• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel.
  • Biden a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Liderii G7 au condamnat în unanimitate atacul fără precedent iranian împotriva Israelului.
  • Forțele israeliene au avertizat că răspunsul la atacurile Iranului va fi „ferm și dureros”.

175 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 de rachete sol-sol au fost lansate de Iran împotriva Israelului sâmbătă spre duminică noapte. Aproape toate au fost distruse înainte să lovească ținta.
Israel a avut parte și de sprijin: SUA, UK și Franța au ajutat la respingerea atacurilor.

Cât a costat o noapte de luptă cele două tabere

Iranul a folosit în jur de 170 de drone.

O dronă este 200.000 de dolari, deci 34 de milioane.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

30 de rachete de croazieră – în medie de 3 milioane bucata înseamnă 90 de milioane, și 120 rachete balistice, în jur de 5 milioane, adică 600 de milioane.

Dacă le calculăm pe toate, sunt peste 700 de milioane de dolari cheltuielile Iranului în acest atac, fără un obiectiv major, deoarece nu a fost victime, dar în primul rând nu au fost pagube materiale în bazele militare atacate.

Iranul a folosit o tactică pe care o folosesc și rușii în Ucraina. A început cu valurile de drone. Dronele au viteză foarte mică, unele au făcut cam 9 ore din Iran până în Israel. Ele au fost ușor de urmărit, dar și de distrus.

La fel și rachetele de croazieră care merg cu o viteză destul de mică. Dronele și rachete de croazieră niciuna nu s-au apropiat de spațiul aerian al Israelului. Ele au fost distrute fie de forțele americane, britanice, nemțești sau franțuzești., dar foarte multe de către aviația israeliană.

Lovitura, să spunem așa finală, dar și cea mai puternică, a fost prin cele 120 de rachete balistice, dar nici acestea, doar câteva – doar 7 – au atins o bază aeriană, Ramon, din sudul Israelului.

Vorbind însă despre Israel, costurile totale ale acestuia în acțiunile de apărare de succes a fost de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Israelul a folosit sistemul AROW-3, care este un sistem antiaerian cu rază lungă de acțiune.

O rachetă costă peste 3 milioane de dolari, dar raza de acțiune este de 2.400 km. Este unul dintre cele mai performate sisteme din lume. Și pentru prima dată, rachete inamice au fost distruse în afara atmosferei terestre.

Un alt sistem redutabil al Israelului este David’s Sling, praștia lui David și acesta are o bătaie mare de aproximativ 250 km. Este asemanător cu AEGIS Ashore de la Deveselu, în jur de un milion de dolari.

Israelul are și sisteme Patriot, pe care le-a folosit, sisteme Patriot care au raza de acțiune de 140 km, iar o rachetă costă între unul și trei milioane de dolari, în funcție de tipul acesteia.

Și nu în ultimul rând, Israelul a folosit și de data aceasta cu succes sistemul IronDome, sistemul antiaerian cu rază de 70 km.

Avantajul acestui sistem este că rachetele costă foarte mult, costă de 10 ori mai puțin decât minimul de la Petriot, doar 100.000 de dolari. Destul de mult au costat însă și ieșirile aeronavelor, acestea au folosit rachete aer-aer, cu care au distrus majoritatea dronelor și rachetelor de croazieră.

Citește și