• Rusia nu a fost invitată la summitul ucrainean din Elveția, afirmă ambasada.
  • Numărul morților și răniților în rândul civililor din Ucraina a crescut brusc în martie, potrivit organismului ONU pentru drepturile omului.
  • Agenția militară de spionaj a Ucrainei a reiterat că Kievul nu întreprinde nicio acțiune militară împotriva instalațiilor nucleare.

UPDATE ORA 22.00 – Ultimele imagini din timpul războiului dintre Rusia și Ucraina

Fotografii publicate prin intermediul Getty Images în ultimele 24 de ore în orașul ucrainean Harkov arată o clădire rezidențială avariată, salvatori care se adăpostesc în timpul unei alarme de atac aerian și oameni care vizitează o zonă distrusă de atacurile rusești.

UPDATE ORA 20.00 – Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina „pur și simplu nu poate aștepta” pentru mai multe sisteme de apărare aeriană

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina „pur și simplu nu poate aștepta” pentru mai multe sisteme de apărare aeriană, în timp ce Kievul pledează pe lângă aliații occidentali pentru a accelera livrările pentru a împiedica atacurile Rusiei.

Stoltenberg a declarat: „Întârzierile în livrarea sistemelor de apărare aeriană vor permite rachetelor rusești să lovească mai multe ținte, iar întârzierile în livrarea munițiilor vor permite Rusiei să preseze de-a lungul liniei frontului. Ucraina pur și simplu nu poate aștepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniție și ajutor acum”

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Săptămâna trecută, țările NATO au promis că își vor analiza stocurile după ce Kievul a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, capabile să doboare rachetele balistice rusești.

UPDATE ORA 19.00 – Cel mai important general american din Europa a declarat miercuri în Congres că Ucraina va rămâne fără obuze de artilerie

Cel mai important general american din Europa a declarat miercuri în Congres că Ucraina va rămâne fără obuze de artilerie și interceptoare de apărare aeriană „într-un timp destul de scurt” fără sprijinul SUA, ceea ce o va face vulnerabilă la o înfrângere parțială sau totală.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților: Dacă o parte poate trage și cealaltă parte nu poate riposta, partea care nu poate riposta pierde. Așadar, miza este foarte mare.

UPDATE ORA 18.00 – Ministrul de externe al Ucrainei mulțumește țărilor nordice și baltice pentru sprijinul acordat în cadrul consultărilor

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a mulțumit celor opt națiuni nordice și baltice pentru inițiativa lor de a sprijini candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

Așa-numitele Opt țări nordice și baltice au lansat o inițiativă de convocare a unui grup de experți pentru a sprijini negocierile de aderare a Ucrainei la UE. Miniștrii de externe ai națiunilor reprezentate în cadrul grupului s-au întâlnit în Suedia în această săptămână pentru a discuta despre acțiunea militară a Rusiei în Ucraina și alte chestiuni legate de NATO.

UPDATE ORA 17.00 – Rafinăria rusă Orsk declară forță majoră în aprovizionarea cu combustibil din cauza inundațiilor

Rafinăria petrolieră rusă Orsk, care și-a oprit producția în urma unor inundații de amploare, a declarat forță majoră în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil începând cu 8 aprilie, potrivit unui document emis de proprietarul fabricii, Forteinvest, consultat de Reuters.

Rafinăriile de petrol din Rusia se luptau deja cu atacurile cu drone ucrainene și cu întreruperile tehnice, ceea ce a forțat țara să interzică exporturile de benzină, cu unele excepții, timp de jumătate de an, începând cu 1 martie.

Forteinvest a declarat că uzina a fost închisă pentru a evita riscurile ecologice și pentru a asigura siguranța forței de muncă. Anul trecut, rafinăria a procesat 4,5 milioane de tone metrice (90.000 de barili pe zi) de petrol.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina și Marea Britanie semnează un acord de producție de arme

Cele două țări au semnat un acord-cadru de cooperare în sectorul apărării și al producției de armament, au declarat oficialii de la Kiev. Documentul a fost semnat în cadrul unei conferințe a industriei militare din capitala ucraineană, la care au participat aproximativ 30 de companii britanice din domeniul apărării.

Firmele britanice au fost prezente pentru a discuta despre potențiale societăți mixte cu producătorii ucraineni de armament și apărare.

Ministrul britanic pentru politica comercială, Greg Hands, a declarat că speră ca acordul să aducă câștiguri Ucrainei pe câmpul de luptă și, de asemenea, să ajute economia acesteia pe termen lung. Ucraina și-a intensificat eforturile de a-și produce propriul armament, deoarece pare să fie depășită de armament și de personal pe câmpul de luptă. Ea speră, de asemenea, să atragă marii producători occidentali să înființeze facilități de reparații și producție în Ucraina, în ciuda amenințării bombardamentelor rusești.

Compania britanică de apărare BAE Systems, unul dintre primii producători occidentali care a înființat o entitate locală în Ucraina, a semnat un acord cu Ministerul britanic al Apărării pentru a efectua lucrări de întreținere, reparații și revizie a tunurilor ușoare pe teren în Ucraina.

