• Forțele rusești au folosit artileria în 11 atacuri asupra orașului Nikopol, o țintă frecventă vizavi de centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc.
  • Patru persoane au fost rănite.
  • În regiunea Donețk, punctul central al avansului lent al Rusiei prin estul Ucrainei, guvernatorul Vadym Filashkin a declarat că o bombă aeriană a lovit un bloc de apartamente de cinci etaje.

UPDATE ORA 19:20 – Kievul solicită un sprijin „îndrăzneț” pentru apărarea aeriană

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut un nou apel la aliații săi să ia „măsuri extraordinare și îndrăznețe” pentru a furniza sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta țara să se apere împotriva valului de atacuri aeriene rusești care au vizat sistemul său energetic în ultimele săptămâni.

Între timp, cel puțin patru persoane au fost ucise în orașul minier Siversk, din estul Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești.

UPDATE ORA 15.00 – Un rus a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru că a colaborat cu Ucraina

Un tribunal militar rus a condamnat la 14 ani de închisoare un bărbat pe care l-a găsit vinovat de cooperare cu un stat străin și de justificarea terorismului”, a relatat luni presa rusă.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Inițial, anchetatorii l-au acuzat pe Vladlen Menshikov, în vârstă de 29 de ani, că a încercat să saboteze liniile de cale ferată care transportă echipament militar în apropierea orașului său natal Rezh, un mic sat din apropierea orașului Ekaterinburg din Urali, a precizat ziarul Vecherniye Vedomosti.

Ulterior, el a fost acuzat de celelalte două capete de acuzare, iar acuzația de tentativă de sabotaj a fost retrasă, a precizat ziarul, citând documente ale tribunalului militar din Ekaterinburg.

UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul afirmă că o nouă escaladare în Orientul Mijlociu nu este în interesul nimănui

Kremlinul a declarat luni că este extrem de îngrijorat de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, afirmând că diplomația ar trebui folosită pentru a rezolva neînțelegerile dintre Israel și Iran.

Suntem extrem de îngrijorați de escaladarea tensiunilor din regiune, facem apel la toate țările din regiune să dea dovadă de reținere. O nouă escaladare nu este în interesul nimănui”, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia vrea să cucerească Chasiv Yar până pe 9 mai, afirmă șeful armatei ucrainene

Șeful armatei ucrainene a declarat că forțele rusești urmăresc să captureze orașul Chasiv Yar din Donețk până la 9 mai, dată la care Rusia comemorează victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.

Chasiv Yar se află la vest de Bakhmut, un oraș redus la moloz, dar care a fost în cele din urmă capturat de forțele rusești în luna mai a anului trecut, după luni de lupte. Capturarea orașului ar oferi Rusiei un alt câștig strategic în Donețk, în estul Ucrainei, un punct fierbinte al războiului, și i-ar putea permite să avanseze spre centrul industrial Kramatorsk.

„Conducerea militară superioară a Rusiei a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Chasiv Yar până la 9 mai”, a declarat pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, fără a prezenta dovezi pentru afirmația sa.

UPDATE ORA 11.00 – Un diplomat de la Moscova critică Israelul după atentat, spunând că acesta nu a simpatizat cu atacurile asupra Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a criticat Israelul după atacul masiv cu drone și rachete lansat sâmbătă de Iran, spunând că Israelul nu a manifestat solidaritate sau simpatie față de Moscova atunci când teritoriul său a fost atacat de Ucraina.

Ambasadoarea israeliană în Rusia, Simona Halperin, a declarat duminică, potrivit agenției de presă RIA Novosti, că Israelul se aștepta ca Rusia să condamne atacul cu rachete de amploare al Iranului asupra țării în acest weekend.

UPDATE ORA 09.00 – Mike Johnson a declarat că va încerca să avanseze săptămâna aceasta un proiect de lege pentru ajutor de război pentru Israel, în urma atacului din weekend al Iranului, dar nu a precizat dacă finanțarea pentru Ucraina va face parte din acest pachet

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că va încerca să avanseze săptămâna aceasta un proiect de lege pentru ajutor de război pentru Israel, în urma atacului din weekend al Iranului, dar nu a precizat dacă finanțarea pentru Ucraina va face parte din acest pachet.

Asistența americană pentru ambele națiuni a lâncezit pe fondul certurilor politice din Congres, Johnson – un aliat al prezumtivului candidat republican la președinție Donald Trump – blocând un ajutor anterior de 95 miliarde de dolari solicitat de Joe Biden de pentru Israel, Ucraina și Taiwan, care a trecut de Senat.

„Republicanii din Camera Reprezentanților și partidul republican înțeleg necesitatea de a fi alături de Israel”, a declarat Johnson pentru Fox News. „Vom încerca din nou săptămâna aceasta, iar detaliile acelui pachet sunt puse la punct chiar acum.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești au folosit artileria în 11 atacuri asupra orașului Nikopol, o țintă frecventă vizavi de centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc. Patru persoane au fost rănite.

În regiunea Donețk, punctul central al avansului lent al Rusiei prin estul Ucrainei, guvernatorul Vadym Filashkin a declarat că o bombă aeriană a lovit un bloc de apartamente de cinci etaje din orașul Ocheretyne, provocând moartea unei persoane și rănirea altor două. trei persoane au fost raportate ca fiind ucise în regiune sâmbătă.

Un bărbat a fost ucis duminică, când o dronă rusă a lovit camionul pe care îl conducea în regiunea Sumîi, a declarat biroul procurorului local. Oficialii din regiunea Harkov au declarat că au recuperat cadavrele unei femei de 61 de ani și ale unui bărbat de 68 de ani uciși de un atac rusesc în ziua precedentă.

Citește și