• Generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardați fără încetare”.
  • Nu vrem să distrugem Sudanul”, a spus el, acuzându-l pe șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violențe.
  • Generalul Burhan a acceptat provizoriu să poarte discuții față în față în Sudanul de Sud.

Unul dintre generalii care se duelează în Sudan, care conduce forța paramilitară ce luptă împotriva armatei țării, a declarat pentru BBC că nu va negocia până când luptele nu se vor încheia. Generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardați fără încetare” de când a fost prelungit un armistițiu de trei zile.

Nu vrem să distrugem nimic în Sudan”, a spus el, acuzându-l pe șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violențe. Generalul Burhan a acceptat provizoriu să poarte discuții față în față în Sudan.

Prelungirea joi seară a unui armistițiu nesigur a fost obținută în urma unor eforturi diplomatice intense depuse de țările vecine, precum și de SUA, Marea Britanie și ONU. Hemedti a declarat că este deschis la discuții, dar condiția este ca încetarea focului din Sudan să fie menținută: Încetați ostilitățile. După aceea putem avea negocieri”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
WHATSAPP INTRODUCE NOI FUNCȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA

El a declarat că nu are nicio problemă personală cu generalul Burhan, dar îl consideră un trădător pentru că i-a adus în guvern pe cei loiali fostului președinte Omar al-Bashir, care a fost înlăturat de armată și RSF împreună în 2019, după proteste de stradă masive în Sudan. Regimul lui Bashir – aflat la putere timp de trei decenii – era cunoscut pentru ideologia sa islamistă și pentru impunerea unei versiuni stricte a Sharia, legea islamică.

Din păcate, Burhan este condus de liderii frontului islamic radical”, a declarat Hemedti. În 2021, el și generalul Burhan au răsturnat un acord de împărțire a puterii cu civilii, preluând controlul total printr-o lovitură de stat.

Ei s-au certat în acest an cu privire la propunerea de revenire la guvernarea civilă, în special cu privire la calendarul de încorporare a includerii în armată a Forței de Sprijin Rapid (RSF), formată din 100.000 de membri ai lui Hemedti. Aștept cu nerăbdare să am astăzi guvernul civil – înainte de mâine, un guvern complet civil. Acesta este principiul meu”, a declarat Hemedti pentru BBC.

Citește și