• Șeful AIEA îndeamnă la reținere după atacul centralei nucleare din Zaporizhzhia.
  • „Experții AIEA au fost informați de ZNPP că o dronă a detonat astăzi la fața locului. O astfel de detonare este în concordanță cu observațiile AIEA”
  • Rafael Mariano Grossi, a spus despre atac: „Îndemn să se abțină de la acțiuni care… pun în pericol siguranța nucleară”.

UPDATE ORA 23.00 – O bancă din Rusia lansează carduri „speciale pentru operațiuni militare” pentru veterani

Banca rusă de stat Promsvyazbank a anunțat luni că a lansat carduri bancare speciale pentru operațiuni militare” pentru veteranii de război, oferindu-le acestora o formă de identificare electronică și o modalitate simplă de a avea acces la beneficii sociale.

Rusia se referă la războiul din Ucraina ca la o operațiune militară specială”, deși Kremlinul a declarat luna trecută că conflictul a devenit un război” din cauza implicării Occidentului.

Promsvyazbank oferă o serie de servicii, dar s-a concentrat pe angajații de stat și pe sectorul apărării de când a fost salvată de banca centrală în 2017. Ea a deschis sucursale în cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat în 2022.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 22.00 – Cetățenii din orașul rusesc Orsk, inundat, ar fi organizat un protest

Cetățenii din orașul rusesc Orsk, care s-a confruntat cu inundații grave în ultimele zile, au protestat luni împotriva a ceea ce ei consideră a fi inacțiune din partea autorităților locale, potrivit publicației regionale The Moscow Times.

Nivelul apei în al treilea cel mai lung râu din Europa, Uralul, care trece prin Orsk, a crescut semnificativ de câteva zile din cauza topirii zăpezii. Două baraje din Orsk ar fi cedat, permițând inundarea unor părți ale orașului.

UPDATE ORA 20.00 – Rusia cere Kazahstanului benzină după atacurile cu drone ucrainene

Rusia a cerut Kazahstanului să se pregătească să furnizeze 100.000 de tone de benzină.

Acest lucru s-ar datora penuriei agravate de atacurile cu drone ucrainene, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters. Una dintre aceste surse a spus că s-a convenit asupra unui acord.

Nici ministerele energiei din Rusia și Kazahstan nu au răspuns la solicitările de comentarii. Atacurile cu drone ar fi oprit 14% din capacitatea de rafinare a petrolului primar rusesc până la sfârșitul lunii martie.

UPDATE ORA 19.00 – O centrală electrică ucraineană a fost avariată în urma unui atac cu rachete rusești

Aceste imagini arată oameni care lucrează la o centrală termică ucraineană care a fost avariată în urma unui atac recent cu rachete rusești.

UPDATE ORA 17.00 – Președintele Camerei Reprezentanților din SUA se confruntă cu o revoltă a republicanilor de extremă-dreapta în legătură cu pachetul de ajutor pentru Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a întors luni la lucru, confruntându-se cu presiuni tot mai mari pentru a avansa un pachet de ajutor pentru Ucraina, precum și cu amenințarea unei revolte în interiorul partidului dacă va face acest lucru.

Președintele republican al Camerei a precizat că aceasta va aborda problema finanțării pentru Ucraina în această săptămână, când camera se va reuni din nou după o pauză de două săptămâni. Însă mulți membri de dreapta dură din conferința lui Johnson se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Ucraina, iar unul dintre ei a amenințat deja că îl va demite pe speaker, ceea ce complică potențialul moment al unui vot în plen.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Kievul va pierde războiul împotriva Rusiei dacă Congresul american nu aprobă ajutorul militar pentru a lupta împotriva invaziei Moscovei.

UPDATE ORA 15:00 – SUA sunt îngrijorate de companiile chineze care sprijină Rusia în Ucraina

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, spune că a avut „conversații dificile” despre Ucraina în timpul unei vizite de patru zile în China. America este îngrijorată de faptul că firmele chineze susțin Rusia în invazia militară a vecinului său.

Doamna Yellen a avertizat că orice bănci care facilitează vânzarea de bunuri militare sau cu dublă utilizare către Rusia ar putea fi sancționate de SUA.

„Am subliniat că societățile, inclusiv cele din RPC (Republica Populară Chineză), nu trebuie să ofere sprijin material pentru războiul Rusiei și că se vor confrunta cu consecințe semnificative dacă o vor face”, a spus ea.

