• În armata franceză, Mistral, care este dezvoltat de grupul european de arme MBDA, poate atinge ținte de până la șase kilometri distanță.
  • Acest proiect intenționează să se bazeze pe sistemele antiaeriene germane Iris-T pentru rază scurtă, American Patriot pentru rază medie și American-Israeli Arrow-3 pentru rază lungă.
  • Cele cinci țări au semnat o scrisoare de intenție referitoare la achiziționarea a „câteva sute de rachete Mistral”.

Franța, Estonia, Ungaria, Belgia și Cipru vor cumpăra în comun rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune Mistral, a anunțat luni (19 iunie) președintele francez Emmanuel Macron, care solicită întărirea unui pilon european de apărare, scrie Paudal.

„Este un foarte bun exemplu de cooperare suverană a europenilor într-un domeniu care este complet relevant și care nu a fost suficient acoperit”, a declarat el la finalul unei conferințe despre apărarea aeriană de la Paris.

Cele cinci țări au semnat o scrisoare de intenție referitoare la achiziționarea a „câteva sute de rachete Mistral”, a precizat un consilier prezidențial, subliniind că acesta este „primul caz de achiziție în comun a acestui tip de material.

Intrat în serviciu în 1988 în armata franceză, Mistral, care este dezvoltat de grupul european de arme MBDA, poate atinge ținte de până la șase kilometri distanță.

Paris a organizat această conferință pentru a încerca să armonizeze pozițiile europene, în timp ce Berlinul a lansat în octombrie o „inițiativă europeană a scutului aerian” (Euro Sky Shield), reunind astăzi 17 țări europene, dar nu Franța sau Italia. , nici Polonia, și care prevede achiziții de echipamente germane, americane și israeliene.

Acest proiect intenționează să se bazeze pe sistemele antiaeriene germane Iris-T pentru rază scurtă, American Patriot pentru rază medie și American-Israeli Arrow-3 pentru rază lungă. Franța, la rândul ei, preferă să mizeze în continuare pe propriul sistem de apărare sol-aer de rază medie SAMP/T MAMBA, insistând totodată asupra problemelor pe care le pune proiectul german.

Citește și: