• Generalul Sir Patrick Sanders a subliniat necesitatea pregătirii cetățenilor pentru un viitor război și a evidențiat importanța unei abordări cuprinzătoare a întregii națiuni în acest sens.
  • Amiralul Sir Tony Radakin a accentuat că prioritatea actuală a forțelor armate este să ofere cea mai bună performanță în prezent, sugerând că discuțiile sensibile despre securitate sunt mai potrivite în mediul privat.
  • Amiralul Radakin a dezmințit temerile că Marea Britanie ar fi pe cale să intre în conflict cu Rusia, subliniind că țara este în siguranță și nu se află în pragul unui război iminent.

UPDATE ORA 20.00- O fetiță de șase ani a fost ucisă în timp ce Rusia bombardează regiunea Harkov

Patru civili, inclusiv o fetiță de șase ani, au fost uciși în bombardamentele rusești în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei, a anunțat Ministerul de Interne.

Guvernatorul Harkovului, Oleh Synehubov, a declarat că un preot în vârstă de 58 de ani a fost de asemenea ucis după ce a fost îngropat sub dărâmăturile unei biserici care a fost lovită.

Cel puțin 12 case de locuit au fost avariate când Rusia a aruncat bombe FAB-500 asupra orașului, care se află la aproximativ 25 de mile de granița cu Rusia, a spus domnul Synehubov.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Alte cinci persoane au fost rănite în ceea ce a devenit un oraș fantomă devastat de război.

Ministerul de Interne a declarat că o fetiță de șase ani și bunicul ei în vârstă de 48 de ani au fost uciși în satul Velykyi Burluk, lângă Kupiansk.

Înainte de război, Kupiansk era un nod feroviar plin de viață, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

A fost ocupată pentru scurt timp de forțele ruse în primele săptămâni ale invaziei Rusiei, dar a fost recucerită de Ucraina într-o contraofensivă în toamna acelui an.

UPDATE ORA 17.00- Închisoarea unui activist din Rusia „motivat politic”, spune comisia Nobel

Comisia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace a spus că este „îngrozită” de pedeapsa cu închisoarea aplicată activistului rus Oleg Orlov, lider al centrului pentru drepturile omului Memorial, care a împărțit premiul în 2022.

Joergen Watne Frydnes, șeful comitetului, a declarat că sentința a fost „motivată politic” și „dovada lipsei de respect tot mai mari pentru drepturile omului și libertatea de exprimare în Rusia de astăzi”.

„Regimul Putin a încercat de mulți ani să reducă la tăcere conducerea Memorial și a altor organizații importante ale societății civile din Rusia, iar acum folosesc războiul cu Ucraina ca pretext pentru a termina treaba”, a adăugat el.

„Este important să nu reușească”.

Domnul Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat ieri la doi ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate” prin protestul împotriva războiului din Ucraina și acuzându-l pe Vladimir Putin că a condus o coborâre în fascism.

Memorial a apărat libertatea de exprimare și a documentat încălcările drepturilor omului încă de la înființarea sa în 1989.

A fost interzis și dizolvat în Rusia în 2021, după ce a fost desemnat „agent străin”.

UPDATE ORA 15:00 – Liderii ar trebui să ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate pentru a consolida armata ucraineană, afirmă von der Leyen, de la UE

Liderii europeni ar trebui să discute utilizarea profiturilor obținute din activele rusești înghețate pentru a stimula armata ucraineană, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a achiziționa împreună echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat aceasta într-un discurs în fața Parlamentului European.

UPDATE ORA 13:00 – Președintele ucrainean Zelenski sosește în Albania pentru summitul Europei de sud-est

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în capitala Albaniei, Tirana, unde va participa la un summit cu țările din Balcanii de Vest și va avea întâlniri bilaterale cu liderii acestora, a anunțat biroul său.

Kievul caută sprijin internațional pentru un plan de pace al lui Zelenski, în condițiile în care invazia Rusiei se prelungește în al treilea an, iar trupele ucrainene se luptă să reziste în fața atacurilor rusești.

UPDATE ORA 12:00 – China caută să dea startul unei noi încercări de diplomație Rusia-Ucraina

Reprezentantul special al Chinei va efectua o a doua rundă de diplomație de navetă cu privire la războiul din Ucraina, deși nu va vizita Ucraina însăși, a anunțat miercuri Ministerul chinez de Externe.

„Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va vizita Rusia, sediul UE, Polonia, Ucraina, Germania și Franța începând cu 2 martie pentru a conduce o a doua rundă de diplomație de navetă pentru a promova o soluție politică la criza ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

China descrie frecvent războiul de doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei drept o „criză” și a refuzat să condamne invazia efectuată de aliații Moscovei. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său chinez Xi Jinping s-au descris ca fiind cei mai buni prieteni.

Cu toate acestea, Beijingul a încercat să se poziționeze ca un potențial mediator de pace între părțile beligerante și este văzut ca una dintre puținele țări – poate singura țară – care ar putea exercita o influență asupra Moscovei.

UPDATE ORA 10:00 – Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost ucis într-un atac cu obuze rusești

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost ucis și un altul a fost rănit în urma unui bombardament rusesc în Zaporizhzhia, a declarat guvernatorul regiunii.

Ivan Fedorov a declarat că proiectilele au lovit mai multe localități din regiune ieri, ucigând un locuitor în vârstă de 76 de ani din satul Nove și rănind un bărbat de 53 de ani în Orichov, pe linia frontului.

Forțele rusești au lansat 234 de atacuri separate în 11 zone în cursul zilei, a declarat Federov.

UPDATE ORA 09:00 – Zelenski va co-organiza astăzi un summit cu Albania

Volodimir Zelenski va găzdui astăzi un summit cu guvernul albanez, în încercarea de a consolida sprijinul pentru lupta actuală a Ucrainei împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina afirmă că toate dronele lansate peste noapte au fost doborâte

Forțele aeriene ucrainene afirmă că Rusia a lansat 10 drone și mai multe rachete antiaeriene ghidate spre teritoriul ucrainean în timpul nopții.

Apărarea antiaeriană a doborât toate dronele, a precizat aceasta, dar nu a spus câte rachete au fost lansate sau dacă vreuna a fost doborâtă.

Dronele au fost distruse deasupra regiunilor Odesa și Mykolaiv din sudul Ucrainei, a adăugat aceasta.

Știre inițială:

Generalul Sir Patrick Sanders a vorbit în luna ianuarie despre necesitatea de a pregăti cetățenii pentru a lupta și a fi pregătiți pentru un viitor război, afirmând că este important să ne pregătim, fiind „generația prebelică” – „și acest lucru implică întreaga națiune”.

Șeful forțelor armate din Marea Britanie a părut să atace șeful său de armată când a insistat că „Marea Britanie este în siguranță”, a declarat „nu suntem pe punctul de a declanșa un război cu Rusia”, și a subliniat că nimeni nu discută despre conscripție.

Amiralul Sir Tony Radakin a folosit un discurs public marți pentru a sublinia că „obligația” șefilor armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale „este să se concentreze pe obținerea celor mai bune rezultate din partea forțelor armate în prezent”, ceea ce ar putea însemna „discuții sensibile”, deși aceste discuții sunt „mai bine să fie făcute în privat”.

Comentariile au venit în urma unui discurs separat al generalului Sir Patrick Sanders, cu o lună înainte – la care, spre deosebire, jurnaliștii nu au fost lăsați să participe sau să transmită în direct – când a vorbit despre necesitatea de a pregăti cetățenii pentru a lupta și a fi pregătiți pentru un viitor război.

Acesta a afirmat că, fiind „generația prebelică”, este important să ne pregătim – „și acest lucru implică întreaga națiune”.

Cu un ton foarte diferit, amiralul Radakin a declarat că dorește „să le ofere asigurări celor care ar fi putut fi alarmate de unele dintre comentariile recente, că Marea Britanie este în siguranță”.

Amiralul a spus că dorește să abordeze „titluri mai senzaționaliste” – chiar dacă multe titluri recente au fost făcute de comentariile altor comandanți NATO și de miniștrii apărării NATO despre amenințarea iminentă reprezentată de Rusia.

„Nu suntem pe punctul de a declanșa un război cu Rusia. Nu suntem pe punctul de a fi invadați”, a spus amiralul Radakin în cadrul unei conferințe de apărare la think-tankul Chatham House din Londra.

Citește și: