• Cel mai înalt turn din Moscova a fost lovit în al cincilea atac cu drone din capitala Rusiei.
  • Moscow Tower a fost lovit la etajul 21. Circulația pe aeroportul Vnukovo a fost oprită parțial în cursul nopții.
  • Jake Sullivan va reprezenta SUA la convorbirile de pace din Arabia Saudită.

UPDATE ORA 21

 O dronă a fost doborâtă, marţi după-amiază, în oraşul Sevastopol, în regiunea Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă începând din anul 2014, anunţă administraţia regională rusă.

„Potrivit datelor preliminare, un aparat aerian fără pilot a fost doborât în zona Kara-Kova. A avut loc o explozie la sol, iar vegetaţia a luat foc. Pompierii acţionează pentru stingerea focului”, a declarat Mihail Razvojaev, guvernatorul rus al regiunii Sevastopol.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

UPDATE ORA 20

Administraţia de la Washington urmăreşte activităţile Grupului paramilitar Wagner în Belarus, dar nu par a exista ameninţări la adresa Alianţei Nord-Atlantice, afirmă John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

John Kirby a declarat că serviciile secrete americane nu au informaţii despre vreo ameninţare specifică generată de Grupul paramilitar rus Wagner la adresa Poloniei sau a altor naţiuni membre NATO.

UPDATE ORA 19

Médecins Sans Frontières a avut un parteneriat cu spitalul bombardat din Herson

Médecins Sans Frontières a confirmat că a avut un parteneriat cu spitalul din Herson care a fost bombardat și care a dus la moartea unui medic.

Organizația medicală caritabilă a declarat că sala de operație a suferit o lovitură directă și că a lucrat la spital furnizând echipamente medicale și oferind consultații de sănătate mintală persoanelor strămutate în urma distrugerii barajului Kakhovka.

UPDATE ORA 18

Islanda și-a închis, marți, 1 august, ambasada de la Moscova din cauza conflictului din Ucraina, devenind prima țară europeană care a făcut un astfel de pas. La începutul lunii iunie, ministrul islandez de externe Thórdís Gylfadóttir considerase că „situația actuală” nu permitea micii reprezentanțe diplomatice „să opereze în Rusia”.

UPDATE ORA 17

Un medic a fost ucis, iar o asistentă a fost rănită marţi, în urma bombardării unui spital din oraşul Herson, din sudul Ucrainei.

„Astăzi, la 11:10, inamicul a lansat un alt atac asupra locuitorilor paşnici ai comunităţii noastre”, a scris şeful administraţiei militare din Herson, Roman Mrociko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Mrociko a spus că tânărul medic lucra doar de câteva zile în spital, iar medicii se luptă acum pentru viaţa asistentei.

UPDATE ORA 16

Financial Times: SUA se confruntă cu obstacole în aprovizionarea cu muniţie a Ucrainei

Administraţia Joseph Biden depune eforturi pentru a suplimenta aprovizionarea Ucrainei cu muniţie esenţială, în contextul lipsurilor cu care se confruntă forţele militare ale Kievului în ofensiva contra forţelor ruse, informează cotidianul Financial Times.

Efortul de aprovizionare cu muniţie se concentrează pe obuze de 155 de milimetri, utilizate de sistemele detaşate pe linia frontului, afirmă unii oficiali. Planul prevede livrări din stocurile aliaţilor internaţionali, pe termen scurt, şi intensificarea producţiei în Statele Unite în următorii doi ani.

„Eu stau în birou în fiecare dimineaţă şi analizez timp de 30 de minute situaţia muniţiei”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

UPDATE ORA 14

Tensiuni între Ucraina şi Polonia. Un oficial polonez a denunţat lipsa de recunoştinţă a Kievului

Administraţia de la Kiev a anunţat, marţi, convocarea ambasadorului Poloniei pentru a oferi clarificări în legătură cu declaraţiile unui oficial de rang înalt de la Varşovia care a denunţat lipsa de recunoştinţă a oficialilor ucraineni.

