• Un chirurg de la un spital din sudul orașului a descris o situație haotică”, după bombardamentele intense din ultima zi.
  • Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au continuat să avanseze spre sud, afirmând că își extinde operațiunea terestră pentru a acoperi toate zonele” din teritoriul palestinian.
  • Prin intermediul rețelelor de socializare și a fluturașilor de pliante, IDF a dat noi ordine de evacuare în Gaza – în contextul în care grupurile de ajutorare au avertizat că oamenii nu mai au unde să fugă.

UPDATE ORA 23.00 -IDF spune că soldații luptă în „fortăreața Hamas

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că soldații FDI luptă în Khan Younis, pe care îl numește „bastionul Hamas din sudul Fâșiei Gaza”.

„Teroriștii din Khan Younis au jucat un rol important în atacul terorist din 7 octombrie, unde s-au infiltrat pe teritoriul israelian, au comis un masacru și s-au întors în inima orașului Khan Younis”, spune el.

Hagari spune că guvernul israelian crede acum că există 138 de ostatici „încă reținuți în Gaza”.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

„Este datoria noastră morală să aducem acasă toți ostaticii și să continuăm acest efort în orice moment”, adaugă el.

UPDATE ORA 22.00 -Purtătorul de cuvânt al IDF afirmă că Israelul este hotărât să continue să afecteze infrastructura Hamas

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, care afirmă că Israelul este „hotărât să îi elimine pe teroriștii [Hamas] și să le distrugă infrastructura, așa cum am făcut în nordul Fâșiei Gaza”.

Aceasta vine la câteva ore după ce Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că trupele sale se află în „inima orașului Khan Younis”, după ce au bombardat orașul din sudul țării în timpul nopții.

Hagari a repetat o parte din declarația anterioară, spunând că trupele IDF luptă „în inima Jabaliei și în zona Shejaiya”.

„În fiecare astfel de fortăreață, se efectuează atacuri combinate terestre și aeriene, sunt distruse infrastructuri subterane, mulți teroriști sunt eliminați în lupte față în față și sunt localizate arme”, adaugă el.

În primele etape ale conflictului, civililor palestinieni li s-a spus să fugă spre sud pentru a evita luptele. Dar Israelul spune acum că este de părere că unele părți din regiune sunt folosite de Hamas.

UPDATE ORA 21.00 -Libanul anunță că unul dintre soldații săi a fost ucis de un atac israelian

În Liban, armata din această țară a anunțat că unul dintre soldații săi a fost ucis și alți trei au fost răniți într-un atac israelian.

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (Unifil) spune că un bombardament israelian a lovit un sit militar în sudul Libanului, în apropierea graniței cu Israelul.

Armata israeliană nu a comentat această lovitură specifică, dar a confirmat anterior mai multe schimburi de focuri peste graniță.

Încă din primele etape ale războiului, au avut loc aproape zilnic încă din primele etape ale războiului încă din primele etape ale războiului, încă din primele etape ale războiului au avut loc aproape zilnic încăierări între forțele israeliene și gruparea Hezbollah, susținută de Iran, cu sediul în Liban. Armata libaneză nu a fost însă implicată în aceste confruntări.

Într-o declarație, Unifil afirmă că este pentru prima dată când un soldat al LAF [Forțele Armate Libaneze] „a fost ucis în această perioadă critică”. Aceasta adaugă:

„În ultimele zile, am asistat la o creștere rapidă și alarmantă a violenței.

Continuăm să îi îndemnăm pe cei care fac schimb de focuri de-a lungul liniei albastre să pună capăt ciclului de violență, care ar putea duce la consecințe devastatoare pentru persoanele din ambele părți.”
Continuăm să îi îndemnăm pe cei care fac schimb de focuri de-a lungul Liniei Albastre să pună capăt ciclului de violență, care ar putea duce la consecințe devastatoare pentru oamenii din ambele părți.”

UPDATE ORA 20.00 -SUA anunță interdicții de viză pentru coloniștii extremiști israelieni pentru violențe împotriva palestinienilor

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că va impune interdicții de viză pentru coloniștii extremiști israelieni implicați în acte de violență împotriva civililor palestinieni din Cisiordania ocupată.

