• Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a fost nevoită să își închidă sediul din Ierusalimul de Est ocupat.
  • „Aceasta este o evoluție scandaloasă”, a declarat Lazzarini.
  • În ultimele luni, personalul ONU a fost supus „în mod regulat” la hărțuiri și intimidări.

UPDATE ORA 20:00 – Grupuri palestiniene anunță că membrii lor au fost uciși în luptele din Gaza și Liban

Mai multe grupări palestiniene sunt angajate în lupte grele cu forțele israeliene în Gaza și în Liban și anunță victime.

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) a anunțat că unul dintre membrii săi a fost ucis în sudul Libanului „în timp ce își îndeplinea datoria de luptă”. Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PLFP) a declarat că un luptător din unitatea sa de artilerie a fost ucis de o dronă israeliană într-o zonă de luptă.

Hezbollah, gruparea armată libaneză, a confirmat, de asemenea, că mai mulți membri ai săi au fost uciși începând de ieri.

Recomandări

CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN
G7 DISCUTĂ UN NOU ÎMPRUMUT PENTRU UCRAINA

UPDATE ORA 19:30 – Armata israeliană revendică atacuri asupra unor clădiri ale Hezbollah

Armata israeliană a publicat imagini aeriene care, potrivit acesteia, arată cum doi agenți Hezbollah sunt identificați în timp ce se deplasează în apropierea unei „structuri militare” din regiunea Yaron, în timp ce poartă arme.

Aceștia au fost atacați de avioane de vânătoare la scurt timp după aceea, a precizat aceasta.

De asemenea, a revendicat un atac asupra „infrastructurii teroriste” din Kfar Kila și a afirmat că a lovit o clădire din Leida, ambele în sudul Libanului.

UPDATE ORA 18:34 – Ambasadorul Israelului a rupt Carta ONU în Adunarea Generala

UPDATE ORA 18:26 – ONU recunoaște statul Palestina cu o majoritate de 143 de voturi

Adunarea Generală a Națiunilor Unite aprobă un proiect de rezoluție care acordă statului Palestina calitatea de membru cu drepturi depline în Organizația Națiunilor Unite cu o majoritate de 143 de voturi.

UPDATE ORA 17:00 – A început Adunarea Generală ONU – A zecea sesiune extraordinară de urgență unde se dicută acțiunile ilegale ale Israelului în Ierusalimul de Est ocupat și în restul teritoriilor palestiniene ocupate

UPDATE ORA 16:22 – Cabinetul politic și de securitate israelian a aprobat ieri extinderea operațiunii militare de la Rafah

Aseară, cabinetul a aprobat în unanimitate extinderea operațiunii de la Rafah, definind că este o operațiune „limitată”. Așa susțin mai multe surse care comentează detaliile discuției.

În plus – cabinetul a aprobat reînnoirea mandatului echipei de negocieri pentru eliberarea răpiților pentru a promova discuțiile, Ben Gabir și Smotritz s-au opus

UPDATE ORA 15.00 – Armata israeliană pune stăpânire pe drumul principal care desparte estul și vestul Rafah

Tancurile israeliene s-au mutat pe drumul principal care desparte estul și vestul Rafah, încercuind efectiv partea de est a orașului, relatează agenția de știri Reuters. Explozii continue și schimburi de focuri de armă au putut fi auzite în estul și nord-estul orașului, potrivit rezidenților citați de Reuters, în timp ce palestinienii continuă să fugă de asaltul israelian care avansează.

UPDATE ORA 14.00 – O nouă condamnare a atacului împotriva UNRWA

Șeful ONU, Antonio Guterres, a comentat, de asemenea, atacurile israelienilor asupra sediului UNRWA din Ierusalimul de Est ocupat.

„Atacarea lucrătorilor umanitari și a sediilor umanitare este inacceptabilă și trebuie să înceteze”, a scris el pe X.

UPDATE ORA 13.00 – Manifestanții israelieni incendiază o parte din complexul ONU din Ierusalim

Principala agenție de ajutorare a palestinienilor din cadrul Națiunilor Unite și-a închis sediul din Ierusalimul de Est după ce rezidenți israelieni locali au dat foc unor zone de la marginea complexului extins, a anunțat agenția.

Philippe Lazzarini, șeful UNWRA, a declarat într-o postare pe platforma de socializare X că a decis să închidă complexul până la restabilirea unei securități adecvate, relatează Reuters. El a precizat că incidentul de joi a fost al doilea în mai puțin de o săptămână.

„Aceasta este o evoluție scandaloasă. Încă o dată, viețile personalului ONU au fost expuse unui risc serios”, a spus el.

„Este responsabilitatea statului Israel, în calitate de putere ocupantă, să se asigure că personalul și facilitățile Națiunilor Unite sunt protejate în orice moment”, a spus el.

