• Zelenski a purtat discuții cu liderii sud-americani în cadrul vizitei sale în Argentina.
  • Casa Albă își va intensifica angajamentul față de parlamentarii americani care încearcă să ajungă la un acord bipartizan care să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului.
  • Ucraina a transportat primul lot de camioane în Polonia pe calea ferată, ocolind blocarea frontierei terestre dintre cele două țări de către șoferii polonezi.

UPDATE ORA 20.00 – SUA se așteaptă ca mai multă asistență de securitate pentru Ucraina să fie anunțată luna aceasta

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a SUA, John Kirby, a declarat luni că se așteaptă ca Casa Albă să anunțe asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, înainte de ceea ce a descris ca fiind un termen limită critic de sfârșit de an.

„Nu mai avem prea multe săptămâni rămase din acest an pentru a putea oferi asistență de securitate, așa că mă aștept pe deplin să ne vedeți anunțând asistență suplimentară de securitate înainte de sfârșitul lunii”, a declarat Kirby.

Comentariile sale vin înaintea discuțiilor dintre președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care vor avea loc marți la Washington.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Negocieri intense sunt în curs de desfășurare la Capitoliu, în timp ce Casa Albă face presiuni pentru a trece pachetul de 110 miliarde de dolari al lui Biden pentru finanțarea în timp de război pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor interne.

UPDATE ORA 19.00 – Casa Albă: Observăm o intensificare a atacurilor cu rachete și drone din partea rușilor în Ucraina

Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii civile din Ucraina, iar Casa Albă se așteaptă ca Moscova să vizeze instalații energetice pe măsură ce se apropie iarna, a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate națională John Kirby.

Kirby a declarat că președintele american Joe Biden, care se va întâlni marți la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, va continua să pledeze pentru ca Congresul să aprobe mai mult ajutor pentru Ucraina.

El a precizat că Washingtonul se așteaptă, de asemenea, să anunțe un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina înainte de sfârșitul lunii.

UPDATE ORA 18.00 – Alexei Navalnîi a fost scos din colonia penală IK-6 din regiunea Vladimir, la est de Moscova, și nu se știe unde se află în prezent

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost scos din colonia penală IK-6 din regiunea Vladimir, la est de Moscova, și nu se știe unde se află în prezent, au declarat aliații săi.

Apropiații lui Navalny s-au pregătit pentru un posibil transfer al acestuia într-o colonie cu regim mai dur.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, ispășește peste 30 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de infracțiuni, inclusiv de extremism – acuzații despre care susținătorii săi spun că sunt motivate politic.

UPDATE ORA 17.00 – Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător Marii Britanii și Norvegiei pentru lansarea noii coaliții în sprijinul țării sale.

Marea Britanie a declarat luni că va transfera două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale către marina ucraineană, în timp ce înființează o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.

„Împreună, vom consolida marina ucraineană, vom proteja rutele de transport maritim și vom asigura libertatea de navigație”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE ORA 16.00 – Putin vizitează șantierul naval pentru a supraveghea punerea în funcțiune a noilor submarine nucleare rusești

Vladimir Putin s-a deplasat la un șantier naval pentru a asista la punerea în funcțiune a unor noi submarine nucleare, relatează Associated Press.

Călătoria președintelui rus la șantierul naval Sevmash din Severodvinsk, în regiunea Archangelsk din nord-vestul Rusiei, are loc la trei zile după ce acesta și-a declarat intenția de a candida pentru un nou mandat de șase ani.

Vizita de luni la Sevmash a implicat ridicarea de către Putin a pavilionului marinei pe submarinele nucleare nou construite Împăratul Alexandru al III-lea și Krasnoyarsk.

Împăratul Alexandru al III-lea este al șaptelea submarin cu propulsie atomică din clasa Borei care intră în serviciu. Fiecare este înarmat cu 16 rachete balistice intercontinentale cu vârf nuclear Bulava.

UPDATE ORA 13:40 – Alegerile din Rusia se vor desfășura și în teritoriile ocupate din Ucraina

Teritoriile ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei vor lua parte la alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, a anunțat luni Comisia Electorală.

UPDATE ORA 13.00 – Zelenski anunță „discuții de pace” în Elveția

Zelenski anunță „discuții de pace” în Elveția, probabil în marja Forumului Economic Mondial de la Davo.

