• În 2022, 108,4 milioane de persoane – dintre care 35,3 milioane de refugiați – au fost strămutate cu forța, un număr record.
  • SUA au contribuit cu peste 17 miliarde de dolari pentru a sprijini persoanele strămutate cele mai vulnerabile.
  • Luptele din Sudan continuă să declanșeze mișcări masive de persoane.

UPDATE ORA 23.00

Armata ucraineană afirmă că luptele grele continuă în regiunea Donețk, iar forțele rusești sunt în defensivă.

Luptele grele continuă în estul regiunii Donețk, în timp ce forțele rusești continuă să se concentreze în zonele Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka, potrivit ultimei actualizări a Statului Major General al forțelor armate ucrainene.

UPDATE ORA 22.00

Șeful grupului de mercenari Wagner a acuzat Ministerul Apărării de la Moscova că îi induce în eroare pe ruși cu privire la desfășurarea ofensivei ucrainene și a subliniat progresele înregistrate de Kiev pe câmpul de luptă, relatează AFP.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

UPDATE ORA 21.00

Volodimir Zelenski a îndemnat NATO să recunoască „realitatea” că Ucraina ar trebui să fie membră a alianței militare, în cadrul unei conferințe care a avut loc astăzi la Londra.

Vorbind de la distanță de la Kiev, președintele a declarat că liderii trebuie să aibă „curajul” de a recunoaște că destinele țărilor lor sunt deja legate.

De asemenea, liderul ucrainean „a făcut apel” la sprijin internațional pentru ca Ucraina să își revină din punct de vedere economic în urma războiului cu Rusia.

UPDATE ORA 20.00

Kievul a acuzat Moscova de „ecocid” prin aruncarea în aer a barajului din epoca sovietică de pe râul Dnipro, în timp ce Rusia a dat vina pe Ucraina.

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat că „estimările preliminare” de 1,5 miliarde de dolari în daune de mediu în urma ruperii barajului nu includ „pierderile din agricultură, infrastructură, locuințe și costul reconstrucției uzinei”.

UPDATE ORA 19.00

Peste 400 de companii globale se angajează să sprijine reconstrucția economiei ucrainene devastate de război.

Guvernul britanic a stabilit, de asemenea, un pachet de sprijin pentru Ucraina, inclusiv 3 miliarde de dolari sub formă de noi garanții pentru deblocarea împrumuturilor Băncii Mondiale și 240 de milioane de lire sterline de asistență bilaterală.

Statele Unite vor trimite Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 1,3 miliarde de dolari pentru „revizuirea rețelei sale energetice” și modernizarea altor infrastructuri critice, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

UPDATE ORA 18.00

Minele strămutate de inundații după prăbușirea unui baraj ar putea ajunge în apropierea Mării Negre, potrivit unui oficial ONU.

UPDATE ORA 17.00. Marea Britanie va oferi antrenament VR pentru cadeții ucraineni

Marea Britanie s-a angajat să ofere cadeților ucraineni pregătire în realitate virtuală (VR) ca parte a unui nou pachet de sprijin.

Pachetul, anunțat la Conferința de Recuperare a Ucrainei, va ajuta cadeții să se antreneze pentru scenarii din viața reală. Ucrainenii vor fi, de asemenea, sponsorizați să participe la cadete de trei ani către nave-containere din Regatul Unit și alte nave mari.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina și poporul său este neclintit și nu vom lăsa acțiunile detestabile ale Rusiei să distrugă marea reputație a Ucrainei în domenii precum navigația”, a spus secretarul pentru Transport Mark Harper.

UPDATE ORA 16.00

Ursula von der Leyen a spus că a propus statelor membre UE să acopere 45% din totalul nevoilor Ucrainei în finanțarea redresării acesteia până în 2027. Vorbind la Conferința Internațională pentru Recuperarea Ucrainei de la Londra, președintele Comisiei Europene a subliniat decalajul fiscal rămas al Ucrainei ca fiind de aproximativ 60 de miliarde de euro, iar necesarul de recuperare rapidă de aproximativ 50 de miliarde de euro.

UPDATE ORA 15.00 Contraofensivă „mai lentă decât se dorește”, spune Zelenskyy

Zelenskyy a declarat că, contraofensiva Kievului a fost „mai lentă decât s-a dorit”.

Într-un interviu, el a spus: „Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum.” „Orice ar spune unii, inclusiv încercările de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm că este cel mai bine”, a adăugat el.

De când a început contraofensiva în urmă cu două săptămâni, Ucraina a raportat că a recucerit opt sate din sud.

UPDATE ORA 14.00

Oficialii și liderii de afaceri de la Conferința de Recuperare a Ucrainei ar trebui să se asigure că orice „plan Marshall” pentru țara devastată de război include asigurarea faptului că copiii nu sunt separați de familiile lor, spun Disability Rights International, Hope and Homes for Children, Human Rights Watch și Lumos.

Grupurile au spus că înlocuirea sistemului instituțional de îngrijire al Ucrainei cu servicii sociale moderne, care întăresc familiile pentru a le ajuta să le mențină împreună, ar trebui să fie o caracteristică cheie a planurilor de reconstrucție.

UPDATE ORA 13.00 SUA vor trimite Ucrainei un ajutor suplimentar de 3,1 miliarde de dolari

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că Statele Unite vor acorda Ucrainei un ajutor de peste 3,1 miliarde de dolari pentru a ajuta la revizuirea rețelei energetice și la modernizarea infrastructurii.

„Recuperarea înseamnă a pune bazele pentru ca Ucraina să prospere ca o țară sigură, independentă, pe deplin integrată cu Europa, conectată la piețele din întreaga lume”, a declarat Blinken la Conferința pentru Recuperarea Ucrainei de la Londra.

„Cu sprijinul Congresului SUA, vom oferi un ajutor suplimentar de peste 1,3 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să îndeplinească acest obiectiv”.

Noul ajutor vine pe lângă asistența economică și pentru dezvoltare de peste 20 de miliarde de dolari pe care SUA le-au oferit Ucrainei, a adăugat Blinken.

UPDATE ORA 12.00. Stoltenberg promite că NATO va contribui la modernizarea armatei ucrainene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, într-o declaraţie publicată miercuri de cotidianul german Tagesspiegel, că la summitul alianței de la Vilnius, de luna viitoare, țările membre vor adopta un pachet de asistență multianuală astfel încât dotarea armatei Ucrainei să fie adusă la standardele NATO, relatează agenția de presă DPA.

Cu sprijinul aliaței, armata Ucrainei va trece de la modelul sovietic la nivelul de forță modernă, a precizat Stoltenberg.

Totodată, șeful alianței a atras atenția asupra importanței ca Ucraina să fie ajutată în lupta pentru teritoriile sale.

UPDATE ORA 11.00.

VIDEO Pe canalele de Telegram rusești a apărut o înregistrare video cu un așa-zis centru de „concentrare și reabilitare”, în fapt un centru de tortură al FSB, în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

UPDATE ORA 10.00. Ucrainenii spun că au avansat spre Melitopol și Berdiansk

Forțele ucrainene câștigă ceva teren spre Melitopol și Berdiansk, în regiunea Zaporojie, a declarat miercuri dimineață Andriy Kovalev, un purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

„Au avut un succes parțial, câștigă teren”, a declarat Kovalev, citat într-o postare de pe canalul Telegram al Centrului media militar ucrainean, cu precizarea că aceste progrese au fost în apropierea așezărilor Mala Tokmachka și Robotyne, printre altele.

Ucraina continuă să stăvilească înaintarea trupelor rusești în estul țării, „lupte deosebit de grele” având loc de-a lungul lângă Lîman, în regiunea Donețk, a adăugat el.

UPDATE ORA 09.00. Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

„Lupte intense continuă în sectoare din sudul Ucrainei. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Rusia a continuat să depună eforturi semnificative pentru a construi linii defensive în zonele din spatele frontului, în special în apropierea Crimeei ocupate.

Aceasta include o zonă extinsă de apărare de 9 km lungime, la 3,5 km nord de orașul Armyansk, pe fâșia îngustă de pământ care leagă Crimeea de regiunea Herson. Aceste apărări complexe evidențiază evaluarea comandamentului rus că forțele ucrainene sunt capabile să atace direct Crimeea. Rusia continuă să considere menținerea controlului asupra peninsulei ca fiind o prioritate politică de top.”

UPDATE ORA 08.00. Japonia va acorda un ajutor de 5 milioane de dolari Ucrainei pentru intervenția în caz de inundații după prăbușirea unui baraj

Ministerul de Externe al Japoniei a declarat marți că va oferi asistență umanitară de urgență în valoare de 5 milioane de dolari Ucrainei, ca răspuns la prăbușirea barajului Nova Kakhovka.

Prăbușirea barajului de la începutul acestei luni a provocat zeci de morți, a distrus sate, a inundat terenuri agricole și a întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a zeci de mii de persoane.

Pachetul de ajutor va consta în alimente, apă, materiale sanitare și de sănătate furnizate prin intermediul Programului alimentar mondial al ONU, al Fondului ONU pentru copii, al Organizației Internaționale pentru Migrație și al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Potrivit Tokyo, pachetul de ajutor a fost „solicitat cu insistență” de guvernul ucrainean și de președintele Volodymyr Zelensky.

UPDATE ORA 07.00 UE propune un pachet de ajutor financiar de 55 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Uniunea Europeană a propus un pachet de asistență financiară pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 55 de miliarde de dolari, a declarat marți, într-o conferință de presă, șeful Comisiei Uniunii.

Asistența va fi administrată prin împrumuturi și granturi, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acesta vizează să ofere Ucrainei „perspectivă și predictibilitate”, precum și „să stimuleze alți donatori să își intensifice” sprijinul.

UPDATE ORA 06.00 Ucraina și ONU vor discuta despre crearea unui fond pentru refacerea locuințelor și a infrastructurii critice

Oficialii ucraineni și coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina au discutat marți despre înființarea unui fond de redresare comunitară, o abordare comună a redresării Ucrainei la nivel comunitar.

