Lupte în Sudan: Unul dintre generalii care conduce forța paramilitară susține că nu va purta negocieri până când luptele nu se vor încheia

Unul dintre generalii care se duelează în Sudan, care conduce forța paramilitară ce luptă împotriva armatei țării, a declarat pentru BBC că nu va negocia până când luptele nu se vor încheia. Generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardați fără încetare” de când a fost prelungit un armistițiu de trei zile.

Nu vrem să distrugem nimic în Sudan”, a spus el, acuzându-l pe șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violențe. Generalul Burhan a acceptat provizoriu să poarte discuții față în față în Sudan.

Prelungirea joi seară a unui armistițiu nesigur a fost obținută în urma unor eforturi diplomatice intense depuse de țările vecine, precum și de SUA, Marea Britanie și ONU. Hemedti a declarat că este deschis la discuții, dar condiția este ca încetarea focului din Sudan să fie menținută: Încetați ostilitățile. După aceea putem avea negocieri”.

El a declarat că nu are nicio problemă personală cu generalul Burhan, dar îl consideră un trădător pentru că i-a adus în guvern pe cei loiali fostului președinte Omar al-Bashir, care a fost înlăturat de armată și RSF împreună în 2019, după proteste de stradă masive în Sudan. Regimul lui Bashir – aflat la putere timp de trei decenii – era cunoscut pentru ideologia sa islamistă și pentru impunerea unei versiuni stricte a Sharia, legea islamică.

Din păcate, Burhan este condus de liderii frontului islamic radical”, a declarat Hemedti. În 2021, el și generalul Burhan au răsturnat un acord de împărțire a puterii cu civilii, preluând controlul total printr-o lovitură de stat.

Ei s-au certat în acest an cu privire la propunerea de revenire la guvernarea civilă, în special cu privire la calendarul de încorporare a includerii în armată a Forței de Sprijin Rapid (RSF), formată din 100.000 de membri ai lui Hemedti. Aștept cu nerăbdare să am astăzi guvernul civil – înainte de mâine, un guvern complet civil. Acesta este principiul meu”, a declarat Hemedti pentru BBC.

Citește și

Exit mobile version