• Yuval Abraham spune că este amenințat cu moartea după discursul său la un festival de film din Berlin.
  • O mulțime de dreapta a mers la casa familiei sale, amenințându-i membrii și forțându-i să plece în miezul nopții.
  • Discursul lui Abraham, în care a cerut egalitate și un armistițiu, a fost etichetat drept „antisemitic” de către presa israeliană și politicienii germani.

UPDATE ORA 20.00- Patru copii mor din cauza malnutriției: Ministerul Sănătății din Gaza

Ministerul spune că cei patru copii au murit din cauza deshidratării extreme din cauza malnutriției la Spitalul Kamal Adwan din nordul Gazei, în timp ce alți șapte rămân în stare critică.

Anterior, am raportat despre comentariile directorului spitalului, Ahmed al-Kahlout, care a spus că spitalul a ieșit din funcțiune din cauza lipsei de combustibil pentru a-și funcționa generatoarele.

Ieri, ministerul a cerut ca ajutor urgent să fie livrat în toată Gaza, avertizând că mii de oameni ar putea muri în zilele următoare dacă nu se rezolvă criza foametei.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

UPDATE ORA 17.00- Liderul politic Hamas spune că grupul a dat dovadă de flexibilitate în negocieri, dar rămâne gata să continue lupta

Liderul politic al Hamas Ismail Haniyeh a declarat miercuri că gruparea militantă a dat dovadă de flexibilitate în negocieri, dar rămâne gata să continue lupta.

„Orice flexibilitate pe care o dăm dovadă în negocieri din grija pentru sângele poporului nostru și pentru a pune capăt marii lor dureri și sacrificiilor enorme… este paralelă cu dorința de a ne apăra poporul”, a spus Haniyeh într-o declarație televizată.

„Le reafirmăm sioniştilor şi americanilor… că ceea ce nu au reuşit să impună pe câmpul de luptă nu vor lua prin maşinaţii politice”, a spus el.

Haniyeh le-a cerut palestinienilor din Ierusalim și Cisiordania să mărșăluiască către Moscheea Al Aqsa în prima zi a Ramadanului.

UPDATE ORA 15:00 – Ultimul spital funcțional din nordul Fâșiei Gaza se închide

Spitalul Al-Awda din orașul Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat suspendarea completă a tuturor serviciilor sale medicale din cauza lipsei severe de combustibil și de materiale medicale.

Directorul departamentului de monitorizare și evaluare din al-Awda, Dr. Muhammad Salha, a avertizat într-o declarație de presă că această evoluție va duce la „o privare completă a serviciilor medicale de bază pentru cetățeni, mai ales având în vedere încetarea serviciilor de către toate spitalele din nord”, potrivit raportului.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele israeliene cu buldozere iau cu asalt un sat din Cisiordania ocupată

Publicațiile palestiniene au difuzat imagini video care documentează incursiunea unor mari forțe israeliene în satul Jalboun, la est de Jenin, în Cisiordania ocupată.

Videoclipurile au documentat vehiculele de ocupație israeliene care se îndreaptă cu buldozere spre sat.

Forțele israeliene au efectuat mai multe raiduri peste noapte și dimineața devreme în întreaga regiune și au arestat zeci de palestinieni, deteriorând și distrugând totodată infrastructura.

UPDATE ORA 13:00 – Un raid aerian israelian vizează orașul Bint Jbeil din sudul Libanului

Presa locală relatează că Israelul a efectuat un raid aerian asupra localității Bint Jbeil din sudul Libanului.

Atacul a vizat cartierul al-Maslakh din oraș, în apropiere de Piața Tahrir, potrivit rapoartelor. Până în prezent nu au fost raportate victime.

Videoclipuri și fotografii partajate pe rețelele de socializare arată coloane de fum care se ridică deasupra orașului.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul susține că a livrat ajutoare în nordul Gaza, afectat de foamete

Armata israeliană a afirmat că un convoi de 31 de camioane cu ajutoare umanitare a adus alimente în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții.

Radioul armatei israeliene a mai spus că aproape 50 de camioane au intrat în zonă în ultimele trei zile.

UPDATE ORA 11:00 – Hamas lansează rachete spre Israel din sudul Libanului

Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, afirmă că a lansat mai multe rachete spre nordul Israelului din sudul Libanului.

Loviturile au vizat cartierul general al Brigăzii 769 de Est a Israelului și cazarma aeroportului din Beit Hilal.

Confruntările din jurul graniței dintre Israel și Liban au fost frecvente în timpul războiului din Gaza, dar forțele israeliene au lovit recent mai adânc în teritoriul libanez, vizând ceea ce pretind a fi poziții ale Hezbollah, care este un aliat fidel al Hamas.

UPDATE ORA 10:00 – Focuri de rachetă raportate în largul Yemenului, în Marea Roșie

O rachetă a explodat marți seara târziu în largul unei nave care se deplasa prin Marea Roșie, în apropiere de coasta Yemenului, au anunțat autoritățile.

Atacul are loc în contextul în care Houthis continuă o serie de atacuri pe mare pe fondul războiului Israelului în Gaza și în timp ce Statele Unite și aliații săi lansează atacuri aeriene pentru a încerca să le oprească.

Centrul militar britanic United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) al armatei britanice, care supraveghează transportul maritim în Orientul Mijlociu, a raportat că atacul a avut loc la aproximativ 110 km în largul coastei orașului-port Hodeidah, controlat de Houthi.

Racheta a explodat la câteva mile de prova navei, a precizat acesta.

UPDATE ORA 09:00 – Pagube provocate de raidurile israeliene în Jenin

Unul dintre raidurile israeliene din Cisiordania ocupată în timpul nopții și în această dimineață a avut loc în Jenin.

Forțele s-au retras acum din tabăra de refugiați din Jenin după ce au luat cu asalt zeci de case și au distrus cu buldozerul infrastructura taberei.

Imaginile distribuite pe X arată o parte din pagubele provocate de forțele israeliene infrastructurii din Jenin.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Jurnalistul și regizorul israelian Yuval Abraham spune că este amenințat cu moartea după ce a ținut un discurs la un festival de film din Berlin în care a cerut un armistițiu în Gaza și sfârșitul apartheidului israelian față de palestinieni, ceea ce presa israeliană și politicienii germani au numit antisemit.

Abraham a declarat că a anulat temporar planurile de a se întoarce în Israel după ce o mulțime de dreapta a mers la casa familiei sale pentru a-l căuta, amenințându-i membrii familiei și forțându-i să plece în alt oraș în miezul nopții. A spus că colegul său palestinian, Basel Adra, este mai grav amenințat, trăind „sub ocupație militară înconjurat de așezări violente în Masafer Yatta”.

„Aceasta s-a întâmplat după ce presa israeliană și politicienii germani au etichetat absurd discursul meu de la premiile Berlinale – în care am cerut egalitate între israelieni și palestinieni, un armistițiu și sfârșitul apartheidului – drept ‘antisemitic'”, a scris Abraham într-o postare pe rețelele sociale.

„Folosirea deplorabilă a acestei cuvinte de către germani, nu doar pentru a încerca să-i reducă la tăcere pe criticii palestinieni ai Israelului, ci și pentru a-i tăia vorba pe israelienii ca mine care susțin un armistițiu care să pună capăt uciderea din Gaza și să permită eliberarea ostaticilor israelieni – golită de sensul cuvântului antisemitism și astfel pune în pericol evreii din întreaga lume”, a scris el.

Citește și: