• Membrii familiei palestiniene și vecinii îndurerați care au asistat la un atac aerian peste noapte asupra clădirilor rezidențiale din Rafah.
  • Peste 150.000 de palestinieni au fost evacuați din estul orașului Rafah.
  • Human Rights Watch afirmă că forțele de securitate israeliene au „folosit în mod ilegal forța letală” în împușcarea mortală a palestinienilor din Cisiordania.

UPDATE ORA 21:30 – Atacurile israeliene ucid și rănesc palestinieni din Gaza

Mai mulți palestinieni au fost uciși de raidurile aeriene și atacurile de artilerie israeliene în Gaza, inclusiv în Rafah, relatează agenția palestiniană de știri Wafa.

Șapte persoane au fost ucise și altele au fost rănite în bombardamentele israeliene care au vizat un grup de civili în apropierea moscheii al-Aybaki din cartierul al-Daraj, în estul orașului Gaza, a raportat Wafa.

De asemenea, mai mulți civili au fost uciși și răniți în raiduri israeliene care au vizat o casă aparținând familiei Radi din tabăra nouă de la vest de tabăra de refugiați Nuseirat.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
CUM STĂM LA ECONOMIE?
ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS

UPDATE ORA 20:40

Sursă israeliană către Reuters: Șeful CIA Bill Burns și prim-ministrul Benjamin Netanyahu au discutat miercuri despre „posibilitatea” de a suspenda operațiunile militare din Rafah din Gaza în schimbul eliberării ostaticilor Hamas.

UPDATE ORA 20:00 – Declarație comună către purtătorii de cuvânt al IDF și Shin Bet

IDF și Shin Bet l-au eliminat pe comandantul forței navale Hamas din orașul Gaza

Într-o operațiune comună a IDF și Shin Bet, o aeronavă a Forțelor Aeriene sub îndrumarea serviciilor de informații a Shin Bet și a Marinei, l-a eliminat în ultima zi pe teroristul Ahmed Ali, comandantul forței navale Hamas din orașul Gaza.

În timpul războiului, Ahmed Ali a promovat activități ofensive împotriva teritoriului israelian și atacuri suplimentare împotriva forțelor IDF care operau în Fâșia Gaza. Între timp, în ultimele săptămâni, el a lucrat pentru a promova atacuri împotriva forțelor IDF care operează pe coridorul din centrul Fâșiei Gaza.

Ca parte a funcției sale, în ultimii ani Ali a fost implicat în managementul proiectelor forței navale a organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 19:58 – Pentagonul îl avertizează pe Netanyahu

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Israelul nu ar trebui să lanseze o operațiune militară în Rafah fără un plan care să ia în considerare securitatea și siguranța civililor.

În prezent, examinăm unele transporturi de ajutoare de securitate către Israel în contextul evenimentelor actuale din Rafah. Washingtonul a suspendat un transport de muniții puternic explozive către Israel, în lumina evenimentelor actuale din Rafah. rebuie să revizuim planurile pentru transportul civililor în Gaza și să confirmăm măsura în care aceste planuri sunt implementate de Israel”.

UPDATE ORA 18:30 – Aproximativ 200 de palestinieni părăsesc Rafah în fiecare oră, potrivit UNRWA

O medie de 200 de persoane părăsesc Rafah în fiecare oră, în urma ordinului de evacuare emis de Israel, potrivit estimărilor Agenției ONU de ajutorare a palestinienilor (UNRWA).

„Deplasarea este în curs de desfășurare, iar oamenii pleacă spre Khan Younis și spre Zonele Mijlocii”, a declarat Juliette Touma, director de comunicare al UNRWA.

„Nu este posibil să se dea un număr total de persoane strămutate în acest moment, având în vedere cât de fluidă este situația”, a adăugat ea.

Un oficial de rang înalt al UNRWA a declarat pentru postul american de televiziune CNN că aproximativ 50.000 de persoane au părăsit Rafah începând de luni.

UPDATE ORA 17:10 – Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a avut o convorbire cu premierul irakian

Grupul palestinian afirmă că Haniyeh a discutat cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani despre ultimele evoluții, inclusiv despre asaltul israelian asupra Rafah și despre acceptarea de către Hamas a unei propuneri de încetare a focului.

Hamas a declarat într-o declarație că al-Sudani a salutat poziția grupului palestinian cu privire la acordul de încetare a focului și a promis sprijin pentru palestinieni în cadrul forumurilor internaționale.

Al-Sudani i-a transmis, de asemenea, condoleanțe lui Haniyeh pentru uciderea celor trei fii ai săi într-un atac israelian în Gaza luna trecută, a precizat Hamas.

UPDATE ORA 16:30 – Avioane de vânătoare și artilerie lovesc Hezbollah în sudul Libanului: Armata israeliană

Armata israeliană susține că a lovit peste 20 de ținte Hezbollah în sudul Libanului. Aceasta spune că aceste ținte includeau depozite de arme și alte infrastructuri militare.

Începând cu 8 octombrie, când Hezbollah a lansat atacuri asupra Israelului în semn de solidaritate cu palestinienii, grupul armat libanez și armata israeliană au schimbat focuri de armă în mod regulat.

UPDATE ORA 15.00 – Nu intră niciun ajutor în Gaza: UNRWA

„Nu primim niciun ajutor în Fâșia Gaza”, a declarat Scott Anderson, director adjunct al afacerilor UNRWA în Gaza, într-o postare pe X, o situație care se dovedește „dezastruoasă pentru răspunsul umanitar”.

În timp ce livrările de ajutoare sunt întrerupte, zona din jurul punctului de trecere a frontierei de la Rafah a fost supusă „unui bombardament continuu” astăzi, a adăugat Anderson.

În cazul în care ajutorul către Gaza continuă să fie blocat, rezervele critice de motorină se vor epuiza până la sfârșitul zilei, au avertizat înalți oficiali ai ONU, ceea ce va forța închiderea unei importante instalații de producere a apei și va întrerupe furnizarea de apă potabilă în nordul Gaza.

UPDATE ORA 14.00 – Australia își reiterează obiecțiile față de ofensiva terestră majoră a Israelului în Rafah, afirmă ministrul de externe

Australia și-a reiterat obiecțiile față de o ofensivă terestră majoră a Israelului în Rafah.

Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a postat pe site-ul X că Australia „a fost clară” în legătură cu obiecțiile sale și a reiterat „acest lucru Israelului și astăzi”.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia a declarat miercuri că războiul din Gaza se intensifică din cauza incursiunii Israelului în Rafah

Rusia a declarat miercuri că războiul din Gaza se intensifică din cauza incursiunii Israelului în Rafah și că Moscova nu vede până acum nicio perspectivă pentru un acord de pace în Gaza sau în Orientul Mijlociu în general, relatează Reuters.

„Un factor destabilizator suplimentar, inclusiv pentru întreaga regiune, a fost lansarea unei operațiuni militare terestre israeliene în Rafah”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, reporterilor.

„Aproximativ un milion și jumătate de civili palestinieni sunt concentrați acolo. În acest sens, cerem respectarea strictă a prevederilor dreptului umanitar internațional.”

Potrivit Reuters, vorbind mai pe larg despre eforturile de a găsi o soluție de durată în Orientul Mijlociu, Zakharova a declarat „Mi-ar plăcea să o numesc o soluționare, dar, din păcate, este departe de a fi o soluționare”.

„Nu există perspective de rezolvare a situației din Fâșia Gaza. Dimpotrivă, situația din zona de conflict se agravează zilnic”.

UPDATE ORA 12.00 – Peste 150.000 de palestinieni au fost evacuați din estul orașului Rafah

Peste 150.000 de palestinieni au fost evacuați din estul orașului Rafah în zonele umanitare, în timp ce Israelul pune presiune militară pe Hamas. Ministrul apărării Yoah Gallant a declarat marți seara că acțiunea militară se va opri doar când un acord de eliberare a ostaticilor va fi semnat sau organizația Hamas va fi eliminată. Astăzi va ajunge în Israel șeful CIA, William Burns, pentru discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali.

