• Numărul persoanelor rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Cernihov din nordul Ucrainei a crescut la 140.
  • Printre cei 7 morți se numără și o fetiță de numai 6 ani.
  • Atacul a lovit un teatru și o universitate din centrul orașului, potrivit ministrului ucrainean de interne, Ihor Klymenko.

UPDATE 21:00

Au apărut mai multe detalii despre anunțul cum că Olanda și Danemarca vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16. Danemarca va livra 19 avioane în total, primele 6 urmând să fie livrate Ucrainei în jurul Anului Nou, a declarat în această după-amiază premierul danez Mette Frederiksen.

„Alte opt vor fi livrate anul viitor, urmate de cinci în 2025, știm că libertatea voastră este libertatea noastră. știm, de asemenea, că aveți nevoie de mai multe arme”, a declarat Mette Frederiksen.

UPDATE 18:00

Volodimir Zelenski a declarat că avioanele de luptă F-16 vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și vor ajuta la contraofensiva acesteia, conform The Guardian.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

„Avioanele pot accelera acest proces, vorbim despre apărarea aeriană, pentru că avem iarna în față și înțelegem mai mult decât oricine altcineva din lume cum este iarna fără electricitate”, a declarat Zelenski

Mark Rutte a declarat că este clar că avioanele F-16 nu vor fi transferate imediat, deoarece va fi nevoie de timp pentru a antrena corespunzător piloții ucraineni și pentru a pregăti infrastructura necesară pentru utilizarea avioanelor.

„Pregătirea militară va începe în viitorul apropiat, iar apoi va fi nevoie de ceva timp pentru ca avioanele să devină operaționale cu piloți bine pregătiți, dar vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat premierul olandez.

UPDATE 16:00

Într-o declarație despre angajamentul F-16, ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a declarat că: „Mă simt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, vor dona avioane de luptă F-16 pentru lupta pentru libertate a Ucrainei împotriva Rusiei și a agresiunii sale fără sens.”

Sprijinul Danemarcei pentru Ucraina este de neclintit, iar prin donarea avioanelor F-16, Danemarca este acum în frunte. O coaliție formată din 11 țări va începe antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 la sfârșitul acestei luni în Danemarca, a declarat săptămâna trecută Ministerul danez al Apărării.

Zelenski a refuzat să spună câți piloți ucraineni vor fi instruiți în Danemarca și ulterior în România din motive de securtate.

UPDATE 15:00

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că apărarea antiaeriană a împiedicat atacul a două drone asupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina și este o țintă obișnuită a atacurilor cu drone ucrainene.

Într-o declarație separată, guvernatorul regional Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat că 12 ținte aeropurtate au fost doborâte la apropierea orașului Belgorod, relatează Reuters.

UPDATE 13:00

Ssonda spațială Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe Lună după ce s-a învârtit pe o orbită necontrolată, a informat duminică agenția spațială a țării Roscosmos.

Roscosmos a declarat că a pierdut contactul cu nava spațială sâmbătă, după ce a avut probleme în timp ce se pregătea pentru orbita de dinainte de aterizare. Au existat rapoarte despre o „situație anormală” pe care o analizau specialiștii.

Nava spațială era programată să aterizeze luni pe polul sudic al Lunii, în cursă pentru a ateriza pe satelitul Pământului înaintea unei nave spațiale indiene, relatează AP. A fost prima misiune pe Lună a Rusiei în aproape 50 de ani.

UPDATE 12:00

Foștii rezidenți din regiunea Herson care se luptă pentru bani profită de o schemă rusă care oferă locuințe gratuite, relatează Kyiv Post.

O schemă înființată de Kremlin în toamna anului trecut oferă tichete de locuință ucrainenilor din teritoriile ocupate care sunt dispuși să accepte pașapoarte rusești.