Întrebat despre avertismentul ei, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că SUA nu ar trebui „să defăimeze sau să atace relațiile normale de la stat la stat dintre China și Rusia și nu ar trebui să aducă atingere drepturilor și intereselor legitime ale Chinei și ale întreprinderilor chineze”.

Doamna Yellen, care a fost președinte al Rezervei Federale a SUA, s-a întâlnit luni cu guvernatorul băncii centrale a Chinei, Pan Gongsheng.

UPDATE ORA 14:20 – „Dacă Ucraina pierde, pierdem cu toții“, avertizează Cameron și omologul său francez

Ucraina trebuie să „câștige acest război”, iar dacă pierde, „pierdem cu toții”, au avertizat ministrul de externe și omologul său francez. Lordul Cameron și Stephane Sejourne au mai spus: „Costurile eșecului de a nu sprijini Ucraina acum vor fi mult mai mari decât costurile respingerii lui Putin”.

Ei au adăugat: „Marea Britanie și Franța sunt mândre de sprijinul pe care l-am oferit Ucrainei, de la sancțiuni fără precedent la livrări coordonate ale primelor sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, Scalp și Storm Shadow. Vom asigura, de asemenea, un summit NATO productiv la Washington în această vară.”

Lordul Cameron se află în vizită la Washington în această săptămână, unde se așteaptă ca el să îndemne politicienii americani să aprobe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

UPDATE ORA 14:00 – Kremlinul avertizează împotriva prezenței militare germane în Lituania

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o prezență militară germană planificată în Lituania ar escalada tensiunile.

Lituania, membră a UE, se învecinează cu Rusia și cu aliatul său Belarus.

NATO a declarat că va finanța parțial găzduirea permanentă a 5.000 de soldați germani în Lituania începând din 2027.

UPDATE ORA 12:00 – Marea Britanie și Ucraina „își coordonează următorii pași” privind sistemele de apărare aeriană

Ministrul ucrainean de externe a declarat că el și omologul său britanic au „coordonat următorii pași” în încercarea de a aduce mai multe sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Dmytro Kuleba a declarat că acestea ar trebui să fie „în primul rând patriotice”.

Patriot este un sistem de apărare sol-aer fabricat în Statele Unite și utilizat de armata americană și de aliați. Este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme din arsenalul american. Dl Kuleba a declarat că a vorbit cu Lordul Cameron în urma discuțiilor purtate săptămâna trecută la sediul NATO.

„Am coordonat pașii următori pentru a găsi și livra Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în primul rând Patriots”, a declarat el la X.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina, pe agenda Ministrului rus de Externe la sosirea în China

Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei, a sosit în China pentru discuții pe teme precum Ucraina. Vor avea loc, de asemenea, discuții privind legăturile bilaterale și situația din regiunea Asia-Pacific, a anunțat ministerul rus de externe.

Înaintea vizitei lui Lavrov, Moscova a declarat că acesta va discuta cu omologul său chinez, Wang Yi, despre cooperarea comună în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite și al G20. Luna trecută s-a raportat că Vladimir Putin va călători în China în luna mai pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping.

UPDATE ORA 9:20 – Organismul de supraveghere nucleară al ONU condamnă atacul cu drone asupra uzinei din Zaporizhzhia

Agenția Internațională pentru Energie Atomică confirmă cel puțin trei lovituri directe asupra sitului și afirmă că astfel de atacuri „cresc semnificativ” riscul unui accident nuclear major.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a îndemnat la reținere după ce centrala nucleară din Zaporizhzhia a fost atacată duminică.

Rafael Grossi, de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a confirmat cel puțin trei lovituri directe asupra structurilor de izolare a reactorului principal al sitului. Astfel de atacuri „cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major”, a declarat acesta.

Oficialii ruși de la centrală au afirmat că situl a fost atacat de drone militare ucrainene, inclusiv o lovitură asupra domului celei de-a șasea unități de putere a centralei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful AIEA îndeamnă la reținere după atacul centralei nucleare din Zaporizhzhia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată duminică de autoritățile de la centrala nucleară Zaporizhzhia că o dronă a detonat astăzi la fața locului.

„Experții AIEA au fost informați de ZNPP că o dronă a detonat astăzi la fața locului. O astfel de detonare este în concordanță cu observațiile AIEA”, a declarat organul de pază nucleară într-o postare pe o rețea de socializare.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus despre atac: „Îndemn să se abțină de la acțiuni care… pun în pericol siguranța nucleară”.

Citește și