un acord care să ducă la o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – Cel puțin 10 morți, dintre care patru copii, într-un atac israelian în centrul Gaza

Corespondentul Al Jazeera în Fâșia Gaza raportează un atac israelian asupra unei case din zona al-Zawaida din tabăra de refugiați Nuseirat.

Imagini exclusive obținute de Al Jazeera arată cum trupurile a cel puțin 10 persoane ucise în atac ajung la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah. Printre morți se află cadavrele a patru copii.

UPDATE ORA 21.00 – Umanitatea și-a pierdut busola morală” în Gaza, spune un înalt oficial ONU

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a declarat: Pentru mine, este foarte îngrijorător faptul că ne-am pierdut busola morală în Gaza, ca umanitate, ca și comunitate internațională.”

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Trebuie să facem ceva rapid în această privință – am întârziat”, a declarat Mohammed într-o conferință de presă. Sunt mii de copii care continuă să își piardă viața, care trăiesc amputați. Sunt sute pe care așteptăm să se întoarcă acasă, ostatici.”

Ea nu a detaliat măsurile specifice pe care le solicită, dar șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut insistent o încetare a focului umanitară și eliberarea prizonierilor deținuți în Gaza.

UPDATE ORA 19.00 – Doi palestinieni uciși în centrul și sudul Gaza

O femeie a fost ucisă și alte câteva persoane au fost rănite atunci când forțele israeliene au vizat o zonă agricolă din cartierul Zuhoor din nordul orașului Rafah, a raportat agenția de știri a statului palestinian Wafa.

Peste 1,5 milioane de palestinieni strămutați au fost nevoiți să se refugieze în orașul Rafah din sudul Gazei. Aceștia se pregătesc pentru o invazie iminentă, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va trimite trupe terestre în zona de la granița cu Egiptul.

UPDATE ORA 18.00 – Antony Blinken a reiterat că echipa sa lucrează non-stop pentru a asigura întoarcerea prizonierilor din Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat că echipa sa lucrează non-stop pentru a asigura întoarcerea prizonierilor din Gaza. Lucrăm îndeaproape cu Qatar, Egipt și Israel”, a declarat el.

Avem o ofertă pe masă pentru Hamas care este foarte serioasă și care ar trebui să fie acceptată. Hamas ar putea avansa cu aceasta imediat și să obțină o încetare a focului care ar fi în beneficiul oamenilor din întreaga Gaza.”

Are acum ocazia să accepte propunerea privind încetarea focului și privind ostaticii. Mingea este în terenul Hamas. Lumea urmărește să vadă ce va face.”

UPDATE ORA 17.00 – Familiile ostaticilor americano-israelieni fac presiuni pentru un acord privind ostaticii în cadrul unei întâlniri cu consilierul pentru securitate națională al SUA

Familiile ostaticilor americano-israelieni din Gaza s-au întâlnit luni, la Washington, cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pentru a face presiuni în vederea eliberării imediate a acestora, potrivit sediului Forumului Familiilor Ostacilor.

Forumul afirmă că cel puțin opt americano-israelieni au fost luați ostatici de către Hamas. Se crede că cinci dintre ei sunt încă ținuți în viață în Gaza. Un altul, Itay Chen, în vârstă de 19 ani, a fost confirmat mort de către Forțele de Apărare Israeliene luna trecută.

Potrivit forumului, familiile i-au împărtășit lui Sullivan îngrijorarea că cei dragi lor vor fi următorii dacă negocierile continuă să treneze și i-au spus lui Sullivan că toți ostaticii, „atât cei vii, cât și cei uciși”, trebuie aduși acasă imediat.

UPDATE ORA 16.00 – Netanyahu afirmă că nicio forță din lume” nu va opri operațiunea israeliană din Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că nicio forță din lume” nu va împiedica trupele israeliene să intre în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pentru a elimina unitățile Hamas despre care se spune că s-ar afla acolo.

Vorbind la un eveniment de recrutare la o bază militară, Netanyahu a spus: Vom finaliza eliminarea batalioanelor Hamas, inclusiv în Rafah. Nu există nicio forță în lume care să ne oprească”.

Multe forțe încearcă să facă acest lucru, dar nu va ajuta, pentru că acest inamic, după ce a făcut ceea ce a făcut, nu o va mai face din nou, va înceta să mai existe”, a adăugat Netanyahu.

La începutul acestei săptămâni, Netanyahu a declarat că a fost stabilită o dată pentru operațiunea de la Rafah, dar nu a precizat când va începe.

UPDATE ORA 15:55 – Australia face aluzie la recunoașterea oficială a statului palestinian

Ministrul de externe Penny Wong a declarat că o astfel de măsură ar putea relansa procesul de pace între palestinieni și israelieni și ar putea submina „extremismul” din Orientul Mijlociu.

„Recunoașterea unui stat palestinian – unul care nu poate exista decât alături de un Israel sigur – nu oferă doar poporului palestinian o oportunitate de a-și realiza aspirațiile”, a declarat ea în fața unei mulțimi din Canberra, potrivit AFP.