Pe fondul întâlnirii cu noul președinte argentinian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat reînnoirea discuțiilor de pace în Elveția. Negocierile sunt programate pentru ianuarie. Zelenski și-a exprimat speranța pe X (fostul Twitter) că Uruguay va lua parte la următoarea rundă de discuții pentru a lucra împreună la o „formulă de pace” pentru Ucraina.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina doboară 18 drone și 8 rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Forțele ucrainene au doborât toate cele 18 drone „kamikaze” Shahed și toate cele opt rachete balistice lansate de Rusia în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, în ultimele zile a început o campanie „mai concentrată” a Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, chiar în momentul în care țara asediată se pregătește pentru o nouă iarnă grea.

Rachetele balistice au fost lansate împotriva regiunii Kiev în jurul orei 4 dimineața, probabil din regiunea rusă Briansk.

UPDATE ORA 09.00 – Atacul rusesc cu rachete balistice asupra Kievului a provocat patru răniţi

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 4 dimineaţa asupra Kievului, au declarat forţele aeriene ucrainene pe Telegram, conform Reuters.

Patru persoane au fost rănite în districtul Darnitskyi din sud-estul Kievului, a declarat primarul capitalei, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Un bărbat în vârstă de 21 de ani a fost rănit de schije la picioare, în timp ce trei femei au suferit reacţii acute la stres.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia a pierdut 339.850 de soldați în Ucraina

Rusia a pierdut 339.850 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, luni, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.030 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.655 de tancuri, 10.560 de vehicule blindate de luptă, 10.636 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.070 de sisteme de artilerie, 919 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 605 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.154 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE ORA 05.00 – Președintele Volodimir Zelenski a avut o conversație scurtă cu Viktor Orban

El s-a întâlnit cu prim-ministrul ungar Viktor Orban la inaugurarea noului președinte al Argentinei, duminică. Orban s-a opus în mod vehement avansării cererii de aderare a Kievului la UE.

Există acum temeri privind o debacle diplomatică în cursul acestei săptămâni. Numai cititorii de buze profesioniști ar putea înțelege ce s-a spus între președintele Zelenski și un bărbat considerat în general ca fiind un băiat rău” al UE.

Dar schimbul de replici are loc înainte de ceea ce ar putea fi o săptămână crucială pentru efortul de război al Ucrainei.

Marți, președintele Zelenski se va deplasa la Washington DC pentru a încerca să salveze un pachet de ajutor pentru apărare de 60 de miliarde de dolari din partea SUA.

UPDATE ORA 03.00 – Un civil a fost ucis și un altul a fost rănit după ce forțele rusești au aruncat un explozibil de la o dronă asupra orașului Beryslav

Un civil a fost ucis și un altul a fost rănit după ce forțele rusești au aruncat un explozibil de la o dronă asupra orașului Beryslav din regiunea Herson, în sudul Ucrainei. Procurorii au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu incidentul. Ambele victime se plimbau pe stradă în momentul atacului, au declarat autoritățile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Casa Albă își va intensifica angajamentul față de parlamentarii americani care încearcă să ajungă la un acord bipartizan care să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului, în același timp cu înăsprirea securității la granițele SUA, a declarat un senator democrat.

Republicanii au insistat ca finanțarea suplimentară pentru Ucraina să fie însoțită de schimbări majore în ceea ce privește securitatea frontierelor SUA.

Un grup bipartizan de senatori care încearcă să medieze un compromis a făcut puține progrese cu mai puțin de o săptămână înainte ca Congresul SUA să plece în vacanța de Crăciun, potrivit Reuters. Casa Albă se va implica mai mult săptămâna aceasta”, a declarat senatorul Chris Murphy, principalul negociator democrat, în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC News.

El a precizat că este important de știut dacă Joe Biden va semna un eventual acord El a declarat că actualele cerințe ale republicanilor privind securitatea frontierelor sunt nerezonabile și că partidul se joacă cu securitatea lumii”, legând ajutorul militar de măsurile de securitate la frontiera SUA.

Casa Albă a cerut Congresului să acționeze cu privire la o cerere de finanțare suplimentară de 100 de miliarde de dolari în octombrie, argumentând că aceasta avansează securitatea noastră națională și ne sprijină aliații și partenerii”.

Citește și