• Zelenski a declarat că pregătește o serie de evenimente internaționale” care vor fi foarte importante pentru Ucraina” și pentru politica sa externă”.
  • Rusia a lansat un raport masiv cu drone în Odesa în timpul nopții, portul Izmail a fost lovit.
  • Rusia a comis aproape 100.000 de crime de război, susține un procuror ucrainean.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski: Ucraina merită recunoștință pentru că a oprit Rusia

Președintele Zelenski a insistat asupra faptului că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul acordat de Occident, dar a sugerat că și Ucraina merită mulțumiri pentru că a ținut în loc Rusia.

Vorbind la o conferință a ambasadorilor ucraineni, Zelenski ar fi spus: Ucraina știe cum să fie recunoscătoare și este recunoscătoare fiecărei țări, absolut tuturor oamenilor, fiecărei națiuni care ne-a ajutat.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 22:00

Rusia a comis aproape 100.000 de crime de război, susține un procuror ucrainean

Cel care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război spune că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului.

Vorbind pentru site-ul ucrainean Interfax-Ucraina, Iurii Bielousov a declarat că marea majoritate a crimelor de război sunt investigate în Ucraina. Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți și în Ucraina”, a spus el. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali”.

Bielousov a oferit, de asemenea, o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele 8 luni.

UPDATE ORA 21:00

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a îndemnat pe Vladimir Putin, președintele rus, să redeschidă discuțiile cu privire la acordul eșuat pe care l-a intermediat vara trecută pentru a proteja exporturile de cereale ucrainene către lume, după ce ultimele lovituri nocturne ale Rusiei au distrus porturile și livrările din regiunea Odesa.

Incendiile au izbucnit miercuri dimineață pe locurile de infrastructură importantă din zona de sud, în timp ce Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că un siloz de cereale din Izmail, un port interior peste Dunăre față de România, a fost grav avariat.

UPDATE ORA 20:00

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a spus că țara sa lucrează pentru pacea în Ucraina, dar că nici liderul Ucrainei, nici liderul Rusiei nu sunt pregătiți să discute despre pace.

„Nici Putin, nici Zelenski nu sunt pregătiți”, a spus Lula într-o conferință de presă, adăugând că propunerile de pace pe care le caută cu alte țări vor fi gata atunci când Rusia și Ucraina vor fi dispuse să negocieze. „Rolul Braziliei este să încerce să ajungă la o propunere de pace împreună cu ceilalți, atunci când ambele țări o doresc.”

UPDATE ORA 19:00

Principalul producător de arme din Marea Britanie, BAE Systems, și-a majorat prognoza anuală de profit, a raportat Financial Times.

A spus că războiul din Ucraina a contribuit la împingerea comenzilor la noi recorduri, deși a citat doar un cadou recent de 280 de milioane de lire sterline din partea Regatului Unit către Ucraina pentru a produce muniție cheie. BAE intenționează, de asemenea, să înființeze o bază în Ucraina pentru a produce și repara arme și vehicule.

Compania a declarat astăzi că a câștigat un record de 21 de miliarde de lire sterline în comenzi noi în primele șase luni din 2023 și că câștigul său pe acțiune va crește cu până la 12% în acest an. Valoarea acțiunilor la BAE a crescut cu 70% de la începutul anului 2022.

UPDATE ORA 18:00

Grupurile locale de miliție din două regiuni rusești de la granița cu Ucraina au primit astăzi arme pentru a-și apăra teritoriul de atacurile ucrainene, potrivit oficialilor locali.

Guvernatorul regiunii Kursk de vest a Rusiei a declarat că miliția sa teritorială a primit primul lor lot de arme, în timp ce presa de stat a raportat că unitățile din regiunea Belgorod au primit arme. Ambele regiuni au raportat lovituri repetate cu drone și bombardamente din partea forțelor armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00

Biroul de Externe al Marii Britanii a anunțat numirea lui Nigel Casey ca noul ambasador în Rusia, într-un moment de tensiuni poate fără precedent între Moscova și Londra de la căderea Uniunii Sovietice.

Casey i-a urmat lui Deborah Bronnert, care a ocupat postul din 2020, si va prelua rolul in noiembrie, relateaza AFP. Casey, în vârstă de 54 de ani, este un diplomat de carieră care s-a alăturat biroului de externe în 1991 și, cel mai recent, a fost reprezentantul special al prim-ministrului pentru Afganistan.

El a fost, de asemenea, înalt comisar al Marii Britanii în Africa de Sud și ambasador în Bosnia și Herțegovina. Între 2003 și 2006, Casey a fost detașat la Moscova.

UPDATE ORA 16:00

Atacurile rusești cu drone de miercuri dimineața au deteriorat aproape 40.000 de tone de cereale către China, Israel și țări din Africa, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

„Rușii au atacat depozitele și lifturile de cereale – aproape 40.000 de tone de cereale au fost avariate, ceea ce era așteptat de țările din Africa, China și Israel”, a declarat Reuters Kubrakov într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 15:00

Șeful poliției de stat a frontierei din Letonia a declarat că țara a început pregătirea unui grup special ca răspuns la sosirea trupelor mercenare Wagner în Belarus, pe fondul unor informații despre o incursiune a frontierei în spațiul aerian polonez.

AP relatează că Guntis Pujāts a declarat miercuri presei letone că riscurile de securitate în imediata apropiere a graniței cu Belarus au fost mari de când Minsk a început să folosească migranții ca instrument de „război hibrid”, dar au crescut odată cu sosirea grupului Wagner.

UPDATE ORA 14:00

Vladimir Putin merge în Turcia, pentru a se întâlni cu Recep Tayip Erdogan. Vizita a fost confirmată de Kremlin, care și-a reafirmat astăzi disponibilitatea de a reintra în acordul pe cereale, odată ce se va răspunde solicitărilor Mosocovei.

Președintele Turciei i-a cerut astăzi lui Vladimir Putin să se abțină de la orice pas care ar duce la o escaladare a tensiunilor în războiul dintre Rusia și Ucraina. Biroul președinției turce a subliniat și importanța ”inițiativei Mării Negre, pe care o sonsideră un pod pentru pace”.

UPDATE ORA 13:00

Iranul vrea să construiască fabrici de drone în Belarus și Rusia, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Șeful de stat major al aramatei iraniene s-a întâlnit ieri la Teheran cu ministrul Apărării din Belarus, pentru a stabili noi metode de cooperare în industria apărării. Ar fi vorba despre fabrici de drone kamikaze Shahed.

Ucraina susținea, în luna mai, că ingineri iranieni studiau metode de transformare a unor fabrici din Gomel, din Belarus, în uzine de fabricat drone.

UPDATE ORA 12:00

Rusia începe manevre navale în Marea Nordului.

Excercițiul ”Scutul Oceanic 2023” implică 200 de exerciții militare cu „mai mult de 30 de nave și vase de luptă, 20 de vase de aprovizionare, 30 de aeronave și în jur de 6000 de militari, cu scopul de la verifica capacitatea flotei militare de a apăra interesele naționale ale Rusiei”, transmite ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 11:00

Turkmenistanul își suspendă zborurile către Moscova, din cauza îngrijorărilor privind securitatea în capitala Rusiei.

”Din cauza situației din spațiul aerian al Moscovei și bazându-be pe evaluarea riscurilor pentru a asigura siguranța zborurilor, toate cursele Turkmenistan Airlines pe ruta Așgabat-Moscova-Așgabat vor fi suspendate”, transmite compania.

Zborurile către Mosscova vor fi redirecționate către Kazan.

Aeroportul Vnukovo, din Moscova a fost închis parțial în nopțile în care capitala Rusiei a fost lovită de drone.

UPDATE ORA 10:00

Rusia își schimbă strategia în Ucraina, încearcă să își întărească trupele de la sol, ca parte a strategiei contra NATO pe termen lung, arată un raport al Ministerului britanic al Apărării.

Cel mai probabil va fi desfășurată o nouă formațiune de rezervă în Ucraina, rușii pregătesc acest lucru de două luni, spun britanicii. Analiștii consideră însă că, fără o campanie masivă de mobilizare, Rusia nu va găsi noi trupe.

Până acum, rușii au folosit mai mult rezerviști pentru a completa trupele de infanterie, arareori a creat noi batalioane independente. O excepție a fost Corpul al Treilea de armată, format vara trecută, care nu a avut rezultate importante pe front.

UPDATE ORA 9.00 Atac la granița cu România

Rusia a atacat din nou porturile dunărene ale Ucrainei, noaptea trecută. Exploziile din portul Izmail, aflat de partea cealaltă a fluviului s-au văzut din Tulcea.

Atacul vine în contextul în care mai multe nave de transport au reușit să treacă de blocada impusă de Rusia și au intrat Dunăre pentru a continua exportul de cereale din Ucraina.

În timpul nopții trecute, Rusia a atacat capitala Kiev și orașul Odesa.

UPDATE ORA 08:00

10 drone care se îndreptau către Kiev au fost doborâte în cursul nopții. Resturi ale dronelor au căzut în trei cartiere din capitala Ucrainei. Au fost lovite mai multe clădiri și drumuri, dar nu au fost pagube importante și nici incendii. Nu sunt informații despre eventuale victime.

UPDATE ORA 06:00

Rata natalității din Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul anului și până acum. S-au născut cu 38.324 mai puțini copii decât în 2021, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Rata natalității a scăzut constant în Ucraina, cu câte 7% după 2015, când Rusia a anexat Crimeea.

Anul acesta s-au născut în jur de 16.000 de copii pe lună, comparativ cu 23.000 de copii, înaintea invadării țării de către Rusia.

Update ora 03:00

Un atac asupra orașului Yasynuvata, marți, s-a soldat cu 2 civili morți și alte 7 persoane rănite, inclusiv o adolescentă, potrivit lui Denis Pushilin, șeful regiunii Donetsk ocupate de Rusia. „Doi civili au fost uciși astăzi ca urmare a bombardamentului asupra orașului Yasynuvata…au fost șapte răniți, printre care o adolescentă născută în 2010″, a declarat Denis Pușilin.

Iasnyuvata este un oraș situat chiar la nord-est de orașul Donețk, în apropierea liniei de front dintre forțele ruse și ucrainene.

Update ora 02:00

Polonia va crește numărul de soldați de-a lungul graniței cu Belarus după ce 2 elicoptere din Belarus au încălcat marți spațiul aerian polonez, potrivit Ministerului Apărării. „Ca un memento, Rusia și Belarus au intensificat recent acțiunile hibride împotriva Poloniei”, a adăugat Ministrul Apărării.

Polonia a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în urma mutării unor soldați din grupul de mercenari Wagner în Belarus după revolta creeată de ei.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că șeful serviciilor de informații militare ale țării sale l-a asigurat că Rusia va simți consecințele muncii noastre”.

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce rachete balistice rusești au lovit un complex de apartamente și o clădire universitară din orașul său natal, ucigând șase persoane și rănind alte 75, au declarat oficialii ucraineni.

În discursul său nocturn, Zelenski a declarat că, de asemenea, pregătește o serie de evenimente internaționale” care vor fi foarte importante pentru Ucraina” și pentru politica sa externă”.

Lucrăm în mod constant cu partenerii noștri pentru a ne consolida zilnic scutul aerian, adăugând protecție pas cu pas. A existat, de asemenea, un raport detaliat separat al șefului Serviciului de informații al apărării din Ucraina, (Kyrylo) Budanov, care a declarat că ocupanții vor simți cu siguranță consecințele muncii noastre. Ei vor simți consecințele muncii noastre. Pregătim o serie de evenimente internaționale – această săptămână va fi foarte importantă pentru Ucraina și pentru politica noastră externă”, a declarat Zelenski.

A mai rămas o lună până la începerea noului sezon politic în țările noastre partenere și vom face tot posibilul pentru ca acest sezon să fie cât mai propice pentru mișcarea noastră înainte, pentru victorie, pentru dorința noastră de a restabili pacea pentru întreaga Ucraină – fără excepție. Mai mult sprijin politic pentru Ucraina. Mai multe arme pentru soldații noștri. Responsabilitatea deplină a statului terorist pentru tot ceea ce a făcut împotriva Ucrainei, împotriva orașelor, satelor și oamenilor noștri”, a continuat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citește și