• Succesele Ucrainei în materie de atacuri cu drone și rachete au reprezentat un mare impuls moral.
  • Două bănci rusești vor șterge datoriile pentru cei răniți sau uciși în regiunile de frontieră.
  • Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, spune că 10 persoane au fost rănite când o rachetă balistică rusă a lovit orașul.

UPDATE ORA 22:00 – Rusia ar fi folosit o nouă „bombă zburătoare” în atacul aerian mortal de la Harkov

Este posibil ca Rusia să fi folosit un nou tip de bombă teleghidată în loviturile aeriene mortale asupra orașului Harkov astăzi, au declarat oficialii locali.

Atacul din nord-estul Ucrainei a ucis o persoană și a rănit alte 19, printre care trei copii și un bebeluș, au declarat oficialii.

Volodymyr Tymoshko, șeful poliției regionale din Harkov, a declarat că este posibil ca Moscova să fi folosit un nou tip de bombă numită UMPB D-30. „Este ceva între o bombă aeriană ghidată pe care au folosit-o recent și o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem așa”, a declarat Tymoshko la locul loviturii.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Guvernatorul regional Oleh Synehubov a declarat: „Se pare că rușii au decis să își testeze bombele modificate pe locuitorii caselor”.

UPDATE ORA 21:00 – Navele marinei rusești au intrat în apele spaniole

Nave de debarcare ale marinei rusești au intrat în apele spaniole între 21 și 26 martie, potrivit Statului Major al Ministerului spaniol al Apărării (EMAD).

Un petrolier rusesc și două „nave de asalt amfibiu” au fost reperate în drum spre estul Mediteranei de către o navă de patrulare spaniolă la nord-vest de peninsulă. Nava spaniolă, Atalaya, a urmărit grupul rusesc până la punctul de trecere a frontierei maritime cu Portugalia.

Prezența navală a fost întărită în apele spaniole, a precizat EMAD.

UPDATE ORA 19:00 – Numărul răniților în atacul din Harkov, a crescut

Numărul persoanelor rănite într-un atac comis în Harkov a crescut de la 16 la 19, a declarat un oficial local.

Împărtășind fotografii de după incident, Oleg Sinegubov a declarat că patru copii se numără printre cei răniți în urma atacului.

În cursul zilei de astăzi, oficialii locali au declarat că un bărbat a fost ucis.

UPDATE ORA 18:00 – Doi bărbați arestați pentru că au ajutat Rusia să planifice atacuri cu rachete

Doi bărbați ucraineni au fost reținuți de serviciile de securitate ale țării pentru că ar fi ajutat Rusia să planifice atacuri cu rachete. SBU a declarat că bărbații au fost arestați în Kiev și Odesa și că acum riscă închisoare pe viață dacă vor fi găsiți vinovați.

„Ei pregăteau lovituri cu rachete asupra unităților militare ale forțelor de apărare și a instalațiilor energetice și de telecomunicații din cele trei regiuni”, a scris autoritatea pe Telegram.

Unul dintre bărbați ar fi acceptat un loc de muncă la o companie care aprovizionează cu alimente unitățile militare ucrainene, în încercarea de a identifica locațiile bazelor acestora. Celălalt ar fi colectat informații despre turnul de televiziune din Kiev și ar fi fotografiat una dintre centralele termice din capitală.

„În etapa finală a operațiunii speciale, ambii infractori au fost prinși în flagrant delict în timp ce spionau potențiale „ținte” pentru ocupanți”, a declarat SBU.

UPDATE ORA 17:30 – O bombă aeriană a fost folosită în atacul de la Harkov, potrivit poliției

Rusia a folosit bombe aeriene ghidate pentru a ataca astăzi Harkovul, susține un oficial al poliției locale.

Este pentru prima dată când această armă a fost folosită asupra orașului din 2022, a declarat pe Facebook Serhiy Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției regionale, Serhiy Bolvinov.

„Avem două zboruri – primul a fost lovit pe școala secundară, iar al doilea chiar în mijlocul clădirilor rezidențiale”, a spus el.

„Toate serviciile lucrează la fața locului, operațiunea de salvare a început”.

O persoană a fost ucisă și alte 16 au fost rănite, a anunțat primarul din Harkov – vezi mai multe detalii în postarea noastră anterioară.

UPDATE ORA 16:37 – Cel puțin o persoană a fost ucisă în atacul rusesc de la Harkov

Un atac rusesc a lovit o zonă rezidențială din orașul Harkov, a anunțat primarul orașului. O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite, a scris Ihor Terekhov pe Telegram. Două dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

Într-o postare anterioară pe Telegram, Ihor Terekhov a spus: „O lovitură în microdistrictul rezidențial din Harkov, în clădirile de apartamente. Există morți și răniți”. El a spus că clădiri rezidențiale cu cinci etaje au fost „grav avariate”, iar o unitate medicală a fost afectată.

Nu este încă clar ce arme au fost folosite în atac.

UPDATE ORA 16:30 – Armata britanică „nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de câteva luni”, recunoaște un general

Un general britanic a avertizat că armata britanică „nu ar putea lupta [cu Rusia] mai mult de câteva luni, deoarece nu avem muniția și rezervele de echipament pentru a o face”. Recunoașterea a fost făcută în timpul unei reuniuni a comisiei, unde generalul Rob Magowan a fost întrebat dacă acceptă că Marea Britanie nu este pregătită pentru un război de durată.

Oficialii din domeniul apărării și armatei britanice avertizează de câteva săptămâni că țara nu este pregătită pentru un conflict armat.

UPDATE ORA 15.00 – O femeie a fost ucisă în atacurile rusești asupra Hersonului, au spus oficialii

Guvernatorul regiunii Herson din sudul Ucrainei, care este parțial ocupată de Rusia, a declarat că o femeie a fost ucisă într-un atac cu dronă asupra satului Mykhailivka.

„O femeie în vârstă de 61 de ani a fost rănită mortal în propria ei casă”, a scris oficialul, Oleksandr Prokudin, pe rețelele de socializare.

Patru persoane au fost, de asemenea, rănite în atacurile asupra Harkovului, în estul țării.

UPDATE ORA 14.00 – Vladimir Putin a ordonat guvernului său să analizeze modul de organizare a producției de console de jocuri produse în casă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat guvernului său să analizeze modul de organizare a producției de console de jocuri produse în casă, relatează agenția de presă de stat TASS.

Putin încearcă să facă Rusia mai puțin dependentă de bunurile de larg consum și electronice produse de ceea ce Moscova consideră state ostile din cauza sancțiunilor occidentale ample impuse Rusiei în urma acțiunilor sale în Ucraina.

Cei trei mari producători de console de jocuri din lume – Microsoft din SUA și Sony și Nintendo din Japonia – și-au retras produsele din Rusia în 2022, după invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

UPDATE ORA 13.00 – Serviciul de securitate SBU al Ucrainei reține doi agenți ruși

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a reținut doi agenți ai agenției de informații a Rusiei, acuzați că au transmis locația unor ținte militare sensibile forțelor inamice.

Kievul a dus o represiune intensă împotriva celor suspectați că au colaborat cu Moscova de la invazia acesteia din februarie 2022, deschizând mii de dosare penale.

„Ca urmare a unei operațiuni speciale, doi agenți FSB au fost reținuți la Kiev și Odesa”, a declarat SBU într-un comunicat, referindu-se la serviciul de securitate FSB al Kremlinului.

„Infractorii au încercat să identifice locațiile trupelor ucrainene și apoi să trimită ocupanților coordonatele relevante pentru a ajusta atacurile aeriene”, se spune.

UPDATE ORA 12.00 – Kârgâzstanul își avertizează cetățenii cu privire la călătoriile în Rusia

Ministerul de Externe al Kârgâzstanului a îndemnat cetățenii națiunii central-asiatice să renunțe la călătoriile inutile în Rusia în urma atacului terorist de la Crocus City Hall, relatează Reuters.

Masacrul a sporit sentimentul anti-imigranți existent în Rusia, în special față de muncitorii migranți din țările predominant musulmane din Asia Centrală. Se crede că cei patru suspecți ai atacului sunt originari din Tadjikistan, care se învecinează cu Kârgâzstanul.

Un bărbat născut în Kârgâzstan a fost plasat marți în arest preventiv de către un tribunal rus, fiind acuzat că a oferit cazare celor patru presupuși autori ai atacului. Cei patru și alte trei persoane de origine tadjică suspectate de complicitate se află, de asemenea, în arest preventiv.

UPDATE ORA 11.00 – Patru persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești din cursul nopții asupra regiunii ucrainene de est Harkov

Patru persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești din cursul nopții asupra regiunii ucrainene de est Harkov, au declarat oficialii.

Guvernatorul Oleg Sinegubov a declarat pe Telegram că trei bărbați și o femeie, toți cu vârste de peste 50 de ani, au fost răniți în lovituri separate cu artilerie și rachete asupra orașelor și satelor din regiune.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina se califică la Euro

Echipa națională de fotbal a Ucrainei a contribuit la ridicarea spiritelor după ce s-a calificat la Euro 2024.

Timp de câteva săptămâni, în iunie și iulie, turneul le va oferi acum ucrainenilor o oarecare distragere a atenției de la războiul în curs.

Echipa a venit din urmă și a învins Islanda cu 2-1 în finala de baraj de aseară, în Polonia.

Aceștia vor face parte din Grupa E, alături de Belgia, Slovacia și România. Meciul lor de deschidere va fi împotriva României, pe 17 iunie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat rezistența echipei în vremuri dificile.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia spune că a doborât atacurile aeriene din Belgorod

Unitățile ruse de apărare aeriană au doborât 18 ținte aeriene deasupra regiunii Belgorod din sudul țării, a declarat guvernatorul regional.

O persoană a fost rănită și s-au înregistrat pagube la case particulare și mașini, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a suferit atacuri repetate din partea Ucrainei în ultimele câteva luni.

La începutul anului, aproximativ 25 de persoane au fost ucise în cel mai mare atac asupra regiunii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei în Marea Neagră în puțin peste doi ani de război, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei ucrainene. Cu toate acestea, doar două din cele aproximativ o duzină de nave de război rusești purtătoare de rachete au fost scufundate, iar Ucraina intenționează să continue atacurile, a adăugat Dmytro Pletenchuk.

„Scopul nostru final este absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră”, a declarat el pentru The Associated Press. El vorbea după ce Ucraina a lovit nava rusă de debarcare Konstantin Olshansky la Sevastopol. Nava făcuse parte din marina ucraineană înainte ca Rusia să anexeze Crimeea în 2014. Succesele Ucrainei în materie de atacuri cu drone și rachete au reprezentat un mare impuls moral pentru o armată care încă se luptă pe teren împotriva unei armate rusești mult mai mari.

Citește și