Principalele priorități ale fondului „vor include refacerea locuințelor, a infrastructurii critice și sociale, precum și deminarea umanitară a teritoriilor și sprijinirea întreprinderilor locale”, a precizat Ministerul pentru Restaurarea Ucrainei într-un comunicat.

UPDATE ORA 05.00 „Lovitura principală a Ucrainei este încă în desfășurare”, spune ministrul adjunct al apărării

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat marți că forțele ucrainene „își croiesc drum metru cu metru” pentru a avansa, menționând totodată că lovitura principală a contraofensivei „este încă în desfășurare”.

„Există unele direcții, în care noi avansăm, iar inamicul este în defensivă, dar și pe unele axe, inamicul încearcă să desfășoare ofensiva, în timp ce noi suntem în defensivă. Noi avansăm treptat, pas cu pas. Deci se poate spune că ne croim drum metru cu metru”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-un interviu acordat presei ucrainene.

UPDATE ORA 04.00 Ministrul ucrainean de externe se întâlnește cu Blinken

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit marți cu secretarul de stat american Antony Blinken, înaintea Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Londra.

„Am discutat despre următorii pași pentru consolidarea capacităților contraofensive ale Ucrainei, pregătirea rezultatelor summitului de la Vilnius privind perspectiva de aderare a Ucrainei la NATO și creșterea sprijinului global pentru Formula de Pace”, a declarat Kuleba într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul său.

Regatul Unit și Ucraina vor găzdui împreună miercuri și joi Conferința pentru redresarea Ucrainei, care are ca scop să lucreze pentru investiții internaționale în vederea reconstrucției țării în urma invaziei rusești.

UPDATE ORA 03.00 Forțele armate ucrainene raportează 35 de ciocniri cu Rusia în estul Ucrainei în ultima zi

Armata ucraineană a raportat 35 de confruntări cu forțele rusești în estul Ucrainei în ultima zi, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Rusia continuă să se concentreze asupra zonelor Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, a precizat acesta în actualizare.

În cursul zilei trecute, Rusia a atacat Ucraina cu 35 de drone Shahed de fabricație iraniană, a precizat Forțele armate ucrainene, adăugând că 32 au fost distruse.

UPDATE ORA 02.00 Alerte aeriene se aud în Ucraina

„Rusia a lansat din nou drone în Ucraina

Forțele aeriene au înregistrat mișcarea UAV-urilor în regiunile Sumy, Poltava, Cherkasy și Kirovohrad.

Acum alarma din cauza amenințării folosirii Shahed-urilor a fost anunțată în regiunea Kiev.”, au scris ucrainenii pe Telegram.

UPDATE ORA 01.00 Marea Britanie va anunța, în cadrul unei conferințe de redresare, un pachet istoric de sprijin financiar pentru Ucraina

Regatul Unit urmează să prezinte în această săptămână un pachet de sprijin financiar de referință pentru Ucraina, potrivit 10 Downing Street.

Anunțul va fi făcut în cadrul Conferinței pentru redresarea Ucrainei de miercuri, găzduită în comun de Marea Britanie și Ucraina la Londra. Peste 400 de companii din 38 de țări se vor angaja „să sprijine redresarea și reconstrucția Ucrainei în urma invaziei ilegale a Rusiei”, a declarat Ajay Banga, președintele Grupului Băncii Mondiale.

Într-o declarație de marți, Downing Street a precizat că pachetul va include 3 miliarde de dolari sub formă de garanții de împrumut ale Băncii Mondiale și 305 milioane de dolari de asistență bilaterală. Potrivit declarației, finanțarea ar urma să sprijine servicii publice vitale, precum școli și spitale.

ȘTIREA INIȚALĂ

Trimisul SUA la ONU a acuzat Rusia pentru creșterea record” a numărului de refugiați din cauza războiului din Ucraina, scrie Anadolu Agency.

„Războiul nejustificabil al președintelui Putin în Ucraina este principalul responsabil pentru creșterea record a numărului de refugiați”, a declarat Linda Thomas Greenfield într-o declarație cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

Distrugerea barajului Kakhovka, în urmă cu două săptămâni, în regiunea ucraineană Herson, a pus nenumărate alte persoane în situații de nevoie urgentă.”

În timp ce luptele din Sudan continuă să declanșeze mișcări masive de persoane, lumea se confruntă cu o criză globală de strămutare fără precedent” deoarece războiul, conflictele, dezastrele și instabilitatea politică forțează un număr record de oameni să își părăsească locuințele, a spus ea.

În 2022, 108,4 milioane de persoane – dintre care 35,3 milioane de refugiați – au fost strămutate cu forța, un număr record, potrivit Agenției ONU pentru refugiați. Greenfield a spus că SUA au contribuit cu peste 17 miliarde de dolari pentru a sprijini persoanele strămutate cele mai vulnerabile.

Nicio țară nu poate oferi de una singură soluții pentru milioane de persoane strămutate. Acesta este un fenomen global care necesită un răspuns global coordonat”, a adăugat ea.

Citește și: