• Cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE s-au reunit pentru a doua zi la Bruxelles.
  • Discuțiile lor s-au axat pe viitorul economiei europene.
  • Enrico Letta, fost prim-ministru italian și autorul unui raport pe care liderii îl discută pe tema economiei, a declarat că „nu mai este timp de pierdut”.

UPDATE ORA 18:00

️La Consiliul NATO-Ucraina în format videoconferință, miniștrii au convenit să accelereze furnizarea de asistență Kievului, inclusiv apărarea aeriană , a spus Stoltenberg.

Republica Cehă a informat țările NATO că a achiziționat o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina – Stoltenberg.

NATO consideră legitime atacurile ucrainene asupra țintelor militare din adâncul teritoriului rus – Stoltenberg.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

UPDATE ORA 17:00

Miniștrii apărării NATO au convenit să sprijine Ucraina cu ajutorul militar suplimentar, inclusiv apărarea aeriană, a declarat vineri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței militare.

Într-o întâlnire virtuală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „aliații au convenit să intensifice” și să ofere ajutorul suplimentar, a spus Stoltenberg într-o postare pe platforma de socializare X.

În timpul întâlnirii, Zelenski a spus că nivelurile actuale de ajutor extern pentru Ucraina sunt „foarte limitate” și că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau similare de apărare aeriană, a raportat Reuters. La începutul acestei luni, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de aproximativ 25 de sisteme pentru a-și proteja întreaga țară de atacurile aeriene.

Tot vineri, membrii G7 – un grup de șapte economii majore – au declarat într-o declarație că vor lucra pentru „întărirea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei pentru a salva vieți și a proteja infrastructura critică”.

Președintele ucrainean a cerut sprijin suplimentar din partea aliaților și și-a reiterat cererea de sprijin pentru apărarea aeriană vineri devreme.

UPDATE ORA 16:00

Infrastructura portuară din Odesa din Ucraina, care se află în sudul țării la Marea Neagră, a fost afectată vineri de un atac cu rachete rusești, potrivit unei postări Telegram traduse pe Google a guvernatorului regional Oleh Kiper.

Un bărbat a fost internat cu răni de schije, a spus el.

CNBC nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

UPDATE ORA 15:00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, a vizitat vineri zona de front din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, și a declarat că a avut ședințe de informare cu privire la situația de securitate regională.

Zelenskyy a postat pe platforma de socializare X un videoclip în care apare vorbind cu oficiali ai administrației militare regionale și trecând printr-o construcție fortificată.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ne apără țara și poporul. Le mulțumesc tuturor celor care lucrează zilnic pentru Ucraina”, a declarat Zelenskyy prin intermediul X.

Comentariile sale vin în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an. Forțele rusești continuă să intensifice presiunea asupra forțelor ucrainene epuizate.

UPDATE ORA 13:00- Șeful apărării din Rusia îndeamnă ministerul să accelereze ritmul de producție a tancurilor

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a cerut ca întreprinderea de apărare a țării să accelereze producția de tancuri, a relatat vineri agenția de presă de stat Tass, citând Ministerul rus al Apărării.

Comentariile sale au fost făcute în timpul unei inspecții a producției rusești de tancuri și de sisteme de aruncătoare de flăcări grele la o instalație din regiunea rusă Omsk din Siberia de Vest.

„Când am început un program pe scară largă de creare a unei protecții suplimentare pentru tancuri, am căutat aliaje și soluții tehnice. Am făcut toate acestea. Acum este necesar să creștem ritmul de producție”, a declarat Shoigu, potrivit Tass.

UPDATE ORA 11:00- Ucraina spune că a doborât pentru prima dată un bombardier strategic rusesc Tu-22M3

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk, a declarat vineri că țara sa a doborât pentru prima dată un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, distrugând un avion de război capabil să folosească rachete cu rază lungă de acțiune.

„Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, au distrus bombardierul strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 – purtător al rachetelor de croazieră Kh-22, pe care teroriștii ruși le folosesc pentru a ataca orașele pașnice din Ucraina”, a declarat Oleschuk prin intermediul Telegram, potrivit unei traduceri Google.

„În timpul atacului de astăzi, două astfel de rachete au fost distruse pentru prima dată. Ucraina are nevoie de mai multe mijloace, de mai multe rachete, pentru a proteja mai bine teritoriile de pe linia frontului de terorismul rusesc”, a adăugat el.

UPDATE ORA 8:30- Accident aviatic al Forțelor Aerospațiale Ruse

Ministerul rus al Apărării: Aeronava Tupolev-22AM3 a Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit după ce a efectuat o misiune de luptă la întoarcerea pe aeroportul său din regiunea Stavropol.

Doi piloți au fost ejectați, 3 membri ai echipajului au fost transferați în centre medicale de către echipa de căutare și salvare, iar căutarea unui pilot este în prezent în desfășurare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson, a declarat joi că Europa nu își poate permite să lase Rusia să câștige războiul cu Ucraina, deoarece acest lucru ar duce la evenimente tulburătoare în anii următori. Vorbind cu Karen Tso de la CNBC, în cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional, Svantesson a spus că Ucraina nu poate pierde războiul și că nu este un lucru pe care este dispusă să îl accepte.

Ei nu pot pierde”, a spus Svantesson. Trebuie să ajutăm Ucraina pentru ca ei să nu piardă. Dacă Rusia câștigă aici, vom avea multe probleme în anii următori”, a adăugat ea. Așa că nu, nu pot câștiga”. Deși Occidentul a oferit sprijin financiar și militar Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ilegale a forțelor rusești, a fost reticent în a ajuta Ucraina cu forțe militare directe. Kievul a urmărit modul în care partenerii occidentali ai Israelului au intervenit activ sâmbăta trecută pentru a ajuta la apărarea statului de un atac masiv cu drone și rachete iraniene.

Citește și