• Emmanuel Macron a declarat că a fi „aliatul” SUA nu vrea să însemne a fi „vasal”, asumându-şi pe deplin afirmaţii controversate cu privire la Taiwan.
  • Preşedintele Franţei declarase anterior că UE nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului.
  • În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reiterat, miercuri, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul nu înseamnă a fi vasal” , pe fondul polemicilor generate de afirmaţii referitoare la statutul Taiwanului.

A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri” , a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul olandez Amsterdam.

„Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei” dintre Beijing şi Taipei, a subliniat Emmanuel Macron.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

Preşedintele Franţei declarase anterior, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului.

Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei”, afirmase Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico.

Emmanuel Macron a pledat pentru consolidarea „autonomiei strategice” a Uniunii Europene, cerând intensificarea industriei apărării” europene şi „accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile”.

„Preşedintele Republicii îşi asumă în totalitate afirmaţiile”, a declarat miercuri un oficial de la Paris, sub protecţia anonimatului.

În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene.

Trebuie să ne configurăm direcţia prin alegerea interlocutorilor. Trebuie să încercăm să fim mai degrabă decidenţi, decât să ni se impună reguli”. În cursul pandemiei, am înţeles că eram dependenţi de un număr mare de medicamente şi de numeroase alte lucruri.

Trebuie să reducem această dependenţă, pentru a ne consolida identitatea şi suveranitatea” , a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Institutul Nexus din Haga. Macron a cerut acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington.

„Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele. În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni” , a insistat Macron.

Citeștee și:

Emmanuel Macron vizitează Olanda. Președintele va prezenta „o doctrină a securității economice”

Xi Jinping cere armatei chineze să consolideze pregătirea pentru „lupta reală”

China ar intenţiona să închidă temporar spaţiul aerian la nord de Taiwan din cauza lansării unui satelit