Într-o declarație făcută marți, secretarul de stat american, Antony Blinken, a calificat drept „inacceptabile” atacurile violente ale coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania. El a spus:

Astăzi, Departamentul de Stat pune în aplicare o nouă politică de restricționare a vizelor care vizează persoanele despre care se crede că au fost implicate în subminarea păcii, securității sau stabilității în Cisiordania, inclusiv prin comiterea de acte de violență sau prin alte acțiuni care restricționează în mod nejustificat accesul civililor la servicii esențiale și la necesitățile de bază. Membrii apropiați ai familiilor acestor persoane pot face, de asemenea, obiectul acestor restricții.

El a declarat că SUA vor continua „să caute să obțină răspunderea pentru toate actele de violență împotriva civililor din Cisiordania, indiferent de autor sau de victimă”, adăugând:

Atât Israelul, cât și Autoritatea Palestiniană au responsabilitatea de a menține stabilitatea în Cisiordania. Instabilitatea din Cisiordania dăunează atât poporului israelian, cât și celui palestinian și amenință interesele de securitate națională ale Israelului.

UPDATE ORA 19.00 -Hamas afirmă că peste 16.000 de persoane au fost ucise în Gaza

Oficialii Hamas spun că cel puțin 16.248 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului.

Biroul de presă al Hamas a declarat că peste 7.000 de copii și aproape 5.000 de femei au fost uciși în Gaza în cele aproape două luni de lupte, într-o declarație furnizată agenției de presă AFP.

UPDATE ORA 18.00 -Un spital afirmă că zeci de persoane au fost ucise în centrul Gaza

Cel puțin 45 de persoane au fost ucise în centrul Fâșiei Gaza, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al spitalului al-Aqsa din Deir al-Balah, după ce s-a raportat un raid aerian israelian în oraș.

UPDATE ORA 17.00 -Israelul afirmă că se află în „inima” a trei zone din Fâșia Gaza – inclusiv Khan Younis

Într-o actualizare operațională, armata israeliană spune că operează acum „în inima Jabaliei, în inima Shejaiya și acum și în inima Khan Younis”.

Aceasta sugerează o avansare semnificativă spre sudul Fâșiei Gaza, după ce anterior armata a declarat că a efectuat lovituri asupra Khan Younis (în sud) în primele ore ale dimineții.

În primele etape ale războiului, civililor palestinieni li s-a spus să fugă spre sud pentru a evita luptele. Dar Israelul spune acum că este de părere că unele părți din regiune sunt folosite de Hamas.

Declarația Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) adaugă:

Citez mesajul: Ne aflăm în cea mai intensă zi de la începutul operațiunii terestre – în ceea ce privește teroriștii uciși, numărul de schimburi de focuri și utilizarea puterii de foc de pe uscat și din aer.”
Ne aflăm în cea mai intensă zi de la începutul operațiunii terestre – din punct de vedere al teroriștilor uciși, al numărului de schimburi de focuri și al utilizării puterii de foc de pe uscat și din aer.”

UPDATE ORA 16.00 -Ministerul Sănătății condus de Hamas înregistrează o creștere a numărului de morți în Gaza

Numărul persoanelor ucise în Gaza de la începutul războiului a crescut la 15.899, anunță Ministerul Sănătății, administrat de Hamas.

În urmă cu trei zile – la câteva ore după ce s-a încheiat armistițiul de o săptămână dintre Israel și Hamas – oficialii din Gaza au declarat că numărul morților a depășit 15.200.

Israelul și-a început ofensiva împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie, în urma căruia agenți Hamas au trecut granița și au ucis 1.200 de persoane – și au luat ostatici alți 240.

UPDATE ORA 15.00 – Marea Britanie ar putea trimite nave militare pentru a sprijini efortul de ajutor

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că ia în considerare trimiterea de nave militare pentru a sprijini efortul de ajutor din Orientul Mijlociu.

Într-o actualizare a conflictului de astăzi, el le-a spus parlamentarilor RFA Argus și Lyme Bay că ar putea transporta ajutor medical și umanitar în zonă.

El a spus că Ministerul Apărării lucrează la „rute terestre, aeriene și maritime” pentru a furniza „ajutor necesar urgent” și că patru zboruri RAF care transportau peste 74 de tone de ajutor au aterizat în Egipt.