Marcin Przydacz, un oficial din cadrul Administraţiei prezidenţiale de la Varşovia, a reiterat că Polonia vrea menţinerea restricţiilor privind importurile de cereale ucrainene. În acest context, Marcin Przydacz a declarat, conform publicaţiei poloneze Gazeta, că „Ucraina ar trebui să înceapă să aprecieze” susţinerea masivă primită din partea Poloniei de la începerea războiului generat de invazia militară rusă.

Ambasadorul Poloniei a fost convocat marţi la Ministerul ucrainean de Externe. „În cursul întrevederii, a fost evidenţiat faptul că afirmaţiile privind presupusa lipsă de recunoştinţă a ucrainenilor pentru ajutorul Poloniei sunt neadevărate şi inaccpetabile”, a declarat Oleh Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, citat de agenţia Reuters.

UPDATE ORA 13

Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat pentru Reuters că Kievul nu a atacat și nu va ataca navele civile sau orice alte obiecte civile din Marea Neagră, considerând declarațiile rusești „fictive”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a dejucat un atac al dronelor ucrainene peste noapte asupra navelor de transport civile din Marea Neagră, relatează agenția de presă Interfax.

„Fără îndoială, astfel de declarații ale oficialilor ruși sunt fictive și nu conțin nici măcar o fărâmă de adevăr. Ucraina nu a atacat, nu atacă și nu va ataca navele civile și nici alte obiecte civile”, a declarat Podolyak pentru Reuters.

UPDATE ORA 12

Ministerul de Externe al Ucrainei a spus marți despre ambasadorul Poloniei la Kiev că el consideră unelecomentarii „inacceptabile” făcute de consilierul prezidențial polonez pentru politică externă, Marcin Przydacz.

UPDATE ORA 11

În sudul Ucrainei au loc lupte intense, concentrate la sud de Orikhiv, din regiunea Zaporojie și mai la est, lângă Valika Novosilka, în regiunea Donețk, anunță serviciile de informații britanice.

La Orikhiv, forțele ucrainene luptă cu un regiment rusesc ”cu siguranță epuizat în luptă și resimțind uzura de a fi implicat în lupte intense de mai mult de opt săptămâni”, arată raportul britanic.

La Velika Novosilka, regimentul rus este compus din soldați din zone ale Rusiei diferite, ”care au probleme de coordonare și sunt sub presiune”, scrie în raport, care precizează că este de așteptat o rotire a trupelor de pe front.

Per ansamblu, comandanții ruși sunt confruntați cu mai multe probleme în Ucraina, mai ales ”epuizarea munițiilor de artilerie, lipsa rezervelor și dificultățile în securizarea flancurilor unităților”.

UPDATE ORA 10

Un grup de sabotori ruși a încercat să treacă frontiera prin nordul Ucrainei în nopatea de luni spre marți, în regiunea Cernihiv.

”Patru persoane armate au fost reperate de grănicieri cu ajutorul camerelor termice. Tentativa de trecerea frontierei a fost stopată”, anunță pe Telegram un oficial al aramtei ucrainene. Serhii Naiev a transmis că rușii s-au întors din drum și nu și-au atins obiectivul, iar trupele de la graniță au fost suplimentate.

UPDATE ORA 09.00

”În timpul nopții, Federația Rusă a atacat Harkovul cu cinci dorine Shaded. În cartierul Șevcenkiski, trei drone au lovit un complex sportiv: a fost lovită o clădire cu două etaje, un paznic a fost rănit. În cartierul Saltivki au fost distruse două etaje ale unei școli”, transmite televiziunea de stat din Ucraina.

O altă dronă, căzută în centrul orașului, iar un om a fost rănit, anunță șeful poliției.

 Peste 60 de obuze au fost trase asupra regiunii Herson în ultimele 24 de ore, susține guvernatorul ucrainean Oleksandr Produkin.

