• Primul transport de ajutoare pentru Fâșia Gaza care urmează să fie livrat în portul Ashdod a fost transferat miercuri în Gaza, potrivit armatei israeliene.
  • Israelul și-a anunțat la începutul acestei luni decizia de a facilita livrările de ajutoare prin port.
  • Italia ar contribui la orice operațiune de menținere a păcii organizată de ONU în Gaza, spune ministrul de externe italian.

UPDATE ORA 23.00 – Șeful CIA: Nu sunt sincer sigur” că mediatorii vor reuși să asigure încetarea focului în Gaza

William Burns, șeful agenției americane de informații externe, a vorbit în timpul unui eveniment la Centrul prezidențial George W. Bush din Dallas, Texas.

El a abordat războiul din Gaza și tensiunile mai largi din Orientul Mijlociu, spunând că rareori a văzut un moment [mai] inflamabil decât cel de astăzi”.

El a descris situația din Orientul Mijlociu astfel: O criză teribilă în Gaza, provocată de atacul brutal al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, dar care produce acum și o situație umanitară disperată pentru civilii nevinovați din Gaza în acest moment, iar apoi, mai recent, așa cum am văzut sâmbăta trecută noaptea, am avut un atac masiv cu drone și rachete iraniene asupra Israelului”.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE ORA 22.00 – Atacurile israeliene din Gaza au ucis cel puțin 71 de palestinieni începând de miercuri

Cel puțin 71 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza începând de miercuri, a anunțat Ministerul Sănătății de acolo, ridicând numărul total al morților la aproape 34.000 de persoane.

Până la 18 aprilie, cel puțin 33.970 de palestinieni au fost uciși și alte 76.770 de persoane au fost rănite, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 21.00 – Directorul CIA nu garantează eliberarea ostaticilor

Răspunsul Israelului la atacul iranian ar fi eșuat fără informațiile americane, sprijinul nostru și sprijinul partenerilor. Vom continua să muncim din greu pentru a elibera ostaticii și nu pot garanta că vom reuși să facem acest lucru. Răspunsul negativ al Hamas la propunerea de negociere a fost dezamăgitor și împiedică livrarea de ajutor în Gaza.

UPDATE ORA 20.00 – Jeffery Sachs explică de ce ONU ar trebui să voteze pentru un stat palestinian

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urmează să voteze la ora 15:00 la New York (19:00 GMT) cererea Autorității Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, care, dacă va fi aprobată, va recunoaște de facto Palestina ca stat.

Majoritatea statelor membre ale ONU recunosc deja Palestina ca stat, iar războiul Israelului din Gaza a reaprins mai multe apeluri pentru o soluție cu două state.

Guvernul israelian se opune suveranității palestiniene, dar toți ochii sunt ațintiți asupra Statelor Unite, care și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca recunoașterea.

UPDATE ORA 19.00 – Luptătorii Hezbollah au fost ținta forțelor aeriene: Actualizare militară israeliană

Armata israeliană afirmă că soldații din Brigada sa Golani au identificat membri ai Hezbollah în sudul Libanului în cursul zilei de astăzi.

După ce soldații au transmis locația structurii în care se aflau luptătorii, forțele aeriene israeliene i-au atacat, susține armata.

Între timp, două alerte de raid aerian au sunat în ultima oră în nordul Israelului. Armata israeliană a declarat că una a fost o alarmă falsă, iar cealaltă s-a datorat lansării unui avion ostil din sudul Libanului, deși nu au fost raportate răniți.

UPDATE ORA 18.00 – Palestinienii așteaptă cu nerăbdare o potențială ofensivă israeliană în Rafah, spune trimisul ONU în Gaza la CNN

Înaltul emisar umanitar al Națiunilor Unite pentru Gaza a declarat pentru CNN că palestinienii din orașul Rafah din sudul țării așteaptă cu nerăbdare următoarea ofensivă a Israelului.

