• Președintele ucrainean se va afla mâine în Turcia pentru discuții cu omologul său Tayyip Erdogan.
  • Cei doi lideri vor discuta despre evoluția războiului.
  • Ministrul lituanian al apărării a declarat că NATO va începe o misiune de apărare aeriană în această țară în acest an.

UPDATE ORA 21.00 – FOTO. Ziua Internațională a Femeii la Kiev

UPDATE ORA 19.00 – Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, se află în vizită în Turcia

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, se află în vizită în Turcia, unde i-a mulțumit „președintelui țării și tuturor companiilor de apărare turce și ucrainene pentru parteneriatul lor și pentru faptul că lucrează împreună pentru a aduce pacea mai aproape și a face ca aceasta să fie una de durată”.

UPDATE ORA 17.00 – Doi au murit și 26 au fost răniți în lovitura rusă asupra Sumîi, susțin oficialii

Atacul rusesc cu rachete asupra orașului Sumîi, din nordul Ucrainei, ieri, a ucis două persoane și a rănit încă 26, au susținut oficialii regionali.

„Sediul școlii, spitalul central al orașului, centrul regional de asistență medicală de urgență și utilitatea de apă au fost avariate”, a spus administrația regională.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Joi, în urma atacului asupra regiunii din apropierea frontierei ruse și a liniei frontului, autoritățile au declarat că o persoană a fost rănită. Ei au publicat vineri un raport actualizat, adăugând că lucrările de salvare au fost finalizate. Șase răniți rămân în spitale.

UPDATE ORA 15.00 – Atacul unei drone ucrainene a ucis două persoane, susține Rusia

Un atac cu dronă ucraineană în regiunea de frontieră rusă Belgorod a ucis două persoane, a declarat guvernatorul rus.

Trei drone kamikaze” ucrainene au lovit satul Rozhdestvenska, a declarat Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

În urma exploziilor, două persoane au fost ucise și un al treilea om a fost grav rănit”, a spus el, adăugând că un echipaj de ambulanță a fost trimis la fața locului pentru a trata victimele.

UPDATE ORA 13.00 – Medvedev susține că nebunul” Joe Biden este o rușine” pentru SUA

Fostul prim-ministru al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a declarat că Joe Biden este o rușine nebună” pentru Statele Unite, fără dreptul de a se compara cu Franklin D. Roosevelt.

Președintele american și-a deschis joi discursul despre starea Uniunii cu o referire la un discurs din 1941 în fața Congresului, în care Roosevelt a spus că Uniunea se confruntă cu un moment de cotitură fără precedent în istorie.

Biden l-a acuzat, de asemenea, pe rivalul republican Donald Trump că se înclină în fața Rusiei și, la puțin peste două săptămâni după ce l-a numit pe Vladimir Putin un SOB nebun”, a declarat că are un mesaj pentru președintele rus cu privire la Ucraina: Nu vom pleca”.

UPDATE ORA 12:25 – Trei morți în regiunea Harkov după un bombardament rusesc

Atacurile de artilerie și mortiere rusești din timpul nopții au ucis două femei și un bărbat în regiunea Harkov.

Andiy Yermak se întâlnește cu reprezentanți chinezi.

UPDATE ORA 9:00 – Ucraina va începe „evacuarea obligatorie” din 57 de așezări din Harkov

Autoritățile ucrainene vor începe o evacuare obligatorie din 57 de localități din estul regiunii Harkov, a anunțat guvernatorul regional Oleg Synegubov. „Am decis să efectuăm evacuarea obligatorie a locuitorilor din 57 de așezări”, a scris Synegubov pe canalul său de Telegram după o reuniune a consiliului regional de apărare, care a avut loc joi.

În plus, copiii împreună cu părinții sau tutorii lor legali vor fi evacuați forțat din 18 așezări din districtele Veliky Burluk și Olkhovatsky, a precizat Synegubov. Autoritățile regionale vor coopera cu Poliția Națională și cu voluntari pentru a efectua evacuarea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla în Turcia pentru discuții cu omologul său Tayyip Erdogan. Cei doi lideri vor discuta despre evoluția războiului, despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre relațiile bilaterale, a precizat președinția turcă, conform Sky News.

Rusia s-a retras din acordul privind cerealele în iulie, afirmând că a fost ignorată după ce a cerut condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte.

Turcia, care inițial a ajutat la medierea acordului împreună cu ONU, a încercat să convingă Rusia să revină la inițiativă. Rusia a declarat că nu este interesată să o relanseze.


Ministrul lituanian al apărării a declarat că NATO va începe o misiune de apărare aeriană în această țară în acest an. Misiunea include desfășurarea unui sistem antiaerian Patriot, a declarat Arvydas Anusauskas.

Sistemul de apărare aeriană rotativă, convenit la Vilnius [summitul NATO], va începe să funcționeze anul acesta, cel puțin parțial”, a declarat Anusauskas reporterilor.

Sistemul Patriot va fi desfășurat de un aliat european al NATO, a adăugat el. Acesta urmează redeschiderii de către Albania a unei baze aeriene din epoca sovietică, care va găzdui avioane NATO.

Citește și