„De asemenea, ea întărește forțele pentru pace și subminează extremismul. Subminează Hamas, Iranul și alți proxeneți distructivi ai Iranului în regiune”, a spus Wong.

„Eșecurile acestei abordări de către toate partidele de-a lungul deceniilor – precum și refuzul guvernului Netanyahu de a se angaja măcar în chestiunea unui stat palestinian – au provocat o frustrare generalizată.”

Comentariile sale vin după ce o serie de țări, inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Malta, Slovenia și Spania, au lansat, de asemenea, ideea recunoașterii unui stat palestinian.

UPDATE ORA 15:00 – SUA transferă arme capturate, care ar fi fost trimise de Iran către Houthis

Statele Unite afirmă că au trimis arme capturate destinate Houthis din Yemen către armata ucraineană. „Guvernul SUA a transferat peste 5.000 de AK-47, mitraliere, puști cu lunetă, RPG-7 și peste 500.000 de cartușe de 7,62 mm către forțele armate ucrainene”, a declarat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) într-o postare pe X.

Munițiile erau transferate de la Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran către Houthis, încălcând Rezoluția 2216 a Consiliului de Securitate al ONU, a afirmat CENTCOM.

„Sprijinul acordat de Iran grupurilor armate amenință securitatea internațională și regională, forțele noastre, personalul diplomatic și cetățenii din regiune, precum și pe cei ai partenerilor noștri”, a precizat acesta. „Vom continua să facem tot ce putem pentru a face lumină și a opri activitățile destabilizatoare ale Iranului”.

Houthis, care sunt susținuți de Iran, au atacat în ultimele luni nave legate de Israel în Marea Roșie, în ultimele luni, într-o demonstrație de susținere pentru palestinienii din Gaza.

UPDATE ORA 14:20 – Israelul implementează pentru prima dată sistemul de apărare C-Dome

Israelul a desfășurat pentru prima dată sistemul său de apărare montat pe navă, numit C-Dome, împotriva unei ținte „suspecte” care a intrat în spațiul aerian al țării în apropierea orașului Eilat din sudul țării.

C-Dome este o versiune navală a sistemului de apărare aeriană Iron Dome, folosit pentru a proteja împotriva atacurilor cu rachete și rachete.

Armata israeliană a raportat luni seară o alertă în zona Eilat, care a fost ținta în februarie a unor tiruri de rachete balistice interceptate de rebelii houthi din Yemen, aliați ai palestinienilor.

„În urma sirenelor care au sunat în zona Eilat cu privire la infiltrarea unui avion ostil (…) forțele navale au identificat o țintă aeriană suspectă care traversa teritoriul israelian”, a precizat armata într-un comunicat.

„Ținta a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare navală ‘C-Dome'”, a precizat aceasta, adăugând că nu au fost raportate răniri sau pagube.

UPDATE ORA 13:00 – Delegația germană la CIJ: cazul Nicaragua este „procurare”

„Situația din Gaza este insuportabilă”, a recunoscut expertul juridic german Anne Peters. „Au fost distruse prea multe vieți. Prea multe planuri de viață s-au spulberat.”

„Cu toții ne dorim ca acest lucru să se termine, dar acest tip de litigiu strategic între împuterniciți nu ne va aduce mai aproape de acest obiectiv.”

UPDATE ORA 12:45 – Germania preia testul de „plauzibilitate” al CIJ în timp ce continuă apărarea

Delegația Germaniei la CIJ, acum reprezentată de expertul juridic Anne Peters, susține că cazul Nicaragua împotriva acesteia nu trece testul „plauzibilității”. Pentru ca instanța să dispună măsuri provizorii, susține Peters, instanța ar trebui mai întâi să constate că există încălcări plauzibile din partea Israelului – și apoi că există încălcări plauzibile din partea Germaniei.

„Aici, instanța va trebui în special să constate că există legături plauzibile între comportamentul Germaniei și conduita statului terț absent, Israel, ceea ce Nicaragua nu a făcut”, a spus Peters.

UPDATE ORA 12:30 – Premierul palestinian Mustafa se află în Arabia Saudită pentru discuții despre războiul din Gaza

Noul prim-ministru palestinian Mohammad Mustafa a purtat discuții cu ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan bin Abdullah pentru a discuta despre războiul Israelului în Fâșia Gaza.

Cei doi au discutat despre eforturile de a ajunge la o încetare imediată a focului în Gaza și de a crește fluxul de ajutor umanitar în teritoriul asediat, a informat agenția de presă de stat saudită SPA. Întâlnirea, desfășurată la Mecca, a marcat prima vizită a premierului palestinian în regatul Golfului de când și-a preluat postul luna trecută.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul amenință Turcia cu represalii după interzicerea exporturilor

Ministrul de externe al Israelului spune că Turcia a „încălcat unilateral” acordurile comerciale prin decizia sa de a restricționa exporturile către Israel, iar Israelul va răspunde cu propriile restricții comerciale asupra produselor care provin din Turcia.

