• Boris Nadejdin, care reprezintă un partid de centru-dreapta numit Inițiativa Civică, vea să candideze împotriva lui Putin.
  • El a spus că soldații de pe front „își îndeplinesc datoria, își varsă cu adevărat sângele acolo și își riscă viața – vrem ca ei să se întoarcă pur și simplu”.
  • Criticii spun că întregul proces este o frunză de smochin a democrației, menită să dea impresia de concurență într-un sistem în care nu există.

UPDATE ORA 21:00 – Un aliat al lui Vladimir Putin îi amenință pe vecinii din NATO cu un atac nuclear într-o declarație furioasă pe internet

Fostul număr doi al lui Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei în cazul în care apărarea țării ar fi încălcată.

Dmitri Medvedev a declarat că Kremlinul este pregătit să riposteze oricărui atac asupra teritoriului rusesc care implică rachete furnizate de țările NATO. Fostul prim-ministru rus, care acum conduce Consiliul de Securitate al țării, a avertizat anterior că războiul nuclear rămâne pe masă, în timp ce războiul din Ucraina continuă să facă ravagii.

El a insistat că Moscova ar face orice pentru a-și proteja „integritatea teritorială”, iar Ucraina ar trebui să își amintească faptul că orice încălcare a doctrinei nucleare a Rusiei ar putea duce la un atac nuclear.

Recomandări

BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX

În timp ce națiunile occidentale continuă să își arate sprijinul față de Ucraina cu provizii militare, Medvedev a declarat: „Acesta nu este un drept la autoapărare, ci o bază directă și evidentă pentru utilizarea de către noi a armelor nucleare împotriva unui astfel de stat.”

UPDATE ORA 16:00 – Zelensky și Sunak au semnat un acord de cooperare în domeniul securității

Potrivit acestuia, Londra va face schimb de informații cu noi, va ajuta cu securitatea cibernetică, va face pregătire militară și va consolida cooperarea în domeniul apărării-industrial.

Prim-ministrul britanic a anunțat și un pachet mare de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline.

UPDATE ORA 14- Un înalt consilier prezidențial ucrainean a declarat vineri că este încrezător că un proiect de lege modificat care urmărește să înăsprească legile de mobilizare a Ucrainei va fi adoptat în următoarele zile

Mii de ucraineni s-au grăbit să se înroleze imediat după ce Rusia a invadat în februarie 2022, dar la aproape doi ani de la începutul războiului, unii bărbați încearcă să evite lupta, a raportat Reuters.

Proiectul de lege, modificat după ce parlamentarii și analiștii au spus că unele dintre prevederile sale au încălcat constituția și comportau riscuri de corupție, propune ca unele categorii de bărbați anterior scutiți să fie eligibile pentru mobilizare. De asemenea, își propune să introducă noi modalități de a reprima împotriva draft-dodgers.

Era de așteptat să înfrunte primul său vot în parlament în această săptămână, dar nu a reușit să elibereze comisiile relevante.

Dar consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus televiziunii naționale ucrainene că este încă încrezător că proiectul de lege va fi aprobat.

„Cred că în câteva zile, maximum săptămâni, legea va fi votată în prima și a doua lectură”, a spus el.

Podolyak i-a acuzat pe unii parlamentari că „fac politică” în timp de război și a spus că nu doresc să ia decizii nepopulare cu privire la mobilizare.

„Legislatorii vor să obțină o lege care să le placă oamenilor, dar acest lucru este imposibil.”

UPDATE ORA 13.00- Polonia a cooperat cu aliații într-o anchetă privind sabotarea conductelor de gaze naturale Nord Stream

Polonia a cooperat cu aliații într-o anchetă privind sabotarea conductelor de gaze naturale Nord Stream, a declarat ministrul responsabil cu serviciile de informații poloneze, negând un raport din ziar că ar împiedica investigațiile.

Într-un interviu acordat Reuters, Tomasz Siemoniak a spus că procurorii țării au furnizat informații anchetatorilor europeni și că ar putea aloca mai multe resurse anchetei dacă li se va cere.

„Au fost întâlniri ale procurorilor germani și polonezi în acest caz și în nicio zonă nu a existat vreun semnal de nemulțumire a celorlalți care s-au ocupat de aceste cazuri”, a spus Siemoniak.

„Din ceea ce am putut determina, nu a existat nicio situație în care să existe o lipsă de cooperare sau vreo greșeală intenționată făcută de cineva.”

Conductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică, au fost aruncate în aer în septembrie 2022.

UPDATE ORA 12.00- RIA l-a citat pe secretarul Consiliului de Securitate al Abhaziei, Serghei Shamba, care a spus că construcția bazei nu a început încă, dar că „funcționarea acesteia ar putea începe anul acesta”

O bază navală rusă din Abhazia, un teritoriu separatist recunoscut la nivel internațional ca parte a Georgiei, ar putea deveni operațională în 2024, a declarat vineri agenția de presă de stat rusă RIA, citată de consiliul de securitate al Abhaziei.

Autoritățile ruse și abhaze au convenit în octombrie că Rusia ar putea deschide o bază navală permanentă în orașul Ochamchire, a informat Reuters.

O bază din Ochamchire, un oraș de 5.000 de locuitori în apropiere de granița închisă a Abhaziei cu Georgia, ar oferi un nou port mai sigur pentru flota rusă de la Marea Neagră, după ce bazele sale din Crimeea au fost supuse atacurilor repetate și dăunătoare din partea Ucrainei de la invadarea acestei țări de către Rusia.