„Este, bineînțeles, o sabie a lui Damocles care atârnă asupra civililor din Gaza, în special asupra celor strămutați în Rafah, neștiind dacă se va întâmpla, când se va întâmpla și unde să se ducă”, a declarat joi Sigrid Kaag pentru Becky Anderson de la CNN.

Unii civili au început deja să se deplaseze spre nord, în alte părți din Gaza, temându-se de o iminentă incursiune israeliană în Rafah, a spus ea. Surse israeliene au declarat pentru CNN că Israelul și-a amânat incursiunea preconizată în Rafah după atacul din weekend al Iranului asupra țării lor.

UPDATE ORA 17.00 – Atacurile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din Cisiordania, la cel mai ridicat nivel din 2006 încoace, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului

Atacurile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată au crescut la cel mai ridicat nivel de când ONU a început să înregistreze date în 2006, potrivit Human Rights Watch (HRW).

Între 7 octombrie și 3 aprilie au avut loc peste 700 de atacuri ale coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din teritoriul ocupat, a anunțat miercuri HRW, citând datele ONU. Soldați israelieni în uniformă au fost prezenți la aproape jumătate dintre aceste atacuri.

Intensificarea violențelor comise de trupele israeliene sau de coloniști în Cisiordania începând cu 7 octombrie a provocat strămutarea a peste 1.200 de persoane, dintre care 600 de copii, din comunitățile rurale de păstori, potrivit HRW. Cel puțin 17 palestinieni au fost uciși și 400 răniți, în timp ce palestinienii au ucis șapte coloniști în Cisiordania de la 7 octombrie, a precizat ONU.

UPDATE ORA 16.00 – Cel puțin 10 membri ai aceleiași familii au fost uciși de o lovitură la Rafah

Cel puțin 10 membri ai familiei Ayyad, inclusiv cinci copii cu vârste cuprinse între trei și 16 ani, au fost uciși într-un atac aerian efectuat în cursul nopții asupra unui cartier din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat spitalul local.

Aceasta a avut loc în timp ce numărul total al palestinienilor uciși în atacurile israeliene din Gaza a crescut la 33.970 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății. Alte 76.770 de persoane au fost rănite, a raportat ministerul la 18 aprilie. CNN nu poate verifica aceste cifre în mod independent.

UPDATE ORA 14:50 – Bilanțul victimelor din Gaza se apropie de 34.000 de morți

Numărul persoanelor ucise în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului a ajuns la 33.970, iar alte 76.770 au fost rănite, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătății.

În ultimele 24 de ore, cel puțin 71 de persoane au fost ucise și 106 rănite, a precizat ministerul.

Bilanțul morților este probabil mult mai mare, mii de cadavre fiind îngropate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite de loviturile israeliene.

UPDATE ORA 14:15 – Este puțin probabil ca negocierile dintre Hamas și Israel să evolueze mai departe fără Qatar

Analistul politic Luciano Zaccara declară pentru Al Jazeera că, dacă Hamas și Israelul nu reușesc să ajungă la un acord de încetare a focului cu ajutorul Qatarului, este puțin probabil ca negocierile să avanseze,

„Dacă Qatar nu a fost capabil să facă presiuni pentru o înțelegere între cele două părți, nu văd cum negocierile pot evolua mai departe fără Qatar”, a declarat Zaccara, profesor de politică din Golf la Centrul de Studii din Golf al Universității din Qatar.

Prim-ministrul șeicului Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani a declarat că națiunea din Golf își reevaluează rolul în mediere, afirmând că unele părți au folosit medierea pentru „interese politice înguste”.

Comentariul său a fost făcut la o zi după ce un deputat american a acuzat Qatarul de a fi de partea Hamas.

UPDATE ORA 13:25 – Forțele israeliene au arestat 40 de persoane în Cisiordania ocupată

Potrivit agenției de știri Wafa, arestările au avut loc în zona Nablus, Ramallah, Betleem, Ierihon, Hebron și Ierusalim.