UPDATE ORA 12.00 – Ajutoarele din Gaza ar putea fi oprite în câteva zile, avertizează agențiile ONU

Stocurile tot mai mici de alimente și combustibil ar putea forța operațiunile de ajutorare să se oprească în câteva zile în Gaza, în timp ce punctele de trecere vitale rămân închise, ceea ce ar obliga spitalele să se închidă și ar duce la creșterea malnutriției, au avertizat vineri agențiile de ajutorare ale Națiunilor Unite.

Lucrătorii umanitari au tras un semnal de alarmă în această săptămână cu privire la închiderea punctelor de trecere Rafah și Kerem Shalom pentru ajutoare și persoane, ca parte a operațiunii militare israeliene din Rafah, unde s-au adăpostit aproximativ 1 milion de persoane dezrădăcinate, relatează Reuters.

Armata israeliană a declarat că o operațiune limitată în Rafah a fost menită să ucidă luptători și să dezmembreze infrastructura folosită de Hamas, care guvernează teritoriul palestinian asediat.

UPDATE ORA 11.00 – „Ne vom lupta cu unghiile”, afirmă Netanyahu după amenințarea SUA de a reduce armamentul

Benjamin Netanyahu a promis că Israelul va rămâne singur și „va lupta cu unghiile”, sfidând amenințările SUA de a restricționa și mai mult livrările de arme dacă forțele israeliene vor continua ofensiva asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Netanyahu, premierul israelian, a vorbit joi, după ce delegațiile israeliană și Hamas au părăsit negocierile de încetare a focului de la Cairo. Nu a fost clar dacă discuțiile au fost întrerupte sau pur și simplu au făcut o pauză. Hamas a declarat la începutul zilei de vineri că „mingea este acum în totalitate” în mâinile Israelului, în timp ce Israelul a susținut că versiunea Hamas a unui acord este departe de a corespunde cerințelor sale.

Eșecul de a ajunge la un acord în cadrul rundei de întâlniri din această săptămână a generat temeri privind un atac israelian iminent asupra Rafah.

UPDATE ORA 10.00 – Blinken este așteptat să spună că Israelul nu încalcă termenii privind armele, relatează Axios

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este așteptat să prezinte Congresului, chiar vineri, un raport extrem de critic cu privire la comportamentul Israelului în Gaza, care nu ajunge la concluzia că acesta a încălcat condițiile de utilizare a armelor americane, potrivit Axios.

Raportul, care citează trei oficiali, a adăugat că Departamentul de Stat analizează utilizarea armelor de către Israel și alte șase țări implicate în diferite conflicte armate.

Marți, Reuters a relatat că administrația Biden ar urma să rateze termenul limită de miercuri pentru a raporta Congresului dacă Israelul încalcă sau nu dreptul umanitar internațional în Gaza.

UPDATE ORA 09.00 – Israelul supune Gaza la un „asediu medieval”, la o politică de „pământ pârjolit”: UNRWA

Sam Rose, director de planificare la Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a declarat că de duminică nu a mai intrat niciun fel de provizii în Fâșia Gaza, iar „bombardamentele grele” lovesc zone din centrul orașului Rafah.

„Niciun ajutor nu a mai intrat în Gaza de duminică. Nici un ajutor, nici combustibil, nici provizii, nimic. Și chiar suntem acum la limita ultimelor noastre rezerve. Mai avem câteva zile de făină pe care le putem furniza. Dar orice altceva va începe să se oprească foarte curând, fără combustibil, fără apă. Așa că situația este cu adevărat disperată”, a declarat Rose pentru Al Jazeera din Rafah.

„Oamenii sunt pietrificați. Oamenii se tem de acest lucru de foarte, foarte mult timp, iar acum a venit momentul. Există un bombardament constant. Se vede fum la orizont. Există oameni în mișcare. Estimăm că, începând de aseară, aproximativ 110.000 de persoane din Rafah au fost strămutate și au plecat”, a spus el.

UPDATE ORA 08.00 – Cel puțin 3 morți în atacul asupra unei locuințe din orașul Gaza

Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite după ce lovituri israeliene au vizat o casă de familie din centrul orașului Gaza, relatează agenția de știri Wafa.

Potrivit rapoartelor, atacul a avut loc asupra casei familiei Abdel Aal de pe strada Yarmouk.

Persoanele rănite au fost scoase dintre dărâmături și duse la spitalul arab al-Ahli, a adăugat agenția.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a fost nevoită să își închidă sediul din Ierusalimul de Est ocupat, după ce israelieni – unii dintre ei înarmați – au dat foc la perimetrul complexului.

Philippe Lazzarini, șeful agenției, a declarat că incendiul a provocat „pagube importante”, deoarece „a fost nevoie de stingătoarele și de poliția israeliană un timp până când au apărut”.

„Aceasta este o evoluție scandaloasă”, a declarat Lazzarini.

În ultimele luni, personalul ONU a fost supus „în mod regulat” la hărțuiri și intimidări, complexul a fost grav avariat, iar cetățeni israelieni au amenințat personalul cu arme de foc.

„Fac apel la toți cei care au influență să pună capăt acestor atacuri și să îi tragă la răspundere pe toți cei responsabili.”

Citește și