• Armata rusă a bombardat Nevske din regiunea Lugansk.
  • Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Nevske.
  • Kremlinul a spus că orice mișcare a SUA de a sechestra bunurile rusești înghețate ar fi ilegală.

UPDATE ORA 23.00

Rusia are o forţă de până la 25.000 de militari care vor încerca să ia cu asalt oraşul Chasiv Yar din estul Ucrainei şi satele din jur, a declarat luni armata ucraineană, descriind situaţia din zonă ca fiind dificilă.

Ucraina deţine controlul asupra Chasiv Yar, care se află pe o înălţime strategică în regiunea Doneţk, parţial ocupată, dar Rusia doreşte să ocupe oraşul cât mai repede.

„Situaţia din jurul oraşului este dificilă, însă situaţia este controlabilă. Apărătorii noştri primesc atât întăriri, cât şi stabilizează linia”, a declarat Nazar Voloşin, un purtător de cuvânt al comandamentului militar ucrainean din est, potrivit Reuters.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 21.00

Zelenski a declarat că Biden l-a asigurat „că pachetul va fi aprobat rapid şi că va fi puternic, întărind apărarea noastră aeriană, precum şi capacităţile de artilerie cu rază lungă de acţiune şi de artilerie”.

UPDATE ORA 19.00

Polonia nu poate transfera niciun sistem Patriot Ucrainei, deoarece nu dispune de rezerve proprii, dar va oferi alte forme de asistenţă în ceea ce priveşte apărarea aeriană, a declarat premierul Donald Tusk reporterilor la 22 aprilie.

UPDATE ORA 18.00

Norvegia va oferi Ucrainei noi contribuții, inclusiv fonduri, pentru a îmbunătăți apărarea aeriană a țării, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, pentru postul de televiziune TV2.

Støre a declarat că există „sume semnificative” care vor fi direcționate către apărarea aeriană a Ucrainei, dar nu a precizat suma exactă sau ce parte din contribuția Oslo va fi financiară sau sub formă de echipament militar.

UPDATE ORA 17.00

Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență cum să ofere mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult, relatează Retuers.

Reuniți la Luxemburg, miniștrii de externe și ai apărării din UE au declarat că votul din Camera Reprezentanților a SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina în weekend nu ar trebui să ducă la o oarecare mulțumire din partea lor.

„Putem fi bucuroși pentru o zi, dar trebuie să fim pregătiți pentru bătălia care va urma mâine. Prin urmare, nu poate exista nicio calmare”, a declarat jurnaliștilor ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la reuniune.

UPDATE ORA 15.00 – Operatorul național de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznytsia, a ridicat interdicția temporară a oricărui transport de mărfuri în direcția portului Chornomorsk

Operatorul național de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznytsia, a ridicat interdicția temporară a oricărui transport de mărfuri în direcția portului Chornomorsk de la Marea Neagră, a anunțat compania.

Ukrzaliznytsia a declarat la începutul acestei luni că a suspendat toate livrările către Chornomorsk pentru perioada 11-17 aprilie și apoi a prelungit-o până la 22 aprilie. Nu a dat niciun motiv pentru decizii.

Presa ucraineană a raportat că atacurile rusești ar putea fi deteriorat șinele de cale ferată către terminalele de marfă ale portului.

Chornomorsk, lângă orașul sudic Odesa, este unul dintre cele mai mari porturi maritime ale Ucrainei. Regiunea Odesa, cheie pentru exporturile ucrainene, este atacată aproape zilnic din partea dronelor și rachetelor rusești care vizează infrastructura energetică și de transport.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia spune că a preluat controlul asupra satului din regiunea Donețk din Ucraina

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novomykhailivka, aflat la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat ministerul rus al apărării.

Statul Major al Ucrainei a declarat luni în raportul său regulat de dimineață că forțele de la Kiev au continuat să rețină încercările Rusiei de a avansa în apropierea satului.

