• Rusia și China au în vedere amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în perioada 2033-35, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la așezări lunare, a declarat Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.
  • Borisov, fost ministru adjunct al apărării, a declarat că Rusia și China au lucrat împreună la un program lunar și că Moscova poate contribui cu expertiza sa în domeniul energiei nucleare spațiale”.
  • Joe Biden și prima doamnă Jill Biden au invitat-o pe Iulia Navalnaya să fie invitata lor la discursul de joi privind Starea Uniunii, a anunțat Casa Albă.

UPDATE ORA 21.00 – Rusia spune că a lovit hangarul naval din Odesa

Ministerul rus al Apărării spune că a atacat cu succes un hangar care găzduiește drone navale ucrainene în portul Odesa.

„Scopul a fost atins. Ținta a fost lovită”, a spus ministerul într-un comunicat.

Anterior, Zelenski a spus că oameni au fost uciși și răniți într-un atac rusesc asupra Odesei, care a fost susținut ulterior de un purtător de cuvânt al marinei care a declarat pentru presa Ukrainska Pravda că cinci persoane au fost ucise.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 20.00 – Grecia va continua să stea alături de Ucraina

Grecia va continua să stea alături de Ucraina, a declarat miercuri prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, după întâlnirea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în portul Odesa de la Marea Neagră.

UPDATE ORA 18.00 – Văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a cerut oamenilor să protesteze față de Vladimir Putin la cabinele de votare la viitoarele alegeri prezidențiale

Văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a cerut oamenilor să protesteze față de Vladimir Putin la cabinele de votare la viitoarele alegeri prezidențiale.

Iulia Navalnaya și-a îndemnat susținătorii să protesteze împotriva lui Putin votând în masă la amiază, ora locală, la alegerile din 17 martie, formând mulțimi mari și secții de votare copleșitoare.

Ea a spus că acțiunea va fi, de asemenea, o modalitate de a-și onora regretatul soț, care a venit cu ideea într-unul dintre ultimele sale mesaje publice înainte de moartea sa subită într-o închisoare din Arctica.

„Vreau să fac ceea ce a crezut el că este corect”, a spus Navalnaia într-un videoclip publicat miercuri pe YouTube. „Sunt mulți oameni în jurul tău care sunt anti-Putin și anti-război, iar dacă venim în același timp, vocea noastră anti-Putin va fi mult mai tare.”

Protestul la sondaj a fost etichetat drept „amiază împotriva lui Putin” și de către aliații lui Navalnîi drept „voința sa politică”.

UPDATE ORA 16.00 – Zelenski spune că oameni au fost uciși în atacul rusesc asupra portului Odesa

Președintele ucrainean spune că oameni au fost uciși și răniți într-un atac rusesc asupra portului Odesa de la Marea Neagră.

El a fost, de asemenea, citat de radiodifuzorul Suspilne spunând că Ucraina are nevoie de apărări antiaeriene mai puternice. Se întâlnea la Odesa cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Presa ucraineană a raportat că nimeni din delegația elenă nu a fost rănit în atac.

UPDATE ORA 14:00 – Pierderea navei va limita manevra Flotei Ruse de la Marea Neagră, spune Marea Britanie

Scufundarea de către Ucraina a navei rusești de patrulare, „Sergei Kotov”, continuă marți o tendință de atacuri împotriva apreciatei flote a Rusiei de la Marea Neagră, care va limita capacitatea flotei de a manevra în jurul Crimeei, a declarat miercuri Ministerul Apărării al Regatului Unit.

„Acesta este al treilea vas rusesc al Flotei Mării Negre scufundat în ultimele cinci săptămâni”, a spus ministerul într-o actualizare de informații despre X.

„Probabil din cauza pierderilor flotei Mării Negre, la 15 februarie 2024, comandantul flotei Mării Negre, amiralul Viktor Sokolov, a fost demis. Ucraina continuă să limiteze libertatea de manevră a Marinei Ruse în Marea Neagră”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 13:00 – Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie spune că „nu este nevoie să vă cereți scuze” după o scurgere militară

Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit a spus că „nu este nevoie să ne cerem scuze” pentru o încălcare a securității care a dus la scurgerea de către mass-media a unui apel între oficiali militari ruși.

Miguel Berger a declarat, miercuri, că unul dintre participanții la apel a sunat probabil printr-o linie nesigură. Ca urmare, Rusia a reușit să intercepteze apelul, a spus el.

UPDATE ORA 10:00 – Șeful de spionaj al lui Putin îl certa pe Macron pentru remarca extrem de periculoasă asupra Ucrainei

Șeful informațiilor externe al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că refuzul președintelui francez Emmanuel Macron de a exclude trimiterea de trupe europene pentru a lupta împotriva soldaților ruși în Ucraina este extrem de periculos și iresponsabil.

Macron a declarat luna trecută că nu a existat un consens cu privire la trimiterea de trupe europene la luptă în Ucraina, dar că nimic nu ar trebui exclus, deși Statele Unite și alți membri europeni ai alianței au spus că nu există planuri în acest sens.

Știre inițială

Președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden au invitat-o pe Iulia Navalnaya, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, să fie invitata lor la discursul de joi privind Starea Uniunii, a anunțat Casa Albă.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți reporterilor că invitația i-a fost adresată doamnei Navalnaya, dar a precizat că figura opoziției rusești nu va fi în loja primei doamne Jill Biden, situată deasupra etajului Camerei Reprezentanților, atunci când domnul Biden se va adresa Congresului joi.

Pot confirma că ea a fost într-adevăr invitată la Starea Uniunii. Ea nu mai poate participa”, a declarat Jean-Pierre, care a trimis întrebări suplimentare reprezentanților lui Navalnaya.

Înmormântarea lui Navalnîi a avut loc vineri la Moscova, unde mii de persoane i-au adus un omagiu sub o mare prezență a poliției. Liderul opoziției a murit în circumstanțe neclare într-o colonie penală din Cercul Arctic în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Citește și