Ministrul de externe Israel Katz a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan „sacrifică din nou interesele economice ale poporului Turciei pentru a sprijini Hamas și vom răspunde în natură”. Turcia, care a denunțat Israelul pentru atacul său asupra Fâșiei Gaza, dens populată, și a cerut o încetare imediată a focului, a trimis acolo zeci de mii de tone de ajutor umanitar de la începutul războiului din 7 octombrie.

UPDATE ORA 10:35 – Ministrul francez de externe propune sancțiuni împotriva Israelului pentru ca ajutoarele să ajungă în Gaza

Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, a declarat că comunitatea internațională ar trebui să exercite presiuni asupra Israelului și, eventual, să impună sancțiuni pentru a-l forța să deschidă mai multe puncte de trecere terestră și să crească cantitatea de ajutor care intră în Gaza.

„Trebuie să existe pârghii de influență și există mai multe pârghii, mergând până la sancțiuni pentru a lăsa ajutorul umanitar să treacă prin punctele de control”, a declarat el pentru posturile de radio franceze RFI și France 24.

„Franța a fost una dintre primele țări care a propus sancțiuni din partea Uniunii Europene împotriva coloniștilor israelieni care comit acte de violență în Cisiordania. Vom continua, dacă va fi nevoie, să obținem deschiderea ajutorului umanitar”, a adăugat el.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene atacă poziții ale armatei siriene în timpul nopții

Avioane de război israeliene au vizat în cursul nopții posturi militare și infrastructura armatei siriene din zona Mahaja. De asemenea, militarii au atacat armata siriană în sudul țării.

Loviturile au fost un răspuns la o lansare detectată de pe teritoriul sirian spre zona Yonatan din Înălțimile Golan ocupate, a declarat armata israeliană, adăugând că nu au existat victime.

UPDATE ORA 9:00 – Qatar respinge afirmația parlamentarului american că plătește Hamas „30 de milioane de dolari pe lună”

Ambasada Qatarului la Washington a respins o declarație a președintelui Comisiei de Supraveghere a Camerei SUA, James Comer, potrivit căreia „pretinde în mod inexact” că Doha a plătit Hamas „30 de milioane de dolari pe lună din 2018”.

Ambasada a spus că „Qatarul nu plătește Hamas”, adăugând că a oferit asistență Gazei în două moduri, cu „coordonarea deplină” a guvernului israelian. Prima este o schemă de cumpărare de combustibil finanțată de Qatar pentru a genera electricitate în Gaza, iar al doilea este un proiect în parteneriat cu Programul Alimentar Mondial care oferă „100 USD pe lună celor mai sărace familii din Gaza”.

Acesta a adăugat că guvernul israelian a supravegheat ambele proiecte și a „încurajat și sprijinit ferm” contribuțiile. „Informarea greșită despre Qatar și contribuțiile sale umanitare nu este de ajutor pentru aceste negocieri delicate”, a scris ambasada.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a fost stabilită o dată pentru o invazie în Rafah, potrivit unei înregistrări video postate pe contul său oficial de Telegram. Netanyahu nu a precizat care este data.

El a mai spus că intrarea în Rafah” este necesară pentru o victorie completă asupra Hamas”.

Comentariile lui Netanyahu vin după ce Israelul a declarat că s-a retras din Khan Younis, în sudul Gaza, după luni de lupte violente care au lăsat o mare parte din oraș în ruine. Rafah, unde se estimează că se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, se află în cea mai sudică parte a enclavei asediate.

– –

Directorul CIA, Bill Burns, a prezentat o nouă propunere pentru a încerca să acopere lacunele din negocierile în curs pentru a ajunge la un acord care să ducă la o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza și la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de grup, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.
Cea mai recentă propunere a SUA a fost făcută la Cairo în weekend și include presiuni asupra Israelului pentru a elibera un număr mai mare de prizonieri palestinieni în schimbul celor 40 de ostatici israelieni care ar urma să fie eliberați în prima fază a unui acord de încetare a focului în trei etape. Înainte de această rundă de discuții, CNN a raportat că negociatorii au discutat despre eliberarea a aproximativ 700 de prizonieri palestinieni, dintre care mulți condamnați pe viață.

Oficiali qatarezi, egipteni și israelieni – împreună cu Burns – s-au aflat la Cairo în weekend pentru negocieri. Hamas s-a întâlnit, de asemenea, cu oficiali din cadrul Serviciului de Informații al Egiptului la Cairo, a declarat presa de stat egipteană.

SUA ar dori, de asemenea, ca rezidenților palestinieni din nordul Gaza care au fugit spre sud să li se permită să se întoarcă acasă, în nord, fără restricții, a precizat sursa. Până în prezent, Israelul a respins cererile Hamas de întoarcere fără restricții a locuitorilor din Gaza în nord și de redistribuire a trupelor din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului departe de centrul Gaza. Israelul a insistat asupra inspecțiilor asupra palestinienilor care se deplasează spre nord, a declarat pentru CNN un diplomat familiarizat cu discuțiile.

Citește și