Voucherul poate fi apoi schimbat cu o casă oriunde în Rusia sau în zonele ocupate ale Ucrainei. Kyiv Post i s-a spus că Crimeea a apărut ca una dintre cele mai populare opțiuni, mulți oameni aparent profitând de schemă mai degrabă dintr-un sentiment de disperare decât din sentimente pro-ruse.

UPDATE 10:00

Zelenski promite răzbunare pentru atacul terorist de la Cernihov

Președintele Volodimir Zelenski a promis răzbunare pentru atacul care a făcut șapte morți și 144 de răniți la Cernihiv.

„Sunt sigur că soldații noștri vor da un răspuns Rusiei pentru acest atac terorist”, a spus Zelensky în discursul său video de noapte, rostit duminică dimineața la sfârșitul unei vizite în Suedia. „Un răspuns notabil.” El a spus că dintre cele 144 de persoane rănite, 15 erau copii și a numit-o pe fata ucisă Sofia. Alți cincisprezece erau ofițeri de poliție, a declarat ministrul de Interne Ihor Klymenko pe Telegram. Klymenko a spus că majoritatea victimelor se aflau în vehicule, traversau drumul sau se întorceau de la biserică.

UPDATE 08:00

Peste 40 de persoane în spital după atacul de la Cernihov

Patruzeci și unu de persoane rămân în spital după ce o rachetă rusă a lovit o piață centrală din orașul Cernihov, din nordul Ucrainei, au declarat oficialii.

Șapte persoane, inclusiv un copil de șase ani, au fost ucise și cel puțin 129 au fost rănite. Dintre cei 129, 15 erau copii și 15 polițiști, a declarat ministrul de Interne Ihor Klymenko pe Telegram.

Resturile au fost împrăștiate pe o piață din fața unui teatru deteriorat și a clădirilor din jur.

UPDATE 05:00 – Un nou bombardament în Rusia 

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a susținut că o dronă ucraineană a lovit gara Kursk în noaptea de 20 august.


UPDATE 04:00 – ISW: Ucraina obține câștiguri „semnificative din punct de vedere tactic”

Recentele câștiguri militare ucrainene în apropierea graniței Donețk-Zaporizhzhia și în vestul regiunii Zaporizhzhia sunt probabil „semnificative din punct de vedere tactic”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 19 august, citează Kyiv Independent

UPDATE 03:00 – Centrul Naţional de Rezistenţă: Luptătorii Wagner părăsesc Belarus din cauza salariilor mici

Peste o mie de mercenari ai Grupului Wagner au plecat din Belarus pentru că sunt nemulţumiţi de salariile mici, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă pe 19 august.

UPDATE 02:00 – Kuleba le spune aliaţilor că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune, nu de prognoze

Ucraina nu este îngrijorată de pesimismul occidental faţă de obiectivele sale privind contraofemnsiva, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pe 19 august.  

UPDATE 01:00 – Piloţii ucraineni încep antrenamentele cu avioanele F-16 şi Gripen 

Piloţii ucraineni au început deja o sesiune de antrenament de şase luni pe avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov la televiziunea naţională pe 19 august. 

Ucrainenii se vor putea antrena şi cu avioanele Gripen de fabricaţie suedeză, dar Suedia nu le va furniza pentru lupta cu Rusia.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Număr mare de victime după un bombardament rusesc

Numărul celor răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Cernihov din nordul Ucrainei a crescut la aproape 140 de persoane, potrivit ministrului ucrainean de interne, Ihor Klymenko.

„Șapte persoane au murit și 140 au fost rănite, printre care 15 copii și 15 ofițeri de poliție”, a declarat Klymenko, adăugând că „operațiunea de căutare și salvare a fost finalizată”.

Atacul a lovit un teatru și o universitate din centrul orașului, a declarat Klymenko, iar o fetiță de 6 ani se numără printre morți.

El a precizat că oamenii au plecat de asemenea de la biserică în timpul unei sărbători importante din calendarul ortodox, Sărbătoarea Transfigurației.

Citește și