• Trei ofițeri de gardă ruși au fost uciși într-o explozie produsă de rezistența locală în Melitopol ocupat de ruși, a anunțat astăzi serviciile de informații apărării ucrainene.
  • La Kiev, veteranii și familia militarilor ucraineni au organizat un miting în care au cerut o legislație care să reglementeze durata serviciului militar activ în Ucraina.
  • Colonelul general Oleksandr Syrskyi a scris pe Telegram duminică după-amiază: „Față de Bahmut, rușii au devenit mai activi și încearcă să recupereze pozițiile pierdute anterior.”

UPDATE ORA 23.00- A 100-a navă a plecat prin coridorul umanitar din Marea Neagră

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că a 100-a navă a plecat prin coridorul umanitar din Marea Neagră de la deschiderea acestuia în august 2023.

Ea a scris pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter: „Astăzi, a 100-a navă a plecat de pe coridorul umanitar al Mării Negre – o linie de salvare a exporturilor pentru Ucraina care a livrat 3,7 milioane de tone de alimente și bunuri în lume”.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

UPDATE ORA 22.00

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că a avut o „convorbire productivă” cu omologul său australian, Richard Marles, în cadrul căreia au discutat despre nevoile Ucrainei pentru iarnă, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și mai multă muniție.

UPDATE ORA 20.00- Ministrul de externe al Ucrainei solicită creșterea ajutorului și discuții de aderare la UE

Ministrul ucrainean de externe a cerut luni o creștere a ajutorului militar, accelerarea lucrărilor la cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și luarea unei decizii luna viitoare cu privire la începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Într-o declarație publicată pe site-ul ministerului de externe, Dmytro Kuleba a salutat recomandarea Comisiei Europene de săptămâna trecută, potrivit căreia ar trebui să înceapă discuții oficiale cu Ucraina privind aderarea la blocul comunitar. Cu toate acestea, el a părut să critice eșecul UE de a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, așa cum era planificat anterior.

UPDATE ORA 19.00- Ungaria va menține blocajul asupra tranșei de ajutor militar pentru Ucraina, afirmă ministrul de externe

Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF) până când Kievul nu va „garanta” că firmele ungare nu vor fi trecute pe lista neagră a „sponsorilor internaționali de război”, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

Szijjarto a declarat că Budapesta a fost presată să sprijine plata a 500 de milioane de euro (534 de milioane de dolari), dar a cerut garanții în schimb.

Anumite firme maghiare, inclusiv OTP Bank, au fost adăugate temporar pe o listă neagră din cauza faptului că managementul acestora continuă să opereze în Rusia, în ciuda sancțiunilor mai ample ale UE.

UPDATE ORA 17.00

Un bombardament rusesc a ucis trei persoane și a rănit șase în Kherson, potrivit guvernatorului
Trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, inclusiv un copil, în timpul bombardamentelor rusești asupra orașului Kherson din sudul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul local Oleksandr Prokudin.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Prokudin a spus că două persoane au fost ucise și patru rănite în urma bombardamentelor asupra părții centrale a orașului.

Într-o postare anterioară separată, guvernatorul a mai spus că un spital din oraș a fost bombardat și o mașină a fost împușcată de ruși, ucigând o persoană și rănind un copil de 2 luni și pe mama sa.

UPDATE ORA 15.00

Parlamentul polonez se întrunește luni pentru prima dată de la alegerile în care o alianță de partide pro-UE a câștigat majoritatea.

Președintele Andrzej Duda i-a cerut premierului Mateusz Morawiecki să formeze un nou guvern, dar el nu are aproape nicio șansă să facă acest lucru, deoarece partidul său naționalist Lege și Justiție (PiS) și-a pierdut majoritatea la alegerile de luna trecută și toate celelalte partide au exclus să colaboreze cu ei. .

„Națiunea și-a făcut treaba, iar acum reprezentanții săi trebuie să repare Republica Polonă… să repare democrația”, a declarat Donald Tusk, care ar putea fi următorul prim-ministru, parlamentarilor din grupul său Civic Coalition (KO), relatează Reuters.

Guvernul PiS a fost unul dintre cei mai timpurii și cei mai vocali susținători ai Ucrainei, cu teama de Rusia și sprijinul pentru Kiev una dintre puținele probleme care au unit majoritatea societății polarizate a Poloniei.

UPDATE ORA 14.00

BAE Systems a emis o perspectivă pozitivă asupra câștigurilor privind „expunerea sa crescândă la piețele de apărare în creștere structurală” și „o perioadă de creștere a riscului geopolitic”, relatează AFP.

