• Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina în dimineața zilei de vineri, 5 aprilie, au făcut 860 de ocupanți pe zi.
  • Forțele armate au distrus 73 de vehicule blindate de luptă și 50 de sisteme de artilerie.
  • Centrele teritoriale de recrutare și de asistență socială din Ucraina încep să convoace bărbații care au fost înscriși în registrul militar de recruți și au împlinit vârsta de 25 de ani.

UPDATE ORA 21.00 – Royals au vizat războiul de dezinformare din Rusia cu o poveste falsă despre regele Charles care vinde Highgrove

Rusia răspândește știri false că regele Carol a vândut Highgrove House Ucrainei.

Site-urile de știri false susțin în mod eronat că King a vândut Highgrove House lui Volodymyr Zelenskyy pentru 20 de milioane de lire sterline

UPDATE ORA 20.30 – „Barbaritate pură”: Salvatorii au fost uciși în timp ce Rusia lansează un atac cu dronă cu „apăsare dublă” asupra Harkovului

Rezistența apărătorilor din Harkov, cu mult depășiți numeric, l-a înfuriat pe Vladimir Putin, așa cum descoperă Askold Krushelnycky la locul unui atac crud asupra curajoșilor salvatori ucraineni.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

UPDATE ORA 20.00 – Rusia încearcă să saboteze căile ferate europene, avertizează ministrul ceh

Rusia a făcut mii de încercări de a perturba rețelele feroviare europene în eforturile de a destabiliza UE și de a sabota infrastructura, a susținut un ministru ceh.

Ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, a declarat pentru Financial Times că Moscova este suspectată că a făcut „mii de încercări de a ne slăbi sistemele”.

Campania de hacking a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare și asupra rețelelor operatorului național de căi ferate cehe České dráhy, a spus Kupka.

UPDATE ORA 19.00 – Cameron să-i îndemne pe republicani să promoveze pachetul de ajutor pentru Ucraina

Lord Cameron va călători săptămâna viitoare în SUA, unde va îndemna politicienii să aprobe un pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Secretarul de externe a spus că se va întâlni cu președintele Camerei Republicii, Mike Johnson, pentru a-l îndemna să adopte proiectul de lege – pe care l-a susținut de luni de zile. 

„Marea Britanie și-a propus banii pentru Ucraina în acest an, la fel și Uniunea Europeană. America trebuie să o facă”, a spus el la X. 

„Președintele Johnson poate face ca acest lucru să se întâmple în Congres. Mă duc săptămâna viitoare să-l văd și voi spune că avem nevoie de acești bani, Ucraina are nevoie de acești bani”.

Proiectul de lege, în valoare de aproximativ 95 de miliarde de dolari (75 de miliarde de lire sterline), a fost aprobat de Senatul condus de democrați pe 13 februarie, dar s-a confruntat cu o opoziție puternică în Camera Reprezentanților controlată de republicani.

Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe proiectul de lege înainte ca președintele Biden să îl poată semna în lege. 

Aproximativ 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) din pachet sunt alocate pentru ajutor militar numai pentru Ucraina. 

Cu toate acestea, fostul președinte Donald Trump și aliații săi republicani din Congres doresc finanțare direcționată către probleme interne, cum ar fi controlul frontierelor, mai degrabă decât către războaiele străine. 

UPDATE ORA 18.30 – Personalul rus a fost expulzat din sediul NATO

Mai mulți membri ai personalului ruși au fost expulzați din sediul NATO, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. 

Nu este clar când au avut loc expulzările. 

„Ne-am dat seama că ei desfășurau activități care nu erau de fapt muncă diplomatică, ci activități de informații”, a declarat domnul Stoltenberg pentru Bild . 

El nu a spus câți au fost expulzați și nici nu a oferit niciun detaliu cu privire la informațiile colectate în timp ce se aflau la sediul NATO, care se află la Bruxelles. 

UPDATE ORA 18.00 – Curtea plasează un alt suspect de atac de la Moscova în arest preventiv

Un tribunal de la Moscova a plasat în detenție preventivă un al 11-lea suspect în atacul de luna trecută la sala de concerte, au declarat oficialii ruși.

Suspectul, Muhammad Zoir Sharipzoda, cetățean tadjik, este acuzat de comiterea unui act terorist, a spus instanța.

Cel puțin 144 de persoane au fost ucise când așa-numitul IS-K a vizat locul – care se află chiar în afara Moscovei – la sfârșitul lunii trecute.

În această dimineață, comisia de investigație a Rusiei a susținut că a recuperat imagini de pe telefonul unuia dintre trăgători, despre care a spus că ar putea indica o legătură între războiul din Ucraina și atac.

Ucraina a negat cu fermitate orice implicare după acuzațiile repetate ale Rusiei, inclusiv din partea lui Vladimir Putin, că Kievul a fost implicat sau ar fi fost conștient de atac într-o anumită calitate. 

În mod similar, Occidentul a respins sugestiile că Kievul a fost implicat și mai mulți lideri au acuzat Rusia că a folosit atacul ca scuză pentru a-și extinde operațiunile în Ucraina. 

UPDATE ORA 17.30 – Doi uciși și un copil de nouă ani printre răniți în atacul din Zaporizhzhia, a declarat oficialul ucrainean

Cel puțin două persoane au murit și șase au fost rănite în urma unui atac rusesc la Zaporizhzhia, a declarat șeful administrației militare a Ucrainei pentru regiune. 

Printre răniți s-a numărat un băiețel de nouă ani, în timp ce morții sunt un bărbat și o femeie de vârstă nespecificată, a declarat Ivan Fedorov la Telegram.

Mama băiatului, în vârstă de 36 de ani, a fost și ea rănită, alături de tineri de 20 de ani și un bărbat și o femeie de 50 de ani.

Domnul Fedorov nu a spus cum a fost efectuat atacul, iar Rusia nu a comentat afirmațiile. 

El a împărtășit această imagine neverificată a prejudiciului cauzat de atac, dar nu a oferit detalii despre ce este clădirea. 

Rusia a susținut astăzi că Ucraina a încercat să lovească centrala nucleară din Zaporizhzhia cu drone. 

UPDATE ORA 17.00 – Dronele ucrainene atacă baza aeriană rusă

După cum am raportat astăzi, Ucraina a lansat peste noapte un atac coordonat cu drone asupra unei baze aeriene din teritoriul Rusiei. 

Surse ucrainene au indicat că până la 20 de militari ruși au fost uciși sau răniți în atacul asupra aerodromului Morozovsk din Rostov. 

Până la opt avioane au fost avariate, în timp ce șase au fost distruse complet, susțin surse ucrainene.

UPDATE ORA 16.30 – Rusia susține că Ucraina a încercat să lovească centrala nucleară cu drone

În ultimul șir de acuzații de natură similară, Rusia a susținut din nou că Ucraina a încercat să atace centrala nucleară Zaporizhzhia. 

„Forțele armate ucrainene au lovit teritoriul centralei nucleare Zaporizhzhia cu mai multe UAV-uri (drone)”, a declarat media de stat rusă TASS, citând conducerea stației instalată la Moscova. 

Cu toate acestea, nu se crede că infrastructura critică a fost deteriorată, a adăugat acesta. 

Atât Ucraina, cât și Rusia l-au acuzat pe cealaltă că a încercat să creeze un dezastru nuclear atacând centrala – care se află sub controlul Moscovei încă de la începutul războiului.

Ucraina nu a răspuns la ultimele acuzații de la Moscova – care sunt neverificate.  

UPDATE ORA 16.00 – Rusia „foarte probabil responsabilă” pentru întreruperile GPS-ului baltic, spune Germania

Este „foarte probabil” ca Rusia să fi fost în spatele unei serii de perturbări care au afectat navigația GPS în regiunea baltică, a susținut ministerul german al apărării. 

Ministerul a indicat ca sursă a problemei enclava rusă Kaliningrad.

„Întreruperile persistente ale sistemului global de navigație prin satelit sunt foarte probabil de origine rusă și se bazează pe perturbări ale spectrului electromagnetic, inclusiv cele din regiunea Kaliningrad”, a spus un purtător de cuvânt.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii cu privire la modul în care Berlinul a ajuns la concluzii, iar ambasada Rusiei în țară nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

La fel, luna trecută, o sursă guvernamentală a spus că se crede că Rusia a blocat semnalul satelitului pe o aeronavă folosită de secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, când a zburat aproape de Kaliningrad.

Kaliningrad este un teritoriu rusesc cuprins între Lituania și Polonia pe coasta Mării Baltice.

UPDATE ORA 15.30 – Luptele continuă pe linia frontului

Aceste imagini arată trupe rusești luptând în locații nespecificate în primele linii ale războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a raportat progrese constante în ultimele săptămâni, inclusiv astăzi când a declarat că trupele au ajuns în suburbiile unui oraș și că au capturat un sat. 

Ucraina s-a plâns de condițiile „dificile” pe câmpul de luptă, cu muniția redusă, dar a respins multe afirmații ale Rusiei cu privire la avansuri sau capturi de așezări. 

UPDATE ORA 15.00 – Rusia cere o anchetă în cazul atacului periculos” cu drone din Transnistria

Rusia a condamnat sâmbătă ca fiind o provocare un atac cu dronă asupra unei instalații militare a separatiștilor pro-ruși din regiunea separatistă moldoveană Transnistria și a cerut o anchetă.

O dronă kamikaze a lovit o instalație aparținând Ministerului Apărării al autorității separatiste, la șase km de granița cu Ucraina, a declarat vineri ministrul securității din regiune.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a stârnit temeri că Moscova ar putea încerca să se extindă spre vest prin sudul Ucrainei până în Transnistria, legându-se de garnizoana sa de acolo, relatează Reuters. Aceste temeri au dispărut pe măsură ce trupele Kievului au respins forțele rusești până pe malul estic al râului Dnipro.

Cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 km de estul Moldovei.

UPDATE ORA 14.00 – Pe teren , în Ucraina, forțele rusești avansau, iar respingerea lor a fost dificilă”, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor armate ucrainene.

Syrskyi a declarat că situația din zona Bakhmut, în regiunea Donețk, parțial ocupată în estul țării, a fost deosebit de dificilă, potrivit Reuters.

El a precizat că forțele rusești desfășoară operațiuni ofensive zi și noapte, folosind grupuri de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate, precum și atacuri pe jos.

Lupte aprige au loc la est de orașul Chasiv Yar, pe care Ucraina încă îl controlează și care se află în apropierea orașului ocupat Bakhmut.

Forțele rusești încearcă să străpungă liniile de apărare de acolo, a declarat Syrskyi pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că Chasiv Yar rămâne sub controlul nostru, toate încercările inamicului de a pătrunde în această așezare au eșuat”.

UPDATE ORA 13.00 – Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor rusești de a le străpunge apărarea, a declarat comandantul-șef Oleksandr Syrskyi.

Vineri, agenția rusă de știri RIA a citat un oficial care a declarat că forțele rusești au intrat în suburbiile orașului, pe care Moscova îl consideră un punct de pregătire important pentru trupele Kievului. Armata ucraineană a declarat că acest raport este neadevărat, potrivit Reuters.

Chasiv Yar rămâne sub controlul nostru, iar toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eșuat”, a declarat sâmbătă Syrskyi pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un avans rapid al rușilor asupra Chasiv Yar, un oraș puternic fortificat cu o populație de 12.200 de locuitori înainte de război, situat la vest de orașul Bakhmut, aflat în ruină și ocupat de ruși, ar fi un regres sumbru pentru Kiev.

UPDATE ORA 12.00 – O dronă kamikaze a lovit o instalație militară aparținând Ministerului Apărării al autorităților separatiste pro-ruse din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a anunțat vineri Ministerul moldovean al Securității

Un mesaj postat de minister a precizat că ținta se afla la șase kilometri de granița cu Ucraina, care se luptă de peste doi ani cu o invazie rusă, iar cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 de kilometri în estul Republicii Moldova, relatează Reuters.

Ținta a fost o stație radar, care a suferit pagube minore, dar nu au existat victime. O echipă de investigație lucrează la fața locului. A fost deschis un dosar penal”, a precizat ministerul. Acesta nu a numit un vinovat.

O înregistrare video difuzată la televizor în regiunea separatistă părea să arate un atac cu o dronă în curs de desfășurare, cu zgomotul unei explozii, dar fără dovezi de deteriorare a clădirilor.

Incidentul a fost al doilea de acest fel în mai puțin de o lună – în martie, autoritățile transnistrene au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.

UPDATE ORA 11.00 – Atacul unei drone rusești în Harkov a ucis șase persoane, lovind blocuri înalte

Un atac cu drone rusești efectuat în cursul nopții asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a ucis șase persoane și a rănit cel puțin alte 10, au anunțat sâmbătă serviciile naționale de urgență și primarul orașului.

Igor Terejov a mai spus într-o postare pe Telegram că atacul a vizat Shevchenkivskyi, o zonă nordică a orașului, relatează Agenția France-Presse.

Terekhov a declarat că drone de fabricație iraniană au efectuat atacul, lovind cel puțin nouă clădiri înalte, trei dormitoare și o benzinărie.

Oleg Synegubov, guvernatorul regiunii, a declarat anterior că doi bărbați au fost uciși în Shevchenkivskyi.

Poliția a confirmat decesele și a declarat că alte opt persoane au fost spitalizate cu răni provocate de explozie și răni provocate de schije”.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia a lansat vineri cinci rachete asupra orașului Zaporojie

Rusia a lansat vineri cinci rachete asupra orașului Zaporojie, situat în sudul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin patru persoane, rănirea a 20 de persoane și deteriorarea unor clădiri rezidențiale și a unor instalații industriale, a declarat guvernatorul regional. Doi jurnaliști care acopereau urmările atacurilor s-au numărat printre cei răniți în oraș, în apropierea liniei de front a războiului. Ivan Fedorov, guvernatorul, a declarat: Mai întâi au fost două lovituri cu rachete, iar apoi, după aproximativ 40 de minute, au fost alte lovituri în același loc – exact când salvatorii, poliția au început să lucreze.” Imaginile difuzate de Reuters TV au arătat reporteri care se grăbeau să-și ajute colegii care zăceau răniți la pământ înainte de sosirea echipajelor de urgență.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina în dimineața zilei de vineri, 5 aprilie, au făcut 860 de ocupanți pe zi, numărul total al pierderilor armatei ruse de la începutul invaziei fiind de 445.900 în rândul militarilor. În plus, forțele armate au distrus 73 de vehicule blindate de luptă și 50 de sisteme de artilerie.

În același timp, centrele teritoriale de recrutare și de asistență socială din Ucraina încep să convoace bărbații care au fost înscriși în registrul militar de recruți și au împlinit vârsta de 25 de ani pentru a-și clarifica datele de înregistrare, a trece un examen medical și a completa documentele de înregistrare militară relevante.

Acest lucru este menționat în mesajul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, relatează Agenția de presă ucraineană.

Citește și