Abhazia s-a bucurat de un sprijin extins al Rusiei într-o serie de războaie pe care le-a purtat pentru a se separa de Georgia în anii 1990 și din nou în 2008, iar forțele ruse sunt staționate de mult timp pe teritoriul Caucazului.

Georgia, care consideră Abhazia drept teritoriu, a condamnat planurile rusești ca fiind o încălcare a suveranității sale.

UPDATE ORA 11.00- Rușii care merg într-o excursie la schi în Coreea de Nord vor fi primii călători internaționali care vor vizita țara de la închiderea granițelor sale în 2020

Rușii care merg într-o excursie la schi în Coreea de Nord vor fi primii călători internaționali care vor vizita țara de la închiderea granițelor sale în 2020, pe fondul blocării pandemiei globale.

Raportul, publicat miercuri de agenția de presă rusă Tass, subliniază cooperarea aprofundată între Moscova și Phenian.

De asemenea, urmează întâlnirea din septembrie anul trecut dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, la un cosmodrom din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a informat AP.

Tass nu a specificat un interval de timp, dar raportul i-a surprins pe unii observatori din Asia, care se așteptau ca primii turiști post-pandemie în Coreea de Nord să vină din China, cel mai mare aliat diplomatic și conductă economică a Nordului.

UPDATE ORA 10.00- Vizita lui Rishi Sunak vine într-un moment tensionat după ce Marea Britanie și SUA au lansat lovituri aeriene și cu rachete în zonele controlate de Houthi

Vizita lui Rishi Sunak vine într-un moment tensionat după ce Marea Britanie și SUA au lansat lovituri aeriene și cu rachete în zonele controlate de Houthi din Yemen, cu scopul de a opri atacurile asupra navelor din Marea Roșie.

Zelenskii a făcut presiuni pe aliații din vest să ofere Ucrainei mai mult sprijin împotriva forțelor ruse, pe fondul temerilor că interesul pentru război scade pe măsură ce războiul se prelungește.

Criza din Orientul Mijlociu, pe măsură ce Israelul continuă să bombardeze Gaza, a întors atenția globală de la invadarea țării de către președintele rus Vladimir Putin. Marea Britanie și SUA, cu sprijinul aliaților Australia, Bahrain, Canada și Țările de Jos, au atins, joi, cel puțin 60 de ținte în 16 locații din Yemen.

Anunțând vizita sa la Kiev, Sunak a spus: „De doi ani, Ucraina a luptat cu mult curaj pentru a respinge o invazie brutală a Rusiei. Ei încă se luptă, neclintiți în hotărârea de a-și apăra țara și de a apăra principiile libertății și democrației.

„Sunt astăzi aici cu un mesaj: nici Marea Britanie nu se va zgudui. Vom fi alături de Ucraina, în orele lor cele mai întunecate și în vremurile mai bune care vor veni.”

Sunak a făcut prima sa vizită în Ucraina în noiembrie 2022, la câteva săptămâni după ce a intrat pe locul 10.

UPDATE 3.00-Kirby a anunțat suspendarea livrării de arme către Ucraina din Statele Unite

Ajutorul SUA pentru Ucraina a fost suspendat temporar, în timp ce negocierile continuă cu privire la aprobarea finanțării de către Congres . Acest lucru a fost declarat de coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby. „Asistența pe care am oferit-o este în prezent în așteptare”, a spus domnul Kirby într-un briefing (citat de Reuters). El a amintit că ultimul pachet de ajutor a fost trimis Ucrainei la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. „Este esențial ca Congresul să acționeze cu privire la această solicitare de securitate națională, astfel încât să primim finanțare continuă”, a adăugat John Kirby.

Pe 7 ianuarie, Congresul SUA a ajuns la un acord privind finanțarea guvernamentală, care a făcut posibilă prevenirea unei posibile închideri. Bugetul total al guvernului SUA pentru 2024 va fi de 1.590 de miliarde de dolari, inclusiv 886 de miliarde de dolari pentru apărare și 704 de miliarde de dolari pentru cheltuieli non-apărare. Cu toate acestea, acordul nu include asistența militară și financiară pentru Ucraina pe care a solicitat-o ​​președintele Joe Biden.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un politician care candidează împotriva lui Vladimir Putin la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia a calificat decizia de a intra în război în Ucraina drept o „mare greșeală”, în comentariile adresate joi soțiilor soldaților, scrie Reuters.

Boris Nadejdin, care reprezintă un partid de centru-dreapta numit Inițiativa Civică, încearcă să adune cele 100.000 de semnături necesare de la oameni din întreaga Rusie pentru a-i permite să candideze împotriva lui Putin. Nadezhdin, în vârstă de 60 de ani, le-a spus soțiilor soldaților că războiul, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”, a fost „o mare greșeală a lui Putin, desigur, iar consecințele vor fi foarte grave”.

Atât susținătorii, cât și adversarii lui Putin consideră că realegerea sa este dincolo de orice dubiu, având în vedere controlul său total asupra pârghiilor puterii și faptul că cel mai cunoscut adversar al său, Alexei Navalny, execută pedepse cu închisoarea care totalizează mai mult de 30 de ani într-o colonie penală din Arctica. Criticii spun că întregul proces este o frunză de smochin a democrației, menită să dea impresia de concurență într-un sistem în care nu există.

Liderul de la Kremlin le-a spus rușilor luna trecută că Rusia își consolidează poziția pe toată linia frontului din Ucraina și că va continua până când își va atinge obiectivele.