Grupul a investit mai mulți bani în acest an în „noi investiții în capacitatea de producție de muniție”, a adăugat acesta.

În august, BAE a anunțat un carnet de comenzi record și o creștere semestrială a profitului net de 57%, în condițiile în care cheltuielile pentru apărare în rândul guvernelor occidentale au crescut după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

UE a oferit deja 27 de miliarde de euro în asistență militară Ucrainei și va continua să sprijine țara pe măsură ce războiul continuă, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a informat Ukrinform.

De asemenea, el a cerut comunității internaționale să nu uite de războiul din Ucraina pe fondul războiului Israel-Hamas.

UPDATE ORA 12.00 – Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistență din partea țărilor UE

Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistență din partea țărilor UE și ar putea să nu supraviețuiască în forma sa actuală, spun diplomații.

Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a propus în iulie ca blocul să creeze un fond de până la 5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani, ca parte a angajamentelor mai ample de securitate vestice pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei.

În timp ce miniștrii apărării UE se pregătesc să discute marți planul la Bruxelles, diplomații spun că mai multe țări – inclusiv Germania grea a UE – și-au exprimat rezerve cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani înainte.

UE și membrii săi sunt printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022, furnizând arme și echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că publicarea a ceea ce a numit un „raport fals” despre o regrupare a trupelor ruse în Ucraina a fost o provocare, a informat postul de știri RBC.

Două agenții de presă de stat ruse au publicat mai devreme alerte în care spuneau că Moscova mută trupele în „poziții mai favorabile” la est de râul Nipru în Ucraina, doar pentru a retrage informațiile minute mai târziu, relatează Reuters.

„Transmiterea unui raport fals despre „regruparea” trupelor în zona Nipru, presupus în numele centrului de presă al ministerului rus al Apărării, este o provocare”, a spus RBC, citat de minister.

UPDATE ORA 10.00 – Două agenții de presă de stat ruse au publicat luni alerte

Două agenții de presă de stat ruse au publicat luni alerte, spunând că Moscova mută trupele în „poziții mai favorabile” la est de râul Nipru în Ucraina, doar pentru a retrage informațiile câteva minute mai târziu.

Incidentul extrem de neobișnuit a sugerat dezordine în cadrul armatei ruse și în mass-media de stat cu privire la modul de raportare a situației câmpului de luptă din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Armata rusă a declarat vineri că forțele sale au dejucat o încercare ucraineană de a construi un cap de pod pe malul de est al Niprului și pe insulele din apropiere.

UPDATE ORA 09.00 – Părți mari ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în garda națională a Rusiei Rosgvardiya

Elemente mari ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în garda națională a Rusiei Rosgvardiya și au reluat tratamentul activ de la sfârșitul lunii octombrie, a declarat duminică Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Cel mai recent briefing de informații a spus că Pavel Prigojin, fiul proprietarului Wagner, Yevgeny Prigozhin, care a fost ucis într-un accident de avion în august, este probabil să conducă brațul Wagner sub Rosgvardiya.

„Statul rus exercită acum un control mai direct asupra activităților grupului Wagner și asupra fostului personal în urma revoltei din iulie 2023 și a morții ulterioare a conducerii lui Wagner în august 2023”, potrivit Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 07.00 – Forțele ucrainene luptă în Avdiivka, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra orașului cheie

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ruse au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren în apropierea două orașe cheie din prima linie, au declarat oficialii militari ucraineni. Într-un raport al Associated Press, șeful forțelor terestre ale Ucrainei, a spus că trupele ruse au început să încerce să recâștige teritoriul de lângă Bakhmut. Orașul minier din est a fost locul celei mai sângeroase bătălii din război înainte de a cădea în mâinile Rusiei în mai.

Colonelul general Oleksandr Syrskyi a scris pe Telegram duminică după-amiază: „Față de Bahmut, rușii au devenit mai activi și încearcă să recupereze pozițiile pierdute anterior. … Atacurile inamice sunt respinse.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat duminică că forțele ruse au respins în ziua precedentă cinci atacuri ucrainene în apropiere de Klischiivka și Kurdyumivka, două așezări mici situate la sud de Bakhmut.

Rusia a acuzat Kievul de atacuri asupra regiunilor de frontieră. Duminică, Rusia a declarat că au avut loc o serie de atacuri în regiunile de frontieră Bryansk și Belgorod, care au deteriorat cinci vagoane de tren și au cauzat un accident.

Potrivit unui raport al Agence France-Presse, Moscova a declarat că va deschide o anchetă asupra unei lovituri ucrainene care a rănit un civil într-un sat de la granița cu Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.

Citește și