Niciuna dintre afirmații nu a fost încă verificată independent de The Guardian.

Rusia a anunțat duminică că forțele sale au câștigat teritoriu în apropierea câmpului de luptă cheie Chasiv Yar din estul Ucrainei, preluând controlul asupra Bogdanivka, un mic sat din prima linie la mai puțin de trei kilometri (două mile) nord-est de oraș.

UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul a spus că orice mișcare a SUA de a sechestra bunurile rusești înghețate ar fi ilegală

Kremlinul a spus că orice mișcare a SUA de a sechestra bunurile rusești înghețate ar fi ilegală, ar crea un precedent periculos și ar fi contestată în instanță, a raportat Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de mișcare (vezi postarea la 08.37) ar constitui o atingere asupra proprietății private și de stat și ar duce la represalii și acțiuni legale.

Kremlinul, comentând un posibil al 14-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, a mai spus luni că înțelege că sancțiunile vor continua să se extindă.

A venit după ce ministrul de externe al Suediei a declarat că următorul pachet de sancțiuni ale UE privind Ucraina împotriva Rusiei ar trebui să includă vizarea unei flote umbră de tancuri care transportă petrol rusesc pentru a eluda sancțiunile.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia spune că Occidentul „se clătina periculos” în pragul conflictului dintre puterile nucleare

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că sprijinul SUA, Marii Britanii și Franței pentru Ucraina alimentează riscuri strategice serioase care au crescut riscul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

Lavrov a spus că SUA și NATO sunt obsedate de ideea de a provoca „înfrângere strategică” Rusiei și că există riscuri într-o astfel de confruntare care ar putea duce la un nivel crescut de pericol nuclear, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 11.00 – Polonia este pregătită să găzduiască arme nucleare – președinte

Polonia este pregătită să găzduiască arme nucleare dacă NATO va decide să desfășoare aceste arme, în condițiile în care Rusia își consolidează armamentul în Belarus și Kaliningrad, a declarat președintele țării, Andrzej Duda, într-un interviu publicat luni.

Polonia, membră a NATO și susținătoare fermă a Ucrainei, are graniță atât cu exclava rusă Kaliningrad, cât și cu Belarus, aliatul Moscovei.

Kaliningrad a fost izolat de Moscova atunci când Lituania a devenit independentă în timpul destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

„Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare pe teritoriul nostru ca parte a partajării nucleare, pentru a întări flancul estic al NATO, suntem pregătiți să facem acest lucru”, a declarat Duda într-un interviu publicat de cotidianul Fakt.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia critică pachetul de ajutor din partea SUA, spunând că va ruina Ucraina

Rusia a reacționat, în mod previzibil, cu furie la un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina, susținând că acesta nu va duce decât la un nou carnagiu în conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că aprobarea de către Camera Reprezentanților a SUA a unui nou ajutor pentru Ucraina „va îmbogăți Statele Unite ale Americii, va ruina și mai mult Ucraina și va duce la moartea și mai multor ucraineni, din vina regimului de la Kiev”, a relatat agenția rusă de presă Tass.

UPDATE ORA 09.00 – O persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite în bombardamente rusești în orașul Ukrainsk

O persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite în bombardamente rusești în orașul Ukrainsk, potrivit procuraturii din regiunea Donețk, parțial ocupată. În regiunea Odesa, patru persoane au fost rănite într-un atac cu rachete rusești, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În direcția Lyman, armata rusă a bombardat Nevske din regiunea Lugansk și Terny, Yampolivka, Torske din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Nevske din regiunea Lugansk, Novosadove, Yampolivka din regiunea Donețk.

În direcția Bakhmut, armata rusă a bombardat Hryhorivka, Kalynivka, Chasiv Yar, Stupochky din regiunea Donețk, – se spune în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În direcția Kupiansk, armata rusă a bombardat Synkivka, Petropavlivka, Kotlyarivka din regiunea Harkov.

Citește și