UPDATE ORA 14.00 – 500 de tuneluri Hamas au fost distruse, spune armata israeliană

Lt Col Hecht a spus: „De când ostilitățile au revenit, ne extindem operațiunile împotriva Hamas în toată Gaza. Vizăm infrastructura operativă și în principal rețeaua de tuneluri. Până acum am localizat peste 800 de puțuri de tunel și am distrus 500 dintre acestea. Nivelul de fortificare este unul fără precedent”.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul lovește ținte în Liban după un incendiu transfrontalier

Armata israeliană spune că forțele sale aeriene au atacat o serie de ținte Hezbollah din Liban, ca răspuns la atacurile anterioare de peste granița de nord.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, spune că „au fost lovite infrastructurile teroriste, pozițiile și locurile militare în care erau depozitate arme”.

De când războiul a început în octombrie, regiunea de graniță de nord a Israelului a fost atacată de Hezbollah, o miliție susținută de Iran. Hamas mai spune că a lansat rachete din Liban spre Israel.

UPDATE ORA 12.00 – Ministerul palestinian al sănătății din Cisiordania ocupată a declarat că Israelul a ucis 260 de persoane

Reuters raportează că, în cifrele privind victimele publicate recent, ministerul spune că alți 3 200 de palestinieni au fost răniți în Cisiordania ocupată în aceeași perioadă de timp. Israelul a făcut raiduri repetate în teritoriu pentru a face arestări în timpul ultimului război dintre Israel și Hamas, care a început la 7 octombrie.

Ministerul palestinian al sănătății din Cisiordania ocupată este separat de ministerul sănătății din Gaza, care a emis cifre potrivit cărora aproape 16.000 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza de către Israel începând cu 7 octombrie, majoritatea fiind femei și copii.

UPDATE ORA 11.00 – Franța a anunțat că a înghețat pentru șase luni toate bunurile aparținând liderului Hamas Yehya Sinwar

Associated Press relatează că o decizie publicată în jurnalul oficial al Republicii Franceze a precizat că „fondurile și resursele economice deținute, deținute sau controlate” de Yehya Sinwar au fost înghețate. Valoarea totală a activelor lui Sinwar în Franța nu a fost furnizată.

Se crede că Sinwar a fost liderul care a planificat atacul din 7 octombrie în interiorul Israelului.

UPDATE ORA 10.00 – IDF a declarat că a arestat 21 de persoane în Cisiordania noaptea trecută

IDF a declarat că a arestat 21 de persoane în Cisiordania ocupată noaptea trecută. Surse media au avansat un număr mai mare, Al Jazeera relatând că „cel puțin 40 de palestinieni au fost reținuți de forțele israeliene în raidurile de peste noapte”.

Un palestinian ar fi fost rănit când forțele israeliene au efectuat un raid în Jenin cu aproximativ 50 de vehicule blindate și patru buldozere în cursul nopții, iar un bărbat de 25 de ani a fost ucis de forțele israeliene într-un raid în tabăra de refugiați Qalandiya.

UPDATE ORA 09.00 – zonele din Khan Younis pentru care Israelul a ordonat evacuarea acoperă aproximativ o cincime din oraș

Associated Press relatează că zonele din Khan Younis pentru care Israelul a ordonat evacuarea acoperă aproximativ o cincime din oraș. Înainte de război, se spune, în acea zonă locuiau 117.000 de persoane, iar acum găzduiește, de asemenea, peste 50.000 de persoane strămutate din nord. Nu se știa câți dintre ei fug.

Israelul a publicat o hartă a Gaza împărțită în mici zone numerotate și încearcă să le spună rezidenților să se mute din anumite zone, într-o acțiune descrisă de Rohan Talbot, director de advocacy la organizația caritabilă Medical Aid for Palestinians, ca fiind „asemănătoare unui joc macabru de Battleships”.

UPDATE ORA 08.00 – Casa Albă a declarat că SUA ar putea înființa un grup operativ naval pentru a escorta navele comerciale în Marea Roșie

Casa Albă a declarat că SUA ar putea înființa un grup operativ naval pentru a escorta navele comerciale în Marea Roșie.

Aceasta la o zi după ce trei nave au fost lovite de rachete lansate de Houthis, susținuți de Iran, în Yemen.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că SUA a purtat discuții active cu aliații cu privire la înființarea escortelor, deși nimic nu este finalizat, descriind acest lucru drept un răspuns „natural” la acest tip de incident, relatează Associated Press.

Duminică, rachete balistice lansate de rebelii houthi din Yemen au lovit trei nave comerciale, în timp ce o navă de război americană a doborât trei drone în legitimă apărare în timpul unui asalt care a durat câteva ore, a declarat armata americană.