UPDATE ORA 11.00 – Human Rights Watch afirmă că forțele de securitate israeliene au „folosit în mod ilegal forța letală” în împușcarea mortală a palestinienilor din Cisiordania

„Forțele de securitate israeliene au folosit în mod ilegal forța letală în împușcarea mortală a palestinienilor din Cisiordania”, scrie astăzi Human Rights Watch (HRW) într-un nou raport bazat pe documentarea mai multor cazuri.

Potrivit HRW, cercetarea a opt decese în patru incidente între iulie 2022 și octombrie 2023 a concluzionat că „forțele israeliene au împușcat mortal în mod ilegal sau au executat în mod deliberat palestinieni care nu reprezentau o amenințare aparentă la adresa securității”.

„Forțele de securitate israeliene nu ucid în mod ilegal doar palestinieni în Gaza, ci au ucis palestinieni fără un temei legal în Cisiordania, inclusiv au executat în mod deliberat palestinieni care nu reprezentau o amenințare aparentă”, a declarat Richard Weir, cercetător principal în domeniul crizelor și conflictelor la HRW.

UPDATE ORA 10.00 – Un mort într-un atac al artileriei israeliene lângă Khan Younis

Un bombardament al artileriei israeliene a lovit orașul Khuza’a, situat la 8 km est de Khan Younis, provocând moartea unei persoane și rănirea altora, relatează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Anterior, un raid aerian israelian a lovit și tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, potrivit Al Jazeera Arabic.

UPDATE ORA 09.00 – Forțele aeriene israeliene efectuează un val de atacuri în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că avioane de vânătoare cu reacție au atacat în cursul nopții locații din mai multe zone din sudul Libanului, în ceea ce a spus că sunt operațiuni împotriva „clădirilor militare” și a „infrastructurii teroriste” a mișcării Hezbollah.

Însoțită de imagini aeriene cu bombardamente nocturne și atacuri cu rachete, armata israeliană a declarat că locurile atacate se află în zonele Kfar Kila, Aita al-Shaab, Khiam, Maroun al-Ras, Hula și Aitaroun din sudul Libanului.

UPDATE ORA 08.00 – SUA minimalizează atacul de la Rafah și afirmă că va face presiuni pentru un acord de încetare a focului în Gaza

Statele Unite au minimalizat asaltul Israelului asupra Rafah, susținând că operațiunea – în cadrul căreia tancurile au preluat controlul asupra punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul și au izolat efectiv teritoriul palestinian de lumea exterioară – pare să fie „limitată”.

Zeci de persoane au fost ucise în prima zi a operațiunii israeliene de la Rafah, în timp ce aproximativ 100.000 de locuitori din partea de est a orașului au primit ordin de evacuare.

ONU, UE și grupurile de ajutor umanitar au avertizat asupra unei „catastrofe” dacă operațiunea militară se va intensifica.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Membrii familiei palestiniene și vecinii îndurerați care au asistat la un atac aerian peste noapte asupra clădirilor rezidențiale din Rafah au trecut astăzi prin dărâmăturile clădirilor distruse, scrie NBC News.

„Au spus că aceasta este o zonă sigură, unde este siguranța? Nu există siguranță în Rafah”, a spus Hilmi Abu Amrah, adăugând că fiii și sora lui primesc îngrijiri medicale pentru rănile suferite.

El a spus că mai multe cadavre ale membrilor familiei au fost dezmembrate în urma atacurilor și că a căutat prin dărâmături părți ale corpului pentru înmormântarea lor.

„Au fost tăiați în bucăți”, a spus el, ținând un cearșaf de pat îmbibat de sânge în mijlocul clădirilor dărăpănate.

O femeie strămutată din nordul Gazei, care dormea ​​alături când a avut loc atacul, a implorat lumea să oprească războiul.

„Oamenii au fost fericiți de la apusul soarelui. S-au simțit fericiți când au auzit că va exista un armistițiu”, a spus Kifah Juma Salim, referindu-se la anunțul Hamas că au acceptat condițiile unui potențial încetare a focului.

„Vreau să sărut pământul Beit Hanoun”, a spus ea referindu-se la zona de nord din care provine. „Ajunge cu această devastare, moarte și distrugere a caselor”.

Citește și