• Prăbușirea unui avion în Rusia, în care Evegheni Prigojin figurează pe lista de pasageri, este un „semnal” trimis de Vladimir Putin elitelor ruse, a spus un consilier al președinției ucrainene.
  • Cel puțin șapte persoane au fost rănite în urma loviturilor cu rachete rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk.
  • Ucraina sărbătorește Ziua Independenței, la 18 luni de la izbucnirea războiului.

Update 09:00 – Ucraina sărbătorește ziua independenței, la 18 luni de la începerea războiului

Ucraina sărbătorește joi Ziua Independenței, la exact 18 luni după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a fostului său vecin sovietic.

Pe 24 august se împlinesc 32 de ani de când Ucraina a declarat că se va rupe de Uniunea Sovietică în 1991.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Înainte de invazia Rusiei, ziua a fost marcată de sărbători și parade, dar anul trecut, a fost întunecată de o lovitură cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 22 de persoane.

UPDATE 07:00 – Kyrylo Budanov: „Atacurile asupra aerodromurilor rusești au distrus două bombardiere TU-22!”

Șeful serviciului de informații al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a declarat că recentele atacuri asupra aerodromurilor rusești au distrus două bombardiere TU-22 și au avariat alte două, scrie Reuters.

„Două au fost distruse, două au fost avariate. Două nu pot fi reparate”, a declarat Budanov într-un interviu televizat miercuri seară pentru serviciul ucrainean al Radio Free Europe/Radio Liberty.

El a precizat că un al cincilea avion rusesc ar fi putut fi lovit.

Oficialii ruși au raportat atacuri cu drone asupra aerodromurilor militare Soltsy din regiunea Novgorod, sâmbătă, și Shaykovka din regiunea Kaluga, luni, și au declarat că un avion de luptă a fost avariat în timpul primului atac.

Marți, serviciile de informații militare britanice au declarat că este posibil ca Rusia să fi pierdut un bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune TU-22M3 cu capacitate nucleară în atacul asupra Soltsy.

UPDATE 05:00 – Cel puțin 7 răniți într-un atac cu rachete din regiunea Dnipropetrosvk

Cel puțin șapte persoane au fost rănite în urma loviturilor cu rachete rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, a declarat joi un oficial ucrainean. „Au fost explozii puternice la Dnipro în miezul nopții. Inamicul a lovit orașul cu rachete. Una dintre ele a fost doborâtă”, a declarat Serhii Lysak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk.

O instalație de transport a fost distrusă, iar aproximativ o duzină de clădiri au fost avariate, inclusiv o bancă, o benzinărie, un hotel și o companie agricolă. Două clădiri rezidențiale și conductele de apă și gaze au fost, de asemenea, deteriorate, a adăugat Lysak.

Printre cei răniți de schije se numără trei bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 32 și 55 de ani. Șase dintre ei au fost internați în spital și sunt într-o „stare moderată”, a spus Lysak. Atacurile au cauzat și un incendiu care a fost stins ulterior de autorități.

UPDATE 03:00-  Kyiv Independent: Guvernul ucrainean se apucă de reconstruit o hidrocentrală 

Guvernul ucrainean alocă 124 de milioane de dolari pentru a reconstrui Centrala Hidroelectrică Kakhovka, a raportat Ministerul Reintegrării al Ucrainei la 23 august. Aproape 32% din fonduri au fost cheltuite pentru „finanţarea lucrărilor şi plata compensaţiilor victimelor”. 

Știrea inițială – Prigojin este eliminat

Pentru președinția ucraineană, prăbușirea este un „semnal” trimis de Vladimir Putin elitelor ruse.

„Eliminarea spectaculoasă a lui Prigojin și comanda lui Wagner la două luni după tentativa [lor] de lovitură de stat este un semnal al lui Putin către elitele ruse înainte de alegerile din 2024”, a afirmat pe X (ex-Twitter) Mykhaïlo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, crezând că „Putin nu iartă pe nimeni”.

„Eliminarea demonstrativă a lui Evgheni Prigojin arată că președintele rus Vladimir Putin nu iartă pe nimeni”, a afirmat Mykhailo Podolyak, consilier prezidențial ucrainean, pe rețelele de socializare.

Accidentul a survenit la două luni după ce Prigojin a declanșat o revoltă împotriva conducerii militare ruse.

Rebeliunea a fost oprită în urma unui acord intermediat de președintele belarus Alexander Lukashenko, care cerea ca Prigojin și luptătorii săi să se mute în Belarus.

Dar Podolyak a susținut că Putin „aștepta momentul”.

„Este de asemenea evident că Prigojin și-a semnat condamnarea la moarte în momentul în care a crezut în „garanțiile” bizare ale lui Lukashenko și în „cuvântul de onoare” al lui Putin”, a spus el, referindu-se la acordul care a pus capăt rebeliunii de scurtă durată a grupului Wagner. 

„Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin și a comandamentului Wagner la două luni după încercarea de lovitură de stat este un semnal din partea lui Putin pentru elitele ruse înainte de alegerile din 2024 – Atenție! Nesupunerea înseamnă moarte” , a susținut Podolyak miercuri.

„Dar este și un semnal pentru armata rusă: Dacă nu este un tribunal ucrainean, va fi un glonț  din partea FSB”

Citește și: