• Un atac rusesc cu rachete ucide patru persoane într-o școală din Ucraina, spun oficialii.
  • Două persoane care au fost rănite beneficiau de asistență medicală.
  • Școala a fost grav avariată, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak. El a mai spus că 50 de case private și două facilități de infrastructură au fost avariate.

UPDATE 17:00

Comitetul Național Olimpic (CNO) al Rusiei a denunțat o decizie CIO cu privire la suspendare țării la participarea la competiții sportive.

„Sportivii ruși, dintre care majoritatea sunt în continuare excluși în mod nejustificat de la performanțele internaționale, nu sunt afectați în niciun fel de această măsură”, a declarat CNO.

UPDATE 16:00

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a doi proprietari de petroliere care au transportat petrol rusesc peste plafonul de preț al G7 de 60 de dolari pe baril, unul cu sediul în Turcia și altul în Emiratele Arabe Unite, a anunțat joi Departamentul Trezoreriei SUA.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Din cauza acțiunilor pe care le anunță astăzi și a altor acțiuni pe care le vor lua în următoarele săptămâni, aceste costuri vor continua să crească, iar capacitatea Rusiei de a-și susține războiul va fi mai slabă.

UPDATE 15:00

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că SUA vor sprijini Finlanda și Estonia în timp ce cercetează deteriorarea unei conducte de gaz și a unui cablu de telecomunicații sub Marea Baltică.

Miniștrii apărării din NATO au discutat despre incident într-o întâlnire de joi la Bruxelles, relatează Reuters.

Blinken a spus pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter:

„Suntem alături de aliații NATO, Finlanda și Estonia, în timp ce investighează daunele aduse infrastructurii submarine din Marea Baltică și sprijină ancheta lor în curs pentru a determina cauza”.

UPDATE 14:00

Vorbind la sediul NATO în această dimineață, ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a spus că securitatea infrastructurii submarine este „unul dintre cele mai acute subiecte în acest moment pentru Estonia și Finlanda”.

Referindu-se la un incident în care au fost detectate avarii la o conductă de gaz și un cablu de conexiune de date, ministrul a spus că „sunt două anchete în derulare”.

„Nu speculăm momentan cu privire la nicio cauză”, a spus el, adăugând că guvernele vor face tot posibilul pentru a obține informații „cât mai curând posibil” și că o imagine de ansamblu va fi împărtășită astăzi aliaților NATO.

UPDATE 13:00

Filmări televizate l-au arătat pe Putin salutându-l pe omologul Kârgâz, Sadyr Japarov, în capitala Bișkek pentru un summit al Comunității Statelor Independente, relatează AFP.

Putin a spus în discuțiile cu Japarov:

Aș dori să-i mulțumesc președintelui pentru invitație. Avem motive întemeiate (să fim aici), dar chiar și fără motive această vizită este de mult așteptată.

Liderul de lungă durată a părăsit rar Rusia de la lansarea ofensivei din Ucraina în februarie 2022.

Anul acesta, el a călătorit doar în părțile ocupate de ruși ale Ucrainei, cu ultimele sale călătorii în străinătate în Belarus și Kârgâzstan în decembrie anul trecut – foarte departe de programul internațional încărcat pe care l-a avut la începutul domniei sale.

UPDATE 12.00

Reuters anunță că Ministerul de Externe al Republicii Cehe îl va chema pe ambasadorul Rusiei pentru atacurile rusești asupra cătunului ucrainean Hroza la începutul acestei luni.

Rusia a negat în mod repetat că vizează civili de când a lansat ceea ce numește „operația sa militară specială” în Ucraina, în februarie 2022. ONU a înregistrat peste 21.000 de victime civile în acea perioadă, inclusiv 7.481 de persoane ucise. Aceste decese includ 554 de copii.

UPDATE 11:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe rețelele de socializare pentru a susține că Ucraina ține teren în Avdviika, care pare să fi fost ținta eforturilor militare ruse concertate în ultimele zile. El a postat:

„Avdiivka. Ne ținem bine. Curajul și unitatea ucrainene vor determina cum se va termina acest război. Cu toții trebuie să ne amintim asta.”

UPDATE 10:00

Ucraina a susținut anterior că a doborât 28 de drone lansate peste noapte, dar se pare că cinci din totalul lansat de Rusia au ajuns. Suspilne relatează că „au fost avariate case și depozite private” și „au fost incendii” în zona portului Odesa. O femeie în vârstă a fost raportată rănită.

UPDATE 09.00

Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Kârgâstan în ceea ce se crede a fi prima sa călătorie în afara Rusiei de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE 08.00

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 28 din 33 de drone Shahed.

UPDATE 06.00

Unii parlamentari republicani din SUA au spus că vor rezista oricărei cereri de finanțare din partea președintelui democrat Joe Biden, care combină ajutorul militar pentru Israel și Ucraina, pe fondul rezistenței unor republicani la asistență suplimentară pentru Kiev.

UPDATE 05.00

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a acuzat pe doi foști locuitori din Hroza că au ajutat la ghidarea atacului cu rachete care a ucis aproximativ 55 de oameni pe traseul soldaților din sat săptămâna trecută.

Bărbații, care erau frați, au lucrat pentru ruși când Hroza a fost ocupat timp de câteva luni și au fugit în Rusia cu puțin timp înainte ca Ucraina să-și recapete controlul asupra satului în septembrie anul trecut, a spus SBU. Suspecții au continuat să lucreze pentru Moscova și au construit o rețea de informatori în Ucraina, potrivit agenției.

UPDATE 03.00

Rusia a declarat că forțele sale și-au întărit poziția pe linia frontului în apropierea orașului ucrainean Avdiivka, relatează AFP.

Avdiivka este importantă din punct de vedere simbolic și strategic pentru Kiev, situată la nord de orașul Donețk, controlat de Moscova, care a fost capturat de forțele separatiste în 2014.

De atunci, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene împotriva Moscovei, Kievul păstrându-se acolo, în ciuda atacurilor necruțătoare ale Rusiei în timpul ofensivei de aproape 20 de luni a Kremlinului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Numărul morților din lovitura cu rachete rusești asupra unei școli din orașul Nikopol din regiunea centrală a Ucrainei Dnipropetrovsk a fost revizuit de la trei la patru de oficialii ucraineni.

„În urma atacului rusesc, patru persoane au murit: un bărbat de 72 de ani și trei femei de 69, 67 și 60 de ani”, a declarat ministrul de interne, Ihor Klymenko, pe Telegram.

Două persoane care au fost rănite beneficiau de asistență medicală, a adăugat el.

Școala a fost grav avariată, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak. El a mai spus că 50 de case private și două facilități de infrastructură au fost avariate.

„Corpul unei femei de 60 de ani a fost scos de sub dărâmăturile gimnaziului eviscerat din Nikopol. Astfel, această lovitură cu rachetă a luat viața a trei persoane”, a spus el pe Telegram.

Citește și: