• Franța a efectuat misiuni de interceptare în timpul atacului de noapte al Iranului.
  • Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat duminică mai devreme că Franța se numără printre țările implicate în apărare.
  • „Ne-am asumat responsabilitățile… am efectuat misiuni de interceptare”.

UPDATE ORA 20:30 – Hezbollah revendică un atac asupra unui sit israelian din Kfar Chouba

Gruparea armată libaneză afirmă, într-un comunicat pe Telegram, că a efectuat un atac cu rachete asupra unui sit militar israelian din Ruwaisat al-Alam, în Kfar Chouba, o zonă libaneză ocupată de Israel.

Hezbollah a precizat că atacul a avut loc în semn de solidaritate cu poporul palestinian din Gaza, la ora 17:45 (14:45 GMT) și a avut ca rezultat o „lovitură directă”.

UPDATE ORA 19:20 – Mai multe despre atacul israelian asupra unei case din apropierea orașului libanez Majdal Zoun

Am relatat anterior că Israelul a lansat un atac aerian asupra unei case de la periferia satului Majdal Zoun din sudul Libanului.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE

Site-ul de știri libanez Bint Jbeil a declarat că atacul s-a soldat cu cel puțin o persoană rănită ușor. Acesta a postat o fotografie pe X care arată un grup de persoane care ajută o femeie cu sânge pe față și pe haine.

Într-o actualizare separată, publicația a declarat că armata israeliană a vizat ulterior satul libanez Houla, fără a oferi detalii privind victimele.

UPDATE ORA 18:20 – Israelul bombardează o casă în apropiere de localitatea libaneză Majdal Zoun

Avioane de război israeliene au lansat un atac aerian asupra unei case de la periferia satului Majdal Zoun din sudul Libanului, potrivit agenției de presă libaneze Mulhak.

Nu au existat rapoarte imediate privind victimele.

UPDATE ORA 18:00 – Șeful diplomației italiene spune că G7 este deschis la sancțiuni împotriva dușmanilor Israelului

Italia, care deține președinția rotativă a Grupului celor șapte economii majore, afirmă că G7 este deschis la emiterea de noi sancțiuni împotriva celor implicați în atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă și duminică.

„Dacă avem nevoie de mai multe sancțiuni pentru persoanele implicate în mod clar împotriva Israelului, susținând, de exemplu, terorismul, susținând Hamas, este posibil să o facem. Dar trebuie să fim foarte serioși și să lucrăm cu toții împreună”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani pentru agenția de presă Reuters.

Tajani a calificat atacul iranian drept o „mare greșeală” pentru Teheran, dar „pozitivă” pentru Israel, deoarece a dezvăluit eficiența apărării sale aeriene.

„Mesajul care vine de la Teheran în această privință [merge] în direcția corectă. Acesta este doar un atac. De asemenea, reacția guvernului israelian a fost pozitivă”, a declarat Tajani.

Tajani a reiterat faptul că Italia se opune cu fermitate oricărei ofensive israeliene în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza și a repetat apelul său la încetarea focului și la eliberarea tuturor prizonierilor israelieni.

UPDATE ORA 16:40 – Rănirea a patru soldați israelieni a avut loc în interiorul Libanului

Gruparea armată libaneză Hezbollah a anunțat într-un comunicat că luptătorii săi au amplasat dispozitive explozive în zona Tal Ismail, în apropiere de frontiera libaneză cu Israelul.

Un oficial militar israelian a anunțat că patru dintre soldații săi au fost răniți într-o explozie produsă la sute de metri în interiorul teritoriului libanez.

UPDATE ORA 16.00 – Războiul din Gaza a dublat datoria Israelului anul trecut

Războiul din Israel în Gaza a dus la dublarea împrumuturilor țării anul trecut, potrivit Ministerului de Finanțe al acesteia.

Israelul a adăugat 160 de miliarde de shekeli (43 de miliarde de dolari) la datoria sa în 2023 – jumătate din această sumă după izbucnirea conflictului din octombrie. Prin comparație, a contractat o datorie de 63 de miliarde de shekeli (17 miliarde de dolari) în 2022.

„În pofida numeroaselor incertitudini și provocări, capacitatea de a obține datorii pe piețele locale și globale, chiar și în timp de război, în volume semnificative și cu rate de acoperire foarte ridicate, arată accesibilitatea ridicată a statului Israel pe piețe și este o dovadă a forței economiei israeliene”, a declarat contabilul general Yali Rotenberg.

UPDATE ORA 15.00 – Hezbollah revendică un atac asupra trupelor israeliene care au trecut granița

Luptătorii Hezbollah au plantat dispozitive explozive în zona Tal Ismail”, în interiorul Libanului, detonându-le după ce soldații israelieni au trecut granița”, a afirmat gruparea într-un comunicat.

A fost pentru prima dată când Hezbollah a revendicat un astfel de atac în șase luni de confruntări transfrontaliere aproape zilnice.

Armata israeliană a declarat anterior că patru soldați au fost răniți în cursul nopții într-o explozie în zona frontierei de nord”, dar fără a preciza de ce parte a frontierei. Unul dintre soldați a fost grav rănit”.

UPDATE ORA 14.00 – Guvernele africane fac presiuni asupra Israelului și Iranului pentru a evita războiul

Unele guverne africane au îndemnat Israelul și Iranul să evite o escaladare a conflictului.

În timp ce atacul Iranului asupra Israelului reprezintă o amenințare reală și prezentă la adresa păcii și securității internaționale”, Israelul ar trebui să dea dovadă de cea mai mare reținere” în răspunsul său, a afirmat președintele Kenyei, William Ruto, într-o declarație.

Părțile beligerante trebuie să dea dovadă de cea mai mare reținere și să evite orice act care ar putea duce la escaladarea tensiunilor într-o regiune deosebit de fragilă”, a declarat guvernul Africii de Sud.

UPDATE ORA 13.00 – Qatar Airways reia serviciile regulate către Iran

Compania aeriană din Golf repornește serviciile regulate către Iran, inclusiv 20 de zboruri săptămânale către patru porți de intrare – Teheran, Mashhad, Shiraz și Isfahan, a anunțat aceasta.

Zborurile au fost suspendate din cauza atacului Iranului asupra Israelului din weekend.

UPDATE ORA 12.00 – O explozie a rănit 4 soldați israelieni la granița cu Libanul: Armata

În timpul unei activități operaționale în zona de frontieră din nordul țării, în această seară, un soldat a fost grav rănit, doi soldați au fost răniți moderat și un altul a fost ușor rănit de o explozie de origine necunoscută”, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

Incidentul este în curs de investigare. Luptătorii au fost evacuați pentru a primi îngrijiri medicale la un spital, familiile lor au fost informate”.

UPDATE ORA 11.00 – Iranul și Israelul își schimbă acuzațiile la Consiliul de Securitate al ONU

Israelul și Iranul s-au acuzat reciproc că sunt principala amenințare la adresa păcii în Orientul Mijlociu în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul reuniunii de urgență, ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a insistat asupra faptului că Teheranul și-a exercitat dreptul inerent la autoapărare” după loviturile fără precedent asupra Israelului.

Consiliul de Securitate … nu și-a îndeplinit datoria de a menține pacea și securitatea internațională”, a declarat Iravani. Prin urmare, Teheranul nu a avut de ales” decât să răspundă, adăugând că Iranul nu caută escaladarea sau războiul”, dar va răspunde la orice amenințare sau agresiune”.

UPDATE ORA 10.00 – Armata israeliană este încă în alertă maximă și evaluează situația

Armata israeliană spune că nu va fi distrasă de la războiul său din Gaza după loviturile fără precedent ale Iranului.

Chiar și în timp ce suntem atacați de Iran, nu am pierdut din vedere, nici măcar pentru o clipă, misiunea noastră critică din Gaza de a ne salva ostaticii din mâinile Hamas, un reprezentant al Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Aproximativ 130 de persoane, inclusiv cadavrele a 34 de presupuși morți, rămân reținute în Gaza, a adăugat el.

UPDATE ORA 09.00 – Franța va spori securitatea în sinagogi și școli evreiești

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a ordonat oficialilor locali să sporească securitatea în jurul sinagogilor și școlilor evreiești, invocând îngrijorarea față de „situația internațională actuală”.

Într-o postare pe X, Darmanin a scris: „Întrucât se apropie Paștele și având în vedere situația internațională actuală, le-am cerut oficialilor locali să sporească semnificativ securitatea în locurile vizitate de compatrioții noștri evrei, în special în ceea ce privește sinagogile și școlile evreiești”.

UPDATE ORA 08.00 – Israelul eliberează 2 medici din Semiluna Roșie reținuți timp de 50 de zile

Forțele israeliene au eliberat doi medici de ambulanță ai Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) după ce i-au reținut timp de 50 de zile, a anunțat organizația pe rețelele de socializare.

Medicii au fost arestați la un punct de control militar din Khan Younis în timpul unei misiuni de evacuare a pacienților de la spitalul al-Amal, a precizat organizația.

UPDATE ORA 07:00 – Blinken vorbește cu miniștrii de externe din Iordania, Arabia Saudită, Turcia și Egipt

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu omologii săi din Iordania, Arabia Saudită, Turcia și Egipt în urma atacurilor de retorsiune ale Iranului împotriva Israelului, potrivit biroului său.

În timpul convorbirilor sale, cel mai înalt diplomat american a reiterat că Washingtonul nu urmărește o escaladare în regiune, dar va continua să sprijine apărarea Israelului.

Blinken a discutat, de asemenea, despre importanța creșterii ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 02:00 – Un atac aerian israelian a ucis cinci civili în Nuseirat

Atacurile aeriene israeliene au lovit duminică seară o casă la nord-vest de tabăra de refugiați Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza, provocând moartea a cinci persoane și rănirea a zeci de persoane, potrivit agenției de presă Wafa.

De asemenea, Wafa a relatat că atacurile aeriene israeliene au nivelat o moschee din Nuseirat și au lovit un turn rezidențial din tabără.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Franța a efectuat misiuni de interceptare în timpul atacului de noapte al Iranului asupra Israelului, a confirmat ministrul de externe Stephane Sejourne.

„Ne-am asumat responsabilitățile… am efectuat misiuni de interceptare”, a declarat el la postul de televiziune France 2, fără a detalia.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat duminică mai devreme că Franța se numără printre țările implicate în apărarea împotriva atacului iranian.

Citește și