UPDATE ORA 07.00 – Israelul a fost îndemnat de către oficialii ONU și SUA să evite repetarea impactului devastator pe care operațiunile sale din nordul Fâșiei Gaza l-au avut asupra civililor

Israelul a fost îndemnat de către oficialii ONU și SUA să evite repetarea impactului devastator pe care operațiunile sale din nordul Fâșiei Gaza l-au avut asupra civililor, în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) și-au extins ofensiva terestră împotriva Hamas mai la sud, în orașul Khan Younis.

Philippe Lazzarini, care conduce agenția ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza (UNRWA), a declarat luni că extinderea operațiunilor militare în sudul Fâșiei Gaza „repetă ororile din săptămânile trecute”, prin strămutarea persoanelor care au fost deja strămutate, supraaglomerarea spitalelor și „sugrumarea și mai mult a operațiunii umanitare” din cauza aprovizionării limitate.

UPDATE ORA 03:00 – Aproximativ 180 de camioane cu ajutor umanitar au fost trimise în Gaza

Aproximativ 180 de camioane cu ajutoare umanitare internaționale au fost trimise luni la punctul de trecere Rafah pentru a intra în Gaza, potrivit oficialilor israelieni.

Camioanele, care transportă alimente, apă, echipamente medicale și alte provizii, au fost trimise „la cererea administrației americane și în coordonare cu Egiptul”, a declarat un purtător de cuvânt al Coordonatorului Israelian al Activităților Guvernamentale în Teritoriu (COGAT).

„Toate echipamentele au fost inspectate la punctul de trecere Nitsana înainte de a fi autorizate să intre în Fâșia Gaza”, a precizat declarația, referindu-se la locul unde Israelul verifică bunurile transportate înainte ca acestea să poată intra în Gaza.

UPDATE ORA 02:00 – Israelul aruncă bombardamente puternice în jurul spitalului din nordul Gaza

Armata israeliană bombardează puternic în apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza, provocând pagube, a declarat un jurnalist de la spital.

Anas Al-Sharif a declarat luni seară, într-un mesaj vocal, că situația este „foarte gravă”.

„Există pagube în interiorul spitalului din cauza căderilor masive de schije asupra clădirii spitalului și asupra persoanelor strămutate în curtea spitalului”, a declarat Al-Sharif, în timp ce pe fundal se auzeau explozii.
El a adăugat că putea auzi lovituri aeriene și focuri de artilerie și că se trăgea în oricine se deplasa în apropierea spitalului.

UPDATE ORA 01:00 – Israelul „extinde operațiunea terestră împotriva Hamas”

Forțele de apărare israeliene „extind operațiunea terestră împotriva centrelor de gravitate ale Hamas peste tot în Fâșia Gaza”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

„Forțele IDF din Fâșia Gaza continuă să extindă operațiunile terestre. Am atacat astăzi cu avioane de luptă în întreaga Fâșie Gaza. Lovituri semnificative și foarte precise, bazate pe informații. În plus, extindem operațiunea terestră împotriva centrelor de greutate ale Hamas peste tot în Fâșia Gaza”, a declarat acesta.

Știre inițială

Organizația Mondială a Sănătății spune că a fost informată de către armata israeliană că trebuie să retragă proviziile din două depozite medicale din sudul Fâșiei Gaza, deoarece operațiunile terestre le vor face inutilizabile”.

Prea mulți civili nevinovați au murit în Gaza”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. Oficialul american, care s-a adresat reporterilor, a declarat că Casa Albă a avut discuții zilnice cu Israelul privind protejarea civililor din Gaza.

El spune că SUA se așteaptă ca Israelul să evite să atace zonele pe care autoritățile israeliene le-au identificat ca zone fără lovituri” în Gaza.

Au indicat, de asemenea, că există zone în care nu vor exista zone no-strike. Și în acele zone, ne așteptăm ca Israelul să respecte interdicția de a lovi”, spune Sullivan.

Oficialul american a mai spus că un atac asupra a trei nave în Marea Roșie, în weekend, a constituit un pericol pentru pacea și stabilitatea internațională.

El spune că Washingtonul are toate motivele să creadă că aceste atacuri, deși au fost lansate de Houthis în Yemen, sunt pe deplin permise de Iran”.

Citește și