• Volodimir Zelenski plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”, a declarat primarul Kievului.
  • Ucraina spune că a doborât 10 din 17 drone rusești în timpul unui atac nocturn.
  • Vladimir Putin va efectua mâine o călătorie de o zi atât în Emiratele Arabe Unite, cât și în Arabia Saudită, a anunțat Kremlinul.

UPDATE ORA 23.00 -Rusia și Iranul semnează o declarație pentru a „depăși” sancțiunile americane

Rusia și Iranul au semnat o declarație care va ajuta la „depășirea” sancțiunilor americane, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă TASS.

Vorbind astăzi cu reporterii, oficialul rus a declarat: „Tocmai am semnat o declarație privind căile și mijloacele de a contracara, atenua și compensa consecințele negative ale măsurilor coercitive unilaterale.

„Fără îndoială, acesta este un pas important în creșterea eforturilor coordonate ale membrilor comunității globale pentru a depăși sancțiunile ilegale, pe care SUA și aliații săi le folosesc ca un substitut pentru diplomație”,”

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Lavrov, căruia i s-a alăturat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, a mai spus că discuțiile vor fi folosite pentru a face schimb de opinii cu privire la problemele bilaterale și regionale urgente.

UPDATE ORA 21.00 -Instalația militară rusă din Crimeea a fost lovită de Ucraina – raport

O instalație militară rusă din Crimeea a fost lovită de forțele ucrainene, relatează postul de televiziune ucrainean Hromadske media.

Postul de televiziune, care a citat surse anonime din cadrul forțelor de ordine, a declarat că a fost lovit un terminal petrolier maritim, care se ocupă cu transferul, prelucrarea sau rafinarea și depozitarea de uleiuri.

Acesta a mai spus că loviturile au făcut parte dintr-o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

„Aceasta este o importantă facilitate de infrastructură care furnizează combustibil pentru trupele rusești. Dronele ucrainene au lucrat la ea”, a adăugat ziarul

UPDATE ORA 19.00 -Femeile din Rusia cer întoarcerea bărbaților de pe linia frontului

Un număr tot mai mare de femei rusești cer întoarcerea soților, fiilor și fraților lor de pe linia frontului ucrainean.

Bărbații au fost mobilizați după ce Vladimir Putin a emis un decret în septembrie anul trecut.

Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, al cărei soț s-a numărat printre cei chemați la datorie, a declarat că acesta s-a întors doar pentru două scurte pauze pentru a-și vedea soția și fiica cea mică, lucru pe care ea îl consideră insuficient.

Protestele planificate de femeile care doresc ca bărbații lor să se întoarcă au fost blocate, dar un canal Telegram, numit Way Home, are 23.000 de membri, a declarat doamna Andreeva.

„Vrem ca bărbații noștri să fie demobilizați pentru a se putea întoarce acasă, deoarece credem că timp de mai bine de un an au făcut tot ce puteau face – sau chiar mai mult”, a comentat ea.

„Pentru mine, nu este doar o luptă pentru a mă asigura că fiica mea are un tată, ci și o luptă pentru căsnicia mea.”

UPDATE ORA 17.00 – Copii ruși „trag în Zelenskyy, Biden și Stoltenberg

Copiii ruși „învață patriotismul” în timp ce trag în fotografiile președintelui Zelenskyy, ale președintelui Biden și ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat un oficial ucrainean.

Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că în orașul rus Tomsk a avut loc un festival numit „Războinicul pașnic al Federației Ruse”.

„Într-una dintre locații, a fost amenajat un poligon de tragere pentru copii, unde în loc de ținte erau fotografii cu Volodymyr Zelenskyy, Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat Gerashchenko pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Deși Sky News nu poate verifica în mod independent imaginile, un articol despre acestea a fost publicat de ziarul rusesc de stat AiF.

UPDATE ORA 16.00 – Orban se va întâlni cu Macron înainte de discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, se va întâlni joi, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Franței.

Discuțiile au loc înaintea unui summit al UE, în cadrul căruia liderii naționali vor discuta despre aderarea Ucrainei la bloc – lucru la care se așteaptă ca dl Orban să se opună.

El a declarat luni că summitul nu ar trebui să ia o decizie nici cu privire la aderarea Ucrainei la UE, nici cu privire la un buget care include 43 de miliarde de lire sterline în sprijinul economic pentru Kiev.

Orice decizie privind negocierile de aderare necesită sprijinul unanim al liderilor UE.

Dl Orban a menținut legăturile cu Moscova, în ciuda faptului că UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00 – Viktor Orbán intenționează să se întâlnească joi cu președintele francez Emmanuel Macron

Premierul ungar Viktor Orbán intenționează să se întâlnească joi cu președintele francez Emmanuel Macron înaintea unui summit crucial al Uniunii Europene săptămâna viitoare, a declarat marți șeful de presă al lui Orban într-un răspuns la întrebările Reuters.

Întâlnirea are loc după ce Orbán a cerut ieri ca un summit al liderilor Uniunii Europene săptămâna viitoare să evite orice decizie privind obiectivul Ucrainei de a obține undă verde pentru discuțiile de aderare la UE.

UPDATE ORA 14.00 – Șase copii ucraineni se vor întoarce din Rusia prin mediere din Qatar

Șase copii vor fi returnați în Ucraina din Rusia în baza unui acord negociat de Qatar, relatează Reuters. Un oficial din Qatar a declarat marți agenției de presă acordul, o sursă implicată în organizarea returnărilor spunând că au stat cu rude în Rusia sau pe teritoriul ocupat de Rusia.

Copiii sunt în drum spre Ucraina prin Moscova, a adăugat sursa. Aceasta este a doua fază a întoarcerii copiilor mediate de Qatar, după ce patru minori au fost returnați în octombrie. Negocierile privind returnările au fost în desfășurare cel puțin din aprilie 2023, a declarat o sursă pentru Reuters în iulie.

UPDATE ORA 13.00 – Doi morți în atacul rusesc asupra orașului Herson

Cel puțin două persoane au fost ucise și una a fost rănită după ce forțele ruse au lovit orașul Kherson din sudul țării, a declarat șeful biroului președinției ucrainene.

Teroriști”, a postat Andriy Yermak pe Telegram, împreună cu două imagini cu oameni care zac pe un trotuar.

Procurorii regionali au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu una dintre lovituri, care a avut loc în jurul orei 9.00 și a ucis un bărbat de 48 de ani și o femeie care nu a fost încă identificată.

UPDATE ORA 12.00 – Vladimir Putin va efectua mâine o călătorie de o zi atât în Emiratele Arabe Unite, cât și în Arabia Saudită, a anunțat Kremlinul

Președintele rus va purta discuții axate pe relațiile bilaterale, războiul dintre Israel și Hamas și alte probleme internaționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Probleme legate de plafonarea prețului la petrol vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi, a spus Peskov. Summitul Cop28 privind clima are loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Călătoria lui Putin a fost anunțată pentru prima dată luni de consilierul său pentru afaceri externe, Iuri Ușakov, care nu a precizat o dată pentru vizite.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina spune că a doborât 10 din 17 drone rusești în timpul unui atac nocturn

Armata ucraineană a doborât 10 din cele 17 drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, au anunțat marți autoritățile.

Forțele aeriene ale Kievului au precizat că dronele au fost doborâte deasupra diferitelor regiuni” ale țării. De asemenea, a precizat că șase rachete S-300 au fost lansate asupra unor obiecte civile din regiunile Donetsk (est) și Kherson (sud).

UPDATE ORA 08.00 – Sistemele de apărare aeriană rusești distrug 41 de drone lansate de Ucraina, susține Ministerul rus al Apărării

Sistemele de apărare aeriană rusești au distrus sau interceptat un total de 41 de drone lansate în cursul nopții și în această dimineață de Ucraina, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Douăzeci și șase dintre drone au fost distruse deasupra teritoriului rusesc, iar 15 au fost interceptate deasupra Mării Azov și a Peninsulei Crimeea, a precizat ministerul într-o declarație pe canalul său Telegram. Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube cauzate de atac sau de căderea de resturi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prim-ministrul ungar a cerut ca aderarea Ucrainei la UE și finanțarea de miliarde de euro destinată țării să fie scoase de pe ordinea de zi a summitului liderilor blocului comunitar de săptămâna viitoare.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, care va prezida summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles, Viktor Orban insistă că este nevoie mai întâi de o discuție strategică” despre viitorul european al Ucrainei și avertizează că forțarea unei decizii ar putea distruge unitatea UE.

Deciziile privind extinderea UE și revizuirea bugetului pe termen lung al acesteia, care include un ajutor de 42,8 miliarde de lire sterline pentru Kiev, pot fi luate doar în unanimitate de către toate cele 27 de țări membre.

Volodimir Zelenski plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”, iar poporul ucrainean se întreabă de ce țara nu a fost mai bine pregătită, a declarat primarul Kievului în interviuri acordate mai multor instituții de presă.

Vitali Klitschko a declarat că ucrainenii își pierd încrederea în modul în care liderul din timpul războiului a gestionat criza.

Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiți pentru acest război, de ce Zelenski a negat până la sfârșit că se va ajunge la așa ceva”, a declarat Klitschko pentru publicația elvețiană 20 Minuten.

Citește și