De asemenea, armata israeliană a demolat casele a doi prizonieri în Hebron, potrivit raportului.

De la începutul războiului din Gaza, violențele au crescut la niveluri fără precedent pe teritoriul palestinian ocupat. Forțele israeliene au efectuat raiduri aproape zilnic, iar un organism de supraveghere a prizonierilor palestinieni a declarat că cel puțin 8.000 de persoane au fost arestate de la 7 octombrie.

UPDATE ORA 12:30 – „Răspunsul” G7 este necesar în fața atacului Iranului, afirmă ministrul german

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că a discutat despre atacurile Iranului asupra Israelului cu omologii din G7 în cadrul unei reuniuni din Italia.

„Discutăm, de asemenea, despre măsuri suplimentare aici, la G7, pentru că, desigur, trebuie să existe un răspuns la acest incident fără precedent”, a declarat Baerbock de pe insula Capri, unde are loc reuniunea.

„Nu trebuie să existe o nouă escaladare în regiune, acest lucru ar fi fatal pentru populația sa”, a adăugat ea.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că este important ca Israelul „să nu răspundă cu un atac masiv al său”.

UPDATE ORA 11:30 – Libanul acuză Mossadul că a asasinat un om cu bani asociat cu Hezbollah

„Agențiile de securitate libaneze au suspiciuni sau acuzații că Mossad a fost în spatele acestei operațiuni”, a declarat ministrul de interne Bassam Mawlawi pentru The Associated Press, referindu-se la agenția de spionaj israeliană. „Modul în care s-a desfășurat crima a dus la această suspiciune”.

Mohammad Srour, în vârstă de 57 de ani, care a fost sancționat de SUA, a fost găsit mort, cu mii de dolari în numerar împrăștiați în jurul său, într-un oraș-stațiune de lângă Beirut. La locul faptei au fost găsite pistoale cu amortizor și mănuși într-o găleată, cu substanțe chimice folosite pentru a îndepărta amprentele digitale. Mawlawi nu a oferit nicio dovadă pentru acuzațiile sale, dar a declarat că ancheta Libanului continuă.

Suspiciunea că agenți israelieni l-au ucis pe Srour vine în timpul intensificării confruntărilor dintre Hezbollah și trupele israeliene.

UPDATE ORA 10:25 – Un diplomat american de top este acuzat că a ignorat acuzațiile de abuzuri israeliene

Secretarul de stat american Antony Blinken nu a luat măsuri împotriva Israelului pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de forțele sale împotriva palestinienilor, în ciuda recomandărilor care i-au fost date de oficiali din propriul departament, se arată într-un raport de presă.

Un grup special al Departamentului de Stat – Forumul de verificare Israel Leahy – a făcut recomandările în decembrie pentru a opri ajutorul american acordat unităților militare și de poliție israeliene presupus a fi implicate în abuzuri, dar Blinken nu a acționat, au declarat actuali și foști oficiali ai departamentului pentru publicația americană de știri ProPublica.

„Au stat în servieta lui de atunci”, a declarat un oficial anonim, citat de un oficial. Printre acuzațiile aduse forțelor israeliene se numără omoruri extrajudiciare, tortură și violuri. Abuzurile au avut loc în principal în Cisiordania ocupată și înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, se arată în raport.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru ProPublica că este în curs de desfășurare o „revizuire atentă și completă”.

UPDATE ORA 9:30 – China și Indonezia fac apel la încetarea focului în Gaza

Miniștrii de externe chinez și indonezian au făcut apel la o încetare imediată și de durată a focului în Gaza, după o întâlnire la Jakarta. Ministrul chinez Wang Yi a reînnoit apelurile pentru punerea în aplicare a unei rezoluții de încetare a focului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, criticând SUA pentru că au sugerat că rezoluția nu este obligatorie.

„În ochii Statelor Unite, dreptul internațional pare a fi un instrument care poate fi folosit ori de câte ori consideră util și aruncat dacă nu dorește să îl folosească”, a declarat Wang.

Ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, a declarat că speră că China „își va folosi influența pentru a preveni escaladarea”.

UPDATE ORA 8:50 – Israelul afirmă că avioane de război au atacat Libanul în timpul nopții și au ucis luptători Hezbollah

Avioane de luptă israeliene au atacat în cursul nopții situri din zona orașului Khiam din sudul Libanului și au ucis doi luptători Hezbollah în zona Kfar Kila, a declarat armata.

Mai multe situri de „infrastructură” ale Hezbollah au fost atacate în apropiere de Khiam, inclusiv două clădiri militare, a precizat armata israeliană pe rețelele de socializare, alături de imagini granulate cu explozii nocturne care distrug clădiri și ceea ce pare a fi un vehicul.

Miercuri seara târziu, Hezbollah a declarat că a vizat soldați israelieni în timp ce aceștia încercau să evacueze un vehicul militar pe care Hezbollah a afirmat că l-a lovit cu o zi înainte în zona Metula din nordul Israelului.

UPDATE 5:00

Bilanțul victimelor unui atac aerian israelian care a vizat tabăra de refugiați Al-Maghazi a crescut la 14 morți, dintre care 8 copii, potrivit oficialilor spitalului Al-Aqsa.

Lovitura aeriană a lovit marți tabăra de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, rapoartele inițiale spunând că 13 persoane – inclusiv șapte copii – se numără printre cei uciși.

Armata israeliană a declarat că incidentul este în curs de examinare.

UPDATE 3:00

Prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, și-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la stadiul actual al eforturilor internaționale de mediere conduse de Qatar pentru a contribui la încheierea unui acord privind eliberarea ostaticilor și încetarea focului între Israel și Hamas în Gaza.

Al Thani, care este și ministrul de externe al Qatarului, a criticat utilizarea abuzivă a eforturilor Qatarului pentru câștiguri „politice înguste” de către unii dintre cei implicați, subminând obiectivul mai larg al păcii și al ajutorului umanitar, „ceea ce a necesitat ca statul Qatar să efectueze o evaluare cuprinzătoare”.

El a subliniat caracterul sensibil al discuțiilor în curs de desfășurare și a evidențiat provocările cu care se confruntă pentru a reduce diferențele dintre părțile aflate în conflict. De asemenea, a subliniat inconsecvența dintre asigurările private și declarațiile publice ale părților implicate, descriind astfel de acțiuni ca fiind contraproductive.

Deși liderii qatarezi nu au indicat pe nimeni cu numele, comentariile au urmat unei declarații făcute luni de reprezentantul american Steny Hoyer, care a afirmat că, dacă Qatar nu reușește să exercite presiuni asupra Hamas pentru a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor și stabilirea unei încetări temporare a focului, „Statele Unite trebuie să își reevalueze relația cu Qatar”.

Marți, ambasada Qatarului în SUA la Washington a emis o declarație în care se declară surprinsă de comentariile lui Hoyer, adăugând că, deși țara împărtășește frustrările congresmanului, nu controlează Israelul sau Hamas.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Primul transport de ajutoare pentru Fâșia Gaza care urmează să fie livrat în portul Ashdod a fost transferat miercuri în Gaza, potrivit armatei israeliene.

Forțele de apărare israeliene au declarat că opt camioane ale Programului Alimentar Mondial (PAM) care transportau făină au intrat prin punctul de trecere Kerem Shalom, după ce au fost inspectate la Ashdod.

Israel și-a anunțat la începutul acestei luni decizia de a facilita livrările de ajutoare prin port, scrie CNN.

La momentul respectiv, secretarul de stat american Antony Blinken a salutat această evoluție, dar a declarat că „adevăratul test” va fi acela de a vedea dacă ajutorul „ajunge efectiv la persoanele de care are nevoie în întreaga Gaza”.

Citește și