Oficialii au declarat, de asemenea, că speră ca în acest an să se realizeze mai multe proiecte în sectorul producției de drone.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski spune că presupusul plan de pace al lui Trump este „primitiv”

Volodymyr Zelenski a răspuns la presupusele comentarii ale lui Donald Trump despre cum să se pună capăt războiului din Ucraina. Fostul Președinte american, care vrea să ajungă din nou la Casa Albă în noiembrie, ar fi spus în privat că atât Ucraina, cât și Rusia „vor să salveze aparențele, vor o cale de ieșire”.

Domnul Trump ar fi adăugat că Ucraina ar trebui să cedeze Moscovei o parte din teritoriile ocupate, susținând că ucrainenii de acolo nu s-ar opune să facă parte din Rusia, potrivit Washington Post.

Consilierul său a negat ulterior aceste afirmații într-un comentariu pentru New York Post, calificând articolul drept „fake news”.

UPDATE ORA 13:20 – Ucraina atacă un centru de antrenament al aviației rusești

Dronele ucrainene au vizat în cursul nopții un centru de pregătire a aviației din orașul rus Borisoglebsk, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene pentru Kyiv Independent.

Un purtător de cuvânt al agenției de informații a confirmat, de asemenea, că a avut loc un atac, dar nu a precizat cine a fost în spatele acestuia.

Canalul rusesc Telegram Astra a declarat că centrul de aviație a fost lovit de două drone care au explodat și au avariat fațada clădirii.

UPDATE ORA 12:30 – Infrastructura energetică a fost afectată în timpul atacurilor de dimineață

Un atac rusesc cu rachete și drone a avariat în această dimineață infrastructura energetică din sudul Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 17 drone de atac și trei rachete în ultimele sale atacuri din timpul nopții. Apărarea aeriană a doborât 14 dintre drone și două dintre rachete.

O instalație energetică din regiunea Odesa de la Marea Neagră a fost vizată, provocând daune, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper. Nu au fost raportați răniți.

De asemenea, armata ucraineană a declarat că infrastructura energetică din orașul Mykolaiv a fost avariată, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă timp de câteva ore. Nu au existat victime nici aici, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 12:00 – Sunak insistă că Marea Britanie joacă un rol de „lider” în ceea ce privește cheltuielile NATO

Rishi Sunak a fost supus unor presiuni intense pentru a crește în continuare cheltuielile pentru apărare, dar a insistat că Regatul Unit joacă deja un rol de „lider” în NATO. Primul Ministru s-a angajat să crească cheltuielile la 2,5% din PIB atunci când finanțele publice vor permite acest lucru.

Însă experții în apărare, precum și unii dintre propriii săi parlamentari, spun că ar trebui să meargă mai departe și mai repede din cauza amenințării Rusiei în Europa. În timpul unei intervenții telefonice la LBC Radio, dl Sunak a răspuns la întrebările unui veteran al armatei care l-a îndemnat să „cheltuiască mai mult decât minimul necesar pentru apărare”.

UPDATE ORA 11:00 – ONU înregistrează o creștere bruscă a numărului de victime civile în Ucraina

Numărul victimelor civile din Ucraina a crescut brusc în ultima lună, a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Cel puțin 57 de copii au fost uciși sau răniți în martie – dublu față de februarie – în timp ce forțele rusești și-au intensificat atacurile.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului a declarat că a verificat cel puțin 604 civili uciși sau răniți în Ucraina în martie, o creștere de 20% față de luna precedentă.

„Creșterea din martie a numărului de victime civile s-a datorat în principal atacurilor forțelor armate rusești care au folosit rachete și muniție de pândă pe teritoriul Ucrainei și bombardamentelor aeriene sporite în apropierea liniei de front”, a declarat Biroul pentru drepturile omului.

Cele mai multe victime civile (93,5%), precum și cele mai multe pagube aduse unităților de învățământ și de sănătate, au avut loc în zonele controlate de guvern.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a avertizat că țara ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia își continuă campania intensă de bombardamente. El a declarat săptămâna trecută că Rusia a tras peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie.

UPDATE ORA 10:40 – Ucraina, acuzată de un nou atac cu dronă asupra unei centrale nucleare

Kievul a negat că se află în spatele unei serii de atacuri asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa din ultimele zile, care a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să tragă un semnal de alarmă cu privire la securitatea nucleară, și a acuzat în schimb Moscova că folosește instalația confiscată ca platformă de propagandă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a cerut marți Rusiei să pună capăt ocupației militarizate a instalației și a afirmat că Moscova „joacă un joc foarte periculos”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția militară de spionaj a Ucrainei a reiterat că Kievul nu întreprinde nicio acțiune militară împotriva instalațiilor nucleare, în contextul în care Rusia a lansat noi acuzații privind atacuri cu drone asupra centralei nucleare ocupate din Zaporojie.

Poziția Ucrainei este clară și fără echivoc; nu comitem nicio acțiune militară sau provocare asupra instalațiilor nucleare”, a declarat Andriy Iusov, un purtător de cuvânt al serviciului de informații militare al Ucrainei, la televiziunea națională.

Citește și