UPDATE ORA 08.00

Ministerul rus al Apărării anunță că, în timpul nopții, a respins trei atacuri cu drone navale, îndreptate asupra navelor sale de patrulă din Marea Neagră.

Navele erau la 340 de kilometri de portul Sevastopol din Crimeea, iar dimineață continuă să opereze normal, transmite Moscova.

UPDATE ORA 07.00

Consilierul pentru Securitate de la Casa Albă, Jake Sullivan, va reprezenta SUA la discuțiile de pace din Arabia Saudită, potrivit unor surse CNN.

Discuțiile din Arabia Saudită sunt a doua serie de întâlniri organizate de șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak. Primele convorbiri au avut loc la începutul anului, la Copenhaga.

Un oficial american a explicat că a fost aleasă Arabia Saudită pentru relațiile apropiate cu Beijingul, deși, cel mai probabil, China nu va participa. SUA au încurajat în mod public China să joace un rol constructiv la soluționarea conflictului din Ucraina.

UPDATE ORA 05.30

Un nou atac cu drone a avut loc în cursul nopții în Moscova. Majoritatea au fost interceptate, dar una a lovit etajul 21 al celui mai înalt zgârie nori din capitala Rusiei. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunță că explozia a distrus o suprafață de 150 de metri pătrați.

Nu au fost raportate victime. Clădirea a fost atacată și cu două zile în urmă.

În complexul Moscow City își au birourile cele mai mari companii din Rusia, dar ar fi amplasate și birouri guvernamentale. Pe rețelele sociale circulă informația că la etajul al 21-lea al turnului s-ar afla birourile Ministerului Dezvoltării Economice.

În zorii zilei, echipele se salvare erau încă în clădire.

UPDATE ORA 01.00

SUA vor participa la summitul privind Ucraina din Arabia Saudită, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Pot confirma că oficialii americani vor fi acolo. Nu sunt încă pregătit să vorbesc despre cine va merge exact, dar vă puteți baza pe noi să anunțăm acest lucru în curând”, a spus el.

Sâmbătă, Wall Street Journal a scris despre planurile de a organiza un summit în Arabia Saudită, iar autoritățile ucrainene au confirmat ulterior această informație.

Potrivit publicației, întâlnirea va avea loc la Jeddah în perioada 5-6 august. Arabia Saudită și Ucraina au invitat aproximativ 30 de țări, inclusiv cele mai mari state ale UE, SUA, precum și India, Brazilia, Indonezia, Egipt, Mexic, Chile și Zambia.

Rusia nu a fost invitată la summit, deoarece subiectul său principal va fi Formula ucraineană a păcii, care implică o cerere inacceptabilă pentru Moscova de a elibera teritoriile ocupate.

Rusia bombardează Krivoi Rog

Volodimir Zelenski a spus că lovitura de luni asupra orașului Krivoi Rog a dovedit încă o dată că armata ucraineană „trebuie să aibă suficiente arme cu rază lungă de acțiune, suficiente mijloace pentru a învinge teroriștii”.

În discursul său video de noapte, președintele ucrainean a dezvăluit că rachetele care au lovit centrul orașului Krivoi Rog au fost lansate „de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, din zona Dzhankoy”, potrivit informațiilor.

„Presiunea de sancțiuni a lumii împotriva Rusiei merită să fie crescută semnificativ”, a adăugat el. „Acesta este terorism pe care nimeni în lume nu-l va numi altfel”.

El a confirmat că șase persoane au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani pe nume Daria. „Mama ei a murit împreună cu ea, numele ei era Natalia. O familie obișnuită într-un oraș obișnuit ale cărui vieți au fost distruse de ucigașii ruși. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut cei dragi.”

Zelenski a spus că în jur de 69 de persoane au fost rănite în atac, „zeci” primind îngrijiri medicale în spitale. El a spus că operațiunea de salvare din Krivoi Rog, care se întâmplă să fie orașul său natal, s-a încheiat luni seară la ora 19 și a confirmat că este vorba de „două rachete Iskander”.

Citește și: