• Grupul anti-rus Atesh a pretins că a distrus o conductă de petrol în Crimeea ocupată de Rusia, provocând „distrugeri colosale”.
  • Exploziile puternice au avut loc în apropierea unui depozit de petrol, iar oficialii ruși au închis o autostradă timp de peste opt ore.
  • Autoritățile de la Kiev nu au confirmat încă afirmațiile grupului Atesh și nu au făcut comentarii despre rapoartele exploziilor din Crimeea.

UPDATE ORA 21.00 – Marea Britanie spune că va trata comentariile Kremlinului cu prudență”

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a vorbit despre unitatea occidentală atunci când a fost întrebat despre presupusa scurgere de informații.

Reporterilor li s-a spus că este în mod clar în interesul Kremlinului să propage dezinformări” și că nu ar trebui să cădem în această capcană”.

Trebuie să tratăm cu prudență tot ceea ce vine de la Kremlin. După cum știm, Rusia are tendința de a răspândi dezinformarea și dezinformarea și este clar că este în interesul lor să semene dezbinarea în rândul aliaților care încearcă să sprijine forțele armate ale Ucrainei”, a adăugat el.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

UPDATE ORA 19.00 – Ucraina spune că nu a primit peste 13 miliarde de lire sterline de la finanțatori

Ucraina a declarat că nu a văzut încasările în valoare de 16 miliarde de euro (13,7 miliarde de lire sterline) de la două conferințe ale donatorilor organizate în Polonia în 2022, la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Anunțul vine pe fondul preocupărilor de la Kiev în legătură cu sprijinul militar și financiar, în condițiile în care războiul intră în al treilea an.

Cele două evenimente din 2022 au strâns 10 miliarde și, respectiv, șase miliarde de euro, a declarat premierul ucrainean, Denys Shmygal, într-o conferință de presă.

„Ucraina nu a primit nimic de la ei. Fondurile au fost strânse de Polonia împreună cu Comisia Europeană pentru a sprijini Ucraina”, a spus el.

UPDATE ORA 17.00 – Soldați britanici sunt pe teren” în Ucraina, ajutând forțele Kievului să tragă rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune

Soldați britanici sunt pe teren” în Ucraina, ajutând forțele Kievului să tragă rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, potrivit unei scurgeri de informații în presa rusă despre o convorbire ultrasecretă la care au participat ofițeri ai forțelor aeriene germane.

Kremlinul a declarat că scurgerea de informații a demonstrat implicarea directă a „Occidentului colectiv” în războiul din Ucraina – în timp ce foști miniștri britanici ai apărării și-au exprimat frustrarea față de armata germană ca răspuns la aceste dezvăluiri.

Publicată vineri de editorul canalului de știri RT controlat de Kremlin, Margarita Simonyan, înregistrarea audio – confirmată ca fiind autentică de Germania – surprinde ofițeri ai Luftwaffe discutând despre modul în care rachetele Taurus ale Berlinului ar putea fi folosite pentru a încerca să arunce în aer podul Kerch, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

În timpul conversației, locotenent-generalul Ingo Gerhartz, șeful Luftwaffe, descrie modul în care Marea Britanie colaborează cu Ucraina pentru desfășurarea rachetelor Storm Shadow împotriva unor ținte aflate la până la 150 de mile în spatele liniilor rusești.

UPDATE ORA 16.00 – Polonia a semnat un acord pentru a cumpăra lansatoare de grenade antitanc de la compania suedeză Saab

Polonia a semnat un acord pentru a cumpăra lansatoare de grenade antitanc de la compania suedeză Saab, într-o tranzacție în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Varșovia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și a declarat că Ucraina trebuie să recâștige controlul asupra întregului său teritoriu pentru a descuraja Moscova de la noi agresiuni. Polonia – care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad – și-a sporit cheltuielile pentru apărare din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 14:30 – Ambasadorul german părăsește Ministerul de Externe al Rusiei

Anterior, ambasadorul german a fost convocat la Ministerul de Externe al Rusiei la Moscova. Kremlinul a declarat că o presupusă înregistrare a unor discuții militare germane a arătat că forțele armate germane discutau planuri de a lansa lovituri pe teritoriul rusesc și a pus la îndoială faptul că cancelarul Olaf Scholz controla situația.

„Înregistrarea în sine spune că, în cadrul Bundeswehr, se discută în mod substanțial și concret planuri de a lansa lovituri pe teritoriul rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Germania spune că investighează înregistrarea.

UPDATE ORA 10:30 – Ucraina revendică atacul cibernetic asupra Ministerului rus al Apărării

Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) susține că a lansat un atac cibernetic asupra Ministerului rus al Apărării.

Agenția a declarat că specialiștii cibernetici au obținut acces la „o mare parte din documentele clasificate ale serviciilor” în timpul atacului DDoS, inclusiv ordine, rapoarte, instrucțiuni și rapoarte. „Informațiile obținute ne permit să stabilim structura completă a sistemului Ministerului rus al Apărării și a unităților sale”, a declarat HRU pe Telegram.

De asemenea, aceasta a precizat că analiza datelor primite „a ajutat la identificarea generalului, a altor manageri de rang înalt”.

„Activitatea în spațiul cibernetic al Rusiei, care vizează obstrucționarea și paralizarea activităților agențiilor de aplicare a legii și a oficialilor statului agresor responsabil de războiul împotriva poporului ucrainean, continuă”, a adăugat GUR.

UPDATE ORA 9:15 – Exploziile au lovit un pod de cale ferată în Rusia

Un pod de cale ferată din apropierea orașului rus Samara a fost lovit de o explozie, relatează agenția de presă RIA.

Autoritățile au declarat că traficul pe pod a fost suspendat din cauza unei „interferențe ilegale”. Deocamdată nu sunt informații despre victime.

Samara este un oraș din sud-vestul Rusiei care se află de-a lungul râului Volga.

UPDATE ORA 8:30 – Salvatorii au finalizat căutările după ce un atac cu dronă din Odesa a ucis 12 persoane

Un atac cu dronă asupra unei clădiri de apartamente din orașul Odesa, situat în sudul țării, în weekend, a ucis 12 persoane.

Guvernatorul regional din Odesa, Oleh Kiper, a declarat pe Telegram că cinci dintre morții din clădire erau copii, cel mai mic având patru luni. El a precizat că salvatorii, care și-au încheiat aseară operațiunea de căutare, au găsit și cadavrul unei fetițe de opt ani.

Drona s-a prăbușit sâmbătă într-o clădire rezidențială din Odesa.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Un grup subteran pro-tătar crimeean anti-rus pretinde că explozii mari au distrus o conductă de petrol, cauzând „distrugeri colosale”, în Crimeea ocupată de ruși, raportează Associated Press.

Explozii puternice au fost auzite în apropierea unui depozit de petrol în primele ore ale dimineții de duminică, potrivit unui canal local de știri de pe Telegram, pro-Kyiv, în timp ce oficialii instalați de Kremlin în teritoriu au declarat că un segment al autostrăzii din apropiere a fost închis traficului timp de peste opt ore.

Înregistrările video distribuite canalului pro-ucrainean Crimean Wind au arătat explozii iluminând cerul nopții, urmate de zgomote puternice. Canalul a declarat că acestea au fost realizate de locuitorii locali din apropierea Feodosia – un oraș de coastă din nord-estul Crimeii. Nu a fost posibil să se verifice imediat circumstanțele în care au fost filmate videoclipurile.

Grupul, Atesh – care înseamnă „foc” în tătarul crimeean – nu a revendicat direct responsabilitatea pentru atac și a declarat că a aflat despre consecințele acestuia de la informatori printre oficialii numiți de ruși. Autoritățile de la Kiev nu au recunoscut sau comentat imediat afirmațiile.

Ministerul rus al apărării nu a comentat duminică rapoartele, dar a pretins că 38 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte până duminică deasupra peninsulei.

Citește și