• Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a fost concediat.
  • Nu au fost date motive pentru decizia de înlăturare a lui Ihnat din funcția sa.
  • Ihnat a lipsit din spațiul public și nu a făcut niciun comentariu în ultima săptămână.

UPDATES ORA 22.30 – Putin spune că Rusia ar trebui să fie mai puternică și mai eficientă – TASS

Vladimir Putin a spus că Rusia ar trebui să fie „mai puternică și mai eficientă”, potrivit agenției de știri de stat ruse, TASS.

Sunt primele cuvinte ale liderului rus de la închiderea urnelor după alegerile prezidențiale. 

Rezultatele timpurii au prezis că președintele Putin va câștiga alegerile cu o majoritate uriașă, o victorie deloc surprinzătoare după ce nimeni care reprezenta o amenințare serioasă nu a fost lăsat în cursă. 

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

UPDATES 22.00 – Un mort și opt răniți în urma loviturilor rusești, spune guvernatorul ucrainean

Un bărbat a fost ucis și cel puțin opt au fost răniți într-un atac rusesc la Mykolaiv, a declarat guvernatorul local ucrainean. 

Vitali Kim a scris pe Telegram că au avut loc două lovituri în orașul din sud, adăugând că bărbatul a murit la spital după ce a fost rănit în explozie.

O fată despre care se crede că are în jur de 11 ani a fost rănită după ce a fost lovită de schije.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a împărtășit imagini cu case avariate, mașini arse și salvatori care asistă oamenii să plece de la fața locului.

Separat, armata ucraineană a declarat că atacurile aeriene rusești au distrus mai multe clădiri industriale în orașul-port Odesa.

UPDATES ORA 21.00 – David Cameron: „Nu așa arată alegerile libere și corecte”

Lord Cameron, ministrul de externe al Regatului Unit, a declarat că alegerile prezidențiale din Rusia nu au fost libere sau corecte, după ce s-au închis scrutinurile.

Scriind pe X, el a spus că alegătorii au „lipsă de alegere” și nu a existat nicio monitorizare independentă din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Organizația ajută la evaluarea măsurii în care alegerile sunt egale, corecte și transparente. 

UPDATE ORA 20.00 – „Într-o zi vom câștiga”: mesajul Iuliei Navalnaya către poporul rus

După ce și-a exprimat votul la ambasada Rusiei din Berlin, Yulia Navalnaya a declarat  corespondentului Sky News pentru Europa,  Siobhan Robbins ,  mesajul ei către poporul rus: „Fiți curajoși! Într-o zi, foarte curând, vom câștiga!”.

Întrebată despre președintele Vladimir Putin, ea a spus că „nu are un mesaj” pentru liderul rus. Ea l-a numit pe președintele Putin un „ucigaș” și un „gangster” care și-a dus țara într-un război.

UPDATE ORA 19.00 – Iulia Navalnaya ajunge la porțile ambasadei Rusiei pentru a vota

Iulia Navalnaya, văduva regretatului politician rus de opoziție Alexei Navalny, a sosit la porțile ambasadei Rusiei la Berlin gata să-și dea votul la alegerile prezidențiale din Rusia.

Odată intrată pe porți, va avea loc un control de securitate, iar apoi va intra în clădirea ambasadei. 

Nu se știe dacă își va strica votul sau va vota pentru unul dintre ceilalți trei candidați. 

Navalnaya a plecat în orașul german la ora locală 12:00, ca parte a mișcării „Amiază împotriva lui Putin”. 

Peste 75 de persoane din 17 orașe rusești au fost reținute în legătură cu participarea la protest, care a încurajat oamenii să-și distrugă buletinele de vot, potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info.

UPDATE ORA 18.30 – Rusoaică rănită după ce „a tras un foc de artificii în toaleta secției de votare”

Se pare că o rusoaică și-a pierdut o parte din braț după ce a aprins un foc de artificii în toaletele unei secții de votare, potrivit Meduza, un site de știri independent.

Femeia în vârstă de 64 de ani ar fi declanșat explozivul în timp ce vizita o secție de votare din orașul Perm.

Autoritățile din regiune au confirmat că a avut loc o explozie și că o femeie a suferit o rănire la braț, a relatat Meduza.

Ei au spus că în prezent primește îngrijiri medicale și că nu au mai fost victime.

UPDATE ORA 18.00 – Peste 70 de persoane au fost arestate duminică în întreaga Rusie în legătură cu alegerile prezidențiale în curs de desfășurare în această țară.

OVD-Info, un grup care monitorizează represiunile împotriva disidenței, a raportat că au fost efectuate 74 de arestări la nivel național.

Protestatarii au descins la prânz în secțiile de votare din Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg pentru a-și face cunoscute sentimentele față de controlul continuu al lui Vladimir Putin la Kremlin.

Reuters a relatat că, în ciuda controalelor stricte, au existat câteva zeci de cazuri de vandalism la secțiile de votare.

O femeie a fost arestată la Sankt Petersburg după ce a aruncat o bombă incendiară la intrarea într-o secție de votare, iar alte câteva persoane au fost reținute în întreaga țară pentru că au aruncat antiseptic verde sau cerneală în urnele de vot.

UPDATE ORA 17.00 – Exporturile de arme rusești au scăzut cu peste 50% în perioada 2019-2023

Exporturile de arme rusești au scăzut cu 53% între perioadele 2014-2018 și 2019-2023, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Rezultatul a fost că Rusia a coborât de pe locul al doilea pe locul al treilea în clasamentul mondial al exporturilor de arme. Doar 12 țări au primit arme rusești importante în 2023, față de 31 în 2019.

UPDATE ORA 14:00 – Dronele de atac ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit 12 rafinării de petrol rusești în timpul războiului de până acum

Oficialii din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, au declarat că dronele, lansate de serviciul de securitate internă SBU, au atacat rafinăria de petrol Slavyansk în timpul nopții.

Duminică dimineață, Ministerul rus al Apărării a confirmat un total de 35 de incursiuni ale dronelor ucrainene, dintre care patru în regiunea Moscovei și două în regiunile învecinate Kaluga și Iaroslavl.

Alte drone ucrainene au atacat regiunile Belgorod, Kursk și Rostov, la granița cu Ucraina, precum și regiunea Krasnodar din sud.

UPDATE ORA 13:00 – Grant Shapps renunță la călătoria la Odesa după ce Kremlinul a aflat de planurile de călătorie

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a fost nevoit să renunțe la o călătorie în orașul Odesa din sudul Ucrainei din cauza unei amenințări cu rachete rusești.

În timp ce zbura spre Polonia de la RAF Northolt săptămâna trecută, Shapps a fost informat că un convoi blindat care îi transporta atât pe președintele ucrainean, cât și pe premierul grec, a evitat la limită un atac cu rachete rusești în timp ce vizita orașul portuar pe 6 martie.
Shapps a sosit la Kiev în ziua următoare pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, la 7 martie, după care a fost anulată continuarea planificată a călătoriei spre Odesa.

UPDATE ORA 11:00 – Criticii lui Putin fac apel la proteste la secțiile de votare

Criticii lui Vladimir Putin și ai regimului său de la Kremlin au lansat un apel la proteste masive la secțiile de votare din Rusia duminică, ultima zi a alegerilor prezidențiale care, în mod garantat, îi vor consolida dominația dură.

Cele trei zile de vot au fost deja afectate de bombardamente ucrainene și de o serie de incursiuni pe teritoriul rusesc ale unor grupuri de sabotaj anti-Putin.

UPDATE ORA 04:00- Rusiei i se va cere încetarea focului în timpul Jocurilor Olimpice, spune Macron într-un interviu în Ucraina

Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris difuzat de televiziunea ucraineană și postat sâmbătă de o jurnalistă ucraineană pe canalul său de YouTube.

„Cererea de încetare a focului în timpul Jocurilor Olimpice. Ei (rușii) trebuie să facă acest lucru. Asta s-a întâmplat întotdeauna”, a spus intervievatorul, vorbind prin intermediul unui interpret.

„Va fi cerut”, spune Macron în franceză, înainte ca o interpretare prin voce din off să-i dea răspunsul în ucraineană: „Da, îl vom cere”.

UPDATE ORA 00:30-BILD: Putin exersează deja războiul împotriva NATO

Potrivit Serviciului Estonian de Informații Externe, trupele Rusiei folosesc războiul din Ucraina pentru a-și adapta propriile tactici militare, scrie Bild.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a fost concediat. Anunțul a fost publicat de către generalul locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, pe Telegram, scrie Ukrainska Pravada.

Nu au fost date motive pentru decizia de înlăturare a lui Ihnat din funcția sa. Ihnat a lipsit din spațiul public și nu a făcut niciun comentariu public în ultima săptămână, deși anterior a fost un invitat frecvent la știrile naționale. 

Citat din Oleshchuk : „I-aș mulțumi [Ihnat] doar de două ori pe an de la începutul invaziei la scară largă: de ziua lui și pentru a marca vacanța noastră profesională. Pentru ce îi mulțumisem? Pentru cantitatea enormă de muncă. Și , esențial, pentru efortul de a învinge inamicul pe frontul informațional! În Ucraina și în străinătate… motiv pentru care a primit binemeritatul premiu de stat de la președintele Ucrainei.”

Citește și